Lorca, ti in jaz je preplet poezije, glasbe in plesa iz romskega področja Španije, Balkana in Vzhodne Evrope, v katerem se srečujeta vokalistka in glasbenica Katja Šulc in plesalka flamenka Urška Centa, na kontrabasu pa se jima pridružuje priznani slovenski jazzovski glasbenik Robert Jukič.

Projekt navdihuje pesnik, za katerega je romsko »tisto, kar je najvišje, najgloblje in najbolj aristokratsko v njegovi deželi«. Avtorici raziskujeta bogato kulturno izročilo Romov in mu dajeta sodobno preobleko. Repertoar vključuje poezijo Lorce, Sor Juane Inés de la Cruz, Papuzse, Rajka Djurića, sodobne romske pesnike iz Balkana in Vzhodne Evrope in predrugačene tradicionalne romske napeve.

Edinstven spoj plesa, glasbe in poezije povzema misterioznost romske simbolike, prvobitnost, usodnost, duende. Navdih je romska ženska, podoba večne fascinacije in kontradikcije, arhetip, ki preizkuša meje, lastna in tuja pričakovanja ter ideale, in se obenem upira stereotipom, mačizmu in šovinizmu, hkrati pa živi svojo strast in lepoto.


Lorca, ti in jaz

  • Katja Šulc, vokal
  • Urška Centa, ples, palmas
  • Robert Jukič, kontrabas

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava