Festival Lent 2024 pričenjamo s koncertnim pred-dogodkom! 24. januarja 2024, Dvorana generala Maistra, Narodni dom Maribor.

Laibach_ Love Is Still ALive Tour

EP Love is Still Alive je »skrito« nadaljevanje filma Iron Sky – The Coming Race, ki se konča z uničenjem planeta Zemlje in njegovega satelita Lune, od koder so se zadnji preživeli zemljani, ki so ga do nedavnega še naseljevali, bili prisiljeni izseliti in najti nov planet, primeren za življenje. Njihov cilj je doseči Mars, vendar ne vemo, ali jim bo do tja sploh uspelo priti. Njihova vesoljska ladja ni v najboljši formi, zaloge hrane in vode so prav tako zelo omejene. EP sledi njihovemu potovanju skozi naš sončni sistem, a je hkrati tudi potovanje skozi nekatere bolj »vesoljske« glasbene zvrsti zadnjih desetletij. EP je izšel v okviru izdaje Laibachovega albuma z glasbo iz filma Iron Sky – The Coming Race.

Poleg omenjenega dela bo zasedba Laibach predstavila tudi izbrane skladbe iz svojih nedavno izdanih albumov, gledališkega projekta Wir sind das Volk in Sketches of the Red Districts. Skupina bo izvedla tudi druga dela iz svojega repertoarja, vključno z nekaterimi odlomki skladb iz njihovih prihajajočih projektov in nizom klasik, ki segajo od zgodnjih osemdesetih do današnjega dne, ter zelo posebno laibachovsko izvedbo preroške skladbe Leonarda Cohena The Future. Izvedba zasedbe Laibach, ki jo je revija MOJO opisala kot »Cohenov svarilni zvon iz leta '92 v ledeni techno rock preobleki«, nam jasno kaže, da je distopična prihodnost, ki jo je Cohen napovedal, pravzaprav naša sedanjost. Na koncertu bo moč slišati tudi skladbo The Engine of Survival ki jo je napisala Donna Marina Mártensson, sodelavka in backvokalistka zasedbe Laibach. Naslov skladbe se navezuje na verz »Love is the Only Engine of Survival« zgoraj omenjene Cohenove skladbe The Future.

Zasedba Laibach je nastala v takrat še jugoslovanskem industrijskem mestu Trbovlje. Zasedba, ustanovljena v letu, ko je umrl ustanovni oče države Tito, je zaslovela in postala ena najbolj mednarodno priznanih zasedb, ki izvira iz nekdanjih komunističnih držav Vzhodne in Srednje Evrope, med drugim tudi zahvaljujoč nastopu v Severni Koreji leta 2015. Leta 2019 je zasedba izdala laibachovsko interpretacijo muzikala The Sound od Music, ki so jo zasnovali med potovanjem v Severno Korejo, leta 2020 pa so svojo štirideseto obletnico delovanja proslavili z albumom Laibach Revisited. Leta 2022 je sledil album z glasbo iz priznane gledališke produkcije Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland) na podlagi spisov Heinerja Müllerja (1929-1995), zasedba pa je nedavno napovedala, da potekajo diplomatska pogajanja za izvedbo izvirnega simfoničnega dela Alamut v Teheranu, pri katerem so sodelovali z iranskimi skladatelji in izvajalci.


»... zveni kot stara country melodija, ki jo je priredila skupina Silicon Teens.« – Electronic Sound (o albumu Love is Still Alive)

»Neverjeten utrip šlagerjev in vesternov.« – Luke Turner, soustanovitelj in sourednik spletne strani The Quietus (o albumu Love is Still Alive)

»Večino Cohenovih priredb bi lahko opisali kot solzav in osladen kantavtorski nesmisel, ki mu primanjkuje Cohenov črni humor, ampak ta priredba zasedbe Laibach je resnično fantastična.« – Luke Turner (The Quietus)


RAZPRODANO!
Nakup vstopnic: predprodaja 30 €, na dan dogodka 38 €




Koncer skupine Laibach je pred-dogodek Festivala Lent 2024.