Samo še enkrat gremo spat in se začneeee!

Osemindvajseti Festival Lent! Prvi v avgustu, ampak še vedno dolg devet dni in vsaj toliko noči. Običajno smo poletje skupaj odpirali, zdaj bomo pa podpisali nepozabno, edinstveno, in upamo, neponovljivo poletje 2020.

To je to. Zdaj ni več cincanja ali čakanja. Gremo. Prekrasno bo, ker je v teh časih vse, kar lahko v živo, na prostem ali v dvorani doživimo skupaj, nepozabno.

Začnemo že takoj na polno, zares, za hec in za vse okuse. Vstopnice za Siddharto ste na Večerovem odru že pograbili, ampak še toooliko vsega bo že jutri, v petek, 21. avgusta, ko se začenja 28. Festival Lent. Pridite, verjemite, v teh časih je vsak dogodek toliko bolj dragocen. Da se o tem, kakšna je vremenska napoved že za uvodna dneva, ne »menimo«.

Najprej: programska zloženka pride zelo prav

Ultimativnega navodila, kako lentati ... ni. Hranimo arhivske zapise najbolj kultnih lentarjev, ampak letos bo vsako lentanje po svoje kultno. Zeeeelo pride prav, če vam v roke pade programska zloženka. Ta je atlas, globus in gps v enem. Lepo jo lahko razgrnete, čez čim večjo mizo, vzamete takšno debelo, mastno, konkretno pisalo in – gremo! S prstom po programskih presežkih. Dravska legenda pravi, da je še vsak, ki je mastno obkrožil dogodek, vsaj pomolil nos na prireditve. To so te edinstvene lentovske samozaobljube.

Prvi dan, prvi vikend, prva razstava

Za začetek, če ste morda še brez začrtane trase vašega Festivala Lent 2020, nemara predlagamo en malo bolj konkreten sprehod, ampak brez skrbi, ne bo naporen, ravno nasprotno. Nagrajeni boste. Vsak postanek je zmagovalen. Že dopoldan boste Festival Lent zagotovo slišali, če boste »špancirali« po mestu. Naš cikel Pozor! Muzika na cesti!, ki je migetal skozi poletje, bo ob 11. uri zagnal še festivalske motorje na Glavnem trgu in petnajst minut kasneje na Trgu Leona Štuklja. Če se sprehodite ob nabrežju Drave, lahko zavijete v Vodni stolp, kjer vsak dan ponujamo razstavo 32. Folkart – Okno v svet (med 10.00 in 15.00).  

Če dovolj dolgo ostanete in morda nahranite labode, vas GT22 za ovinkom od 16. ure dalje vabi na programski fokus Madžarska 2018. Že dopoldan, sploh pa popoldan, so za oddih idealne delavnice v Art kampu in dogodki na Odru Triglav, za najmlajše je nujen postanek v Vetrinjskem dvoru, kjer so predstave vsak dan ob 18. uri. Če bi radi slišali dolg vaaaau, pa priporočamo, da ste prve štiri dni ob 19. uri na Glavnem trgu. Zakaj? Zaradi Ane Desetnice. Od tu dalje pa potem ni več enotne poti: vse vodijo na, po, ob, za Festivalom Lent. Večerov oder, Jurčkov oder, Sodni stolp gostuje, JazzLent, komedije, Stand-up, KMŠ oder ... Ni. Da. Ni.  

Da si zapomnim na hitro: kaj je letos kje?

Vse informacije lahko najdete na tukaj, naši spletni strani, sicer pa, na kratko, en »šnelkurs«: Glavni oder je v naših dragocenih spominih, Večerov oder je na Rotovškem trgu, Jurčkov oder je, kjer je bil, pri Vodnem stolpu, Sodni stolp gostuje v Minoritski cerkvi, otvoritev Folkarta bo v dvorani Union. So pa tudi klasične lokacije: Komedije in JazzLent na Odru Minoriti, StandUpLent je v Vetrinjskem dvoru, Art kamp in Oder Triglav sta v parku in Salon glasbenih umetnikov v dvorani Union.

Preden grem, je še dobro, da vem

Spisali smo varnostna navodila zavoljo aktualnih razmer. Na kratko: zdravje, maska, razkužilo, distanca. In nekaj potrpljenja, ko boste prišli na prizorišča. Vsa bodo namreč opremljena s sedišči, zato vas bodo, da bi čim bolj ekonomično zapolnili prostor, redarji prijazno usmerjali k sedežem. Od tu dalje pa vam želimo čim več bisov, čim bolj glasne aplavze, čim lepše utrinke. Ker samo skupaj smo Festival Lent 2020. Verjemite, letos pa sploh. Nekaj je gotovo: takšnega Lenta, skoraj gotovo, ne bo več. Ker je itak vsak neponovljiv.

P.S. Ne, ognjemeta letos ni, bo pa najboljši približek v nedeljo na Slomškovem trgu. After party? Uradnih ni, zatorej se spet morda rodijo katakombaste legende. Se vidimo!