RAZPRODANO!

Na Festival Lent pridejo "očarat dravske nimfe in njihove neustrašne ljubimce, pa še to čisto tiho, da ne prestrašijo poletja."

Novomeška skupina Dan D ima več obrazov - in vsi so pravi. Lahko so ena najprepoznavnejših slovenskih rock zasedb, ki niza hite kot so Voda, Čas, Ko hodiš nad oblaki, Plešeš in podobni, lahko so drzni osvajalci neskončnih globin misli in širnih prostranstev glasbe, lahko pa so tudi akustični godci, ki vam z ribežnom, steklenicami, bisernico in zvončki pričarajo tih intimen večer. Vsak od teh obrazov ima svoje mesto in čas, vsi pa se med seboj prepletajo. S projektom Tiho, ki je kot album izšel tudi na kaseti, so osvojili poslušalce po slovenskih gradovih in drugih intimnejših prizoriščih, z vsakim koncertom pa mu dodajo tudi nove, sveže note.

Kljub statusu ene najpopularnejših slovenskih rock skupin Dan D ne pristaja na preizkušene vzorce in cone udobja, svoje poslušalce z vsakim albumom in vsakim nastopom izzivajo z drugačnimi pristopi in raziskovanjem novih glasbenih prostranstev. V svoji karieri so nanizali vrsto hitov, kot so Čas, Voda, Plešeš, Počasi in podobni, s Simfoničnim orkestrom RTV SLO so leta 2009 napolnili Križanke, z akustičnim projektom Tiho osvojili slovenske gradove in se podali na popolnoma novo pot z dvojnim albumom DNA D, ki so ga mnogi glasbeni kritiki proglasili za album leta 2015. V letih 2017 in 2018 so v svojem placu za vaje izvedli uspešno anti-turnejo, ki jo je obiskalo več kot 2000 poslušalcev. Rezultat teh srečanj je album Knjiga pohval in pritožb, ki je izšel marca 2019. Dan D so zanj dobili nagrado Zlata piščal za album leta, skupina pa je bila proglašena tudi za izvajalca leta 2019. 

Diskografija:

  • Igra (1997)
  • Ko hodiš nad oblaki (1999)
  • Katere barve je tvoj dan? (2004)
  • Ure letenja za ekstravagantne ptice (2009)
  • Dan 202 CD/DVD (2009)
  • Tiho (2013)
  • DNA D (2015)
  • Knjiga pohval in pritožb (2019)


Dan D

Tomislav Jovanović – Tokac, vokal
Marko Turk, kitara
Boštjan Grubar, klaviature
Nikola Sekulović, bas kitara
Dušan Obradinovič – Obra, bobni