No, pa smo »fasali« še to! Po solaži, izjavi, presenečenju tridesetega Festivala Lent smo »pokasirali« še to. Ooo! To ja! Koreografijo jubilejnega festivala! Začel je Kutu, izpilil pa – Lacha after jam. Tako pa je, ko gre Etiopija na ples s Festivalom Lent. Korak v levo, gibaj! Korak v desno, gibaj! In zdaj: plavaj! Ja, predzadnji festivalski dan je bil ultimativna generalka. Na, na, na, naaa!

Kdo je že napisal, da smo dobili najbolj razplesan koncert na sedmi festivalski dan, v četrtek na JazzLentu z ekipo Sintrofi? O, saj res. Mi. Ups. O ... Em ... Am ... Iščemo besede, pardon. Ker tako je šlo: korak v levo, gibaaaj; korak v desno, gibaaaj. In potem plavaj z rokami. Plavaj? Ja! Plavaj! Šubidubi! In samo daj. Gibaaaj. Tako je to šlo, ja. Ko se je že začela sobota. Saj ne, da smo ga polomili včeraj v dnevniku. To ravno ne. In ne, ne bomo vzeli nazaj. Samo ... Em ... Kako naj rečemo? Malo pa nam je nerodno. Ker to? Taka gibkost? Taka koreografija? Na obeh straneh odra? Ko so na Lacha after jamu s povezano spontano koreografijo plesali še hladilniki in »šank«? Joooo!

Četudi koncerti nikoli in nikdar niso tekma, je zaseba Kutu prišla prekleto, neznosno, nevarno, epsko blizu. In vse, kar je sledilo. Pa kako je možno, da se v prepletu elektronike in afriške glasbe naučimo koreografije na ena, dve, dve pa pol, tri? In ta pogum. In ta preplet. In to plesanje noči. Ja, to je pa drugi festivalski petek. In če je takšen bil petek, kaj bo šele nocoj, ko se sklene glavni del jubilejnega tridesetega Festivala Lent? Nas je skoraj strah. Je. Malo pa res. Ampak nekaj je jasno: bodite obuti tako, da bo obutev zmogla slediti petam! Pa nedeljo, če gre, si vzemite prosto. Do četrtka in petka, ko sledi Lent po Lentu!

Ognjene kočije!

Skoraj nismo mogli verjeti. Padel je rekord letošnjega Odra Triglav. In to na predzadnji dan. Ko se je ravno malenkost shladilo, je zapihalo. Pa ne samo z neba. Ne, ne. Zapihal je Policijski orkester. Skupaj z Amayo. Kar je očitno recept za izjemen obisk in potrpežljivo poslušanje. Maja Keuc, ki še vedno silovito zapoje, bo pač vselej imela zagotovljeno »lentovsko« občinstvo. S takšnimi izvedbami, kot je bila Saving All My Life, pa sploh.

Edino ... Dirigent Nejc Bečan je uprizoril eno bolj prismuknjenih dirigiranj. O, kako cenimo, ko vidimo zanos, ki ga ponudi Oder Triglav. Ko se zasliši »pssst!«, da bi lahko bolje slišali tisto Vangelisovo iz filma Ognjene kočije ali temo iz filma Moja Afrika. In ko se petkov večer začne s prefinjeno solažo na klarinetu ... Potem je jasno. To. Bo. Nor. Večer.

Brina! Brina! Brina!

»Začeli smo našo vseslovensko turnejo in igrali na Rakitni. Tako vroče tam vsekakor ni bilo,« je uvodoma v vročem Sodnem stolpu napovedala Brina Vogelnik, »ampak nad novim Sodnim stolpom sem čisto fascinirana!«

Da, skupina Brina je v sklopu Druge godbe prišla na Festival Lent. Desetletje, kar Brina ni nastopala, je minilo kot piš vetra. Edina razlika zdaj je, da je harmoniko Draga Ivanuše zamenjal mladi pozavnist Urban Turjak. In to je res razlika. Njegova zadušena, popačena, zabavna pozavna je dajala Brini neko drugačno svežino. Igrivo, hudomušno, »lentovsko«.

Da so pesmi, kot je Prekrasni zali fant dokaz, kakšno zlitje predstavlja kombinacija  ljudske in avtorske glasbe. Brina Vogelnik pa je pokazala, da je še vedno tista pevka z zvedavimi, velikimi, poželjivimi očmi. Ni kotička, kamor ne bi radovedno pokukala. Pa naj gre za Rezijo in vodomca, kakor ga vidijo tam, kjer se človek lahko spremeni v belega volka, ki ponoči straši. Brez skrbi, na Festivalu Lent ga ne bo. Če pa bo, bo pa prišel skozi odprta okna Sodnega stolpa, da lažje dihamo in vpijamo koncerte. Ha! Sploh nocoj, ko prideta najboljša napoved komada in najboljša solaža. Skupaj. Hostnik pa Krečič!

Na-na-na-na!

Final Countdown. Ta-ra-da-ta-tam ... Smoke on the Water. Tam-ta-tam-tam-ta-ta-dam.Light My Fire. Du-di-daaa. Tako je šlo le za začetek. Ko ni bilo povsem jasno, ali se bo pelo zraven ali samo občudovalo. Pa ... Najbolje kar oboje! Kajti to, kar se je zgodilo na Glavnem odru, je dokaz, da se rock glasbi ni bati za prihodnost. Rock opera ali, morda celo bolje, opereta, je pokazala, da je rock stanje miselnosti. Obenem pa talenta in izkušenj. Glavni oder je bil zelo, zelo, zeeelo blizu temu, kar je bil, kadar je plaval na Dravi. Zakaj? Zavoljo občinstva! Zavoljo energije!

