Ne bomo dolgovezili. Oh, ne. Izjemoma. Čisto res. Zato ... Na kratko. Bilo je leto 1993. In zdaj je 2022. To je to.

No, no. Ne tako na hitro. Saj pa ... Smo »lentovci«, ne? Kar pomeni le eno. Za trideseti Festival Lent si bomo pa ja vzeli čas. In tukaj trideset razlogov, pravzaprav bolj idej, zakaj bo jubilejno, okroglo, rojstnodnevno »lentanje« tako (nad)zgodovinsko. Ne, to niso presežki. Ker, če bi radi presežke ... Veste, da je Festival Lent doslej trajal 420 dni? Da smo našteli 19.512 dogodkov in 118.146 nastopajočih?

Se predate? Neeee, nikoli! Ni predaje! Kar kričimo ob dveh zjutraj. Na afterju. Novemu najdaljšemu dnevu naproti. Torej tu je. Trideset razlogov. Zakaj. Samo malo, kaj nismo rekli, da bomo kratki? Izjemoma? Ah. Če kaj, »lentanje« nikdar ni kratko!

1. Začelo se bo na ograji. Mhm, na ograjo bomo dali naše začetke. Na ograjo? Začetke? Jaaa! Na ograji Muzeja NO Maribor bo vse festivalske dni na ogled razstava, ki smo jo pripravili skupaj z muzejem. Videli jo boste na poti do parka. Ni variante, da zgrešite.

2. Glavni oder je nazaaaaaj. Vrača se naš in vaš! Glavni. Taglavni. Bistveni. Osrednji oder. Kako smo ga dobili? Ohoho! Vemo, vsi še pomnimo, kako je nekdaj plaval na Dravi, toda tudi izvedbe na Trgu Leona Štuklja so postregle s presežki. Od skakanja na koncertu Dubioza kolektiva pa do dežja z Bobom Geldofom. Od opere, muzikalov, baletov do končno spet tudi Folkarta. Letos pisano, počivamo v nedeljo in ponedeljek, sicer pa ostale dni vselej na polno. Klasike tipa Magnifico, Vlatko Stefanovski, Vlado Kreslin. Pa Folkart. Pa Rock Opera. Pa še čez s post-Lentanjem. S čim? Berite naprej!

3. Pisana povorka (in otvoritev) Folkarta. Kdaj smo jo imeli nazadnje? Povorko povork? Roko gor. Ve kdo? Ker to? To so spektakli, to je naša osnova, to smo mi. To je »pra-lentanje«. Ko se folklorne skupine odpravijo po mestu, dvignejo svoje insignije, table, zastave, noše, rute, bambusove palice, inštrumente, drug drugega. Letos bomo na 34. Folkartu interkontinentalni! Filipini, Čile, Brazilija, Argentina, pa Španija, Poljska in, jasno, Slovenija.

4. Vinsko, čin čin, Lentanje. Vemo, kje se snidemo, ne? Kje? Pri Hiši Stare trte, kje drugje vendar? Med 19.00 in 23.59! Vsak večer! Štajerska vina na ogled postavi.

5. Dva v enem: Jurčkov + Večerov oder. Jubilejni festival prinaša oder z najdaljšim imenom in, ko ju tako združimo, z naskokom najdaljšo tradicijo. O, ja. Duh Dravske ulice z odrom, ki je bil v kotu pri Vojašniškem trgu. Jurček in Večer. Večer in Jurček. Dvojni paket – z izjemo dveh večerov. Vredno tradicije. In jubileja. Z labodi z najbolj izbranim okusom. Pa vami. Pod, med, ob, nad odrom.

6. Tisti en večer, tisti , ja. Ko se na JazzLentu, tej migetajoči kvalitetni razpaljotki, ki se začne vedno na ponedeljek in ne spusti do konca, pa naj gre za JazzPodij ali koncerte legend, zgodi, da kar naenkrat sedeži ne zdržijo več. No, vi na njih. Ko se presedate, potem pa poženete. Dol. Pod oder. In plešete. In nastajajo vsi tisti posnetki, po katerih potem poslušamo: zaaaakaaaaaj meeee niiii biilloooooo? No, tokrat dajemo program, svarilo, napotek, vozni red tukaj. Aja, pa po koncertu afterji.

7. Zid na nebu. Uradno bomo neuradno predlagali po tem, ko vidimo, če res drži, kaj pravijo. Kaj bomo predlagali? Da zračna disciplina postane olimpijska disciplina. Ker če bo res Quadro dvignil zid? Pa je to le presežek Ane Desetnice, naše uličarske zvitorepke. Ki bo skakljala na festivalski ponedeljek, torek in sredo.

8. Živa(hna) dvorišča. Festival Lent se vselej, pa saj ne, da bi to skrivali, začne že ... Prej. Zdaj smo že vajeni, da se snidemo na najbolj živ(ahn)ih dvoriščih. Gosposka, Tyrševa, Krekova, Vojašniški trg so izhodišča. Kje točno? Ha! Skrita so, ampak ne tudi v našem programu. Od (pred)četrtka do vključno prve sobote. Se najdemo.

9. Hahahaha.Smeh. Smeh. Smeh. Če kaj, smeh. Tega imamo, kot vselej, toliko, da se prvi vikend smejimo čez pol Maribora. StandUpLent je vmes dobil klasike – angleški večer, splicka scena … ki so prerasle osnove, tako da gre Tadej Toš, po tem, ko je drdral tudi Zdravljico, letos na Oder Minoriti – Nove KBM. Pa letos imamo Autsajderje, ko bo baje legendarni fuzbal kapetan Marcos Tavares res povedal, koliko je star.

10. Projekcija projekcije Lenta. Zveni, kakor da bo nekdo dal prosojnico gor na tablo, ne? Jooooj, ne. Ne bi moglo biti dlje od tega. Projekcija Utrip Festivala Lent v eni in edini Minoritski cerkvi, kjer oboki še vedno mrmajo »rom-pom-pom, še ne gremo domov«, prinaša digitalno verzijo naše preteklosti. Mimohod, vreden jubileja!

11. Plesna, en-dva-tri, scena. Ja, tudi sučemo se. In to tako, da vas z 31. Odprto plesno sceno povedemo s tremi predstavami že pred začetkom: Pot, Zlitje s samim seboj, Milnica. Vse v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor. Cena vstopnic? Zgolj po 5 evrov.

12. Obsodba na kvaliteto. Obsojeni boste. Na kvaliteto. Tam zgoraj. Kar je bilo leta in leta spodaj, je od lani zgoraj. Po stopnicah, mimo ovire, ki se je splača »obtačlat«, ter nad mesto. Galerija, oder, sodnija. Kakorkoli ji rečete. Sodni stolp. Letos tako zastekljen, da bo še bolj intimna izkušnja. Verjemite, dih jemajoče. Vstopnina je vselej, a vselej zgolj 7 evrov.

13. Mamiiiii, aaatiii! Delavnice v Art kampu so doslej z ročno narejenimi, spretnimi, barvnimi izdelki opremile že 17.198 otroških polic in nočnih omaric. Okej, okej, to je golo ugibanje. Kar pa zagotovo drži, je to, da bomo letos na celodnevnih delavnicah (ob 9.00 smo že tam, do 20.00 tudi, jaaa!) slavili mednarodno leto priobalnega ribolova in akvakulture, zato bomo slavili vse vode sveta.

14. Vreme. Kako banalno, ne? Vreme? Ampak veste, kolikokrat je deževalo na zadnjem Festivalu Lent? Če se dobro spomnimo, le enkrat, pa še to tako, da se je dež bolj ali manj pregnal kar sam. Predlani? Tudi enkrat. Leto prej? Mogoče dvakrat. Saj ne, da bi izzivali polbogove neba, ker seveda poznamo tista vica? Katera? Prvega, da je na Lentu bolj mrzlo kot na Lisici. In, drugega, da veš, da se Lent začne, ko dežuje. Pa tudi če. Epski nalivi so dali epske koncerte. O, ja.

15. Klasika je klasika. Mi mu rečemo Salon glasbenih umetnikov, ampak nekje vmes, za najbolj zagrete »lentovce«, pa je to oaza. Klasika, ko se telo umiri, ušesa razvajajo in duša namili s klasično glasbo talentov, ki bodo že leta 2028 (držimo pesti!) gotovo igrali na največjih svetovnih odrih.

16. Mini Woodstock. Vprašajte nekatere že kar uveljavljene glasbenike, kje so imeli prve nastope. Morda čisto prvega. Kar. Dajte. Odgovor bo: Oder Triglav. Tam, kjer se pozno popoldan, ob sončnem zahodu, v ambientu vseh ambientov, povrhu letos prenovljenem, dogajajo – mini »woodstocki«. Tam, kjer je Slavko Ivančič poskrbel, da je pelo staro in mlado. Tam, kjer bo Oto Pestner letos Elvis. Tam, kjer Festival Lent nima konkurence.

17. Regata a la London in plaža a la morje. Morda nikdar ne bomo imeli, kar imajo v Angliji. Ampak Drava lahko, ko se na njej pomerijo osmerci, vseeno gladko konkurira Temzi. Letos prvo soboto popoldan, sicer pa Benetke, kjer boste malenkost mlajši slišali kakšne »anekdote« iz devetdesetih, ponujajo plažo. Vse to v sklopu Športnega Lenta.

18. StopTrik v Volkmerjevem! Nedelja, torek, četrtek. Vsak drugi dan torej. StopTrik, ta unikatna tehnika animacij, ki z mednarodnim festivalom domuje v našem mestu. Tri selekcije bodo dolge med 50 in 60 minutami. Aja, nismo pa vam izdali najboljšega: projekcije bodo v Volkmerjevem prehodu! Na stopnicah, pri ex-kinu Udarnik.  

19. Vstopnine ni, ne, nak, a-a. Ja, drži, večina najbolj odmevnih dogodkov je plačljivih. Ampak veste kaj? Za Jurčkov - Večerov oder ni vstopnine. Hej, še zadnji večer na Glavni oder je – vstop prost. Salon glasbenih umetnikov je vstopnina zmožnost nasmeha, Pozor! Muzika na cesti! in Festival Ana Desetnica sta kar v mestu, prideta k vam. Pa Folkart v mestu v sredo, četrtek in soboto, pa Športni Lent, GT22, Otroški program, da ne omenjamo vsega v Art kampu in na Odru Triglav v Mestnem parku ...

20. Od 00 do 24. Začne se,Festival Lent ... Kdaj že? Saj še mi skoraj ne vemo! Začne se uradno v petek, 24. junija, ampak v bistvu že prej. V bistvu, ko to berete, se je morda že začel. Kdaj se pa konča? Nekje tam ponoči v Minoritih. In kdaj zares? Imamo še Lent po Lentu, letos že v juliju. Ampak Festival Lent je predvsem izkušnja. Začnete lahko ob 9.00 v parku, z Art kampom.

21. Afterji so nazaj. Saj ne, da bi vas posebej spominjali, ampak ... Se spomnite, da smo (pred)lani zaključevali, em, že zelo zgodaj? No, nič več. Vračajo se afterji! Ja, tja. V Minorite. Letos z organizacijo in imenom Lacha after jam. Kakšen hit so? Prvi festivalski večer, ko pride Wudisban, je že razprodan! Aja, sicer pa ni baje nič narobe, če prinesete instrumente. Kar s sabo ja. Hop-cup.

22. Dokudoc, doc, doc. Ne, ne, nismo pozabili niti na filme, ki so vedno del Festivala Lent. In to na tisti prekrasni, skriti, povezovalni lokaciji v Parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Najprej Ukrajinska šerifa (sreda, 29. junija) in nato še – pozor, to je zgolj naslov filma! – Ta dež ne bo ponehal (petek, 1. julija).

23. Otroški, ne otročji program. Kar ni, res ne, enako otročji, niti blizu, niti slučajno, niti ne! Naš Otroški program ima eno najdaljših tradicij. Tako dolgih, da gredo otroci edinkrat lahko spat preceeeeej kasneje. Štartamo vsak dan ob 18.30, in vselej zdržimo. Otroci dlje od staršev.

24. Vrhunci, ki bodo odmevali. Vselej vam ponudimo tudi nekaj kakor zicerje. To so tiste prireditve, za katere nekako, saj nam verjamete, imamo vendarle trideset let izkušenj, in domnevamo, da bodo potem še dolgo odmevale na odprti, največji, glavni, javni, medijski, popkulturni sceni. Kateri so? Naštevali smo doooooolgo. Najdete tukaj.

25. Popisana programska zloženka. Zakaj je to razlog za jubilejni šus? Ker je, bi pomislili, avtorju zmanjkalo do 30 razlogov? Haha, kje pa! To je najboljši razlog. Da razprostrete našo programsko zloženko, ki jo dobite na štirih punktih in ob nakupu vstopnic, sicer pa v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor, potem pa si na njej obkrožite vse, kar vas zanima. In na koncu dneva naredite kljukice. Verjemite, najbolj analogni motivacijski prijem za to, da boste ultimativni »lentovec«.

26. GT22. To bo najkrajši »razlog«. Dobitniki neuradne nagrade za ultimativni ovinek festivala. Tako programski kot »pešhondovski«. Tam boste vedno začeli tako, da bo pot postala ... Eklektična!

27. Dravska »kmšejvsko« na Poštni. Spremljevalni program bo še naprej bogat, tako se KMŠ oder seli iz Dravske v eno in edino Poštno ulico, kjer bodo imeli po dva izvajalca vsak večer. Bodo tudi lučke čez ulico? Kot v Dravski? Kjer je bilo že tudi tako »nabasano«, da niso več spuščali zraven? Bomo videli.

28. After vseh afterjev. Še vedno so kultni in legendarni in nikdar se niso končali v nedeljo zgodaj zjutraj. Ponavadi opoldan. Uradni after zadnjega dneva je, kot vsi ostali, v Minoritih. Bodite pravočasni. Toliko, da ne bo potem, kot pravi ponarodela ugotovitev, »nismo vedeli«. Sklenil bo Hauptman. Pa DJ Turista. Tam. Pri hrastu. Vidimooo!

29. Lent po Lentu. Če smo ga lani prvič izvedli v avgustu – in to reees izvedli, saj se spomnimo presežkov z Bijelim dugmetom, Soulfingersi, 2Cellos in Dubiozo kolektivom, ne?, ga bomo letos že v prvi verziji nemudoma po glavnem festivalskem delu. Najprej 7. julija s Piše se leto (glej nižje), in nato še s Perpetuum Jazzile že 8. julija. In je to vse? Kdo ve, ha!

30. Piše se letoooo 2022! In to letos tako, kakor ga še nismo pisali. Zagotovo ne v juliju, sploh pa ne po glavni festivalski dozi. Pa saj, to je duh Piše se leta. Nekdaj je odpiral poletje, začenjal počitnice, zdaj jih pa ogreva in poganja. Četrtek, 7. julija: Happy Ol'McWeasel, ultimativna mariborska keltska punk rock podlasica, ter skupino Elvis Jackson, ki so nazadnje v Mariboru letos že prosili zbrane, če lahko, prosim lepo, končajo koncert. Ne. Špilaaaaj! V čast Smiljanu Krežetu in Sandiju Mavru! In vsem! O, to pa bo 30. Festival Lent!

 

Piše. Jaša Lorenčič