Kje vse bomo lentali v jubilejnem letu?

Kar ste ravnokar odprli, je vodič po prizoriščih. Ampak ... Samo opozorilo. Ne, ne, nič ne bo bolelo. Haha, kje pa! Zgolj okej, ne opozorilo, temveč napotek: Festival Lent ima letos v jubilejni izvedbi kar 24 prizorišč. Ja, takih, polnoletnih. In koliko programskih sklopov? Eeeem ... Dosti? No, ne bomo niti šteli. Kar pa šteje, je to: Festival Lent je skupek prizorišč, ampak je v bistvu v celoti prizorišče, predvsem tako, kjer lahko obiščete ogromno brezplačnih prireditev in/ali pa ponosno poveste, da ste še pravočasno kupili vstopnico za hit poletja. To je izhodišče za jubilejno, okroglo, rojstnodnevno trideseto izvedbo!

Ko vračamo Glavni oder. Ko imamo najbolj tradicionalna odra povezana v oder z najdaljšim imenom. Ko začenjamo komedije z – muzikalom. Ko muzikali grejo na Glavni oder. Ko se vrača povorka! Ko se Folkart vrača tja, kamor spada! Ko negujemo dediščino vsega in vseh, kar Festival Lent je. In bo. O, bo. O, kako bo. Aja, smo vam sploh rekli, da imamo letos spet uradne afterje? Haha! Jaaa! Mi-no-riti!

Glavni oder

Kje. Trg Leona Štuklja.
Kako. Sede in za določene prireditve kakopak tudi stoje.
Vstopnina. Da. Vsak večer – razen zadnjega, ko je brezplačno. Sicer pa odvisno od prireditve: od 10 do 25 evrov.
Kdaj. Vselej ob 21.30. No, razen v nedeljo in ponedeljek, ko Glavni oder počiva.

Vrača se! Naš Glavni oder! Tisto, kar Festivalu Lent daje središče, težišče in presečišče. Je kot neke vrste kompas. Festival se bo spet osrediščil na Trgu Leona Štuklja, največjem trgu v mestu. Torej tam, kjer smo avgusta končali zadnji Lent po Lentu, in to kako! Z nepozabno Dubiozo Kolektivom, ko nam niti huronski dež, ki ga med lansko poletno izvedbo ni bilo (!), ni mogel do živega. Glavni oder bo imel v jubilejni izvedbi vselej sedišča, na voljo pa bodo, za tiste bolj rock šuse, tudi stojišča. Ker imamo tako pester nabor. Prihaja Magnifico, ki je nazadnje na istem prizorišču leta 2019 med drugim rekel »ajde, gremo zdaj kot v službi ali pa pri župniku, un govori, vi pa kar za njim.« Prvo soboto se vrača prva etno rock kitara regije Vlatko Stefanovski, z vrhunskim Nacionalnim folklornim ansamblom Severne Makedonije Tanec. Stefanovski ni na Lentu žagal že od leta 2013. Končno se bo Folkart z otvoritvijo vrnil kamor spada, torej na največji oder v svoji 34. izvedbi. Sledita dve nujni stalnici: Vlado Kreslin z Malimi bogovi ter Bajaga z Instruktori. Ljubitelji muzikala in dobrega starega rocka bodo na svoj račun prišli z Rock opero, sklenili pa bomo v etno maniri s Šukarji in Džambo Aguševi Orchestrom. In to brez vstopnine, čisto zadnji dan! Ker Festival Lent želimo približati prav vsem.

Jurčkov – Večerov oder

Kje. Pri Vodnem stolpu.
Kako. Kot lani: z labodi, čez zaliv in vsemi vmes.
Vstopnina. Neeee. Ker ne!
Štart. Vselej ob 20.00. Če sta dva izvajalca, potem drugi zagode ob 21.30.  

