• 16.00 - 21.00
  • Vstopnine ni.

Razstava Sozvočje nas pelje v svet imaginarnega in realnega, stremi po podobah želenega in stvarnega ter razkriva harmonijo povezovanja. Na otvoritvi razstave Detajli Maribora z Matejo Glavica, bomo predstavili dela mladih fotografov.

SOZVOČJE - Likovna razstava

16:00 – 18:00, Gosposka ulica 11

Svoj galerijski kotiček v okviru Živih dvorišč bodo ponovno dobili likovni umetniki Kulturno umetniškega društva Pošta. Sekcija KUD Pošta ustvarja iz ljubezni do umetnosti. Pestra skupina iz posameznih interesov, likovnih jezikov in pestrosti tvori Sozvočje - čudovito skladbo oblik, barv in vsebin.

V galeriji na prostem, pod krošnjami dreves, bodo predstavili svoja likovna dela, ki so nastajala v času barvite jeseni, mrzle zime in prebujajoče pomladi. Razstava Sozvočje nas pelje v svet imaginarnega in realnega, stremi po podobah želenega in stvarnega ter razkriva harmonijo povezovanja.

LIKOVNA SEKCIJA KUDa Pošta: Likovna sekcija je bila ustanovljena konec leta 1976. V obdobju od ustanovitve do leta 2008 je sekcija organizirala 36 razstav, na katerih je bilo prikazanih več kot 500 likovnih del, predvsem slik v različnih tehnikah. Od ustanovitve in vse do leta 2002 je kot mentor likovne sekcije deloval likovni pedagog, Ervin Kralj.

Člani likovne sekcije poleg ustvarjanja na delavnici veliko ustvarjajo sami, torej individualno. Vsako leto pa zaključijo s samostojno razstavo svojih likovnih del, letos že petič v sklopu programa Živih dvorišč Maribora.

 

Rajzefirbčni sprehod

Maribor pod drobnogledom

17:00, Začetna lokacija: Gosposka ulica 11 (Rajzefiber)

S sprehodi po mestu bomo spoznali zgodbe ljudi, ulic, dvorišč, zgradb in vse ostale skrite kotičke, ki jih tako skrbno skriva naš Maribor. Z Rajzefirbčnimi sprehajalci boste odkrivali ozke ulice, skrita stopnišča, pozabljena dvorišča in zaprašene strehe. Spoznajte Maribor in Mariborčane, ki veljamo za nekoliko trmaste, a vedno gostoljubne, mehkega srca, resne pa vendar hkrati razposajene. Dovolite, da vam odpremo vrata v svoje mesto, ki vas bo znova očaralo.

Redki so, ki zgodbe pripovedujejo tako doživeto kot Uroš Dokl iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Njegove zgodbe očarajo in začarajo od najmlajših do najstarejših poslušalcev in jih popeljejo v svet junakov in junakinj. Sprehod z njim bo zagotovo nepozabna dogodivščina po Mariboru, polna nenavadnih zgodb, nepričakovanih zasukov in Maribora, kot ga morda še ne poznate!

 

Mi smo mesto?

Samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti - 5 let

18:00 – 21:00, Rotovški trg  

Da skupnost potrebuje prebivalstvo, ki jo sooblikuje po svoji meri tako, da življenje v njej spremlja z odprtimi očmi in ušesi, se o tem pogovarja s svojimi sosedami in sosedi, zna jasno opredeliti, kaj ga muči in kaj si želi ter to tudi skuša udejanjiti, je kristalno jasno. Še posebej v Mariboru, kjer se politike mesta kreirajo mimo nas. Nič se ne vpraša, vse se presliši. Razen ob volitvah - da dobijo naš glas. Pravica do mesta nam je bila odvzeta!

Pet let mineva, odkar so se sosede in sosedje pričeli srečevati na zborih samoorganiziranih skupnosti po Mariboru s trdno namero, da postanejo sogovornik, ki bo s strani izvajalcev politik mesta slišan in upoštevan, vedno - ne glede na barvo in obliko oblasti. V Novi vasi, na Studencih, pa skupaj v MČ Center in Ivana Cankarja, v Radvanju, v Magdaleni, na Taboru in Pobrežju, v Koroških vratih, pa v Kamnici in Pekrah je bilo skupaj izvedenih že okoli 900 skupnostnih zborov, ki jih moderirajo prostovoljke in prostovoljci Iniciative mestni zbor. Vztrajno se gradi zavedanje, da imamo pravico odločati o mestu, odločati o tem, kako se gradi naš skupen življenjski prostor. In da jo moramo izkoristiti, če želimo, da mesto služi predvsem vsem nam, ki tukaj živimo.

Pridite in poglejte, čemu vaši sosedje namenjajo svoj prosti čas!

Vabljene, vabljeni!

 

Punce, kapo dol!

18:00  - 21:00, Glavni trg 7 (Pokrajinski muzej)

Med leti 1971 in 1974, predvsem po zaslugi nogometnega zanesenjaka in trenerja Pepija Kirbiša, je v okviru NK Maribor delovala tudi ženska nogometna ekipa, t.i. ˮVijoliceˮ. Ta manj znani del nogometne zgodovine našega mesta bi želeli predstaviti na razstavi, kot neke vrste poklon g. Kirbišu in njegovim Vijolicam, ki so orali ledino ženskega nogometa v Sloveniji. Po letu 1974, v želji, da Slovenija na področju ženskega nogometa v takratni Jugoslaviji nekaj pomeni, sta se takratna nogometna kluba Olimpija in Vijolice združila v enotni Nogometni klub Ljubljana.

Kot zanimivost: srečanja ženskih nogometnih ekip so se običajno odvijala pred tekmami moških kolegov in tako je NK Ljubljana nastopil tudi pred srečanjem Crvena zvezda : Partizan pred polno beograjsko Marakano, ki je takrat sprejela tudi do 100.000 ljudi. Z veliko verjetnostjo lahko trdimo,  da velja to združeno moštvo za slovensko ekipo, ki je nastopila pred največjim avditorijem v zgodovini slovenskih ekipnih športov.

Lokacija