Tukaj so ultimativni namigi za tridesetko.

Nam dopustite eno izjemo? Tako? Klišejsko? Ne? Okej, kaj pa če vas prepričamo, da je vredno? Tokrat? Samo tokrat? Prosiiiimo? Ja? Okej. Veste, kaj slovenski slovarji povedo za besedo vrhunec? Da gre za »razvojno stopnjo, obdobje največje kakovosti, uspešnosti« in »stopnjo največje intenzivnosti«. Mhm. Bo držalo. Že za vsak Festival Lent! Ampak letos? Ko smo tridesetka? Ko smo jubilejni? Ohohoho! Vrhunec je itak lahko karkoli. Ker je. Vemo. Ampak če pa boste slučajno s flomastrom po naši programski zloženki bolj grizli pokrovček ... So tukaj ultimativni namigi. Da ne pozabimo: velika večina dogodkov je brezplačnih. Za tiste hite, hite, hite pa ... Se splača pohiteti. Zato pa ... So tu spodaj namigi.

Magnifico

Kdaj. Petek, 24. junija, 21.30
Kje. Glavni oder (Trg Leona Štuklja)

Ko je Robert Pešut nastopil nazadnje, torej trinajstič na Festivalu Lent, ni bilo niti slučajno nesrečno. Ah, kje. Še okorno pesem Mi smo Štajerke je zapel Magnifico. O, ja. Tak večer je to bil in tudi tedaj na Trgu Leona Štuklja. Pokalo je. Kuku-lele. Cici-mici. In tudi tokrat niti malo niti ne dvomimo, da ne bi bilo enako. Aja, pa ne pozabite: dvajset let je od pesmi Samo ljubezen. Magnifico pravi, da je to edini komad, ko res rad sliši, da tudi publika zapoje. Tako da ... Kar na glas.

Laibach: Mi smo narod

Kdaj. Petek, 24. junija, 22.00
Kje. Oder Minoriti – Nove KBM (Avditorij Lutkovnega gledališča)

Eno povabilo, en muzikal. Na povabilo za predstavo Wir sind das Volk, ki temlji na dramskih in poetskih besedilih Heinerja Müllerja, se je zasedba Laibach odzvala. In naredila ... No, to.  In kasneje prilagodila projekt tudi za slovensko verzijo ter med drugim dvakrat napolnila Kino Šiška. To je domoljubje posebne vrste. Celo domoljubna zabava, ampak v Laibach registru. Aja, bi radi vedeli, zakaj je to toliko bolj dragocen nastop, ki, mimogrede, odpira »komedije«? Ker bo to šele tretji nastop skupine Laibach na Festivalu Lent (2006, 2008).

Marko in Nino

Kdaj. Sobota, 25. junija, 20.30
Kje. Sodni stolp

Toliko za prvi predlog, da ne bo potem, kot pravi zdaj že ponarodela, da »nismo vedeli«. Mhm. Vabi vas Sodni stolp, ko bosta združila deset prstov na nogi in deset na roki pianist Marko Črnčec in Nino Mureškič, dva mariborska instrumentalista različnih generacij, ampak enakega »dravskega« pedigreja. Pa še gosta bosta imela. Ja, tam zgoraj, v Sodnem stolpu.

Vlatko Stefanovski & »Tanec«

Kdaj. Sobota, 25. junija, 21.30
je. Glavni oder (Trg Leona Štuklja)

Mogoče bo kdo poskušal uganiti, kdaj je nazadnje, resda še trinajstič, Vlatko Stefanovski nastopil pri nas? Ve kdo? Upa kdo? Ha! Vse od leta 2013 čakamo, da se vrne prva etno rock kitara iz območja nekdanje Jugoslavije. Zdaj se 65-letni kitarist vrača in to – na veliko! Z orkestrom in zborom nacionalnega folklornega ansambla Tanec. Ples, strast, migetanje. Ja, ples bo, ugibamo, dovoljen, preden vprašate. To bo en tak ... Severnomakedonski kolaž. Aranžmaji so dodelani s paličico Damirja Imerija.

Čudež

Kdaj. Nedelja, 26. junija, 22.00
Kje. Oder – Minoriti Nove KBM (Avditorij Lutkovnega gledališča)

Kaj se zgodi, ko v zakonu škriplje? Ko se Jana (Tina Gorenjak) in Peter (Primož Vrhovec) strinjata vsaj glede tega, da tako ne gre več in da bosta, kar je pogumno, obiskala partnerskega svetovalca. In naletita na terapevta (Jaša Jamnik). Pred njim pa ugotavljata, če se ni nemara najboljše že zgodilo? Za nedeljo zvečer bo tole ... Idealno za smeh v nov teden. Pa zgolj opozorilo, no, ni strahu, nič takega, ampak dajte: kupite vstopnice pravočasno za vse, kar se ima zgoditi na Odru Minoriti – Nove KBM.

Autsajderji

Kdaj. Ponedeljek, 27. junija, 21.00
Kje. StandUpLent (Vetrinjski dvor)

Samo slike poglejte. No, dajte. Kliknite. Hahahaha. In to te face? Pa še najboljše? Za dobrodelni stand up roast gre! Pekli se bodo. Spekli. Do vraga. Do prepečenega. Ker, že ko se delali »promo« fotografije? Pa kako? In to ti tipi. Vedno kombinacija smešnega in resnega Bor Greiner, prva šunka in predzadnji špricer Filip Flisar, bančnik z vici John Denhof, keramičar z verzi 6Pack Čukur in, po novem, še sveži fuzbal upokojenec Marcos Tavares

Quadro

Kdaj. Ponedeljek, 27. junija, 21.45
Kje. Ana Desetnica (Glavni trg)

Kurili smo klavir? Smo. Kurili lutke? Smo. Ampak, smo kdaj dvignili oder in iz njega naredili zid? Eeeeeem? Ne? No, bomo. Tako fejst bomo, da ima ta vrhunec jubilejnega Festivala Lent v izvedbi eVenti verticali tudi, za vsak slučaj, še rezervni termin (naslednji dan, torek, 28. junija). Štiridesetminutni zračni spektakel iz Italije je tisto, kar nam bo Ana Desetnica letos zagodla že uvodni dan! Štirje akrobati bodo plesali po zidu, mi pa bomo jemali dih. Pravijo nam, da bomo baje čisto zmedeni. Ni to nekaj najbolj lentovskega? Vertikalni ples? Ha!

Folkart – povorka & otvoritev

Kdaj. Torek, 28. junija, 21.30
Kje. Glavni trg – Glavni oder (Trg Leona Štuklja)

Pet skupin od šestih pride z avionom! Jaaa! Smo prehitri? Okej, malo nazaj? Gremo čisto nazaj? Na začetek? Folkart je tisto, zaradi česar je Festival Lent tako pisan, živahen, radosten, migetav! Pa če je prišel s splavom ali podmornico. Na torek se začenja 34. Folkart in to tako, kot smo od nekdaj bili vajeni. No, vmes ne, zdaj pa smo ... Nenormalni! Ja, začenjamo s povorko od Glavnega trga do Glavnega odra. Ne daleč, ampak na blizu, etno folklorna duša Argentine, Brazilije, Čila, Filipinov, Poljske, Španije in, kakopak, Slovenije. Otvoritev je nato na Glavnem odru, za kar je vstopnina, ampak povorka, ob 20.30? Ta pa kakopak dostopna vsem.

Eric Trufazz Quartet

Kdaj. Torek, 28. junija, 22.00
Kje. JazzLent (Oder Minoriti – Nove KBM)

Ne, ne, nismo pozabili na JazzLent. Ah, kje! Začne se že v ponedeljek, ko se bodo zbobnali spet P'Jays. Ampak Erik Trufazz? Lahko naštejemo, pa vemo, nič ni manj jazzovskega kot to, ampak res, mika nas? Lahko? Hvala! 25 let od Truffazovega prvenca. 15 let od prvega špila v Mariboru. 10 let od prvega nastopa na Festivalu Lent. In teh deset je res deset! 28. junija 2012 je prvič »lental«. Trojica bo slovitega trobentača spremljala v mešanico ... Lahko bi našteli – cool jazz, ambientalna elektronika, drum'n'bass, pop, dub, klasika ...  ampak, zakaj bi, če pa ...? Se vidimo!

Vlado Kreslin in Mali bogovi

Kdaj. Sreda, 29. junija, 21.30
Kje. Glavni oder (Trg Leona Štuklja)

Vemo, vemo. Ja, ja, jaaa. Kaj lahko samo poveeeemoooo? Evo! Ne vemo, če ve Vlado Kreslin, vemo pa mi. Trideset let je letos od izida albuma Spominčice. Ja, z Beltinško bando, vemo, vemo. Zdaj pa pride z Malimi bogovi, toda kdo ve, morda pa kako zagode še iz predlentovskih časov? Mimogrede, če vtipkate v naš arhiv Vlado Kreslin ... Dobite ... No, poizkusite. Ker klasika je klasika z razlogom!

Rymden

Kdaj. Sreda, 29. junija, 22.00
Kje. JazzLent (Oder Minoriti – Nove KBM)

Ni bilo to že planirano za JazzLent? Jap, je bilo, je, je. Ampak zato pa je JazzLent to, kar je. Mož beseda! Več kot desetletje je trajalo, da sta basist Dan Berglund in bobnar Magnus Öström po smrti enega najuspešnejših jazzovskih glasbenikov našega časa, pianista Esbjörna Svenssona, znova sestavila klavirski trio. Prvotna ekipa je nastopila na Festivalu Lent, pazi, 5. julija 2001! Mhm. 21 let nazaj. Zdaj pa je to »super skupina«, v kateri na klavirju Bugge Wesseltoft pokaže, kako se zaslovi, če počneš kaj takega s klavirjem. Aja, smo rekli, da je to ekskluzivni nastop v Sloveniji letos? No, zdaj smo.

