Programska zasnova

Festival Lent – vračanje h koreninam

Od 21. do 29. avgusta bi izvedli strnjeni Festival Lent na nabrežju Drave.  Osnovni okvir bosta tvorila  Večerov oder na starem mestu na platoju pri fontani, Jurčkov oder pri Vodnem stolpu in sicer obrnjen na način, da bi občinstvo sedelo ob zalivu na stopnicah.

Med stolpoma želimo vzpostaviti promenado.

Večerov oder

S svojo sporočilnostjo je bil to od nekdaj najbolj rokerski oder festivala in kot takšnega ga vidimo tudi naprej. V obstoječi situaciji bo to tudi nekakšen »glavni oder festivala«.

Jurčkov oder

Ta oder bomo postavili ob Vodnem stolpu, obrnili pa ga bomo proti zalivu ter na ta način dosegli intimno vzdušje ob poslušanju izključno slovenskih avtorjev, ki ne sodijo ravno v pop zvrst, so pa izjemni, tudi daleč preko naših meja znani izvajalci. Slišali bomo torej slovensko ustvarjalno glasbo z primesmi etna, jazza in rocka, morda za malo zahtevnejšo publiko in dovolj poslušljivo za slehernika.

Programi, ki ne smejo izpasti iz festivala zaradi večletnega financiranja, pogodbeno opredeljenega z ministrstvom za kulturo rs in večletnimi sponzorskimi pogodbami

​​​​​​Mednarodni CIOFF® folklorni festival Folkart

Mariborski mednarodni CIOFF® folklorni festival FOLKART je okno v svet in  praznik svetovne tradicije v našem mestu. Je največji folklorni festival v Sloveniji in eden izmed »deseterice velikih« na svetu. Poslanstvo glasnika svetovne nesnovne kulturne dediščine neprekinjeno izpolnjuje že 31 let. Vse od nastanka dalje je edini slovenski član svetovnega nevladnega združenja CIOFF® (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels), partnerja UNESCA.

FOLKART je prvi folklorni festival na svetu sploh, ki je bil leta 2013 deležen častnega pokroviteljstva direktorice UNESCA, gospe Irine Bokove, in sicer v luči 10. konvencije o nesnovni svetovni kulturni dediščini. Hkrati pa poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

PRIPRAVLJEN PROGRAM V OKVIRU MOŽNOSTI IN OB UPOŠTEVANJU UKREPOV – AVGUST 2020

Za konec avgusta (25. 8.–27. 8. 2020) načrtujemo krajšo izvedbo Folkarta, predvidoma v družbi folklornih skupin iz: Slovenije (AFS Študent, Maribor in FS Tine Rožanc, Ljubljana), Madžarske, Hrvaške, Bolgarije, Češke in Španije,seveda ob sprostitvi določenih ukrepov in ob odprtju mej, ob upoštevanju vseh navodil vlade RS in NIJZ. Udeležba omenjenih držav, s katerimi so dogovori že sklenjeni, pa je seveda odvisna tudi od trenutnega stanja ter ukrepov vlad v posameznih državah, iz katerih te skupine prihajajo.

Prihod skupin: v ponedeljek, 24. 8.
Odhod skupin: v petek, 28. 8.

Otvoritev v TOREK, 25.8. v dvorani UNION
Program po mestu:
povorka v torek pred otvoritvijo, v sredo in četrtek dopoldan in zvečer.
Dogovarjamo se o morebitnih gostovanjih po Sloveniji predvidoma v sredo, 26. 8. in v četrtek, 27. 8. 2020.

 

JazzLent in Jazzpodij

JazzLent 

Jazz Lent je prireditev, ki bo v letu 2020 potekala že osemindvajsetič (28.), pri čemer je vsa leta naravno in postopno rasla. V letu 2008 je Jazz Lent dobil novo podobo, novo vsebino in po petnajstih letih odprl vrata novim, mladim kreativnim in ustvarjalnim strujam v jazzovski glasbi. V letu 2014 pa se je ustalil na odprtem avditoriju na Minoritskem odru.

Jazz Lent v programskem smislu predstavlja tako jazzovsko glasbo, kakor tudi nekatere druge sorodne glasbene smeri in predstavlja predvsem najbolj aktualne glasbene izdelke, dosežke, zasedbe in avtorje z vsega sveta. Pri tem se je Jazz Lent bistveno tesneje povezal s sorodnimi prireditvami v okolici in se vtkal v mrežo mednarodnih festivalov. Poseben poudarek je pri tem namenjen slovenski jazzovski ustvarjalnosti, ki je predstavljena predvsem z uvedbo povsem novega programa Jazz Podij, ki vsako leto namenja najmanj tri programske večere enemu izbranemu slovenskemu glasbeniku oz. glasbenici, ki samostojno oblikujejo program večerov in se tako izdatneje predstavijo. Posebna pozornost v programu je namenjena slovenskim premieram, ob uravnoteženi predstavitvi izvajalcev z vsega sveta ter s posebnim poudarkom na avtohtono evropskemu jazzu.

