Vijuuuuuu! Jaaaa! Tu je. Tu! Ja, jutri se začenja Festival Lent 2021.

Saj se pa čuti, ne? Kako, da ne? To je tisti občutek nekje med lasmi in petami, ki je doživetje »iz prve«. Pa potem še osemkrat zapored. Ker vse to je Festival Lent. Največji v državi, najdaljši doslej. Ki se, ker pač ne moremo biti pri miru, simbolično začenja že danes. Kar preverite v našem programu.

Začetek počitnic! Začetek poletja! Konec šole! Konec sedenja doma! Kako pa na Festivalu Lent vse »paše« skupaj. Kot Drava in noč. Kot Folkart in trgi. Kot park in delavnice. Kot smejanje, sede in stoje. Kot festival in Lent. 

Vročica junijskih dni, do avgustovskih noči

Če smo lani izjemoma konec avgusta poletje sijajno, čutno in dobrohotno sklenili, ga bomo letos spet uvedli, kakor je prav in se spodobi, ne? V vročici junijskih dnevov in še bolj noči. 270 dogodkov. 36 prizorišč. 16 zvrsti. In ena sama resnica: Festival Lent je doživetje, kjer tradicija na koncert pelje sedanjost in prihodnost.  

Sploh pa ... Že lani smo rekli, da je vsak dogodek toliko bolj dragocen, ker zdaj, ko so pandemični časi, nikoli ne veš, kdaj bo spet na vrsti. In bilo je res. Dragoceno. Zato vam to svetujemo tudi letos. Še toliko bolj. Lentajte, kolikor le gre. Ker pride in gre. No, ne povsem. Kajti letos se bo Festival Lent vrnil še za dva avgustovska vikenda in en septembrski operni spektakel.

Zato nekaj napotkov, idej, pogruntavščin, za začetek. Aja, zicerje, vrhunce bi, take, kurirane? Imamo. Pa kdaj je kje kaj, tako, bolj opisno? Tudi to imamo. Kam pa, kam? Lenta-ham!

Programska zloženka: Dobra. Stara. Šola.

Saj smo že vsi navajeni na sodobne čase. Smo. Vzameš, podrsaš in imaš na zaslonu. Ampak, včasih je pa vseeno stara šola najboljša šola. In naš ravnatelj je naša papirnata zloženka. Seveda jo lahko najdete in naštudirate tudi na naši spletni strani, ampak, seveda jo dobite tudi v tiskani izvedbi. Kdor si kaj obkroži, potem po lentovski urbani statistiki obstaja 129% verjetnost, da bo dogodek dejansko obiskal. Res. Preverjeno. Aja, pa obrnite jo kaj okrog. Najdete še kak dogodek, pa seveda je gor tudi zemljevid. In vse ostale pomembne informacije. Pa če jo obračate za 360 stopinj, je 275% verjetnost, da bo padla še kakšna ideja. Ne vedno, ampak preverjeno pa, da pri več poskusih pade (še) več idej.

Vidim, samo raje vprašam: lokacije so še, kjer so bile?

Nič hudega, nič hudega. Mhm. Prav vse. Okej. Ena izjema je. Obljubimo, da samo ena izjema. Res. Samo. Ena. Ni to potem še 17 izjem, brez skrbi. Pa še ta ... Je taka ... Da se nam ne boste smejali. Obljubite? Okej: Sodni stolp bo v, em, Sodnem stolpu. Haha. Da nam vročina škodi, se režite? Ne, ne. Lani je Sodni stolp, torej programski sklop, gostoval v Minoritski cerkvi, ker je Sodni stolp, torej prizorišče, doživljal prenovo. In, ja, prenova je dokončana. Sodni stolp je še vedno okrogel, precej posodobljen in hladen, ampak, če kaj, potem je še vedno oder s programom za »prstepolizat«.

Pa da ne pozabimo: ja, ostalo je še vedno, kjer je bilo lani. Večerov oder je na Rotovškem trgu, Jurčkov oder je pri Vodnem stolpu, Oder Minoriti – Nova KBM s Komedijami in JazzLent je v avditoriju Lutkovnega gledališča, KMŠ Oder je v Dravski ulici, StandUpLent je v Vetrinjskem dvoru,  kakor tudi Otroški program, Art  kamp in Oder Triglav v parku, in še in še.

Če ne najdem ali ni več vstopnic, bo Festival Lent kje našel mene?

O, ja. Najprej, za vstopnice se vedno splača preveriti tukaj. Na katerem od trgov gotovo. Ana Desetnica bo uvodnih kar šest dni na Glavnem trgu z dvema dozama, prva ob 17.30 in druga ob 19.30. Na Glavnem trgu boste našli pri Alojzijevi cerkvi tudi cikel Pozor! Muzika na cesti!, ki bo klicaje prepeval tudi na Grajskem trgu in promenadno ob Fontani na Lentu. Aja, Folkart, ker vidimo, da imate že pripravljene fotoaparate? Triintridesetič! Sklepni vikend, podaljšan, kot se spodobi, torej četrtek (drugi lentovski), petek in sobota. V četrtek že dopoldan ob 10.30 in 11.00 na Glavnem trgu in na Trgu Leona Štuklja, pa ob 19.00 na Glavnem trgu. V petek samo dopoldan, v soboto pa ob 11.00 na Glavnem trgu.

Saj vem vse o PCT pogojih, samo kaj je dobro, da vem?

Še enkrat: nič hudega. Najprej, vse piše tukaj. Za vstop na festivalska prizorišča obiskovalci potrebujete dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali hitrim testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa; dokazilo o cepljenju v skladu s predpisi glede na posamezne odmerke različnih proizvajalcev; dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od šest mesecev; potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Ne, dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki. In, res vljudno vas prosimo, da v primeru preverbe PCT uradni osebi predložite ustrezno dokazilo.

Okej, zdaj pa res: če bi dali roko v ogenj, kako in kam naj grem?

Bi jo potem dali v Dravo, takoj! Potem pa bi se sicer lahko »ven vlekli« z našimi krasnimi priporočili. Samo se ne bomo. Bomo mogoče raje šli po izkušnjah na en tak lentovski safari.

Družinsko. Park, park, park, delavnice v parku. Smo rekli park? Park. Nujno. Pa otroški program ob 18.30 potem, v Vetrinjskem dvoru. Za že malo večje pa absolutno in nezgrešljivo in nujno Ana Desetnica ob 17.30 in 19.30. Sprehod mimo Grajskega ali Glavnega trga ter mimo Fontane na Lentu. Ker, Pozor! Muzika na cesti! je nov CPP predpis! In, če še ni čas za ajo-bajo, koncert na Odru Triglav, kjer so mini Woodstocki. Pa Jurčkov oder za tiste najbolj pogumne.

Firbčno. Em, prosto po Jurčku. Če pa že, pa GT22, filmi Dokudoc, razstave, Sodni stolp, JazzLent ... lahko naštevamo do popopopopoppopopopopojutrišnjem.

Nasmejano. Še ena uradna lentovska statistika? Kar 298 % parov, ki so šli na StandUpLent, so poročali, da so se poročili. Poročna priča vsem je bil Tadej Toš. Okej, šalo na stran, no, ne na stran. V Vetrinjski dvor. Pa čim prej po karte. Ja. Čim prej. Pa Komedija, prve tri večere, če ste dobili karte. Ja, to gre, preden napišemo »hi« ... No, vidite.

Žurersko. Večerov oder se je tudi lani, ko smo upoštevali razdaljo, izkazal za najbolj glasen lentovski oder. Taki. Skupinski. Ko se samo pogledaš, pa veš. Letošnji program je, ne da bi se hvalili, iber, noro, fejst, super-duper napenjalen! Ni, da ni. Pa Jurčkov oder je že lani presenečal tudi one, ki niso prišli pravočasno, pa so rinili gor v breg in dol prepevali terce, ja, čisto res. Joj, da ne pozabimo ... Na KMŠ oder. V Dravski ulici je duh vsega, kar je Festival Lent bil, je in bo. Pa dve presenečenji imajo ponavadi, kar zna biti »puno puno«. Pa lučke. Iiiii.

P.S. Ognjemeta tudi letos ni. Nak, vemo, vemo. Samo, veste kaj? Lani smo ga dočakali na Slomškovem trgu, čisto tako, mimogrede, ker je bila Ana Desetnica. Saj to veste, da smo kurili že tudi klavir, pa take? Ne? No ... Da veste. Ognjemet je tako ali drugače. Vedno. Se vidimoooo!

 

Piše. Jaša Lorenčič