Na izlet v zgodovino s Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič in Indexi & prijatelji.

Se spominjate indeksa? Tiste modre knjižice z načečkanimi podpisi in ocenami, ki je odločala o vaši študentski in življenjski karieri? Ste vedeli, da je botrovala imenu ene najznamenitejših glasbenih skupin Jugoslavije?

No, še preden kakšno rečemo o rock glasbi nekdanje domovine, je prav, da spomnimo na tiste, ki so nam jo priborili. Partizansko gibanje je ob narodnoosvobodilnem boju načrtno in sistematično gojilo tudi kulturo in partizanski pevski zbori med vojno vihro niso bili nobena redkost. Tudi po vojni ne, v današnjih dneh pa je slika seveda povsem drugačna. So dragoceni ostanek časa, ko je bila svoboda najvišja vrednota ter prepotrebni opomnik, da se je tudi za že priborjeno treba vselej znova boriti. Vse to je Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki slavi petdesetletnico delovanja. Njihovi koncerti so veliko več kot le glasbeni ali kulturno-umetniški dogodek. So sporočilo in svarilo, da je zgodovina tu za to, da se iz nje učimo!

Naslednji izlet v zgodovino nas pelje v nora sedemdeseta. Sarajevo je v danes rajnki državi veljalo za središče drznih, progresivnih umetniških iskanj in mesto je kar vrelo od ustvarjalnosti. Sarajevska rock šola je botrovala mnogim glasbenim presežkom z neomejenim rokom trajanja, med njimi pa imajo prav posebno mesto Indexi. Ko se je gručica v glasbo zaljubljenih študentov davnega leta 1962 zbrala okoli izjemnega kitarista Slobodana Kovačevića, nihče ni slutil, da se je rodila skupina, ki se bo na sceni obdržala več kot šest desetletij! Njen album Modra rijeka iz leta 1978, eden prvih konceptualnih albumov jugoslovanske glasbene scene, še danes velja za vrhunec YU progresivnega rocka. Ob tem so bili Indexi zanimiva dvoživka, pravi mali glasbeni Dr. Jekyll in Mr. Hyde, saj so sočasno uspešno krmarili med poštirkanimi nastopi na tedaj izjemno priljubljenih in cenjenih festivalih popevk, v zatohlih kletnih klubih pa so na plano spustili svojo rockovsko različico, ki se je odkrito spogledovala z za tedanjo Titovo mladino hudo ekscesnimi Yes. Deset minut trajajoči komadi niso bili nobena redkost, glasbeni tripi pa so se z vrtoglavimi in virtuoznimi kitarskimi solažami sumljivo približevali simfonični glasbi. Nič čudnega ni torej, da so Indexi zaznamovali celo vrsto glasbenih ustvarjalcev. Kar nekaj takih se bo zbralo na našem odru: tu bodo Halid Bešlić, Branko Đurić- Đuro, Zoran Predin, Boris Novković, Dado Topić, Nermin Puškar in Vlado Kalember.

Le glejte, da boste zraven tudi vi! Če ne, ne boste dobili podpisa! In saj veste, brez podpisa v indeksu ne bo nič z napredovanjem v višje … emm ... sfere zabave.

 

PST, vstopnice so že na voljo.