Jazz Lent enakovredno predstavlja manj znane glasbenike ter ključne zgodovinske osebnosti ne glede na njihovo starost, kar kaže na enakovreden pristop k jazzovski zgodovini in sodobnosti. Slednje je nadvse pomembno predvsem v dolgoročni perspektivi festivala, saj je potrebno upoštevati dejstvo, da je jazz svetovno razširjena glasbena smer, da pa »zgodovinske osebnosti« izhajajo pretežno iz temnopolte tradicije v ZDA, ki zlagoma usiha in jo nadomeščajo moderni ali »klasicistični« pristopi. Pri tem se Jazz Lent zavzema tudi za enakopravno zastopanost vseh aktualnih jazzovskih smeri, z pretežno izključitvijo »neo-klasicistične« smeri.

Cilj tako zastavljene programske vizije je ponuditi reprezentativen program dosedanjim obiskovalcem Jazz Lenta, z zmernim pristopom pa ga postopno odpiramo tudi mlajšemu občinstvu.

Jazz podij - Umetniška in programska zasnova – izhodišča

V letih 2000 – 2007 se je na jazzovskem odru festivala Lent predstavilo zelo veliko število slovenskih glasbenikov in glasbenic. Predstavitev slovenskih izvajalcev tovrstne glasbe je na festivalu v tem obdobju požela izjemno veliko odobravanja med publiko in nastopajočimi ter je tako obveljalo splošno mnenje, da jazzovski oder festivala Lent ponuja prav posebne možnosti za slovenske glasbenice in glasbenike.

Slovenska jazzovska produkcija že leta ni deležna primerne pozornosti, čeprav njena kvaliteta neprenehoma raste.  Iz tujine se vračajo mladi jazzovski umetniki, starejši so postali izrazno polnejši in prepoznavni, veliko najmlajših se ogreva za tradicijo, najboljši so še boljši. Jazzovska in improvizirana glasba v Sloveniji že dolgo ni več produkt smelosti peščice zanesenjakov temveč gibanje, ki posega v vse glasbene zvrsti na naših tleh.

Iz takšnih spoznanj je zraslo prepričanje, da mora postati jazzovski oder festivala Lent slovenska tribuna jazzovske glasbene dejavnosti, ki vključuje široko paleto umetnikov, njihove glasbe in izraznosti v družbi svojih glasbenih prijateljev širom sveta.

V kolikor se lahko slovenski umetniki jazzovske in improvizirane glasbe postavljajo ob bok najvidnejšim svetovnim glasbenim zasedbam in zvezdnikom, z njimi ustvarjajo in muzicirajo, si nedvomno zaslužijo svoj »podij« na katerem bodo lahko s ponosom prikazali svojo internacionalno dejavnost.

Umetniška in programska zasnova - koncept

Z letom 2008 je festival Lent temu pričel posvečati prav posebno pozornost: iz raziskave, ki je bila izvedena v letu 2007 je razvidno stališče večine slovenskih glasbenikov, da v Sloveniji obstaja premalo možnosti za njihovo kreativno delo: premalo je jazzovskih klubov, festivalov in premajhno je število nastopov.

Iz vseh navedenih razlogov je zraslo spoznanje, da bi bilo primerno, da jazzovski oder festivala Lent ponudi vsako leto po enemu slovenskemu glasbeniku posebno pozornost ter da ga z vabilom na festival spodbudi, da svoje dosedanje delo predstavi v prav posebni luči z nekaj-dnevnim nastopom.

Zato se je Narodni dom Maribor odločil za podobno programsko usmeritev, vendar preoblikovano v povsem spremenjenem umetniško-programskem izhodišču. Jazz Podij je glasbeni projekt posebnega pomena za slovensko jazzovsko glasbo, ki od leta 2008 naprej, vsako leto izbere po enega slovenskega glasbenika oz. glasbenico iz jazzovske smeri, za katerega je prepričan, da predstavlja najbolj kreativno, raznovrstno in kvalitetno glasbeno osebnost jazzovske glasbe v Republiki Sloveniji.

