Domicil mladih talentov in ljubiteljev klasične glasbe.

Ena najbolj akustičnih koncertnih dvoran v Sloveniji, dvorana Union, bo tudi letos omogočila mladim talentom, da bodo s svojim muziciranjem razveselili ljubitelje klasične glasbe.

Posebnost letošnjega programa so zanimive in dokaj redko videne zasedbe, med drugim dve harfi, štirje kontrabasi in kar osem saksofonov!

Tako se bomo že na otvoritvenem večeru razveselili harfista Brina Bernatoviča, dobitnika številnih nagrad in priznanj, enega iz mariborske vrste vedno bolj uveljavljenih in priznanih glasbenikov. Skupaj z Veroniko Čiković, hrvaško kolegico harfistko iz Akademije za glasbo v Zagrebu, bosta poskrbela za mehko zvenečo uverturo v festival.

25. junija bo nastopil še en domači virtuoz, pianist Vid Homšak, ki smo ga na Salonu že videli pri njegovih šestih letih kot izredno nadarjenega otroka v razredu mag. Saše Gerželj Donaldson; danes pa s kolegi z Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu v triu Triphon žanje uspehe in dosega prva mesta. Nazadnje na tekmovanju Prima La Musica v Avstriji, kjer so v kategoriji »odprte zasedbe« dosegli 1. nagrado in postali absolutni zmagovalci.

Med vrhunce letošnjega Salona zagotovo štejemo koncert Scaramelli Bass Quarteta(27. junj), štirih kontrabasistov, ki igrajo na glasbila Sergia Scaramellija, med svojevrstne poslastice pa zanesljivo sodijo še Duo Novum (23. junij), Oktet saksofonov Saxfam (28. junij) in družinski Klavirski trio Rupnik (30. junij).

Večer opernih arij in duetov bosta izvedla sopranistka Nadia Ternifi in tenorist Gregor Ravnik ob spremljavi pianistke Beate Barcze. Pregovorno mladostniško zagnanost in entuziazem pa bomo v treh večerih delili z  našimi letošnjimi nagrajenci tekmovanja TEMSIG. Nastopili bodo enajstletna Chiarra Gregorc Planinc na citrah, Trio Amicus, kitarist in kontrabasist Valentin Novak, Quartet Four Characters, harfistka Leto Križanič Žorž, ki je že drugič osvojila vseh 100 točk, in Oktet saksofonov Saxfam, ki je prejel posebno priznanje za izjemno interpretacijo skladbe.

Za ogled koncertov Salona glasbenih umetnikov v dvorani Union potrebujete 9-dnevno festivalsko vstopnico Lento (25 € / 15 € za študente, dijake), Dnevno Lento (15 €) ali abonentsko kartico Orkestrskega oziroma Komornega ciklaNarodnega doma Maribor.
Število mest je omejeno.

Vstopnice lahko kupite v Narodnem domu, Eventimovih prodajnih mestih, na Petrolovih servisih ali Poštah Slovenije ter v času festivala na 4 prodajnih mestih: ob Glavnem odru, pri Minoritih, v Vetrinjskem dvoru ter v dvorani Union.

Preberite vse podrobnosti o PROGRAMU FESTIVALA LENT 2018 in si poglejte pregleden URNIK DOGODKOV.