Prvi in največji vrhunec? Lent bo trajal od junija do septembra.

Orion. Saksofon. Mesec. Leeeeent!

Mhm, že zgolj za pokušino se je začelo z »orion, saksofon, mesec, kontrabas«. Na glas. Na »pune«. In je že zamigalo, zamrmralo, zažvrgolelo. Devetindvajset dni pred devetindvajsetim Festivalom Lent je Zračni kvartetKanta na novinarski konferenci pokazal ščepec tistega, čemur pravimo – lentanje!

Prvi in največji vrhunec? Lent bo trajal od junija do septembra. »Tukaj smo in 'šibamo'!« se v festival podaja ekipa na čelu z direktorjem Vladimirjem Rukavino.

Prva, glavna, tradicionalna doza bo znova, kakor je prav in se spodobi, od petka, 25. junija, do sobote, 3. julija. Nato pa bodo koncerti tudi v dveh avgustovskih vikendih, ko se vrača multikulti dobrohotna atrakcija Dubioza kolektiv, festival pa bomo sklenili s slovito Operno nočjo na Glavnem trgu.

Ne samo, da Lent bo. Lent je in bo festival, ki odpira življenje! V mestu, v glavah, v srcih.

Imel bo vse kot lani in še več!

Imel bo vse, kar je imel lani – in še več. Kar šest dni dolgo Ano Desetnico, ulično gledališče, kjer bodo žonglirali, kvizkali in ... pokopavali? Imamo.

Najbolj popularna imena slovenske (Siddharta, Mi2, Big Foot Mama, Hamo & Tribute 2 Love, Pero Lovšin, Alo!Stari, Rudi Bučar) in regionalne (Gibboni, S.A.R.S., Brkovi) pop rock glasbe na Večerovem odru na Rotovškem trgu? Imamo.

Program za Sodni stolp, kot si silno prizadevamo, da bi bil, po lanskem intimno vrhunskem gostovanju v Minoritski cerkvi, v prekrasno prenovljenem Sodnem stolpu, kjer bo vse – od lokalnega matadorja Marka Groblerja prek navihane Brencl Bande do magične Katje Šulc? Imamo.

 

Smeh, solze in labodi

Zagotovilo, da bodo labodi ob Vodni stolp čez zaliv, kamor ste lani drli, in gledali na obeh straneh ograje, pa še na travici malo višje zgoraj, prišli poslušat zbrana kurirana dela Jurčkovega odraz Majo Keuc Amayo, Kataleno, Manouche, Tomažem Domiceljem? Imamo, pa kako, da ne bi imeli.

Dozo smeha, s tremi ponavadi razprodanimi komedijami, letos bodo to Avdicija, Ženska in Janez Novak, na Minoritih, na Odru Nove KBM? Ja, ja in ja. Imamo.

Garancijo za smeh, solze in trebušne mišice na StandUpLentu, v Vetrinjskem dvoru, s Tadejem Tošem, ekipo s Pižamo, Aleksandrom Zadelom, Inšpektorjem Jako z Vinkom Šimekom ter cel kup regionalnih fac, ki nasmejijo do lulanja? Imaaaamo!

Blues (Prismojeni profesorji bluesa), vesoljsko (Rymden), migetavo (Bokanté) in legendarno (81-letni James Blood Ulmer!) mešanico za eden in edini JazzLent v avditoriju Lutkovnega gledališča? O, ja, imamo.

 

Legenda za legendo

Aja, za Mestni park vas zanima? Tako za Art kamp, ki bo z delavnicami tukaj čez poletje, in za Oder Triglav, kamor pridejo še po svetlem prepevati velike legende, kot sta Slavko Ivančič in Marta Zore? Ja, pa seveda imamo!

Za klasike vas zanima? Salon glasbenih umetnikov, kjer se v dvorani Union nabira generacija za generacijo virtuozov klasike v nastajanju? Ja.

Pozor! Muzikana cesti, celodnevne ulične vragolije na dveh trgih in ob fontani? Mhm. Folkart? Sploh vprašate za 33. izvedbo? Ja, seveda imamo, skupine pridejo tudi iz Češke, Srbije in Bolgarije.

A če se kaj vrača, vas še zanima? Seveda se, KMŠoder v Dravski ulici. Veslaška regataŠportnega Lenta? Ja. Otroški program v Vetrinjskem dvoru? Tudi. GT22 s svojim ciklom, tokrat o Trstu? Ja, pa saj se vé - imamo.

