To(te) so še lanske. In predlanske. In predpredlanske. Ampak so naše. Eksterno interne. Za vsakega nekaj. To je šele teh(t)no.

Mi smo ja še iz časov, ko je Večerov oder bil obrnjen kontra pri Stari trti. Iz časov, ko je Jazzlent imel travo. Iz časov, ko se je s Starega mosta sklanjalo za Pešuta na Jurčkovem. Ampak smo tudi oni, ki vemo, kateri dixi na After na Minoritih najbolj diši. Mi. Smo. Lent. 

Urban. Gibonni. Parni.

Morda boste rekli, e, vedno eni te isti. Ne. Nak. Nope. Ni. Ker tudi ti znajo povedati nekaj, kar te vrže na rit. Morda bo Aki Rahimovski razkril, katera je ona, po kateri še vedno Sve miriše na nju. Lani je Saša Lošić povedal, dahnil, analizral, da je bila najbolj popularna skladba iz albuma Longplay, ki je vrnil Plavi orkestar, ne Ako su to samo bile laži, niti Od rođendana do rođendana, temveč Kad ti ljubav ime prozove. Pa ne bomo zopet sol sipali na one, ki so zamudili Gorana Bareta. Na trgu. Na stolu. Na odru. Na... Vse to je Lent.

Sodni stolp: riiibiiiiiceeee

Samo pravočasno morate biti tam. In potem je možno vse. Da, tudi ribice. Sodni stolp je ultimativna klasika. Če je kje Festival Lent res dober v tem, da »je vedno isto«, potem roko v slane ribice za šankom da producentska ekipa. In nastopajoči. Kot rečeno, samo pravočasno pridite. Izza vrat se niti ne vidi niti ne sliši tako dobro. Pa voha tudi ne. In okuša tudi ne. Zato. Sodni. Stolp!

Na, ob, po Dravi

Vemo. Če kaj, vemo to. Da ob Dravi nekaj mora bit'. Ker iz tega izhajamo. To smo mi. To ste vi. To je Maribor. In ob Dravi bo oder, parter, dogajanje tudi letos. Glasen oder bo ob reki, to vam garantiramo. In vemo, da kamorkoli že postavimo oder, pa naj bo Večerov ali Jurčkov (ali kombinacija, ha!), bo poklon vsemu, kar je Festival Lent (p)ostal. Še labodi to vejo, ne?

Črna nedelja

Lani je prišel črni večer že prvi dan. Zdaj pride na nedeljo. Mrtva nedelja? Prekleta nedelja? Krvava nedelja? Vse. Vse. Vse. Res vse. Vetrinjski dvor je tukaj vse leto, ampak med Festivalom Lent je drugače. Tam se zgodi. Tam se črnino tako očrni, da vam bo v ušesih piskalo cel teden od zvitega, zlasanega, zlovešče kvalitetnega humorja. Črna nedelja. Zapomnite si.

Mali oder Narodnega doma

Nekateri se še spomnimo... Prvega Mladininega odra. To so bili taki, res lepi, drugačnio, časi, 2006 je vseeno tako dolgo nazaj, da sta takrat bila po dva dogodka na Mladininem odru. Ki gre zdaj tja, kjer smo si nekako tudi želeli, da bi bil. Klet Narodnega doma. Če še niste bili... Ni treba v Rim, da bi videli, kako se religijo piči v kreativnih katakombah!

Številka: štiri!

Tak' se zmenimo: če bo deževalo manj kot štiri dni, potem petka! Oziroma trojka. Lani je deževalo štiri od devetih dni (in še kak popoldan več), letos pa ni vrag, da ne bi imeli bolj stanovitnega vremena. Sicer pa se kar obrnite na lentovsko ekipo. Oni so furali radarsko sliko padavin še na starem kodemu v starem press centru. Če kdo ve, kdaj bo dež, vedo Lentarji!

 

Jaša Lorenčič