Programski sklop:

Na četrtkovi delavnici bomo tiskali! Skupaj s Centrom grafičnih umetnosti bomo znova iskali enkratne in neponovljive detajle mesta in njihovo podobo za vedno odtisnili na vašo najljubšo majico. Pokukajte na dvorišče Gosposke 11, pokramljajte z nami in uživajte v poletnem večeru na Živem dvorišču! Na otvoritvi razstave Detajli Maribora z Matejo Glavica, bomo postavili dela mladih fotografov.

Rajzefirbčni sprehod

Maribor an der Drau

17:00, Začetna lokacija: Gosposka ulica 11 (Rajzefiber)

S sprehodi po mestu bomo spoznali zgodbe ljudi, ulic, dvorišč, zgradb in vse ostale skrite kotičke, ki jih tako skrbno skriva naš Maribor. Z Rajzefirbčnimi sprehajalci boste odkrivali ozke ulice, skrita stopnišča, pozabljena dvorišča in zaprašene strehe. Spoznajte Maribor in Mariborčane, ki veljamo za nekoliko trmaste, a vedno gostoljubne, mehkega srca, resne pa vendar hkrati razposajene. Dovolite, da vam odpremo vrata v svoje mesto, ki vas bo znova očaralo.

Maribor je bil vedno močno povezan z nemškimi deželami. Zgodovino mesta, ki je tudi sicer zelo bogata, je svoj čas ustvarjala in bogatila tudi ena največjih judovskih skupnosti v tem delu. Velik vpliv na mesto je imela tudi druga svetovna vojna, namreč Maribor je bil zaradi bombandiranja in zavzemanja okupatorja eno najbolj uničenih mest v Jugoslaviji, porušenih je bilo kar 47% vseh stavb.

Maribor je - tako kot vsako drugo mesto - organizem, ki živi in se spreminja. Ima vzpone in padce, skušnjave, zmage in poraze. Doživel in preživel je že veliko izzivov, a se ne da. Skozi vse zgodbe in prigode mesta vas bosta na svoji ekspediciji po mestu popeljala Rok in David iz Društva ISHA. Sprehod po mestu na Dravi bo potekal v nemškem in slovenskem jeziku!

 

Urbana kopija: Deklajca – odtisi mesta

Delavnica

17:00, Rotovški trg

Naša dvorišča bodo v času Festivala Lent postala umetniški ateljeji in likovne galerije na prostem, kjer bo domišljija dobila polet in ustvarjala se bodo nova umetniška dela. V zavetrju in pod krošnjami dreves bodo ustvarjale mlade in tiste, že nekoliko bolj uveljavljene generacije umetnikov, se med sabo povezovale, delile znanje in izkušnje in se obenem predstavile vam.

Na četrtkovi delavnici bomo tiskali! Skupaj s Centrom grafičnih umetnosti bomo znova iskali enkratne in neponovljive detajle mesta in njihovo podobo za vedno odtisnili na vašo najljubšo majico. Izberi si ikono livarske industrije ali pa unikatne vzorce, ki prekrivajo mestna tla in jih nikoli ne opazimo. Na majice, vrečke ali na papir bomo odtiskovali  "dekle" z ulic Maribora, se naučili osnov grafike in poskrbeli, da boste delček mesta lahko odnesli s sabo domov.

Kaj potrebuješ? Dobro voljo, staro majico, ki ji želiš podati novega duha in 40 minut časa.

 

Mi smo mesto!

Samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti - 5 let

18:00 – 21:00, Rotovški trg  

Da skupnost potrebuje prebivalstvo, ki jo sooblikuje po svoji meri tako, da življenje v njej spremlja z odprtimi očmi in ušesi, se o tem pogovarja s svojimi sosedami in sosedi, zna jasno opredeliti, kaj ga muči in kaj si želi ter to tudi skuša udejanjiti, je kristalno jasno. Še posebej v Mariboru, kjer se politike mesta kreirajo mimo nas. Nič se ne vpraša, vse se presliši. Razen ob volitvah - da dobijo naš glas. Pravica do mesta nam je bila odvzeta!

Pet let mineva, odkar so se sosede in sosedje pričeli srečevati na zborih samoorganiziranih skupnosti po Mariboru s trdno namero, da postanejo sogovornik, ki bo s strani izvajalcev politik mesta slišan in upoštevan, vedno - ne glede na barvo in obliko oblasti. V Novi vasi, na Studencih, pa skupaj v MČ Center in Ivana Cankarja, v Radvanju, v Magdaleni, na Taboru in Pobrežju, v Koroških vratih, pa v Kamnici in Pekrah je bilo skupaj izvedenih že okoli 900 skupnostnih zborov, ki jih moderirajo prostovoljke in prostovoljci Iniciative mestni zbor. Vztrajno se gradi zavedanje, da imamo pravico odločati o mestu, odločati o tem, kako se gradi naš skupen življenjski prostor. In da jo moramo izkoristiti, če želimo, da mesto služi predvsem vsem nam, ki tukaj živimo.

Pridite in poglejte, čemu vaši sosedje namenjajo svoj prosti čas!

Vabljene, vabljeni!

 

Mostovi na dvorišču

Društvo nemško govorečih žena Mostovi

18:00, Gosposka ulica 11
V primeru dežja se dogodek seli pod streho na Brvarsko ulico 5. 

Sedaj že tradicionalno, bodo čudovito dvorišče na Gosposki ulici zasedli zvoki in podobe Društva nemško govorečih žena. Društvo, ki je bilo ustanovljeno na pobudo v Mariboru in okolici živečih ljudi, skrbi in ohranja jezikovno, etično in kulturno značilnost nemško govorečega prebivalstva, ki je imelo velik vpliv na razvoj in podobo Maribora.

Da bo društvo še poglobilo stike med nemško govorečimi in njihovimi potomci v okolici in vzpostavilo nove vezi z drugimi skupinami, vas vljudno vabijo, da se jim pridružite na dvorišču Slovenske 13, spoznate njihovo poezijo, pesem in si ogledate likovno razstavo Naslovnice, avtorice Cvetke Vidmar in vseh do sedaj zbranih zbornikov. Kot vedno bodo dogodek popestrili pevci društva Komorni zbor Hugo Wolf.

Pokukajte na dvorišče Gosposke 11, pokramljajte z nami in uživajte v poletnem večeru na Živem dvorišču!

 

Punce, kapo dol!

18:00  - 21:00, Glavni trg 7 (Pokrajinski muzej)

Med leti 1971 in 1974, predvsem po zaslugi nogometnega zanesenjaka in trenerja Pepija Kirbiša, je v okviru NK Maribor delovala tudi ženska nogometna ekipa, t.i. ˮVijoliceˮ. Ta manj znani del nogometne zgodovine našega mesta bi želeli predstaviti na razstavi, kot neke vrste poklon g. Kirbišu in njegovim Vijolicam, ki so orali ledino ženskega nogometa v Sloveniji. Po letu 1974, v želji, da Slovenija na področju ženskega nogometa v takratni Jugoslaviji nekaj pomeni, sta se takratna nogometna kluba Olimpija in Vijolice združila v enotni Nogometni klub Ljubljana.

Kot zanimivost: srečanja ženskih nogometnih ekip so se običajno odvijala pred tekmami moških kolegov in tako je NK Ljubljana nastopil tudi pred srečanjem Crvena zvezda : Partizan pred polno beograjsko Marakano, ki je takrat sprejela tudi do 100.000 ljudi. Z veliko verjetnostjo lahko trdimo,  da velja to združeno moštvo za slovensko ekipo, ki je nastopila pred največjim avditorijem v zgodovini slovenskih ekipnih športov.

 

Urbana kopija: Detajli Maribora z Matejo Glavica

razstava

18:00 - 21:00 , Ulica Kneza Koclja 6

Naša dvorišča bodo v času Festivala Lent postala umetniški ateljeji in likovne galerije na prostem, kjer bo domišljija dobila polet in ustvarjala se bodo nova umetniška dela. V zavetrju in pod krošnjami dreves bodo ustvarjale mlade in tiste, že nekoliko bolj uveljavljene generacije umetnikov, se med sabo povezovale, delile znanje in izkušnje in se obenem predstavile vam.

Na otvoritvi razstave Detajli Maribora z Matejo Glavica, bomo na postavili dela mladih fotografov. Pretekle dni so se namreč s fotoaparatom podali na lov za detajli našega mesta. Iskali so male “cukerčke”, mimo katerih se tako radi sprehajamo, a jih nikoli prav zares ne vidimo, jih ujeli v fotografski objektiv ter jih na koncu pokazali nam, na razstavi. Tako, da si detajle Maribora, lahko ogledamo vsi mi.  

Lokacija