Živo mesto


Programski sklop:

Spoznajte Maribor in Mariborčane, ki veljamo za nekoliko trmaste, a vedno gostoljubne, mehkega srca, resne pa vendar hkrati razposajene. Dovolite, da vam odpremo vrata v svoje mesto, ki vas bo znova očaralo. Nikola Tesla - genij, ki je kratek del svojega življenja med drugim preživel tudi v Mariboru. Razstava Sozvočje nas pelje v svet imaginarnega in realnega, stremi po podobah želenega in stvarnega ter razkriva harmonijo povezovanja. Na otvoritvi razstave Detajli Maribora z Matejo Glavica, bomo postavili dela mladih fotografov.

Urbana kopija: Detajli Maribora z Matejo Glavica

delavnica

17:00, Ulica Kneza Koclja 6

Naša dvorišča bodo v času Festivala Lent postala umetniški ateljeji in likovne galerije na prostem, kjer bo domišljija dobila polet in ustvarjala se bodo nova umetniška dela. V zavetrju in pod krošnjami dreves bodo ustvarjale mlade in tiste, že nekoliko bolj uveljavljene generacije umetnikov, se med sabo povezovale, delile znanje in izkušnje in se obenem predstavile vam.

Šolske torbe ste najbrž že vrgli v prvi kot, kjer sedaj čakajo na jesen. Pred vami so brezskrbne počitnice, jutra brez nadležne budilke in zasluženo morje. A preden nam pobegnete, smo za vas pripravili super fotografsko delavnico, ki jo bo vodila Mateja Glavica. S fotoaparati se boste podali v lov za detajli Maribora. Iskali boste male “cukerčke”, mimo katerih se tako radi sprehajamo, a jih nikoli prav zares ne vidimo, jih ujeli v fotografski objektiv ter jih na koncu pokazali nam, na razstavi. Tako si bomo detajle Maribora, ki jih je ujelo vaše oko, lahko ogledali tudi mi.

Odprtih oči in s fotoaparatom v rokah se podajte z nami na lov za detajli!

Mi smo mesto!

Samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti - 5 let

18:00 – 21:00, Rotovški trg  

Da skupnost potrebuje prebivalstvo, ki jo sooblikuje po svoji meri tako, da življenje v njej spremlja z odprtimi očmi in ušesi, se o tem pogovarja s svojimi sosedami in sosedi, zna jasno opredeliti, kaj ga muči in kaj si želi ter to tudi skuša udejanjiti, je kristalno jasno. Še posebej v Mariboru, kjer se politike mesta kreirajo mimo nas. Nič se ne vpraša, vse se presliši. Razen ob volitvah - da dobijo naš glas. Pravica do mesta nam je bila odvzeta!

Pet let mineva, odkar so se sosede in sosedje pričeli srečevati na zborih samoorganiziranih skupnosti po Mariboru s trdno namero, da postanejo sogovornik, ki bo s strani izvajalcev politik mesta slišan in upoštevan, vedno - ne glede na barvo in obliko oblasti. V Novi vasi, na Studencih, pa skupaj v MČ Center in Ivana Cankarja, v Radvanju, v Magdaleni, na Taboru in Pobrežju, v Koroških vratih, pa v Kamnici in Pekrah je bilo skupaj izvedenih že okoli 900 skupnostnih zborov, ki jih moderirajo prostovoljke in prostovoljci Iniciative mestni zbor. Vztrajno se gradi zavedanje, da imamo pravico odločati o mestu, odločati o tem, kako se gradi naš skupen življenjski prostor. In da jo moramo izkoristiti, če želimo, da mesto služi predvsem vsem nam, ki tukaj živimo.

Pridite in poglejte, čemu vaši sosedje namenjajo svoj prosti čas!

Vabljene, vabljeni!

 

Punce, kapo dol!

18:00  - 21:00, Glavni trg 7 (Pokrajinski muzej)

Med leti 1971 in 1974, predvsem po zaslugi nogometnega zanesenjaka in trenerja Pepija Kirbiša, je v okviru NK Maribor delovala tudi ženska nogometna ekipa, t.i. ˮVijoliceˮ. Ta manj znani del nogometne zgodovine našega mesta bi želeli predstaviti na razstavi, kot neke vrste poklon g. Kirbišu in njegovim Vijolicam, ki so orali ledino ženskega nogometa v Sloveniji. Po letu 1974, v želji, da Slovenija na področju ženskega nogometa v takratni Jugoslaviji nekaj pomeni, sta se takratna nogometna kluba Olimpija in Vijolice združila v enotni Nogometni klub Ljubljana.

