Tango, orientalski plesi, valček, salsa, ali kaj drugega, ni pomembno ali ste profesionalni plesalec ali ljubiteljski, na Gosposki bomo plesali vsi, mladi in stari!  S sprehodi po mestu bomo spoznali zgodbe ljudi, ulic, dvorišč, zgradb in vse ostale skrite kotičke, ki jih tako skrbno skriva naš Maribor.

Gospe in gospodje, na Gosposko! PopUpPromenada

18:00 – 22:00, Gosposka ulica

Poletno popoldne v Lentovskem dogajanju bo namenjeno tudi Gosposki ulici, tisti tihi dami po kateri se vsi večkrat tedensko sprehodimo, nekateri v hitenju po opravkih, drugi v večernem sprehodu, ko nas pot vodi pa zaspanih mestnih ulicah. Gosposka ulica z vsemi svojimi ustvarjalci in zgodbami skriva v sebi velik potencial, ki ga velikokrat spregledamo in prav zato, jo bomo skupaj z vami prebudili, ji nadeli plesno preobleko in v njeni družbi preživeli nekaj sladkih uric.

Gosposko ulico bodo s plesom preplavile mariborske plesne šole in vas povabile, da se jim pridružite. Tango, orientalski plesi, valček, salsa, ali kaj drugega, ni pomembno ali ste profesionalni plesalec ali ljubiteljski, na Gosposki bomo plesali vsi, mladi in stari!  

 

Rajzefirbčni sprehod

Senzorična mestna dogodivščina

18:00 , Začetna lokacija: Gosposka ulica 11 (Rajzefiber)

S sprehodi po mestu bomo spoznali zgodbe ljudi, ulic, dvorišč, zgradb in vse ostale skrite kotičke, ki jih tako skrbno skriva naš Maribor. Z Rajzefirbčnimi sprehajalci boste odkrivali ozke ulice, skrita stopnišča, pozabljena dvorišča in zaprašene strehe. Spoznajte Maribor in Mariborčane, ki veljamo za nekoliko trmaste, a vedno gostoljubne, mehkega srca, resne pa vendar hkrati razposajene. Dovolite, da vam odpremo vrata v svoje mesto, ki vas bo znova očaralo.

Multi-senzorična urbana dogodivščina z zavezanimi očmi stimulira preostala čutila. Postanete neobičajno pozorni, izredno čuteči in odprtih src. Kakšen je mestni utrip, kadar nisi zgolj pasivni opazovalec? Se spremeni dojemanje časa? Se razvije nov način stopanja po poteh starega mesta? Vemo, kje smo?

Začutite mestno arhitekturo pod konicami prstov. Zvoki mesta so tako drugačni. Razvajanje brbončic je tako smešno, medtem, ko se sprašujete, kaj ste pojedli.

 

Mi smo mesto!

Samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti - 5 let

Razstava in spremljevalni dogodki o samoorganizaciji prebivalk_cev Mestne občine Maribor

19:00, Rotovški trg  

Da skupnost potrebuje prebivalstvo, ki jo sooblikuje po svoji meri tako, da življenje v njej spremlja z odprtimi očmi in ušesi, se o tem pogovarja s svojimi sosedami in sosedi, zna jasno opredeliti, kaj ga muči in kaj si želi ter to tudi skuša udejanjiti, je kristalno jasno. Še posebej v Mariboru, kjer se politike mesta kreirajo mimo nas. Nič se ne vpraša, vse se presliši. Razen ob volitvah - da dobijo naš glas. Pravica do mesta nam je bila odvzeta!

Pet let mineva, odkar so se sosede in sosedje pričeli srečevati na zborih samoorganiziranih skupnosti po Mariboru s trdno namero, da postanejo sogovornik, ki bo s strani izvajalcev politik mesta slišan in upoštevan, vedno - ne glede na barvo in obliko oblasti. V Novi vasi, na Studencih, pa skupaj v MČ Center in Ivana Cankarja, v Radvanju, v Magdaleni, na Taboru in Pobrežju, v Koroških vratih, pa v Kamnici in Pekrah je bilo skupaj izvedenih že okoli 900 skupnostnih zborov, ki jih moderirajo prostovoljke in prostovoljci Iniciative mestni zbor. Vztrajno se gradi zavedanje, da imamo pravico odločati o mestu, odločati o tem, kako se gradi naš skupen življenjski prostor. In da jo moramo izkoristiti, če želimo, da mesto služi predvsem vsem nam, ki tukaj živimo.

Pridite in poglejte, čemu vaši sosedje namenjajo svoj prosti čas!

Vabljene, vabljeni!