ostalo | razstava, koncert, doživetje

KGB

THE COCK TAILS

23. junij ob 23.00

Žanr: Funk, Pop, RnR
Funkin' roll ... also known as The Cock Tails.
Zasedba s štiriletnimi izkušnjami na odru, ki izredno uživa v live nastopih. Njihov cilj je z energičnim funk, blues – rock nastopom spraviti par plesnih čeveljčkov na plesišče.

 • Tomi Brus, vocal
 • Staš Sukič, kitara, vocal
 • Luka Škrilec, kitara, vocal
 • Aleš Mir, bobni, vocal
 • Sandi Horvat, Hammond, vokal

KMŠ

Dravska ulica
Vstopnine ni!

20.30: DARE ACOUSTIC 

21.30: LOW BUDGET

Pokrajinski muzej Maribor

OGLEDNI DEPO UNIFORM (razstava)

Razstavišče Mariborski grad

Zbirko uniform sestavljajo vojaške in civilne uniforme. V zbirki je inventariziranih več kot 3.400 predmetov iz časa od začetka 19. stoletja do sodobnih uniform vojaških in civilnih uniformiranih služb. Hranimo oblačila, obutev, pokrivala, opremo ter številne druge pridatke. V skupini najstarejših predmetov hranimo avstrijski kirasirski šlem, torbico avstrijskega huzarja z monogramom cesarja Franca I. in paradni kirasirski prsni oklep. V sredino 19. stoletja med drugim uvrščamo uradniški frak in dvorogeljnik ter konjeniško čelado meščanske garde. V zbirki hranimo beli oficirski pehotni suknjič, znan pod imenom suknja bela iz slovenske narodne pesmi, omembe vreden pa je tudi dvorogeljnik s petelinjim perjem iz časa lovskih bataljonov v italijanskih vojnah. Velik del zbirke predstavljajo uniforme iz druge polovice 19. stoletja (do leta 1918). Zbirko sestavljajo tudi uniforme iz časa prve in druge svetovne vojne, iz časa Kraljevine SHS, hranimo predmete vseh iz rodov JLA ter civilne uniforme nekdanjega uradništva, uniforme različnih društev, prav tako tudi sodobne uniforme.
Za imetnike Lente vstop prost!

DEBATA O KUHINJI – KITCHEN DEBATE (razstava)

Razstavišče Kino Partizan

Na razstavi so prikazani kuhinjsko pohištvo, pripomočki, posodje in tekstil, ki so shranjeni v Pokrajinskem muzeju Maribor. Najstarejši razstavljen predmet so vratca stenskih omar iz začetka 17. stoletja, najmlajša pa je Marlesova kuhinja Maksima iz leta 1970, ki je bila v uporabi še leta 2016. Razstavo dopolnjuje izbor živil, pričevalci – Ivan Gabrovec, Darja Gostenčnik, Irena Kajnč, Ivanka Koprivnik, Štefka Kučan, Uroš Mencinger, dr. Svetlana Slapšak – pa posamezni vsebinski sklop zaokrožijo s svojo osebno zgodbo.

Razstava DEBATA O KUHINJI – KITCHEN DEBATE predstavlja zaključek raziskave o podpohorskih lesarskih obratih. Na Pohorju se je že v drugi polovici 18. stoletja razvila živahna lesna proizvodnja, v kateri so lesno surovino predelovali v različne izdelke, ki so jih po cestah in reki Dravi spravljali do kupcev. Tradicionalni trgi pohorske lesne trgovine so bili Podravina, Bačka in Banat. Pomembna tržišča so bila tudi Madžarska, Italija, Francija, Nemčija, Grčija in Palestina. Leta 1945 so bili vsi obrati nacionalizirani in združeni v večje enote. Na razstavi sta posebej predstavljeni dve tovarni. V Tovarni pohištva Maribor so izdelovali komplete klasičnega kuhinjskega pohištva (kredenca, zaboj za kurivo, miza in štirje stoli), v tovarni Marles pa prve jugoslovanske moderne (vgradne) kuhinje.
Vstop prost!

GUGALNIK IDEJ 2018 – LEBDEČA KOLONADA (razstava)

Razstavišče Kino Partizan

V projekcijski dvorani nekdanjega kina, v katerem je danes muzejski depo pohištva, bo mednarodno priznana vizualna umetnica in režiserka Nataša Prosenc Stearns pripravila video projekt in z njim odgovorila na vprašanje o tem, kako jo nagovarja v muzeju zbrana kulturna dediščina.
Vstop prost!