Jazz Podij izbranemu izvajalcu ponuja 3 ali 4 dnevni nastop v okviru festivala Lent, pri čemer izbranemu zastavlja jasna pravila, sicer pa mu dovolil vso umetniško svobodo. Od tako izbranega izvajalca se pričakuje, da bo predstavil:

 • vsaj dva do tri povsem različne lastne projekte, od tega najmanj enega, ki doslej še ni bil izveden v Sloveniji,
 • da bo tako izbrani glasbenik na podlagi lastnega izbora predstavil najmanj eno slovensko zasedbo, v kateri sam ne sodeluje,
 • da bo tako izbrani glasbenik na podlagi lastnega izbora predstavil najmanj eno mednarodno zasedbo, v kateri bo sam nastopil kot gost.

Razlogi za nastanek projekta posebnega pomena Jazz Podij ležijo predvsem v pomanjkanju možnosti za kreativno delo in napredovanje slovenskih glasbenikov. Locus, v katerem je nastala večina jazzovske glasbe v preteklosti je jazzovski klub, ki jih je v Sloveniji izjemno malo. Nastopanju v jazzovskem klubu so lastne in imanentne značilno »jazzovske« metode ustvarjanja glasbe, za katere lahko najdemo zgodovinske primere v značilnih »jazzovskih klubih«.

Trenuten trend v nekaterih državah Evrope je vrnitev h konceptom ameriških klubov, kot so Village Vanguard, Plugged Nickel, Blue Note ipd. ki so zagotavljali določenemu glasbeniku ali skupini več dni, mnogokrat cel teden, za predstavitev njegovega dela. Pri tem gre za manj tipično »festivalski« način prezentacije glasbenikov in skupin, zato pa za toliko bolj jazzu imanentne načine in metode odrskega pojavljanja. Tovrstna predstavitev s programskega vidika ponuja možnost veliko bolj večplastno in natančno predstavitev izbranega slovenskega glasbenika, z organizacijskega vidika pa »festivalu« vrača del »klubskega« vzdušja, ki je jazzu lastno.

Dolgoročno pričakovanje Jazz Podija v obdobju 2018 – 2021 je oblikovati tudi poseben natečaj, priznanja, tekmovanja in nagrade za izbrane glasbenike na Jazz Podiju in tako še dodatno spodbujati kreativnost in inovativnost slovenskih glasbenikov ter krepiti pričakovanja po vsako leto drugačnem JazzPodiju.

Umetniški vodje Jazz podija 2008 – 2020

2008 – Jure Pukl, 2009 – Nino De Gleria, 2010 – Kaja Draksler, 2011 – Igor Lumpert, 2012 – Igor Bezget, 2013 – Zlatko Kaučič, 2014 – Vasko Atanasovski, 2015 – Igor Leonardi, 2016 – Samo Šalamon, 2017 – Robert Jukič, 2018 – Marko Črnčec, 2019 – Marjan Stanič

2020 – Igor Matkovič

Program JazzLent in Jazz podij 2020 – spremenjene okoliščine

Uvodoma je potrebno izpostaviti, da programa JAZZ LENT (ki poteka od leta 1992, torej že 28 let) in JAZZ PODIJ (ki poteka od leta 2008, torej že 12 let) sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ter uspešno pridobivata tudi sredstva številnih tujih fundacij (npr. British Council, Institut Charles Nodier) in veleposlaništev (npr. Veleposlaništvo ZDA) že vrsto let sledita istim smernicam (v nadaljevanju: programska zasnova) ter da je izbira izvajalcev pogojena s številnimi dejavniki (npr. načrtovanje turnej, aktualni diskografski izdelki, mednarodne povezave, izvedba EU projektov ipd.), ki pa ne vplivajo na programsko zasnovo navedenih programov.

Program Jazz Lent in Jazz Podij za leto 2020 sta bila v celoti pripravljena že meseca januarja.

Potrjen program je bil naslednji:

JAZZ LENT

 • DAMIR IMAMOVIĆ(BiH, Turčija, ZDA) – slovenska premiera!
 • Posebni fokus »Michael League / Snarky Puppy side projects« v sodelovanju z GroundUP musiclabel/festival(Los Angeles)
  • FORQ  (ZDA) – slovenska premiera!
  • BOKANTÉ(Guadalupe, Japonska, ZDA, Švedska)
  • FORQ+ BOKANTÉ– svetovna premiera !
 • PAT THOMAS & KWASHIBU AREA BAND(Ghana)
 • RYMDEN(NOR, SWE) – slovenska premiera!

JAZZ PODIJ

 • ECLIPTIC(Slovenija)
 • IGOR MATKOVIČ + EIIVIND AARSET + MARCIN WASILIESWSKI (Slovenija, Norveška, Poljska) – svetovna premiera !
 • IGOR MATKOVIČ QUINTET + gostje (Slovenija)

 

Spremenjene okoliščine in odpoved potrjenega programa

Zaradi ukrepov povezanih z zajezitvijo in preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni koronavirusa (COVID-19) je Narodni dom bil primoran odpovedati vse navedene nastope v načrtovanih terminih, dodatno pa tudi nekatere nastope koncertnega cikla JAZZ V NARODNEM DOMU, ki so programsko sorodni, vendar niso del FESTIVALA LENT.

V primeru spremembe termina FESTIVALA LENT je potrebno upoštevati »spremenjene okoliščine,« ki so nastale zaradi ukrepov povezanih z zajezitvijo in preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni koronavirusa (COVID-19), med drugim, vendar ne izključno:

 • mednarodni letalski leti izvajalcev iz ZDA ali drugih (ne EU) držav so vprašljivi,
 • še nekaj časa ne bodo znani stroški mednarodnih letalskih povezav,
 • večina turnejmednarodni glasbenikov je odpovedana zaradi odpovedi s strani organizatorjev,
 • ni moč enostavno napovedati razpoložljivosti izvajalcev, saj je njihova razpoložljivost odvisna od predlogov managerski agencij, koncertnih agencij oz. agentov, ki izvajalce zastopajo,
 • morebitna razpoložljivost izvajalcev je lahko odvisna od odločitev producentov v drugih EU državah, ki pa je v tem trenutku ni moč napovedati.

Možnosti izvedbe programa JazzLent in Jazz podij v nadomestnem terminu

Glede na vse navedeno je sicer možno izhajati iz predpostavke, da je v drugi polovici avgusta 2020 možno na FESTIVALU LENT predstaviti tudi nekatere izvajalce iz že potrjenega (zgoraj navedenega) programa, ni pa tega v tem trenutku možno z gotovostjo potrditi.

V primeru, da navedeni izvajalci v drugi polovici avgusta ne bodo razpoložljivi, je le-te moč zamenjati z drugimi izvajalci, ki imajo sedež v državi iz katere je moč zagotoviti potovanja v Slovenijo z razumnimi stroški; v kolikor pa tudi to ni mogoče, pa je možno izvajalce zamenjati z izvajalci, ki imajo sedež v Republiki Sloveniji ali okoliških državah (Avstrija, Italija, Hrvaška ipd.).

Ne glede na negotovost, ki je povezana z razpoložljivostjo določenih (konkretnih) glasbenikov, lahko FESTIVAL LENT zagotovi izvedbo nadomestnega programa, ki v celoti sledi programski zasnovi programov JAZZ LENT in JAZZ PODIJ, kot ju je potrdilo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije v odločbah o sofinanciranju programov.

Upoštevaje vse navedeno, v nadaljevanju podajamo konkretne programske predloge za programa JAZZ LENT in JAZZ PODIJ v nadomestnem terminu ter pri tem ponovno poudarjamo, da gre za predloge, za katere je »verjetno« da jih je moč izvesti (verjetnost je ocenjena na dan 21. 5. 2020), v kolikor pa bi se izkazalo, da to ni mogoče, bosta programa sledila programski zasnovi ter po potrebi prilagodila izbiro izvajalcev v skladu z zgoraj opisanimi smernicami.

Konkretni programski predlogi za programa JazzLent in Jazz podij v nadomestnem terminu (na dan 21. 5. 2020)

Glede na razpoložljive podatke (na dan 21. 5. 2020) glede razpoložljivosti glasbenikov, načrtovanih terminih v okoliških državah, možnostih mednarodnih transportov, predvidevanjih o cenah mednarodnih povezav in drugih okoliščinah, ki so pomembne za pripravo dokončnega programa, predlagamo naslednje izvajalce:

JAZZLENT

 • DAMIR IMAMOVIĆ(BiH, Turčija, ZDA) – slovenska premiera!
 • RYMDEN(NOR, SWE) – slovenska premiera!
 • ALYKEITA, JAN GALEGA BRÖNIMANN, LUCAS NIGGLI (Slonokoščena obala, Švica) – slovenska premiera!
 • YURI HONING WIRED PARADISE (NED)
 • DORAN, STUCKY, STUDER, TACUMA: HENDRIX IN WOODSTOCK (Švica, ZDA)

