Ne veste kaj, kdaj in kam vse bi šli? Ponujamo vam nekaj dobronamernih namigov. Izkustvenih. To so naši »zicerji«.

Obstaja ultimativno lentovsko vprašanje. Mislite, da ne vemo? Seveda vemo! Dobimo ga namreč itak vsi: od direktorja do redarja. In vprašanje? Kaj je vrhunec Festivala Lent? Eeeeeem. Ja, ja, lahko bi rekli, da je za vsakega nekaj. Pa smo slišali še boljšo. Na Festivalu Lent je »za vsakega vse«. Ker pa vemo, kako željno obračate programsko zloženko naokoli in označujete, kaj, kdaj in kam vse bi šli, vam ponujamo nekaj dobronamernih namigov. Takih. Izkustvenih. To so naši »zicerji«.

Gibonni & Viperstone

Kdaj. Petek, 25. junij, 20.30
Kje. Večerov oder, Rotovški trg
Snemajte, snemajte, samo ne, prosim, dajati tega na internet,« je poprosil predlani na norem koncertu na Večerovem odru, na Trgu Leona Štuklja. Malo čudno smo ga pogledali. Potem pa je, kakor zmorejo le največji, dodal: »Da ne bodo v Brežicah videli, da je bil na Lentu boljši koncert.« Takrat se je, po uvodni hiper dozi Činim pravu stvar in Oprosti, ganjen poklonil Lentu: »V čast mi je, da sem tukaj«.Gibonni bo na Festivalu Lent nastopil komaj četrtič. V 21. letih. Brž po karte, ker zna spet povedati anekdoto, kako je bil nekdaj predstavljen kot novi Stavros. Ko je na koncert prišlo »30 ljudi in kelnar«. Na koncu pa ljubezen vedno zmaga, kakor rad pove Gibbo(ni). Na prvi festivalski dan ga bo uvedla domača gledališko-rockerska postava Viperstone.

Nove fore, znane face

Kdaj. Petek, 25. junij, 21.00
Kje. StandUpLent, Vetrinjski dvor
Naš največji StandUpLent zicer vemo, kdo je. O, ja. Tadej Toš. Pride, pride, kako ne bi? Lani je povedal res dobre štose, čeprav je najboljši prišel isti večer iz Ljudskega vrta, ko je Maribor izpadel proti ljubiteljem piva. Ja, to so te zgodbe. Toš bo nastopil na prvo soboto, samo toliko, da ne boste rekli, da vam nismo rekli, zato pa večer prej oder odpira šov Nove fore, znane face. Boštjan Gorenc Pižama, Perica Jerković, Klemen Bučan in voditelj Tim Vodopivec so znana imena, ampak z neznanimi forami, glede na to, da jih kako leto niso imeli komu povedati. Aja, pa The Eldar bo tudi, novinec v vrstah. Prisegajo, da tega, kar bodo povedali, še niste slišali.

Žehta

Kdaj. Sobota, 26. junij, 19.30
Kje. Festival uličnega gledališča, Glavni trg
Pranje perila? V javnosti? Ne, ne, ne. Joj, ne. Da se ne bomo razumeli narobe. Joj ne. Ker to ne bo pranje perila v javnosti. Vsaj ne takšno, kakor si ga najbrž predstavljamo. Itak pa bo bolj pranje, em, posode? Pa kdo bi zares vedel. Ampak, če ima dogodek naziv Žehta, potem bi res težko skrivali pranje perila v javnosti, mar ne? Eric je ganski performer in verjamemo, da (nas) bo opral.

Ženska: ljubezni, izgube, obleke

Kdaj. Sobota, 26. junij, 22.00
Kje. Minoriti – Oder Nove KBM
Katarina Čas, Nataša Barbara Gračner, Desa Muck, Vesna Pernarčič, Saša Pavlin Stošić. Ni to že samo po sebi dovolj? Aja, kdo je napisal, kaj je Ženska, ki ima podnaslov »ljubezni, izgube, obleke«? Deli in Nora Ephron, saj poznamo Romanca v Seattlu, Čaka te pošta in te klasike romantične komedije, ne? E. Krasna zasedba z intimno kolekcijo zgodb. Uf, da ne pozabimo: Komedija traja prve tri večere, začenjamo z Avdicijo v petek, jagodnim izborom generacije, kot jo preizprašuje režiser Jurij Zrnec, in v nedeljo še Janez Novak, kjer Toš, Slakonja in Podričnik kažejo, kako se lahko zglednemu državljanu vse obrne na glavo.

Siddharta

Kdaj. Nedelja, 27. junij, 21.30
Kje. Večerov oder, Rotovški trg
Zelo, zelo, zeeelo verjetno je, da vstopnic, ko to berete, mogoče ni več. Kaj mogoče. Ker če sodimo po lanskem letu, ko je vse pošlo, preden smo rekli ke … (ks), potem si lahko samo mislimo, kako in kaj bo letos. Samo toliko, da veste, kako in zakaj izbiramo vrhunce. Siddharta bo nastopila resda drugo leto zapored, ampak skupaj pa šele tretjič. Ja, komaj tretjič na Festivalu Lent. Leta 2014 so bili na Glavnem odru na Dravi, ko smo dol padli od Pandora plesalk. In lanska izkušnja? »Ne bo virus nas premagal, mi bomo njega! Rock'n'roll je najboljše zdravilo!« je zapovedal Tomi Meglič. In zadel. V nulo! Taka doza, da bo imel Večerov oder tudi Mi2 večer prej, pa Rudija Bučarja v ponedeljek, Big Foot Mamo v sredo ter Hama in njegove Tribute 2 Love v četrtek.

Jazz Podij: Julijan Erič!

Kdaj. V noči iz nedelje na sredo
Kje. Sodni stolp (nedelja), Oder Minoriti – Nova KBM (ponedeljek, sreda)
Kaj, pardon ... ne kaj, kdo je to? Kitaro ima obrnjeno narobe. Na glavi ima trak. Večinoma meži, igra pa tako vesoljsko, da se zemlja premika. Ste rekli Jimi Hendrix? Ja, blizu, skoraj, ni daleč. Julijan Erič je letošnji kurator Jazz Podija. Začel bo v nedeljo v Sodnem stolpu s triom, nato pa priklical blues rock bogove v ponedeljek na Odru Minoriti – Nove KBM, ko bo skupaj z njim na odru stal dream-team: Igor Leonardi, Marko Črnčec, Tadej Kampl in Zlatko Đogić. In nato v sredo, kakopak, še eni in edini: Prismojeni profesorji bluesa. Nova plata, stara dilema: kdo bo zdržal dlje, vi ali neutrudni prismojenci? Upamo le, da je Erič nabavil dovolj kitarskih strun. Pokalo bo.

Ibrica Jusić

Kdaj. Ponedeljek, 28. junij, 20.00
Kje. Sodni stolp
So legende in so LEGENDE. Ne samo z velikim L, ampak kar vse z velikimi tiskanimi. Ibrica Jusić je Dubrovnik na dveh nogah, dvanajstih strunah in neštetih šansonih. Človek, ne, sfinga, pol poet, pol glasbenik, ki ga bomo gostili že desetič na Festivalu Lent, komaj drugič v Sodnem stolpu in to, kakor vse kaže, skrbno prenovljenem. Gospod jih ima častitljivih 76, zato si obetamo nastop, vreden zgodovine. S podnaslovom: Pjesmi sa dubrovačkih skalina. Ššššššumela bo globina Jadrana. Sicer pa Sodni stolp, ljudje, lentovci, ne morete zgrešiti, če pravočasno potrkate.

Inšpektor Jaka in lokalna scena

Kdaj. Torek, 29. junij, 21.00
Kje. StandUpLent, Vetrinjski dvor
Ta je pa iz rubrike, da ne boste rekli, da vam nismo rekli. Saj smeh se iz Vetrinjskega dvora sliši vsak ne le večer, ampak že vsak popoldan, ko imamo tam Otroški program. Ampak spomnimo pa se, da ste nas lani cukali za rokav, zakaj vam nismo prej rekli, pa da bi si vse zapisali, ker da bi pa »na to pa ziher šli«. Mhm. Zato: pišite. Torek, zvečer, all-star postava. Vinko Šimek ... ja, ta Vinko Šimek, pa John Denhof, ja, ta John Denhof, in Renato Volker; ne, ne ta, ja seveda ta – Rene. Sicer pa StandUpLent letos ponuja res regionalni greatest hits, ki je doslej še vedno daljšal vrsto pred veceji. Ja, nasmeji do lulanja.  

33. Folkart

Kdaj. Štart v četrtek, nadaljevanje v petek, zaključek v soboto
Kje. Glavni trg, Trg Leona Štuklja, Dvorana Union
Folkart! Naše ne le okno v svet, ampak okno, katerega police, polkne, rolete, žaluzije, korita, lončke ... pobarvajo vse barve sveta. Čeprav je pandemija odnesla čezoceanske goste, se je že lani videlo, kako zelo stegujemo vratove, jemljemo ven telefone, da bi le ujeli ta vrvež. Lani smo kukali z okna in plezali po klopeh, ob upoštevanju ukrepov. Verjamemo, da letos ne bo prav nič drugače, ko se bodo vse skupine v četrtek, petek in soboto, tako dopoldan kot pozno popoldan predstavile, zavrtele, zapele, zalentale na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja. In katere so? Izpiljena barvitost češke skupine Kyjov, energična popolnost bolgarske skupine Sredets ter izjemne strasti in vrhunskosti srbske skupine Sevojno. Mogoče celo Sarajevčani z njihovim glamočem. In seveda naši »Kudovci«, AFS Študent. Zaključek bo v dvorani Union. Zadnjo festivalsko soboto. Nasvet? Ne oklevajte. Lani je bilo predobro.

Tomaž Domicelj & Primož Grašič/Manouche

Kdaj. Petek, 2. julij, 20.00 in 21.30
Kje. Jurčkov oder pri Vodnem stolpu
Dvaindvajsetič bo nastopil. Ja. Dvaindvajsetič. Ampak prvič po dolgih štirih letih. In letos imamo 29. izvedbo Festivala Lent. Torej lahko preštejete na prste, kakšen povratek Tomaža Domicelja bo to. Na Jurčkovem odru, s katerim se poznata še tam iz druge izvedbe festivala in kasneje iz Dravske ulice. Zdaj bo tretjič igral pri Vodnem stolpu, prvič čez zaliv, kamor pridejo najbolj muzikalni labodi. In to s Primožem Grašičem, velekitaristom, ki je, mimogrede, prvič nastopil prav tako na Jurčkovem odru leta 1996, ko je spremljal Alenko Godec. In potem, ob 21.30, tretjič na Lentu še Manouche. Electro gypsy swing, za katerega že zdaj vemo, da bo zasukal pete še gor v hrib. Če kaj, bo tole nabito od nabitega.
Šu-bi-du-bi-daaa!

Alo!Stari & Brkovi

Kdaj. Sobota, 3. julij, 20.30
Kje. Večerov oder, Rotovški trg
Zadnji dan je zadnja priložnost. Za ... Na »pune«, kakor radi rečemo. In če kaj, potem bo finale na Večerovem odru najbrž že ognjemet sam po sebi. Alo!Stari so že pred praznim Narodnim domom skoraj dvorano dol podrli s svojo štajersko-argojevsko razpaljotko. Čeprav začenjamo s Štajersko čago že dan pred festivalom, bo tole najbolj pristna doza. Ker, ko bodo nato sledili Brkovi, hrvaški punk rock turbo folk matadorji, bo nepopisen in najbrž tudi neopisljiv žur. Brez zadržkov, brez pomislekov. Samo za vsak slučaj javite, da boste verjetno malo bolj pozno doma.

Bokanté

Kdaj. Sobota, 3. julij, 22.00
Kje. JazzLent, Minoriti – Oder Nove KBM
Bokanté pomeni izmenjava. V kreolščini Guadalupeja. Mhm. Bo-kan-té. Če kaj bo, potem bo na zadnji festivalski dan večizmenična izmenjava. Kaj to pomeni? Najprej, na odru bodo štiri tolkala in pet kitar. Devet ljudi. Sem in tja si bodo podajali svet kolektiva Snarky Puppy. Ti ljudje bi lahko do pojutrišnjem naštevali, s kom vse so igrali. Sting. Paul Simon. Eric Clapton. Yo-Yo Ma. Ja, taka zasedba. Pa še sporočilni so. Zelo. Družba, čas, vse. Nekaj med Led Zeppelini na Karibih in blues-trip-hopom.

Iz rubrike »Ko dogodek najde tebe«

Ana Desetnica. Saj smo vam malo že namignili, da bo Žehta, ampak Festival uličnega gledališča Ana Desetnica je tista zvedava gospodična, ki bo letos prvih šest festivalskih dni na Glavnem trgu ob 17.30 in 19.30 preprosto tam. Dovolj je, če ste samo v bližini, pa se z Ano ne boste zgrešili. Ana vedno navduši.

Otroški program v Vetrinjskem dvoru. Nekega dne smo poskušali prešteti, koliko in največ otroških rok je bilo v zraku, ko je padlo vprašanje, kdo vse bi še ostal in še ne bi šel domov. Ker vsiiiii. O, ja. Otroški program je boljši od vseh risank – vsak festivalski večer ob 18.30 v Vetrinjskem dvoru. Sonce bo šlo na potep, Dino bo imel čarobne tone, imeli bomo majhno težavo, in spremljali Zvezdano ter Zvonka v cirkusu ...

Art Kamp/Oder Triglav. Festival, ki je v Mestnem parku ne le postal festival zase, ampak je že nadfestival. Ne le zaradi delavnic (9.00–13.00 in 16.00–20.00) ter popoldanskih multi-kulti popotovanj (17.00), ampak ker tam po 19.30 sonce zahaja tudi s takimi legendami, kot so Slavko Ivančić (27. 6.) ter Marta Zore in Gojmir Lešnjak (30. 6.).

Živa dvorišča. Kar nekaj je skritih lentovskih kotičkov, ampak le redka so tako živa(hna), kakor Živa dvorišča. Njihovi Rajzefirbčni sprehodi so tako ali tako razred zase, sploh z imeni tipa »Šimftura«. Letos nas bodo uvedli na predfestivalski četrtek s Štajersko argo čago v Vetrinjskem dvoru, nato pa nas bodo lokalno »našuntali«, začenši z Mariborom Avgusta »Vrenka« Demšarja.

Pozor! Muzika na cesti! Promenada je živa, zdrava in žuboreča. Najprej tu in tam na Grajskem trgu, ob 18. uri, in Glavnem trgu ob 18.30, ko je Lent še tako mlad. Tam, ob Fontani na Lentu, kjer nostalgija na špil povabi sedanjost, pa je še vsak objem postal spomin. Če bi se radi vrteli, potem vam, sploh na zadnji festivalski dan, ta dva klicaja ne uideta.

 

Piše. Jaša Lorenčič