»Nimamo največjega odra, imamo pa po novem takega z nadaljšim imenom« je napovedal že naš producent Vladimir Šega. Jurčkov in Večerov oder se bosta spojila pri Vodnem stolpu. Kje točno bo oder? Ha, to je tista lentovska iznajdljivost. Pridi, pa vidi. Ne, ne, saj vam lahko razkrijemo: oder bo tako obrnjen, kot je bil že v zadnjih izvedbah. Torej, čez zaliv. Kar tudi pomeni, da bo treba kar najhitrejše licitirati sedišča, verjamemo pa, da vas bo kar nekaj kukalo čez ograjo, iz »hufernla«, obzidja, mogoče celo kdo z mosta. Začnemo z lokalno mišungo Open in slovensko rock ziherijado Društvo mrtvih pesnikov. Dediščina Jurčkovega odra bo živa, glasna in labodovska z Adijem Smolarjem & Letečimi potepuhi, Andrejem Šifrerjem & Malimi oglasi ter čisto na koncu z dvojcem Predin & Mef. Večerov oder bo negoval status z Jet Black Diamonds, Groovocado, Gustafi ... Začenjamo ob 20.00, vselej. Ne pozabite: na tem prizorišču se Festival Lent, sploh v jubilejni maniri, najbolj čuti. Pa najlepši sončni zahodi. In z labodi z naboljšim okusom za glasbo.   

Minoriti – Oder Nove KBM

Kje. Pri hrastu. Katerem? Ja, katerem! V avditoriju Lutkovnega gledališča.
Kako. S sedišči, toda letos brez razdalje. Jaaaa!
Vstopnina. Različno: od 7 do 25 evrov. Afterji: 5 evrov.
Štart. Huh, kot vedno, zadnji. Štart ob 22.00; pa še afterji Lacha After Jam (razen v nedeljo) ob cca. 23.30.

Ali imamo na Festivalu Lent še kakšen oder, ki bi imel bolj avanturistično občinstvo? Ker ste vedno – in to na veliko – našli oder. Pa kjerkoli že je bil vhod. Brez skrbi, letos bo tako, da boste očarani, ker je bližnji Vojašniški trg doživel krasno prenovo. Bo pa še nekaj novega. Smešno ali ne? Haha. »Letos začenjamo komedije z – muzikalom,« se je praskal po glavi še producent Marjan Rajbenšu. Ja, letos začenjamo, uh! Laibach: Mi smo narod bo poldruga ura »visokooktanske domoljubne zabave«. Nato pa res dve komediji: Tadej Toš se letos seli iz StandUpLenta na večji oder, pravi, da tokrat naj otroci ostanejo doma, zatem pa v nedeljo še turbulentna komedija Čudež s Tino Gorenjak, Jašo Jamnikom in Primožem Vrhovcem. Bo terapevt pomagal? Potem pa kakopak prevzame JazzLent: od domačih P'Jays pa do težko pričakovanega nastopa skandivanskega Rymden, ganske Santrofi, unikatnega Erik Trufazz Quarteta, drugogodbenega gostovanja Kutu ... Aja, da ne pozabimo: vstopnice za Minoriti – Oder Nove KBM veljajo tudi za vse »afterje«. Organizira jih Lacha. Bam! Počitek z afterji zgolj v nedeljo.

Sodni stolp

Kje. Kako, kje? Ja, kje. V Sodnem stolpu!
Kako. Gor po stopnicah, mimo »ovire«, potem pa na krasne črne rex sedeže.
Vstopnina. Konstantno unikatnih 7 evrov.
Štart. Uveljavljenih 20.30.

