Že ob podpisu sponzorskih pogodb in besedah ustanoviteljice je bilo – (visoko)leteče. Zahvaljujoč našim zvestim sponzorjem. Jubilejno in tridesetkrat: hvala!

Šlo, kaj šlo, poletelo je v zrak. Vrteče in kotaleče. Dvojec 3:rma je intimno predel, dvojec brkih deklet se je pa dih jemajoče vrtel. Manca Vukelič in Tjaša Skubic. Na krogu. Pod stropom. Vau! O, kako spektakularna je bila novinarska konferenca ob podpisu sponzorskih pogodb ob jubilejnem tridesetem Festivalu Lent. Minoritska cerkev, tam, na licu mesta, kjer je Festival Lent najprej na zunanji strani z JazzLentom, nato pa še pod obodi (p)ostal z legendarnimi afterji (do)končno večno mlad, je postala kombinacija vsega, kar smo. Mi, vi, vsi. O, pa videli smo se. V videoposnetkih vse od leta 1993. Haha, hehe, kooooliko spominov, tooooliko lentanja! Če to ni uvod, vreden okrogle obletnice, kaj potem je?

Ampak vse to, vseh trideset izvedb, ki jih bomo jubilejno proslavili, kakor se spodobi, ne bi bilo možno brez naše ustanoviteljice Mestne občine Maribor, sofinancerja Ministrstva za kulturo in partnerja Zavod za turizem Maribor, in še manj brez naših zvestih pokroviteljev. »Letos bomo skupaj še bolj v zraku!« je »okroglo« izhodišče Vladimirja Rukavine, direktorja Festivala Lent.

Župan: »Mladi ste začeli« ...

»Mladi ste začeli. Trideset let je dolgo, medgeneracijsko obdobje. V želji, da bi bili še bolj povezani kot sedaj. Festival Lent je blagovna znamka mesta,« je uvodoma dejal Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor.

Napovedal je, da bo Festival Lent spet enkrat tam, kjer je njegov dom. »Z vizijo, da se bo festival s podpisom pogodbe za gradnjo in skorajšnjim začetkom del med Vodnim in Sodnim stolpom vrnil tja, kjer je dolga leta bil. Potem se bo tak prostor ponujal sam od sebe. Vesel pa sem zlasti odziva za cikel Lent po Lentu – kar štiri vikende se lahko v celotnem poletju, ne le ob začetku poletja, veselimo dogodkov. Pridite v Maribor, program je čudovit, sploh tisti najbolj obiskani del za najmlajše, saj je Art kamp v Mestnem parku dobil novo promenado.«

Celo mesto bo zažarelo!

Naš glavni generalni pokrovitelj ostaja Zavarovalnica Sava. Tradicija, ki se je ohranila vsem spremembam in novostim navkljub. Ja, to smo mi. »Že leta se zavedamo, da je kultura hrana za dušo, zato smo dolgoletni glavni generalni pokrovitelji,« nam je tople besede namenil Jošt Dolničar, predsednik uprave Zavarovalnice Sava. »Trideset let stojimo festivalu ob strani in v čast nam je, da spremljamo njegovo rast in vidimo, kako lepo napreduje. Verjamemo, da bo celotno mesto zažarelo s Festivalom Lent, kjer lahko vsakdo najde nekaj zase. Ni dvoma, da bodo trg in parki polni, kar bo Maribor samo še dvignilo.« Kot se je dvignilo, oplemenitilo in še dodatno nadgradilo naše sodelovanje, za kar se glavnemu generalnemu pokrovitelju še toliko bolj zahvaljujemo, saj je prepoznal pomen tridesetletnice Festivala Lent. 


Jošt Dolničar, predsednik uprave Zavarovalnice Sava (foto Marko Pigac)

Da Festival Lent tudi za zveste pokrovitelje predstavlja sinonim za rast, je dejal Jure Bračko iz Nove KBM, generalnega pokrovitelja Odra Minoriti. »Poleg skupnih vrednot nas druži precej stičnih točk. Nova KBM je pred 160. leti začela kot Mestna hranilnica, Festival Lent pa je nastal pred tridesetimi leti iz Folkarta in od takrat smo se razširili – eni in drugi. Druži nas torej razvoj. In tako kot Festival Lent tudi mi zagotavljamo najboljše storitve, zato pa tudi podpisujemo dolgoročne pogodbe.«

Narobe svet? Narobe »lentovski« svet.

Festival Lent bo vedno pustil pečat. Kakšnega? »Vtisnega«. Zato med drugim poskrbijo zvesti generalni pokrovitelji iz medijske sfere. Večer letos resda ne bo imel »solo« odra, kakršnega smo bili vajeni, saj si bo pri Vodnem stolpu delil Jurčkov – Večer oder, toda ostajamo zvesti skupnemu poslanstvu. »Ne moremo si predstavljati Maribora brez Festivala Lent in tudi brez močnega Večera. Niso lahki časi, ne za medije, ne za kulturo. Brez svobodne kulture in medijev ni demokracije. Tudi zato želimo Festivalu Lent uspešen teden,« je dejal Matic Lesnik iz Večera.

