Prvonagrajenci tekmovanja TEMSIG 2018

Spored

Leto Križanič Žorž, harfa

Camille Saint-Saëns: Fantazija za harfo op. 95
Alphonse Hasselmans: La source/Izvir, etuda za harfo op. 44
Marcel Grandjany: Fantazija za harfo na temo Josepha Haydna
Alojz Srebotnjak: Preludiji za harfo
1. Con moto
Peter Iljič Čajkovski/prir. Ekaterina Adolfovna Walter-Küne: Fantazija na temo iz opere Evgenij Onjegin

Oktet saksofonov Saxfam 

Johann Sebastian Bach, prir. Andrew L. Wyver: Brandenburški koncert št. 2 v F-duru BWV 1047
1. Allegro
3.  Allegro assai
Joel Love: Three images/Tri slike
1. Spring/Pomlad
2. The golden hour/Zlata ura
3. Bed monsters/Pošasti pod posteljo
Igor Lunder: Zeleni Jure


Leto Križanič Žorž

Leto Križanič Žorž, 16-letna harfistka, sodi v vrh mladih slovenskih glasbenic in glasbenikov. Pot na koncertne odre si tlakuje z odmevnimi uspehi na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Je zmagovalka zadnjih treh državnih tekmovanj TEMSIG (2012, 2015, 2018), dvakrat s 100 točkami. Med večjimi tekmovalnimi uspehi v zadnjem času je še zmaga s 100 točkami na  4. mednarodnem harfističnem tekmovanju v Szegedu na Madžarskem (2016) ter 1. mesto na 22. Mednarodnem tekmovanju Petar Konjović v Novem Sadu v Srbiji (2017). Širšemu slovenskemu občinstvu je postala prepoznavna z uvrstitvijo v finale nacionalnega izbora Evrovizijski mladi glasbenik 2018, kjer je nastopila s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Svojo glasbeno pot je začela s sedmimi leti na Glasbeni šoli Jesenice in že prvo leto zmagala na mednarodnem tekmovanju »Daniele Ridolfi 2010« v Pietrasanti v Italiji, z najboljšim rezultatom v vseh kategorijah. V naslednjih letih je osvojila prva mesta na mednarodnih tekmovanjih »Daniele Ridolfi 2011« v Pietrasanti, »Agimus 2011« v Padovi, »Antonio Salieri« 2012 v Veroni. Na mednarodnem tekmovanju »Svirel« je trikrat osvojila 1. mesto in se uvrstila med deset najboljših v vseh kategorijah strunskih inštrumentov. Poleg solističnih nastopov sodeluje s simfoničnim orkestrom GŠ Jesenice, revijskim orkestrom Konservatorija v Mariboru, v različnih komornih zasedbah ter z vokalnimi skupinami. Bila je izbrana v simfonični orkester slovenskih glasbenih šol, ki je nastopil na slavnostnem koncertu ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva v Gallusovi dvorani. Leto se trenutno šola na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri profesorju Daliborju Bernatoviću ter na Državnem konservatoriju Jacopo Tomadini v Vidmu v Italiji pri profesorici Patrizii Tassini. Poleg šolanja se redno udeležuje mojstrskih tečajev pri svetovno uspešnih koncertnih harfistih in pedagogih, kot so Irina Zingg, Karen Vaughan, Stephen Fitzpatrick, Şirin Pancaroglu, Sasha Boldachev, Park Stickney, Gabriela dall'Olio, Roxane Martin, Diana Grubišić Ćiković ter Mojca Zlobko Vajgel.  Leto pa ni predana le muziciranju temveč tudi plesu. Po desetih letih učenja klasičnega baleta se trenutno ukvarja z jazz baletom. Poleg glasbe svoj mir najde v hribih kot mlada planinska vodnica ter kandidatka za mladega nadzornika Triglavskega narodnega parka.

Oktet saksofonov Saxfam

Oktet saksofonov Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani  Saxfam deluje pod mentorstvom prof. Jana Gričarja in je sestavljen iz mladih in nadobudnih dijakov saksofona, ki jih združuje želja po skupnem muziciranju. Mladi glasbeniki so prejemniki 1. nagrade in zlatega priznanja na 47. državnem tekmovanju TEMSIG v 2. kategoriji - komorne skupine s pihali. S svojimi nastopi navdušujejo publiko z mladostno energijo in zrelo uigranostjo v tem nenavadnem, a hkrati zelo atraktivnem komornim sestavom.


 

  • Oktet saksofonov Saxfam (Boštjan Rojc in Matevž Zupančič, sopranski saksofon, Marko Petek in Rotija Potrbin, altovski saksofon, Jurij Bregar in Tina Kramar, tenorski saksofon, Tadej Pance in Tjaša Kuharič, baritonski saksofon)
  • Mentor: Jan Gričar / Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava