Vabljeni na večer hrepenenja po ljubezni, vabljeni na večer sevdaha!

Amira Medunjanin (foto Neja Markičević)

Skoraj nemogoče je z eno besedo opisati, kaj se skriva za bosanskim konceptom sevdah. Verjetno ga še najbolje opiše beseda hrepenenje. A sevdah ni samo to. Je tudi ljubezen, brezupna, večna ljubezen, ter je tudi poželenje, ki ljubimca hkrati hladi in žge. Je preprosto način življenja, je pripoved o njem in o ljudeh ter o svetu, ki ga obdaja.

Amira se je rodila v Sarajevu, v časih, ko je bila popularnost tradicionalne glasbe v nekdanji skupni državi na vrhuncu. Sevdah je zavzel posebno mesto v njenem življenju. Sevdalinke (pesmi), ki se jih je naučila od matere, so bile najlepše pesmi na svetu. Očaranost nad to glasbeno tradicijo Bosne in Hercegovine jo je vodila tako daleč, da se ji je popolnoma predala in znotraj sevdalink ustvarila unikaten glas, s katerim je do popolnosti raziskala njihov izpovedni potencial. 

Glasbeni novinar Garth Cartwright ji je nadel vzdevek »bosanska Billie Holiday«. V primerjavi se zrcali način, kako Amira sevdah postavi na glavo ter znotraj več stoletij stare tradicije išče vedno nove vsebine in oblike. 


Minoriti - Oder Nove KBM, Avditorij LGM 
Petek, 21. junij 2024, ob 22.00
Amira Medunjanin kvartet