 

Vsak najde svoj vrhunec  

Iz prve roke vam pa vseeno tudi direktor festivala odgovarja, kaj bo vrhunec letošnjega festivala.»Vrhunec je to, da bo vzdušje v Mariboru izredno! Kar jamčim na podlagi lanske izkušnje. Polni bodo sedeži na prizoriščih, upam, da bomo seveda lahko kje tudi stali, v vsakem primeru pa bo festival varen in v skladu z vsemi ukrepi.«

Vrhunec torej je in bo samo festivalsko vzdušje. »Nekomu bo sicer Gibonni, nekomu Siddharta, nekomu ulično gledališče, nekomu dogajanje v parku. Vsakdo kaj najde in verjamem, da bo vsakdo našel svoj vrhunec. Na Lentu je za vsakega nekaj in, to takoj podpišem, vedno na dobrem nivoju.«

 

Lani pokazali, da znamo

Lanski prvi avgustovski Lent je, kakor pravi naš Gogo, pokazal, da znamo. Akcija Pet pred dvanajsto pa je le potrdila, kako zelo vsi komaj čakamo na žive dogodke.

»Gradili smo tudi na tem, da bo precepljenost vse večja, zato bo festival varno združeval. Ves čas razmišljamo o novih vizijah, prisluhniti skušamo vsaki ideji in ustanovitelju. Tukaj pa smo zaradi tega, ker predobro vemo, kako zelo ljudje pogrešajo žive dogodke!« je pred začetkom Festivala Lent na novinarski konferenci povedal Vladimir Rukavina, ob podpisu sponzorske pogodbe z glavnim generalnim sponzorjem Zavarovalnico Sava in toplih besedah SašeArsenoviča, župana Mestne občine Maribor.

Da se Festival Lent razvija in odprtih ušes ter oči posluša predloge in ideje, bo dokazalo že letošnje poletje, saj bomo po prvem delu festivala povezali vse vikende v našem mestu, v dveh avgustovskih vikendih (20. in 21. ter 27. in 28. avgusta) pa bomo pripravili prizorišča. »O teh programih bo več znanega kasneje, saj so še v pripravi, lahko pa izdam, da bodo 28. avgusta v Maribor znova prišli Dubioza kolektiv.« je izdal Rukavina.

 

Lent je dimenzija življenja

»Veseli me povezovanje vseh deležnikov, tako mestnih, državnih kot vseh ostalih, ki se trudite, kar je dobra popotnica za naprej. Želimo si, da bi nagovarjali meščane, da bi opozarjali nase vsaj Slovenijo, če ne še koga drugega. Stremimo, da bi s pomočjo povezovanja z ustanoviteljem dokazali, kako zelo pomembna je kultura,« je festivalu dobro pot zaželel Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor.

David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava, glavnega generalnega sponzorja Festivala Lent, je dodal, da že dolgo ni čutil takega utripa med Mariborčani kot prav pred prihajajočim Festivalom Lent. »Ker je to dimenzija življenja, ki je zaradi vseh okoliščin v minulem letu dolgo nismo poznali. Zavarovalnica Sava zelo pozdravlja tak koncept festivala, ponosni smo, da mesto čuti prihodnje razvojne usmeritve. Maribor čakajo zelo dobri časi, to je nekaj, kar si Maribor zasluži. Smo in bomo zraven, Mariboru se zahvaljujemo za lojalnost. Lepi občutki so, ker Mariboru vračamo možnost smeha, življenja in družabnosti.«  

 

Združujemo!

Festival Lent se bo letos intenzivno povezoval in združeval s preostalimi festivali. Začelo se bo še pred prvim festivalskim dnem. Od 22. do 24. junija bomo sodelovali in vabili na 30. Odprto plesno sceno v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor. Živa dvorišča bodo oživela že dan pred festivalom, ko bo v četrtek med drugim Štajerski argo čaga, dvorišča pa bodo odprta še v petek (25.) in soboto (26. junija).

Tako, kot smo mi doživeli lansko terminsko spremembo, jo je doživel tudi 56. Festival Borštnikovo srečanje, s katerim časovno sovpadamo. S ponosom smo se povezali, s koncertom Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove grape, ki bo v Sodnem stolpu 26. junija, ko bomo poskrbeli za zaključek in sprostitev pred sklepnim festivalskim dejanjem Borštnikovega srečanja – podelitvijo nagrad. Že večer prej pa vas skupaj vabimo v SNG, kjer bo nastopil vselej dih jemajoč dvojec Silence.

Pod okriljem Festivala Lent bo v parku KC Pekarna potekal tudi Mednarodni festival dokumentarnega filma DokuDoc, kjer bodo od 28. junija do 2. julija predvajali skrbno izbran, nagrajen in prepleten nabor filmov. Pokrajinski muzej Maribor skupaj s Pekarno Magdalenske mreže vabi na StopTrikizbor najboljših iz specialne filmske tehnike. Galerija K18 na Koroški cesti vas bo ves čas festivala vabila z italijansko razstavo Voda kot element, voda kot vir, z razstavo v Vodnem stolpu pa se bomo poklonili Đorđu Balaševiću, ki je na Festivalu Lent nastopil kar enajstkrat in vsakič pustil za seboj nepozabno zgodbo. Takšno, Lentovsko.

 

Piše. Jaša Lorenčič