Andrej Šifrer & Mali oglasi

Kdaj. Četrtek, 30. junija, 20.30
Kje. Jurčkov – Večerov oder (Pri Vodnem stolpu)

Tisti prvi nastop 11. julija 1998. Tisti ... Je kriv. Da ne moremo napisati, kako je Andrej Šifrer nastopil vedno, zgolj in samo na Jurčkovem odru. Ampak saaaj reees?! Letos sta Jurčkov in Večerov oder ja združena Pri Vodnem stolpu. Zato pa! Ha! Haha! Kontinuiteta ostaja kontinuiteta. Andrej Šifrer prihaja osmič na Festival Lent, ampak prvič po letu 2013. Spremljala ga bo gorenjska country skupina Mali oglasi, kot smo Andreja Šifrerja nazadnje poslušali v Narodnem domu. Kaj naj rečemo? Žlahtno. In ... Za prijatelje.

Rock opera

Kdaj. Petek, 1. julija, 21.30  
Kje. Glavni oder (Trg Leona Štuklja)

Ime samo po sebi je skoraj, em, generično? Ampak v tem primeru? Ko gre za ekskluzivni simfonični rock koncert v interpretaciji 40-članskega orkestra in zbora iz Novega Sada? Potem je to lahko tako imenovano. Rock opera je novosadska kombinacija orkestra in zbora tamkajšnjega Srbskega narodnega gledališča ter Big banda. V redu, ampak kaj pa igrajo? Okej, okej. Izvolite: klasike rocka in popa Led Zeppelin, Queen, Pink Floyd, The Doors, AC/DC, The Beatles, Deep Purple in druge.

Druga Godba: Kutu

Kdaj. Petek, 1. julija, 22.00
Kje. JazzLent (Oder Minoriti – Nove KBM)

Saj ne moremo z gotovostjo reči, da bo tisti koncert. Kateri? Zakaj v kurzivi? Ja, tisti. Ko se zgodi vse, še več in še čez. Ko vsi plešemo. Ko napišemo uradno tudi naprej, da je dress code le najnujnejše. Ko se zgodi spoj Druge godbe in Festivala Lent. Za koncert, ki bo strast, poslastica in oboje hkrati. Ker ... Etiopijska glasba je tista, ko sedanjost vedno znova stisne roko preteklosti. »To, kar slišimo, ne more biti nič drugega kot rezultat hipnotičnih, hiperaktivnih etiopskih noči, kjer energija na odru vre v punkovski violini, kozmičnih klaviaturah, hipnotičnem basu, primitivnih tolkalih in neprekosljivih ženskih vokalih,« je opis, ki ga nismo skopirali zaman. Edinkrat. Ker – kaj naj dodamo? Razen, da ... Kdor ni bil, si je sam kriv.

Šukar • Džambo Aguševi Orchestra

Kdaj. Sobota, 2. julija, 21.30
Kje. Glavni oder (Trg Leona Štuklja)

Najprej: vstopnine ni! Ker to je naše poslanstvo, naš smisel, naše bistvo. Da je Festival Lent za – vse! Zadnji večer lahko prosto pridete na Glavni oder in postanete skupinska zažigalna vrvica za vnetljivo mešanico balkanske glasbe. Šukar je že tako ali tako sinonom za balkanski utrip, ampak, ko bo za njimi »pritrubal« Džambo Aguševi Orchestra iz Strumice, bo to finiš, vreden zmage v Guči 2011! To je zasedba, ki z balkanskim melosom nabere po 35 tisoč obiskovalcev v – Mehiki. Kako? Tako, da iz balkanske tradicije naredi multi-kulti miks. O, ja!

Jaga Jazzist & After: Hauptman & Dj Turista

Kdaj. Sobota, 2. julija, 22.00
Kje. JazzLent (Oder Nove KBM – Minoriti)  

Okej, zdaj boste pa rekli, da pretiravamo in, kaj, nabijamo? Da pa ne more biti še en presežek na JazzLentu. Da to mora biti ali pomota ali pretiravanje. Ne, oboje je, haha. Če pa bo za veliki finale nabijala ta norveška razpaljotka! Progresiva Jaga Jazzist, ki že tri desetletja bojda presega vse žanre. Baje za vse tiste, ki vas gane vse od Radiohead do Pink Floyd. Samo toliko močneje. Potem pa Hauptman ter DJ Turista povedejo v najdaljšo noč poletja, ko sklenemo z Lacha afterjem.

Jaša Lorenčič