Priporočamo

Richard Bona je predvsem popoln glasbenik: navidezno lahkoten glas, virtuozna tehnika na električni bas kitari, edinstvena sposobnost skladanja in aranžiranja ter sposobnost naučiti se prav vsak inštrument zgolj z opazovanjem.

Človeka se vzdevek ”afriški Sting” ne prime kar tako! 

Richard Bona se je rodil v Kamerunu in na newyorško sceno prišel sredi devetdesetih let ter kmalu zaslovel kot ”na novo rojeni Jaco Pastorius”. Svoj prvi album Scenes from my life je objavil leta 1999, hkrati deloval kot glasbeni direktor zasedbe Harrya Belafonteja in leta 2002 obredel ves svet kot basist v Pat Metheney Group, nato pa še kot član zasedbe Mike Sterne-a in kot gost na albumih slovečega Bobbyja McFerrina. Njegov album Tiki je bil leta 2007 nominiran za nagrado Grammy za najboljši »world music« album.

Odtlej je prejel številne nagrade, denimo nagrado Antonia Carlosa Jobima, ki jo podeljujejo v Montrealu in jo je doslej prejelo zgolj sedem glasbenikov za njihov izjemni doprinos k razvoju jazzovske glasbe. 

Richard Bona je predvsem popoln glasbenik: navidezno lahkoten glas, virtuozna tehnika na električni bas kitari, edinstvena sposobnost skladanja in aranžiranja ter sposobnost naučiti se prav vsak inštrument zgolj z opazovanjem, ga delata enega najbolj cenjenih glasbenikov našega časa. Predvsem pa je eden redkih glasbenikov afriškega kontinenta, ki je svoj mednarodni sloves spričo številnih potovanj zgradil s sposobnostjo preseganja kulturnih razlik. Njegova glasba je zlitje številnih vplivov: jazza, popa, bossa-nove, afro-beata in funka v lasten izraz. ”Svet je velik in raznolik ter odraz prepleta številnih tradicij. Brez tega bi svet,” pravi Bona, ”preprosto prenehal biti 'svet'.”


  • Richard Bona, glas, bas 
  • Ludwig Afonso - bobni, tolkala
  • Dennis Hernandez - trobenta
  • Ciro Manna - el. kitare
  • Osmany Paredes - klavir, klaviature

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava