Tri skrbno izbrane in preverjene smejalne bombe = komedija na Festivalu Lent 2023!

Kako bomo vstopili v poletje? Ne glede na vreme (pssst, ne bomo ga napovedovali, da ga ne »jinxnemo«) bo Festival Lent tudi letos uspešno pregnal oblake (vsaj tiste v glavah, polnih skrbi) in poskrbel za ugoden vpliv na počutje (velja tudi za vremensko občutljive). Ker je dokazano, da je najhitrejša bližnjica k dobremu počutju smeh, ga tudi letos ponujamo na debelo. In veselo. Dobrodošli na odru v Minoritih, kjer bodo festivalski reflektorji osvetlili tudi tri skrbno izbrane in preverjene smejalne bombe!

Ja, že začenjamo bombastično! (Ali bi morali zapisati »boeingastično«?) V vsakem primeru najavljamo Guinnessovo rekorderko! Komedija Boeing Boeing, kultna uspešnica francoskega dramatika Marca Camolettija, je bila namreč leta 1991 v slovito knjigo vpisana kot največkrat odigrana francoska komedija na svetu. Leta in leta polni dvorane na Broadwayu in WestEndu, po njej pa so posneli tudi kultni film, v katerem sta blestela Jerry Lewis in Tony Curtis. Zgodba nas popelje v prestolnico ljubezni, Pariz. Tam živi Bernard, ki se lahko pohvali s kar tremi ljubicami, stevardesami. Pariški Don Juan situacijo obvladuje tako, da natančno spremlja urnike njihovih prihodov in odhodov. Francozinja, Američanka in Nemka namreč na srečo letijo za različne letalske družbe, zato se vaja v kombinatoriki izide. Vse dokler svet ne spozna novih letal, hitrih Boeingov. Uf, turbulence na obzorju!

Tudi naslednja predstava ima opraviti z ljubeznijo in metuljčki v (lačnem) želodcu. Spoznali boste trideset-in-nekaj-letnico Meto, za katero še lastna mama meni, da je popolna luzerka. Zakaj? Ker nima partnerja, nima družabnega življenja, nima …  Ima pa višek kilogramov. Nato se v njenem življenju pojavi Bojan. Ločenec, ki začenja novo življenje in si v njem želi le dvojega: miru in dodobra napolnjenega hladilnika. Življenji dveh sorodnih duš se v romantičnem soju lučke hladilnika začneta obetavno prepletati in vse kaže na to, da sta se našla prava dva. A kaj, ko se vmešavajo še tisti tretji. Pa kaj res ne štekajo? Ljubezen gre skozi želodec!

Če smo začeli s svetovno rekorderko, zaključimo s povsem primerljivo domačo zgodbo o uspehu. Poznate Model T, legendarni Fordov avtomobil, ki je s svojo inovativnostjo in z zanesljivostjo uspel zadovoljiti najrazličnejša pričakovanja najširših množic ter si s petnajstimi milijoni prodanih avtomobilov prislužil naziv najuspešnejšega avtomobila 20. stoletja? Gotovo. In zakaj nakladamo o njem? Ker vam bomo za zaključek lentovske smejalne turneje postregli s podobnim fenomenom. Dame in gospodje, predstavljamo Model TT! Ta sicer stoji na dveh nogah, namesto dobro utečenega motorja pa ga poganjajo dobro delujoče sive celice in dobro namazan jezik, a ostali zgoraj našteti atributi še kako veljajo tudi zanj. Govorimo namreč o Tadeju Tošu, najuspešnejšem slovenskem stand up komiku, ki s svojimi uspešnicami vselej znova in zanesljivo zadovolji najrazličnejša pričakovanja najširših množic. Kot Model T vas tudi Model TT nikoli ne bo pustil na cedilu, z vsake predstave boste odšli dobre volje in s polnimi ušesi vrhunskih štosov, ki jih boste navdušeno ponavljali vsem, ki vas bodo pripravljeni poslušati. Če jih seveda niso slišali že iz prve roke. Kar je zelo verjetno, saj so njegove predstave vselej razprodane! Pohitite torej po vstopnico, preden tudi tokrat ne poidejo! Tadej Toš je pač model, ki ga hočejo vsi. Legendarni model.