• 10.00 - 20.00

Maribor, ki se letos ponaša z nazivom Evropsko mesto športa, bo tik pred začetkom poletja gostil enega najbolj množičnih športnih dogodkov doslej. Športne dvorane in hoteli v mestu bodo od 22. junija do 1. julija napolnjeni z več kot 1500 udeleženci jubilejnega 10. FIMBA evropskega prvenstva veteranskih košarkarjev in košarkaric. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik vlade dr. Miro Cerar.

Lokalni organizator dogodka je Veteransko košarkarsko društvo (VKD) Štajerska, ki ima že dolgoletne izkušnje s sodelovanjem na veteranskih tekmovanjih v okviru Mednarodne zveze košarkarjev veteranov (FIMBA) s sedežem v Buenos Airesu. Slednja na dve leti organizira svetovno prvenstvo, kakršno je bilo lani v italijanskem Montecatiniju, kjer se je zbralo več kot 350 ekip z vsega sveta, vsako drugo leto pa potekajo kontinentalna prvenstva.

»Organizacije evropskega prvenstva smo si želeli že pred dvema letoma, a je bil takrat izbran Novi Sad. Ker smo redni gostje vseh največjih tekmovanj, vemo kaj smo doslej pogrešali, zato se želimo izkazati kot najboljši gostitelji doslej ter hkrati Maribor, Štajersko in Slovenijo vsem gostom prikazati v najlepši mogoči luči,« je na današnji novinarski konferenci v hotelu Habakuk povedal predsednik organizacijskega komiteja Mirko Železnikar.

Tako veliko tekmovanje v desetih dnevih poveže mnoge nekoč uspešne košarkarje iz vseh delov Evrope, ki teh trenutkov ne izkoristijo zgolj za športne dosežke, pač pa tudi za medsebojno druženje, obujanje spominov in obisk turističnih destinacij po državi gostiteljici. Ekipa VKD Štajerska se je športno najbolj dokazala leta 2012 v litovskem Kaunasu, kjer so osvojili naslov evropskih prvakov v kategoriji nad 45 let, najboljši strelec in skakalec turnirja pa je bil nekdanji slovenski reprezentant in Mariborčan Slavko Kotnik.

FIMBA evropsko prvenstvo bo za organizatorje velik zalogaj. Tekme bodo potekale na igriščih v dvorani Tabor, Ledni dvorani, dvorani Lukna ter manjših dvoranah pod stadionom Ljudski vrt. Košarkarji se bodo merili v kategorijah od +35 do +75 let, košarkarice v kategorijah od +30 do +60 let.

 

»Zadali smo si cilj privabiti okoli 120 ekip. Že zdaj kaže, da bi to številko utegnili celo preseči, saj je prijavljenih že 110 ekip iz kar 20 držav. Ker je prvenstvo odprtega tipa, sta prihod napovedali celo ekipi iz ZDA in Indije, poleg slovenskih pa bo največ ekip iz Nemčije in Rusije,« je dejal generalni sekretar prvenstva Dimitrij Hlastec in ob tem spomnil tudi na koristi mestnih ponudnikov nočitev, gostinskih in drugih storitev.

Tega se zavedajo tudi na Mestni občini Maribor, kjer so športni projekt v času njihovega naziva mesta športa z veseljem podprli. Aktivno se je k promociji dogodka priključil Zavod za turizem Maribor Pohorje, katerega predstavniki so za promocijo Maribora poskrbeli že na lanski predstavitvi dogodka v Montecatiniju, pa tudi konec novembra na enem največjih veteranskih turnirjev v Beogradu, ko so Maribor in prvenstvo predstavljali na srbski nacionalni televiziji RTS.

»V Mariboru se veselimo prihoda velikega števila pomembnih in zaslužnih košarkarjev s svojimi družinami in prijatelji prav v letu, ko nosimo naziv Evropsko mesto športa 2018. Tako bo mesto dihalo s košarko ne samo v športnih dvoranah, ampak tudi v vseh mogočih turističnih, gostinskih in kulturnih porah mesta,« je dogodek na novinarski konferenci pozdravil tudi župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, ki verjame, da bodo košarkarji zadovoljni s športno infrastrukturo, pa tudi s kulturnim dogajanjem, saj bo prav v času prvenstva potekal tudi Festival Lent.

Veteransko košarkarsko društvo Štajerska

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava