Spremljevalne prireditve

Lent Salsa Weekend

28 .6.–30. 6.: 22.00, Festivalna dvorana Lent
30. 6.: 11.00, Mariborski otok

Vstopnina: 10 € (petek, sobota) + vstopnina na Mariborski otok / Delavnice: z Lento vstop prost!

Organizator: Plesno Vadbeni Center S

Dragi plesalci, ljubitelji salse ter sensual plesov!

V sodelovanju s Festivalom Lent, Festivalno dvorano Lent in Kopališčem Mariborski otok (Športni objekti Maribor) vam predstavljamo Lent Salsa Weekend, ki bo potekal v petek, 28. 6., in soboto, 29. 6., v Festivalni dvorani Lent ter v nedeljo, 30. 6. z zabavo Pool Party na Kopališču Mariborski otok (Športni objekti Maribor).

Inštruktorji:

 • Boštjan & Nina Kizomba
 • Marín & Tjaša Bachata Sensual
 • Roberto Trigona & Salsa Fusion
 • DJ Boricua – Roberto Trigona


Lin Gerkman: North of the South (2018), razstava fotografij

Fotogalerija Stolp, Židovska ulica 6, Maribor
Od 21. 6 do 29. 6., med 15.00 in 18.00

Organizator: Fotoklub Maribor

Projekt dokumentira več zgodb iz sodobne ruralne Namibije. Osredotoča se na posledice, ki jih ima prevzem sodobnih tehnologij na način življenja pripadnikov tradicionalnih kultur. Fotografije predstavljajo dvojnost bivanja ljudi, globoko povezanih s tradicijo in trajno spremenjenih zaradi tehnoloških napredkov in vstopa v globalno ekonomijo.

Vstopnine ni!


Muzika, likovna razstava

Sodni stolp,
Od 21. 6 do 29. 6., med 19.00 in 24.00

Organizator: Fotoklub Maribor, Fotogalerija Stolp

Miran Stergulec se je rodil v Mariboru. V otroštvu je likovne motive prejel od starega očeta Jožefa, ki je s svinčnikom risal vojake, topove in dirjajoče konje na robove časopisa. Oče Matija je s svinčnikom narisal zbirko portretov takratnih popularnih filmskih zvezd, ki je ohranjena. S slikarstvom se je ukvarjal njegov prastric Miro Kehler, ki je slikal z oljem na platno.
V osnovni šoli je bil njegov mentor akademski slikar in kipar Gabrijel Kolbič, ki je  vzpodbujal njegov talent in mu pokazal različne tehnike likovnega izražanja. 
Fotografijo sta mu približala oče Matija in stric Ivan. S kamero Smena 6 in zrcalno refleksno kamero Practika LLC z 1.8/50mm objektivom, se je učil osnove fotografije. Sedaj večino slik razstavlja na spletni strani e-fotografija - galerija in Fineart Portugal.

Čeprav sta ga fotografija in likovno izražanje močno prevzela, je svoj življenjski poklic našel kot akademski glasbenik kitarist. Izobraževal se je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Bil je ustanovitelj glasbenih skupin Skarabej, Rajano in Inside. Napisal glasbo za Predstavo Mrtvec pride po ljubico v režiji Tomaža Pandurja, soustvaril glasbo na besedila Janka Glazerja s Petrom Andrejem, posnel avtorski CD z Vaskom Atanasovskim in nekaj svojih solo cd jev. S fotografijami prikazuje glasbenike in plesalce z dinamičnim izrazom. Z  uporabo daljše ekspozicije in bliskavice so njegovi liki uvrščeni med lastnostmi statične fotografije in gibljivimi slikami filma. V magičnem realizmu, ki je sinteza realnega in namišljenega sveta, je avtor našel vir navdiha, kjer nastopajo njegovi glasbeniki v različnih zasedbah in sporočajo univerzalen jezik kreativne umetnosti.

Za vstop potrebujete Lento ali Dnevno Lento.


Dan Reisinger: Ognjeni zvitki, razstava grafik

Sinagoga Maribor, Židovska ulica 4

Odpiralni časi Sinagoge:

 • od ponedeljka do petka: med 8.00 in 16.00;
 • ob sobotah, nedeljah in praznikih: zaprto

V času Festivala Lent:

 • v petek, 21. 6. 2019, odprto do 22.00
 • v petek, 28. 6. 2019, odprto do 22.00.

Organizator: Center judovske kulturne dediščine, Sinagoga Maribor

Mednarodno priznani izraelski slikar in oblikovalec Dan Reisinger je serijo del »Ognjeni zvitki« zasnoval leta 1979 kot grafično upodobitev verzov znamenitega izraelskega pesnika Abbe Kovnerja. Kovnerjeva poezija in Reisingerjeva dela tako sestavljajo subtilno celoto, s katero ustvarjalca opominjata na nesrečno usodo judovskega naroda v različnih krajih in obdobjih. Razstava je bila razstavljena že v različnih muzejih in galerijah po svetu, danes pa je del stalne razstave v Sinagogi Lendava.

»Mariborska sinagoga je eden najpomembnejših spomenikov judovske kulturne dediščine na slovenskih tleh in obenem ena najstarejših ohranjenih sinagog v srednjeevropskem prostoru. S prirejanjem kulturnih, znanstvenih in drugih prireditev skušajo javnost opozarjati na kulturne raznolikosti, nekdanjo sinagogo pa oživljajo kot prostor medkulturnega in medverskega dialoga.«

Vstopnina: 1 €, z Lento vstop prost! 


Apory Museum

Pruh 
petek, 28. 6.2019, ob 20.30

Vstopnina: 5 € (z Lento 3 €)

Organizator: LOSI, društvo za organiziranje lokalnih aktivnosti

 • Žiga Jelovčan, bas
 • Igor Marjanovič, vokal, synth
 • Aljaž Košir, bobni
 • Matevž Kovačič, kitara, synth

Apory Museum, je mlad ljubljanski band, ki svoj zvok gradi kot sestavljanko iz koščkov art, eksperimentalnega in elektronskega rocka. Sinergijo zvočja  tako določajo električna kitara, dva sintesizerja, bas kitara, bobni, drum pad in dva vokala. Nastopili so že v sklopu Klubskega maratona, ki ga organizira Radio Študent, letos pa so se uvrstili tudi v finale letne "bitke bandov" na Štuku – Šourocku. Video: https://www.youtube.com/watch?v=1t2u7dcv0Uo

Trajanje: 50 min. V primeru slabega vremena je petkov spored odpovedan.


Apory Musem (foto Maša Vodnik)


The Attic

Pruh 
petek, 28. 6.2019, ob 21.30

Vstopnina: 5 € (z Lento 3 €)

Organizator: LOSI, društvo za organiziranje lokalnih aktivnosti

 • Tatiana Smirnova, glas, synth
 • Christopher Charlesworth, bobni, bas
 • Edvard Hadalin, el. kitara

In The Attic je mlajši alt rokerski tri iz Ljubljane, vendar le z mednarodno zasedbo. Pevka Tatiana Smirnova iz Rusije, bobnar Christopher Charlesworth iz Avstralije in domači Edvard Hadalin so se združili pod imenom In The Attic leta 2015. Skupaj so razvili svoj pesemski stil, ki opominja na vplive skupine, kot so Radiohead in Jeff Buckley, ampak kateri je originalno prilagojen za manjši aranžma tri članske zasedbe. Skupina je dolgo časa razvijala svoje pesništvo in je maja 2018 izdala svoj prvi studijski album Jimmy’s in istega leta tudi zmagala natečaj skupin Špil Liga. Jimmy’s, ki vsebuje 10 pesmi je konceptno ter narativno delo, s katerim je skupina In The Attic prevzela vlogo pripovedovalcev. Oddaja Tolpa Bumov na Radiu Študent je pisala o albumu in zaključila s predvidevanjem, da bi skupina lahko postala ena osrednjih alterrock sil na tukajšni sceni.

Trajanje: 50 min


 

Lokacija