Orkester in zbor Srbskega narodnega gledališča iz Novega Sada in Novosadski Big band sta pod taktirko dirigenta in avtorja glasbenih aranžmajev Fedorja Vrtačnika že vnaprej razprodala vsa sedišča, nagužvali pa smo se tudi ob straneh. Naj je veter še tako bril, naj se je še tako bliskalo, vreme ni imelo niti malo možnosti. Kje pa. Rafal hitov v izvedbi petih solistov, ki niso tekmovali, kdo bo bližje izvirniku, temveč so si podajali štafeto občudovanja prepoznavnih hitov, je bil brutalen. Večni bodo kakopak Queen, tako smo slišali Who Wants to Live Forever, Somebody to Love, Love of My Life, We Will Rock You in, kakopak, Bohemian Rhapsody. Pa Purple Rain, A Whiter Shade of Pale, pa Stairway to Heaven.

Nas je še posebej navdušila domača gostja Jana Šušteršič, ampak kot rečeno, slabi dve uri trajajoč nastop ni bil tekma. Razen v tem, da bi naposled zmagalo občinstvo in dobilo čim več dodatkov. So ti po We are the Champions še možni? Ja, so. Crazy Little Thing Called Love in za konec še veliki na-na-na-na moment, kraljevski, edini možen: Hey Jude. Na-na-na-na. Sodeč po vaših odzivih, je Rock opera naredila to, kar ste potrebovali. Živo dozo tega, česar bojda ni več. Ampak na Festivalu Lent pa vendarle je. Zato pa smo. Tridesetka!

Lent rejv!

Hewan Gebrewold in Haleluya Tekletsadik! Ali kratko in malo po angleško: Hewan in Haleluya! Kaj pa naj še drugega zakličemo? Po takem nastopu Kutu iz Adis Abebe? Morda je to res projekt, ampak v bistvu je projektil. Tako kot se združita Druga godba in Festival Lent, se združita dediščina Afrike in kalejdoskop novodobnih žanrov. »Vi ste fantastični!« sta se zahvaljevali očarani pevki, v bistvu pa v imenu celotne skupine, ki je združevala preteklost in sedanjost tako vzneseno, da smo gledali v prihodnost. Kutu dela, kar želi, ko želi, kakor želi. In to na Minoritih – Odru Nove KBM, kjer smo tako po četrtku dobili dvojno dozo plesa.

Nastop, kjer je Théo Ceccaldi violino igral kot kitaro, kjer je Akemi Fujimori iz klaviatur naredila orkester in kjer Valentinu Ceccaldiju na basu in Cyrilu Atefu na bobnih ni ostalo drugega, kot da se zabrišeta noter. Če hočeš, te spravijo do delirija. To je skoraj rejv. To je jazz rejv. To je bil Lent rejv!

Izjava dneva

»Pridite in zaplešite!« Kutu na JazzLentu. In smo.

Številka dneva

5 – Pet solistov je nastopilo v Rock operi: Zoran Sandorov, Nikola Mijić, Mattia Zanatta, Nevena Reljin in kot gostja Jana Šušteršič.

Zicerji, hiti in priporočila zadnjega dneva!

Ko prileti veliki finiš festivala, je program ognjevit in jubilejen! Sklenili bomo 34. Folkart, in sicer v dvorani Union. Običajno je zasedeno tja gor do zadnjega sedeža na balkonu! Zato je 20.30 le smernica za začetek, pridite, če gre, kaj prej.

Zoran Predin in Drago Mislej – Mef. Za slovo od letošnjega Jurčkovega odra ob 20. uri. To pa bo. Nato ob 21.30 Večerovemu odru v slovo pomaha trojica Tosca Beat.

• Za oba velja, da sta v naših dnevnikih »zmagala«. Tomaž Hostnik v Vudlenderjih s svojo najboljšo napovedjo komada, Matija Krečič pa v Teo Collori in Momento cigano s solažo festivala. Za finale v Sodnem stolpu pa tole trči skupaj. Bam: Hostnik pa Krečič. Od 20.30.

Na zadnji festivalski dan odpiramo vrata Glavnega odra prav za vse! Za nastop najprej zasedbe Šukar (21.30), zatem pa še Džambo Aguševi Orchestra, kar v (severno)makedonščini pomeni: trobentasti odlom!

Jaga Jazzist so svoj nastop morali žal odpovedati zaradi stavke na letlišču v Oslu.

• Lacha after jam: Hauptman & DJ Turista. Finiš vseh finišev, after vseh afterjev. Dodamo lahko samo: upamo, da ste dobili vstopnico še pravočasno. Kolikor vemo, je šlo vse. Ja, vse vse. Začetek uradno ob 23.30, konec pa, em, nikoli?

Aja, še to. Če pa slučajno kdo potrebuje malo poguma ali enerije ali idejo, kako zlentati jubilejni Festival Lent? Foto galerija je odgovor. Poglejte.

 

Piše. Jaša Lorenčič