Smo se pa, o, smo se, nasmejali, ko je besedo dobil naš – festivalski radio. Kateri? Ja, kateri. Radio City!»Malo je narobe svet,« je dejal voditelj in novinar Dejan Vedlin, »kajti običajno srečate na takih zadevah Bora (Greinerja, urednika, op. a.), midva s Šalco pa nastopava. Letos pa on nastopa v dobrodelnih Autsajderih in sem jaz tukaj, haha. Sicer pa iskreno priznanje ekipi, da je festival povsem neprisiljeno uspela pripeljati tako daleč – do tridesete izvedbe. Ponosni in veseli smo, da smo zraven in da bomo tudi letos festivalski radio preimenovali v Radio Lent. Zato vsem skupaj zgolj en napotek: 'lentajmo' skupaj!«

Da le ne bo dežja.

Pa še je padlo šal, anekdot, »štosov«. O, ja. Ker takšni smo. To je duh lentanja, pa se še začelo ni. »Veseli smo, da smo lahko tudi letos del te velike zgodbe. Le kaj bi si študentje lepšega želeli kot zaključek šolskega leta s takim festivalom?« je retorično vprašal Dejan Glazer, predsednik Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Potem pa je padel hec na račun vremena. Češ, največji naliv je letos že padel. Kdaj? Ko so bili letos komaj junija Lampiončki. Ja, humor na lasten račun še posebej cenimo. Ne čudi, da je ŠOUM pokrovitelj Komedij, ne?

Kako se zvestoba čuti, je poudaril tudi Andrej Bauman iz Vzajemne, pokrovitelja Otroškega programa v Vetrinjskem dvoru. »Ostajamo zvesti Otroškemu programu, ampak ko tako poslušam in opažam, ni pomembno toliko, kdo podpira kateri oder, temveč da je zaradi vseh nas celoten festival uspešen. Na trgu smo sicer konkurenti, Festival Lent pa nas združuje.«

Baza? Bo! Kaj večjega? Kmalu.

Pa smo kar nadaljevali v živahnem tonu. Za tiste najbolj žejne bo tudi letos – Špricar baza.»Ja, tudi letos bo pestro, zdaj že nekaj let vztrajamo v želji, da s ponudbo privabimo čim več gostov. Da, letos bomo pri Vodnem stolpu imeli Špricer bazo,« je napovedal Vinko Mandl, direktor marketinga podjetja Ptujska klet, uradne vinske kleti festivala.

Kakšno dediščino ima Festival Lent, smo lahko slišali od Rada Vračka, direktorja podjetja Expo Biro.»Še vedno si zelo želimo, da bi postavili spet še kaj večjega. Da se torej vrnemo ob Dravo, kamor festival tudi spada, z velikimi tribunami. To je bil njegov zaščitni znak in verjamem, da se bo to kmalu spet zgodilo.« Pa tudi Vračko je pristavil nekaj »lentovskega«. Izpostavil je, da smo se zbrali na najdaljši dan v letu. »Pred nami so namreč naporni festivalski dnevi, ampak vem, da ima vaša ekipa veliko kondicije. Če bo pa padla kaka kapljica dežja, vam bo pomagala tudi naša služba, da se kam skrijemo in nadaljujemo druženje.«

Spisek, na katerega smo najbolj ponosni!

V prekrasnem okolju Minoritske cerkve, kjer sta nam na koncu plesalki na krogih, visečih izpod visokega stropa, vzeli sapo, smo se kakopak ozrli na vse pokrovitelje Festivala Lent. Na Skupino Javni holding Maribor, generalno pokroviteljico programa Pozor! Muzika na cesti!, Spar, ki je generalni pokrovitelj StandUpLenta, Zavarovalnico Triglav, ki daje ime priljubljenemu Odru Triglav v Mestnem parku, Skupini HSE - DEM, Europlakatu, AvtoKoletniku, ki je naš avtomobilski partner, ter akreditacijskemu partnerju Pretok idej.


Novinarska konferenca z generalnimi pokrovitelji Festivala Lent 2022 (foto Marko Pigac)

Sicer pa si štejemo v čast in ponos, da so med pokrovitelji prireditev tudi Pivovarna Laško, Surovina, Pošta Slovenije, Gic Gradnje, Pomgrad, Salomon, Casinos Admiral, Vinag in AquaSystems. Sopokrovitelji prireditev so Europark, Supernova in Agenda Open Systems. PokroviteljiFestivala Lent 2022 pa so še A1, Sava Infond, Elektro Maribor, Lekarne Maribor, Petrol, Generali, Zavarovalnica Grawe, Coala, Sava Infond, Plinarna Maribor, Doba fakulteta, AJM, Volvo center Maribor, STIHL, Design Studio, Hartman, Soundbiro, GoUp Production, IVD, City Parking, Altega, Delikomat in Apoteka Miklavž. Medijski partnerji so Mladina, Radio Maribor, BK TV, mariborinfo.com, ptujinfo.com, Net TV, Radio Ptuj, Štajerski tednik, Zaslon in Media bus. Donatorji pa Makro 5 gradnje, Telemach, MSK Konto, Sanus Statera, Ortoestetika, Lidl, Possehl posebne gradnje, Odvetniška družba Vesenjak, Matias 2, MR, Instal Trade, J & M Ribič, Lautir, Atelje Japelj in Robert Miglar.

Celoten spisek, na katerega smo neizmerno ponosni, najdete tukaj. Vreden ogleda, pozornosti in več kot le omembe. Kajti le skupaj smo – to. Tridesetič. 

 

Piše. Jaša Lorenčič