Odkrijte zanimivosti o folkloristih, ki nas obiščejo med 1. in 3. julijem.

Bolgarija

Folklorni plesni ansambel »Sredets« iz Sofije

Bolgarija je dežela vrtnic in vrhunske kulinarike; iz ene najstarejših držav v Evropi prihaja tudi najstarejša folklorna skupina. »Ja, saj res, da je naša skupina najstarejša v državi, smo pa sami mladi in po duši razigrani!« so se odzvali. Njihova tradicija je raznolika, prvinska in ponosna, takšna, kot so sami. In strašansko se veselijo Maribora in našega festivala.

Bosna in Hercegovina 

Folklorni ansambel AKCUS »Seljo« iz Sarajeva

Vrhunska kakovost ter strast do izražanja tradicijske kulture, to so »Sarajlije«. In, kot pravi pesnik Branko Čopić, eden izmed velikanov bivše Jugoslavije: »Ima negdje, zemlja jedna, plemenita, topla, čedna. Ima jedna zemlja snena, lijepa, nježna, kao žena! Ima jedna rajska bašta, u kojoj se voli, prašta. U toj bašti ruža rosna, ima jedna zemlja – Bosna!« In ti srčni Bosanci so preplezali goro birokratskih ovir, samo, da bi lahko prišli v Maribor.

Češka

Folklorni ansambel Moravske »Kyjov« iz Kyjova

Pivo, knedlčki, Zlata Praga in Brno Moto GP. Je pa Češka še veliko več. Sodobna, razvita država, univerzitetna velesila, od nas oddaljena le nekaj ur vožnje. Iz te očarljive in s tradicijo bogate dežele prihaja k nam očarljiva in mlada skupina. Pravijo, da vedo, kako očarljiv je tudi naš Maribor.

Srbija

Ansambel narodnih plesov in pesmi KUD »Sevojno« iz Sevojna

Zlato okrasje, nakit, cekini – vsi kostumi so ročno izdelane umetnine. Srbi so ponosen, klen narod. Med več kot sedmimi milijoni prebivalcev živijo Srbi in pripadniki okoli 40 različnih narodnostnih skupnosti. So izjemno gostoljubni, temperamentni veseljaki, čudovite narave. In skupina Sevojno nas bo razvajala s svojimi vrhunskimi predstavami. Srečni, da se lahko vrnejo v njim tako ljub Maribor.

Slovenija

Akademska folklorna skupina »Študent« iz Maribora

Kaj reči o naših »Kudovcih«? Če pa vemo, da so izjemni. Če pa vemo, da so Folkartova stalnica. In vemo, da bodo na odru »razturli«. In hkrati skrbeli, da se bodo vsi člani tujih skupin na našem festivalu počutili čim bolje. Ker bodo potem vse predstave preprosto – vrhunske!


Kdaj in kje jih lahko vidimo?

Vse dogodke letošnjega Folkarta si lahko ogledate na povezavi: https://www.festival-lent.si/program-festivala-lent/#filter=.pf-sklop-folkart&#filterdan=*.