Kot zanimivost: srečanja ženskih nogometnih ekip so se običajno odvijala pred tekmami moških kolegov in tako je NK Ljubljana nastopil tudi pred srečanjem Crvena zvezda : Partizan pred polno beograjsko Marakano, ki je takrat sprejela tudi do 100.000 ljudi. Z veliko verjetnostjo lahko trdimo,  da velja to združeno moštvo za slovensko ekipo, ki je nastopila pred največjim avditorijem v zgodovini slovenskih ekipnih športov.

 

Rajzefirbčni sprehod

Nikola Tesla in elektrifikacija Maribora

18:00, Začetna lokacija: Gosposka ulica 11 (Rajzefiber)

S sprehodi po mestu bomo spoznali zgodbe ljudi, ulic, dvorišč, zgradb in vse ostale skrite kotičke, ki jih tako skrbno skriva naš Maribor. Z Rajzefirbčnimi sprehajalci boste odkrivali ozke ulice, skrita stopnišča, pozabljena dvorišča in zaprašene strehe. Spoznajte Maribor in Mariborčane, ki veljamo za nekoliko trmaste, a vedno gostoljubne, mehkega srca, resne pa vendar hkrati razposajene. Dovolite, da vam odpremo vrata v svoje mesto, ki vas bo znova očaralo.

Nikola Tesla - genij, ki je kratek del svojega življenja med drugim preživel tudi v Mariboru. V takrat gospodarsko zelo razgibano mesto se je Tesla preselil leta 1878 po tem, ko je zaradi dolga pobegnil iz Gradca. Ameriška revija Life ga je uvrstila med 100 najpomembnejših ljudi v zadnjih tisoč letih in ga označila za enega najdaljnovidnejših izumiteljev sodobne dobe. A kljub temu njegovo bivanje v Mariboru ni bilo najsvetlejša točka njegovega življenja. Redki zapisi in ohranjeni urbani miti kažejo, da je v obdobju svojega bivanja v mestu ob Dravi, večino časa preživel ob kartanju in igranju biljarda. Oboje je bilo njegova velika strast. To in pa podatki, da v Mariboru ni imel stalnega naslova, ga je spomladi 1897 privedlo do deportacije iz Maribora nazaj v rodni Gospić.

 

SOZVOČJE - Likovna razstava

18:00 – 21:00, Gosposka ulica 11

Svoj galerijski kotiček v okviru Živih dvorišč bodo ponovno dobili likovni umetniki Kulturno umetniškega društva Pošta. Sekcija KUD Pošta ustvarja iz ljubezni do umetnosti. Pestra skupina iz posameznih interesov, likovnih jezikov in pestrosti tvori Sozvočje - čudovito skladbo oblik, barv in vsebin.

V galeriji na prostem, pod krošnjami dreves, bodo predstavili svoja likovna dela, ki so nastajala v času barvite jeseni, mrzle zime in prebujajoče pomladi. Razstava Sozvočje nas pelje v svet imaginarnega in realnega, stremi po podobah želenega in stvarnega ter razkriva harmonijo povezovanja.

LIKOVNA SEKCIJA KUDa Pošta: Likovna sekcija je bila ustanovljena konec leta 1976. V obdobju od ustanovitve do leta 2008 je sekcija organizirala 36 razstav, na katerih je bilo prikazanih več kot 500 likovnih del, predvsem slik v različnih tehnikah. Od ustanovitve in vse do leta 2002 je kot mentor likovne sekcije deloval likovni pedagog, Ervin Kralj.

Člani likovne sekcije poleg ustvarjanja na delavnici veliko ustvarjajo sami, torej individualno. Vsako leto pa zaključijo s samostojno razstavo svojih likovnih del, letos že petič v sklopu programa Živih dvorišč Maribora.

 

Urbana kopija: Detajli Maribora z Matejo Glavica

razstava

18:00 - 21:00, Ulica Kneza Koclja 6

Naša dvorišča bodo v času Festivala Lent postala umetniški ateljeji in likovne galerije na prostem, kjer bo domišljija dobila polet in ustvarjala se bodo nova umetniška dela. V zavetrju in pod krošnjami dreves bodo ustvarjale mlade in tiste, že nekoliko bolj uveljavljene generacije umetnikov, se med sabo povezovale, delile znanje in izkušnje in se obenem predstavile vam.

Na otvoritvi razstave Detajli Maribora z Matejo Glavica, bomo na postavili dela mladih fotografov. Pretekle dni so se namreč s fotoaparatom podali na lov za detajli našega mesta. Iskali so male “cukerčke”, mimo katerih se tako radi sprehajamo, a jih nikoli prav zares ne vidimo, jih ujeli v fotografski objektiv ter jih na koncu pokazali nam, na razstavi. Tako, da si detajle Maribora, lahko ogledamo vsi mi.  

Lokacija