glasba | koncert

Tradicionalna mariborska rock čaga ob koncu šolskega leta in pričetku poletja - v 2018 s skupinama NCODNC in Pankrti.

NCODNC

NCODNC so nastali pred 12 leti, 17. junija lani so izdali novo ploščo z naslovom Children Of Tomorrow.

V zadnjih letih se je bend samoiniciativno umestil v trše vode sebi lastnega metala. V času bedastih telefonov prepametnih ljudi na sceno prihaja/se vrača zasedba polnopravnega rokenrola. Ncodnc niso isti, kot so bili. V tem času so izdali prvenec »Izlet v neznano«, sodelovali na mnogih kompilacijah in igrali na marsikaterem koncertu. Prvotni trije člani so se nadgradili z novo močjo in tako štirje jezdeci postapokalipse jezdijo v novo zgodbo.

Deset surovo polikanih komadov nove plošče nosi svojo zgodbo, iz katere se čuti jeza in razočaranje. Naslovni komad plošče tako obračunava z znanim pregovorom o Janezku, ki se uči in tudi konča šolanje agresije in nikoli dospele svetle prihodnosti. Maščevanje je tudi očiščenje (ali obratno), opisuje pesem Master of blood. Sužnji po svoji izbiri (Untouchables), Ratking z obtožujočo dvojnostjo človeka, Bid bad wolf z nepriznano dvojnostjo človeštva, Guillotine z namerno presurovim pozivom k aktivizmu, Humanoid je zadnja ura življenja, ki se je nikoli ne zavedamo. Pray for devil je poklon spregledanim temnim stranem človeka, Downrise pa osebno dojemanje črnega sonca, ki nam jemlje moč. Pesem Bigger than life pa je poklon redkim, a mogočnim trenutkom plameneče živosti.


NCODNC

  • Gagi, bobni
  • Rupa, kitara
  • Bito, kitara
  • Seba, bas

 

PANKRTI

»Gospodje, jest vam ne verjamem«

Legendarna skupina je svojo 40.obletnico proslavila z velikim koncertom v ljubljanski Areni Stožice, kjer je v originalni postavi (Pero Lovšin-Gnus, Bore Kramberger, Slavc Colnarič, Bogo Pretnar, Marc Kavaš), nastopila s številnimi gosti, med katerimi je bil tudi Glen Matlock, originalni član legendarne britanske zasedbe Sex Pistols. Svojih častitljivih 40 let so letos že proslavili na odrih Berlina, Dunaja in Pule, po velikem koncertu v Stožicah pa jih bodo ljubitelji lahko ujeli tudi na najlepšem slovenskem festivalu, Festivalu Lent in za njih najbolj primernem, Večerovem odru.

Pankrti bodo festival otvorili. Predstavili nam bodo presek najpomembnejših glasbenih del v njihovi 40-letni karieri, kamor se uvrščajo nepozabne Lublana je bulana, Bandiera rosa, Osmi dan, Za železno zaveso itd.

Skupina svoje začetke piše v leto 1977. V intenzivnem desetletju pred razpadom so posneli kar 10 plošč, od tega 5 velikih studijskih. Veljajo za najodmevnejšo novovalovsko skupino, ki jo je v 80. letih poznala vsa Jugoslavija. Polnili so odre v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu ter bili pomembni sokreatorji mladinske pankovske subkulture. Še danes veljajo za nesporni glasbeni fenomen, ki je s svojim ustvarjanjem pisal kulturno in politično zgodovino.

Po treh desetletjih so se leta 2007 ponovno združili na razprodanem odru ljubljanske Hale Tivoli, kjer so zaigrali svoje največje uspešnice, turnejo pa so nadaljevali po bivši skupni državi, kjer do zadnjega napolnili kultne dvorane, kot so Tvornica v Zagrebu in kulturni dom v Beogradu.


Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava