Festivalski uvod v zaključni vikend obiskovalcem znova povzroča preglavice z izjemnim programom. Kaj se odpraviti danes?

Nič ne de, narediti bo treba dober plan. Izkušnje govorijo, da vsega tako ali tako ne bo mogoče videti, zato se zdi še najboljše z dobro strategijo omejiti škodo. In že hiter pogled na program da jasno vedeti, da bo škode ogromno. Najbolje se zdi vsesti v zeleno dnevno sobo Festivala in v Art Kampu med lahkotnim otroškim veseljem premisliti težke večerne odločitve, oziroma tuhtati o njihovi smiselnosti med ogledi mestnih ulic, dvorišč in krajevnih projektov Živega mesta. Žanrsko neodločenost vam lahko pomaga lajšati tudi Pozor! Muzika na cesti! na Poštni ob 17. uri in Gosposki ulici ob 17.15 uri ter na Grajskem trgu, kjer ob 17.30 uri nikakor ne gre zamuditi koncerta Lela Kaplowitz »Jazz tapestry« trio. Pred večernim dogajanjem se je dobro naužiti tudi predstavljanja kulture 30. Folkarta na mariborskih ulicah, na katerih se bo danes predstavljala Argentina ob 17. uri na prizorišču Marprom Arena ter 18. uri v Art Kampu. Poskrbljeno je tudi za najmlajše z 20. Otroškim folkartom, kjer se bo na odru Triglav ob 17. uri predstavljala Slovenija.

Tisti, ki prisegajo na glasbene večere bodo lahko Pod modro taktirkopolicijskega orkestra na odru Triglav od 19.30 ure naprej vadili koračnico za usklajen desant na festivalsko mesto. Že ob 20. uri je namreč na Jurčkovem odru kar dvojni koncert Flaster in The Dreams, ki bo v slovenski »all-star« zasedbi Jurčka z rockom in funkom držal pokonci do poznih večernih ur. Jurčkova tradicionalna popotnica bo poskrbela, da bomo dodobra »kvalificirani« za naskok na lentovsko noč. Ta se bo zgodil na večih frontah, katerih bojne linije obiskovalci večkrat medsebojno prelentajo, saj je izbira preprosto prevelika.

Prvi vod ga bo najbrž mahnil na poslastico Večerovega odraDUB FX ob 21. uri. Nastopi Avstralca, ki glasbo ustvarja izključno z lastnim glasom in pomočjo nekaterih naprav, so prevzeti z bogato fuzijo vokala in elektronskih beatov, predelanih z efekti. Ti v harmonično sozvočje povezujejo hip-hop, reggae in drum&bass elemente, ki kljub svoji elektronsko-instrumentalni podlagi v živo zveni izjemno naravno. Druga živa reka glasbe in kulture lačnih obiskovalcev bo ob 21. uri verjetno zavila v Sodni stolp, kjer bo kantavtorski ansabel Mojcaumirjal ritem večera. Nič kaj mirno pa ne bo na neutrudnem koncertu Đorđe Balašević Unplugged ob 21.30 uri na Glavnem odru, kamor bodo spet zavili tretji. Neuničljivi stari znanec Festivala namreč navadno ne more iz svoje kože, saj glasbene poslastice krasijo pregovorni balkanski šarm, skupne anekdote in žgečkljivi pripetljaji, ki se jim radi nasmejimo ter s tem poskrbimo, da ne zbledijo na zobu časa.

Prava kitarska poslastica pa se nam obeta na odru Minoriti ob 22. uri. Mednarodni kritiki hitroprstnemu kitaristuVieux Farka Tourepojejo slavospeve, tako da se ga je kaj kmalu oprijel vzdevek »Jimi Hendrix Sahare.« Umetnišla globina ter izjemen razpon sklad se meša z energičnim, a sproščenim nastopom, ki navdih jemlje iz ozemljske surovosti Malija. Na njegovih koncertih nenadoma slišimo, od kod v resnici izvira blues, in da zato tudi rock&roll izvira v Afriki. Pred spustom v after program Festivala pa nas bo črne globine noči skušala prestrašiti predstava sodnega dne Ungana Glavnem trgu ob 23. uri. Festival Lent vam danes ponuja še veliko več kulturnih, gledaliških in glasbenih poslastic, katerih program in opise lahko najdete na tej povezavi.