JAZZ PODIJ

 • ECLIPTIC(Slovenija)
 • IGOR MATKOVIČ + EIIVIND AARSET + MARCIN WASILIESWSKI (Slovenija, Norveška, Poljska) – svetovna premiera!
 • IGOR MATKOVIČ QUINTET + gostje (Slovenija)

Navedeni predlog programa upošteva spremenjene okoliščine, ki so nastale zaradi ukrepov povezanih z zajezitvijo in preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni koronavirusa (COVID-19), ob tem pa dosledno izpeljuje tudi načelo gospodarnosti, saj predstavlja bistveno zmanjšanje stroškov, v primerjavi s programom, ki je bil načrtovan sprva. Ne glede na to, je v prilagojenem programu ohranjena programska zasnova, saj program še naprej vsebuje tako nekatera ključna imena iz jazzovske zgodovine in sodobnosti, kakor tudi predstavitev novih izvajalcev, le da je poudarek osredotočen nekoliko bolj na izvajalce iz Evrope, kot običajno. Glede na to, da je v celoti ohranjena programska zasnova programa JAZZ LENT in JAZZ PODIJ, ugotavljamo, da program, ki je prilagojen spremenjenim okoliščinam, ne terja bistvenih sprememb pri ostalih vidikih produkcije (tehnična izvedba, promocija ipd.).

Drugi pomembni programi

Stand up v Vetrinjskem dvoru

Program, ki pomeni stalnico festivala in ki ga moramo izvesti zaradi večletne sponzorske pogodbe. Smo pa že v mesecu maju kot prvi v Sloveniji po pandemiji pričeli s serijo stand up predstav v Narodnem domu v Mariboru, ki so obenem pomenile uvod v pred festivalsko dogajanje. Niso terjale nobenih stroškov, saj so nastopajoči igrali za izkupiček od prodanih vstopnic. Več o programu in stroških v priloženih tabelah.

Sodni stolp (gostuje)

Program, ki je predmet sofinanciranja MK in ga zato moramo izvesti kljub dejstvu, da je prizorišče tega programa v obnovi, prestavljamo ga v Minoritsko cerkev. Del programa Sodnega stolpa pa izvajamo v okviru že uvodoma omenjenega programa »Koncert na turnu«. Več o programu in stroških v priloženih tabelah.

Salon glasbenih umetnikov

Tudi ta je predmet sofinanciranja MK ter edina možnost, da se občinstvu na Festivalu Lent predstavijo komorne klasične zasedbe. Več o programu in stroških v priloženih tabelah.

Programi, ki pomembno dopolnjujejo dogajanja na festivalu

Predstave za otroke v Vetrinjskem dvoru

Stalnica prireditev za otroke med Festivalom Lent, avditorij vedno napolnjen do zadnjega kotička. Več o programih in stroških v priloženih tabelah.

Komedija v Minoritih

Zaseda 3 termine, ki jih v Minoritih ne izkoristi Jazz Lent, finančno se pokrije s vstopnino in zaokroža večerno dogajanje.

KMŠ oder v Dravski ulici

Izvaja ga Klub mariborskih študentov, pomeni nastope mladih neuveljavljenih skupin, od nas ne terja nobenega direktnega finančnega vložka

Športni Lent

V letošnjem letu želimo izvesti le dva atraktivna športna dogodka, to je regata osmercev ter skoki v vodo z mostu, ki ne predstavljajo skoraj nobenih dodatnih stroškov, pokriti so sponzorsko, pomenijo pa pomembno popestritev dogajanja ob promenadi.

Programi nevladnih organizacij in posameznikov

Nevladne inštitucije, kot so GT22, K18, Zavod TUK in podobni pomenijo pomembno popestritev kulturnega dogajanja v času festivala. Še posebej v času, ko se borijo za preživetje ocenjujemo, da je zelo pomembno, da s pomočjo MO Maribor podpremo njihovo delovanje in praktično preživetje.

1. Vsebinska zasnova in vizija Festivala Lent
- Usmeritve festivala v prihodnosti
2. Festival Lent 2020
2.1 Namen festivala v post pandemijskem obdobju
2.2 Programska zasnova programov
-  Festival Lent – vračanje h koreninam
-  Programi, ki ne smejo izpasti iz festivala zaradi večletnega financiranja, pogodbeno opredeljenega z ministrstvom za kulturo rs in večletnimi sponzorskimi pogodbami
-  Programi, ki pomembno dopolnjujejo dogajanja na festivalu
2.3 Gostinska ponudba festivala
2.4 Marketinške aktivnosti in promocija festivala
3. Direktor festivala
4. Osnovni statistični podatki 2019

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava