»To je možno samo v Mariboru! Da vas je toliko prišlo v nedeljo ob desetih zvečer! Ker noben jutri nima šihta, haha.« To je bila črna nedelja! Ko smo se smejali tudi vremenu. In ko so se izvajalci zahvaljevali. Ker ste.

Ura je bila tam, malo čez deset zvečer. Na lentovsko nedeljo. Pa tako veselje, toliko smeha. »To je možno samo v Mariboru! Da vas je toliko prišlo v nedeljo ob desetih zvečer!« je Črno nedeljo začel povezovalec Klemen Bučan. »To je možno samo pri vas, ker noben jutri nima šihta, haha.« Da, to je bila črna nedelja. Na črno nedeljo, ko se je vmes stemnilo in deževalo. Ampak, če že vprašate, vreme? Super! Vreme je na Festivalu Lent del šov programa. O, ja. Uf!

Pralo, pa se ne damo

Če smo bili prisiljeni odpovedati znova dnevni program v Art kampu, ampak so nam labodi na promenadi povedali, da je to bilo tudi zadnjič letos, smo pa ja dovolj izkušeni, da smo pa ja vedeli, da bo vreme nato zvečer zdržalo. »Fejst nas je pralo še uro nazaj, madonca, kako nas je pralo! Ampak smo pobrisali stole za vas, lahko pa se med stoli tudi stoje pozibate, z veseljem!« Tako je to na Odru Triglav v parku, ja ja. Samo Šalamon je s Takt ARS kitarskim orkestrom imel, kot je zapisal sam, mega koncert. Ubira(jo) prave strune, kaj naj rečemo. Danes že vabimo na Mamma mia po našeob 17. uri ter na Tamburaški orkester ob 19. uri. Tra-la-la.

Mega koncerta imamo tudi v Dvorani Union, kjer je Salon glasbenih umetnikov včeraj gostil Komorni orkester Univerze v Vilni. Parter? Poln. Balkon? Lepo, zelo lepo zapolnjen, čeprav je bilo res vroče. Ampak se je splačalo. Ganljivo lepo je bilo s pevskim zborom, solisti in častnima gostoma koncerta predsednikom državnega zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom in veleposlanikom Republike Litve na Dunaju Donatasom Kušlysem. Še to, Salon glasbenik umetnikov gladko konkurira z naslovom najbolj prijaznih in uvidevnih hostes. Pokukajte, vsak dan, od 19.30 dalje!

Hvala, da ste se ustavili

»Sem Daniel Vezoja in danes podpiram samega sebe,« je nekje okrog pol devete zvečer na Večerovem odru dahnil brežiški kantavtor. Ni bil ironičen, ah, kje pa! Najprej je nabral polno zasedbo, šesterica je stala na odru, in za nedeljo, tako, nežno, še prikupna druščina obiskovalcev. »Ful lepo, da je vreme zdržalo, ker ko sem zjutraj gledal ...« je zaman skrbelo Vezojo. In na koncu se je prikupno poklonil predanemu občinstvu. »Hvala vsem, ki ste prišli mimo in se ustavili!« Presunljivo je pridobil občinstvo na svojo stran, tudi vse tiste, ki so prišli na ruker z Elvis Jackson. Ker za to gre. Za ta pristen aplavz, odobravanje, ki smo ga slišali tudi iz Glavnega odra, kjer je Janez Dovč s Sounds of Slovenia predrugačil slovensko glasbeno etno izročilo. Vemo, da ga imate itak v koledarju, ampak ne pozabite, toliko samo, za vsak slučaj: danes pride Magnifico na Glavni oder na Trgu Leona Štuklja!

Ne spraševat za ključe!

In potem je tu Črna nedelja. In črna nedelja. Z veliko nedeljski program Stand upa v Vetrinjskem dvoru, z malo pa pogled v nebo. Ni se zlilo. »Pa saj, danes je itak plan, da gremo čez mejo!« je začel Klemen Bučan. Kmalu se je delal norca iz tistih, ki smo sedeli malo bolj zadaj, uspešno odbijajoč kapljice. »Kle u pru vrst so usi na suhem, zadaj pa je use nascal,« je bil le uvod v nedeljo, kjer je Bučan opisal obisk pri zdravniku. To je bilo še takrat, ko se v Kranju še imeli zdravnike. Haha. Smo rekli: črni humor. Nato je oder prevzel Gašper Bergant. Zgodba o babici je bila še posebej, em, poučna? Pa o tem, zakaj ni dobro laziti s starejšim parom v taksi. In še in še. Obisk? Nabito.

In da, tudi potem ko je na oder prišel hrvaški komik Aleks Curać Šarić. Ker je to večer črnega humorja, je moral prepričljivo povedati, zakaj je zamenjal Aleksandra Perišića. Tudi zato, ker smo izvedeli, da komiki iz Hrvaške in Srbije menijo, da je gužva na meji samo na poti k njim, ne pa k nam. Ampak Curać Šarić je pripravil vrhunski program. Sploh moški smo lahko izvedeli, zakaj ni, ko si že na vratih, najbolj pametno vprašati drago, če je vzela ključe. Toliko samo, da veste. Ko boste šli danes na Festival Lent! Ponedeljki so nekaj posebnega. Vsepovsod. Tudi na Stand upu. Danes? Drugi ŠIT. Kaj je to? Štajerski improvizacijski troboj! Oder Minoriti bo iz rok komedije, kjer je šlo sinoči vse prav v Predstavi, ki gre narobe, prešel v roke JazzLenta. Odpiramo ga z draguljem Kalkute, indijskim The Bodhisattwa Trio! Vidiiiimooooo!

Aja, še to. Pri Sodnem stolpu vam bodo skoraj zagotovo pustili, da malo pokukate. Kar pogumno. In pravočasno. Velja tudi za štengice na Večerovem odru in sedeže v Vetrinjskem dvoru. To je Festival Lent!

 

Jaša Lorenčič