Prenovljen Vojašniški trg bo v svoje novo življenje stopil v soboto, 27. avgusta, ob 20.30 uri, v soju reflektorjev ulično-gledališkega spektakla Srečanja v času. Vstopnine ni.

Ulična predstava po motivih ljudske pripovedke o Kačji kraljici.

Legenda pravi, da je nekoč, v davnih časih, na Mariborskem otoku živela kraljica. Kačja kraljica. Prelepa bela kača z zlato krono na glavije v svoj čarni ris mamila mariborske mladeniče, ki se jim je zahotelo zlata in draguljev. A strupeni gadi, ki so zaklad čuvali, so mnoge pognali v smrt med dravskimi valovi. Ob taisti reki pa je v davnih časih obstajal kotiček, kjer se je življenje odvijalo že v pradavnini, v železni dobi. Nato je zavetje nudil Keltom in Rimljanom, Germanom in Slovanom. Potiho jih je spremljal skozi zgodovino, se z njimi spreminjal, rasel in padal, cvetel in propadal. Danes mu pravimo Vojašniški trg.In spet cveti, in spet živi!  

Skrbno prenovljen bo v svoje novo življenje stopil v soboto, 27. avgusta, ob 20.30 uri, v soju reflektorjev ulično-gledališkega spektakla Srečanja v času. Predstava, ki je v Narodnem domu Maribor ob sodelovanju Gledališča Ane Monro in Lutkovnega gledališča Maribor nastala prav v ta namen, bo med gledalce pripeljala kačjo kraljico, z njo pa se bo med stoletnimi zidovi Žičkega dvora in Minoritskega samostana vila še cela vrsta mariborskih zgodb. Nenavadnih in skrivnostnih, pa tudi povsem običajnih in vsakdanjih. Prav takšnih, ki jih bomo na tem trgu in v tem mestu ustvarjali še nešteto. V mestu, ki živi, je namreč vsak dan zgodba. Le videti jo moramo znati.

Goro Osojnik, režiser in idejni vodja predstave: »Vsakemu javnemu prostoru njegovo pravo vrednost dajo šele ljudje, ki ga uporabljajo; ulično gledališče pa ima to krasno sposobnost, da lahko pričara vsebine in z njimi začara prostore, ter jih tako vsaj za nekaj trenutkov napravi drugačne. Vojašniški trg je zaradi svoje sestavljenosti predstavljal izziv, ki je kar klical po lokalni vsebini. Zato smo k sodelovanju povabili Mariborčane, ki so nam pomagali poiskati bolj ali manj (ne)znane mariborske zgodbe in jih stkati v pisano ter malce hudomušno tapiserijo dogodkov, ki so se nekoč že –  ali pa tudi ne –  odvijali prav na tem trgu.«

Mesto, kjer je lepo živeti in ga je treba obiskati

Z načrtnim odkrivanjem pozabljenih in večkrat zanemarjenih kotičkov mesta, ki smo jih v treh desetletjih uspešno spremenili v kar 230 različnih prizorišč festivalov, koncertov in predstav, v Narodnem domu Maribor ne izpolnjujemo zgolj svojega poslanstva – kulturo iz dvoran pripeljati med ljudi – temveč mestnim ulicam in trgom podarjamo utrip in življenje. Ponosni smo, da vizijo živahnega in urejenega mesta, v katerem se v vsak pogled ujame lepa veduta in kjer je na vsakem koraku moč spremljati kulturne dogodke za vse generacije in vse okuse, z nami deli tudi naša ustanoviteljica, Mestna občina Maribor.

Maribor v zadnjih letih pospešeno dobiva novo podobo. Z zgledno prenovljenimi trgi in ulicami, ki se jim sedaj pridružuje tudi Vojašniški trg, se mesto pospešeno spreminja. Hkrati se spreminja tudi naš pogled nanj. Vse bolj skrbno odkrivamo njegovo dediščino in zgodbe. In jih vse bolj ponosno predstavljamo vse številčnejšim obiskovalcem. Nemalo zaslug za njihovo odkrivanje imata naša dolgoletna partnerja, Rajzefiber in društvoHiša!, ki s tematskimi sprehodi po mestu in oživljanjem mestnih dvorišč skrbita, da Mariborčani, pa tudi obiskovalci od blizu in daleč, Maribor odkrivamo tudi onkraj zidov. Mestna občina Maribor ter Narodni dom Maribor s partnerji tako skupaj ustvarjamo lepši in prijetnejši Maribor – sodobno in živahno urbano središče, kjer je lepo živeti in v kakršnega bodo z zanimanjem prihajali obiskovalci z vseh koncev sveta.