Umetnostna galerija Maribor 

RUDL NA PAPIRJU (razstava)

UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor

Otvoritev razstave: petek, 22. 6., 19.00
Otvoritveno vodstvo: petek, 22. 6., 18.30
Razstava bo na ogled: 22. – 30. 6. 2018, od ponedeljka do petka, 11.00-18.00, in v soboto, 11.00-13.00.
(Vstop prost)

Mihael Rudl je mariborski umetnik, ki se tokrat v UGM Studiu predstavlja s podobami na papirju.
Z raziskovanjem medija, različno obdelanih listov/kosov papirja gradi likovno kompozicijo z navidezno spontanostjo. Nekatere podobe so hipne, spet druge so del procesa, ki se dopolnjuje. Sproščeno prepletanje neprekinjenih vijugastih potez ali polaganje različnih barvnih gmot ene ob drugo gledalca usmerjajo v umetnikov intimni svet. Na številnih papirjih operira s širokimi barvnimi potezami, ki ponekod segajo na rob izbranega likovnega formata. Sledovi čopiča, se nekje stekajo v vozlih, spet drugje gre za vzporedno polaganje različno barvnih pasov.
Vstopnine ni.

Vinski Pristan

Organizatorji:
Vinsko-kulinarični del: Vina Oskar, Rotovška klet in Vesnine sladke razvade
Razstava: Klemen Brvar in Smiljan Simerl
Čoln: Doživite Maribor na Dravi, Smiljan Simerl, s. p.

Vinski pristan ob Sodnem stolpu že drugo leto zapored odpira vrata obiskovalcem Festivala Lent.

V prijetni atmosferi vrta za najlepšo živo mejo na festivalski promenadi bodo vsak dan med 17. in 24. uro na voljo izbrana vina, prigrizki in slaščice. Določeni večeri bodo oplemeniteni s kulturno-glasbenim programom.

Tudi letos je na ogled razstava, tokrat z naslovom Plovba s čolni po Dravi – tradicija in priložnost. Drava ima izjemno dolgo plovno tradicijo, saj je bila pomembna prometno-trgovska žila vse od prazgodovine. Tradicijo šajk, splavov in tovornih čolnov je v pozabo dokončno potisnila izgradnja hidroelektrarn po drugi svetovni vojni. Plovba po reki je za nekaj desetletij popolnoma zamrla, danes pa smo priča poskusom oživitve splavarstva in čolnarstva v turistične namene.

Tako vrhunec letošnje ponudbe za obiskovalce in mimoidoče predstavlja panoramska plovba z rekonstruiranim lesenim čolnom, s katerim se je včasih plulo po reki. Ob lepem vremenu bodo vožnje ob vsaki polni uri med 17. in 20. uro oz. vsakič, ko bodo zapolnjene kapacitete čolna. Prostora na plovilu je za 8 ljudi, cena na osebo znaša 8 € in vključuje kozarec vina.

Na vožnjo se prijavite v Vinskem pristanu ali na številki 041 609 444

Doživite Festival Lent in Maribor na Dravi in v Vinskem pristanu!

Vinsko LENTanje

Pred Hišo Stre trte

vsak večer od 19. ure naprej v času Festivala Lent

Organizator: Hiša Stare trte, Zavod za turizem Maribor Pohorje

Vsak dan v času Festivala Lent bo na poletnem vrtu pred najstarejšo trto sveta moč pokušati bogat nabor najboljših vin štajerskih vinarjev – od rednih trgatev do posebnih polnitev in arhivskih vin. Vinske večere bomo zaokrožili s ponudbo odlične kulinarične spremljave. Cena degustacijskega vzorca je: 2,00 €. 

Razpored vinskih večerov:

 • petek, 22. 6.: Svečina, Plač
 • sobota, 23. 6.: Kungota, Jarenina
 • nedelja, 24. 6.: Šentilj, Pesnica, Počehova
 • ponedeljek, 25. 6.: Jeruzalem, Ormož
 • torek, 26. 6.: Malečnik, Vodole, Jakobski Dol
 • sreda, 27. 6.: Hoče, Slivnica, Fram
 • četrtek, 28. 6.: Limbuš, Pekre, Hrastje
 • petek, 29. 6.: Radizel, Bistrica, Konjice
 • sobota, 30. 6.: Kamnica, Rošpoh, Šober

Vstopnine ni!

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava