O razstavi Iz sivega v barve, ki bo na ogled le še do 15. junija.

Že začne se skoraj z nečim kakor derbijem. Levo Svetlana Makarovič. Desno Luka Šulić. Ona vsa v belem, z mikrofonom. On ves v črnem, z lokom. Levo se piše leto 1993, desno se piše leto 2021. Oba popolnoma »not v momentu«. Predana, posebna, popolna. Izplen takega kolaža z razmikom (treh) desetletij? Najboljši remi na svetu. Gremo naprej. Že na hrbtni strani Makarovičeve in Šulića se zgodi ... Déjà vu. Kot da bi bila Davor Radolfi in Goran Bregović posneta na isti dan, istega leta. Ah, kje. Levo spet leto 1993, desno spet leto 2021. Ampak občutek, utrinek, bistvo? Eno samo. Lentanje!

Na ogled še do srede, 15. junija

Kaj? Kdo? Zakaj? O čem govorimo? Levo, desno, letnice, kdo, kaj? Govorimo o naši razstavi Iz sivega v barve na Ulici škofa Maksimilijana Držečnika. Odprli smo jo 15. maja, na ogled pa bo do, pozor, srede, 15. junija 2022. Razstava, dolga, kaj, trideset metrov? Ampak saj Festivala Lent vendar ne merimo v metrih. Ampak v letih. Tako da je razstava Iz sivega v barve dolga kar 30 let! Ja, to je le(n)ta(nje) na metre.

Pa saj vemo, kako je s spominom, ne? Kako že pojejo Mi2, da »pri spominu se človeku v glavnem zdi, da za nazaj izgleda vedno vse bolj lepo«? Ha! Ne vedno! Pri nas tudi spomini izgledajo fenomenalno. Četudi črno-belo. Kajti, našli smo posnetke Večerovih fotoreporterjev čisto prvega Festivala Lent, ki se je zgodil v poletju 1993. Kakšen kalejdoskop naše skupne izkušnje! Že zgolj ob sprehodu po ulici na največjem trgu v mestu, kamor, mimogrede, letos vračamo Glavni oder, se začuti draž, ki pekoče izžareva tisti lentovski žar v očeh. Skoraj večno enak. Nezgrešljivo naš. Ne vem za vas, ampak za nekatere od nas, ko gledamo te fotografije? Kako je možno, da smo naenkrat večno mladi?

Kajti, naj gre za mladež leta 1993, ki marljivo sedi na prireditvi, ali gospodično, ki vam je leta 2012 kazala jezik na ramenih fanta. Kot da bomo večno mladi! Naj gre za post-koronsko maso 2021 na Večerovem odru, ko smo ga premaknili na Rotovški trg, ali pa za nagužvano občestvo v Dravski ulici, ko je bil Jurček, unikatno neponovljivi posebnež, po katerem se je kasneje imenoval oder (kaj kasneje, saj še vedno nosi njegovo ime, le da pri Vodnem stolpu) še živ.

Splavi, postelje in ognjemeti

Že res tudi, da ni nič tako pisanega kot naš Folkart, ampak tudi črno-bele fotografije iz leta 1993 kar »špricajo« barve. Uh, kaj se kdo še spomni splavarskih krstov? Kakšni časi! Ali pa, ko se je ulično gledališče s posteljo vozilo po Dravi leta 2017?  

In pa ne pozabimo zmagovalnega kontrasta, ki kaže, kako skromno je leta 1993 nasta(ja)l naš (žal nekdanji) ponos: plavajoči oder na Dravi, ki smo ga tako veličastno nazadnje na ogled postavili leta 2018. Pa ognjemet. O, ognjemet. In vsi vi. Ko je Maribor začel poletja tako, da smo se preštevali v desettisočih na eno samo noč in ko je bila »čakalna doba« na »corso Lent« tam do kake dobre ure. Mhm, čisto res, vprašajte mame, strice, kolege. O, to so bili vendar še časi, ko je imel Vlado Kreslin še lase. Ne sicer tako migetavih, kot Macy Gray, ki se ji je med koncertom leta 2012 primerilo tisto najbolj lentovsko. Saj se še spomnimo epskega naliva, ne?

Iščemo ... Vse med letoma 1993 in 1998!

In ravno zato, ker smo Festival Lent vedno v prvi osebi množine, vas obenem naprošamo, da ustvarimo, beležimo in negujemo skupne spomine. Leeeeepo prosimo! Če le gre, nam pomagajte zbrati fotografije zgodnjih edicij Festivala Lent. Slike pač povedo več kot tisoč besed. In ker so fotografije iz prvih festivalov huda rariteta, bomo neizmerno veseli in vas večno častili, če boste pobrskali po svojih albumih, predalih, omarah, podstrešjih in prinesli kakšno fotografijo, ki ste jo bili posneli sami.

Aja, če kaj pomaga, za katero ero iščemo? Ja, ravno za tisto ero. Zlato. Arhiv festivala je, žal, še posebej podhranjen med letoma 1993 in 1998. Ker lahko fotografije iz tega obdobja preštejemo na prste ene roke (ja, čisto res), bodo ti intimni, a hkrati skupni spomini še toliko bolj dragoceni. Hvaležni bomo vsakršnega prispevka, pa naj gre za fotografije, filme, kopije ...

Čast, slava in praktične nagrade

Ne bomo pa le hvaležni. To bomo, kot rečeno, tako ali tako, ampak za jubilej se pa vendar tudi spodobi, da ob naši »tridesetki« za prvih 30 sodelujočih namenimo tudi praktične nagrade.

Fotografije nam lahko pošljete na e-naslov fotografije@nd-mb.si ali jih po predhodnem dogovoru prinesete v Narodni dom. Fotografije bomo zbirali do 2. julija 2022 (zadnjega festivalskega dneva letos!). Prosimo, da za vsako fotografijo navedete leto nastanka ter priimek in ime avtorja. Hvala!

Sicer pa res priporočamo, da se sprehodite Iz sivega v barve. Neuradno smo izvedeli, da medgeneracijski skupinski sprehod poskrbi za nešteto anekdot in podaljšuje lentanje. Mhm. Čisto zares.

P.S. Aja, še to, bi skoraj pozabili: če se kdo prepozna na kakšni fotografiji – kdo se tam suče iz leta 1993 in kdo ste otroci iz istega leta in kdo ste tisti s promenade '93 – se tudi oglasite.

 

Piše. Jaša Lorenčič