Sodnemu stolpu se je samo enkrat zgodilo, da ni bil, no, stolp. Predlani. Ko je bil (Minoritska) »cerkev«. Toda po lanski izvedbi, prvi v prenovljem stolpu, zgoraj, galerija? OoOoooOOo! Kaj naj rečemo? Prekrasen ambient in take izkušnje, da smo že takoj dajali »petko« tudi tisti oviri na zdaj že skoraj ikoničnih stopnicah. Letos bo še toliko bolje, ker so »zračniki« zastekljeni, kar pomeni samo eno: še več užitka ob izbrani glasbi. Začnemo z »nezakonskim otrokom neworleanške ulične glasbe in francoskega šansona« z res kul imenom Počeni škafi, veliko pričakujemo od Marka Črnčeca in Nina Mureškiča s posebnim gostom, vrača se Brina ... Ka(ko)rkoli že bo, vemo, da bo Sodni stolp izrekel univerzalno sodbo: obsojeni na kvaliteto.

Art kampOder Triglav

Kje. Mestni park. In to s prenovljeno promenado.
Kako. Noge, hodulje, kolesa, hoja po rokah ...
Vstopnina. Nasmeh. 
Štart. Art kamp od 9-13 in 16-20, Oder Triglav ob 19.30.

Ja, kaj pa to? Še enkrat: ja, kaj pa to?! Ko bosta letos Art kamp in Oder Triglav na prekrasno prenovljeni promenadi Mestnega parka? Ja, pa iiii! Tako bo naš veliki Woodstock za »male« samo še bolj mamljiv. Vemo, seveda vemo, kako otroci za roke vlečejo starše. Potem pa je obratno. Ker to je Art kamp. Prekrasne dopoldanske in popoldanske delavnice, ki se zlijejo v vrhunske koncerte pod obodom Odra Triglav. Tam, ja, kjer smo lani še tistih edinkrat, ko je želelo deževati, dež kolektivno odgnali. »Toliko dežja smo že preživeli, pa nam ni prišlo do živega. Potem nam pa tudi teh par kapelj ne bo!« je lani oblakom zažugal Gojmir Lešnjak – Gojc. Rezultat? Oblaki so raje pobegnili. Letos Oder Triglav nudi vse od Brencl Bande do Maje Keuc s Policijskim orkestrom, od Groovocada do Darje Švajger. Če bi slučajno vreme imelo glasbene želje, vam javimo, da nam javite svoje.

Otroški program

Kje. Vetrinjski dvor. Ob veliiikem drevesu!
Kako. Radovedno in za vsak slučaj pravočasno.
Vstopnina. Dobra volja.
Štart. Vsakič ob 18.30, juheeej!

Baje se odrasli sicer zelo smejijo zvečer, ko malčki že spimo, ampak slišali smo, da se mi otroci smejimo še bolj. Tako nekako gre skozi »derbi« v Vetrinjskem dvoru. O, kako je luštno! Prelep ambient, krasni sedeži, ampak nič formalnega. Rajanje, radovednost, rom-pom-pom! Otroški program je ena tistih stalnic za naše najmlajše: rajati bomo začeli z Romano Krajnčan, ki je že tolikokrat rajala z nami, da smo si na ti. Bi radi pomagali odpreti Čudežno omaro? Rumenka in Rdečka bosta potrebovala vašo pomoč. Slišali in videli bomo Zgodbo o izgubljeni dudi, imeli bomo celo Silno vljudno predstavo, pa Detektiva Vohljača, baje bo Ovčka prišla na večerjo, čisto v začetku poletja pa bomo imeli celo – Snežno vilo!
O, ja.

Pozor! Muzika na cesti!

Kje. Grajski trg (vse dni) in Glavni trg (le v sredo počitek).
Kako. Mimobežno, zavzeto, stoječe, sedeče, ležeče! Kakorkoli.
Vstopnina. Ah, kje, se hecate? Niiii!
Štart. Huh! Vedno ob 18.00 na Grajskem trgu. Petki in sobote tudi 10.00 in 10.30.

Grajski, Glavni. Glavni, Grajski. Sem tja, tja sem. O, še je duša lentanja živa in zdrava in pohajkuje po mestu. Cikel Pozor! Muzika na cesti! bo dvema klicajema primerno tudi letos ob vikendih povezoval dopoldan s popoldnevom, med tednom pa nas zgodaj popoldan uvajal v čarobnost večera. Lokaciji letos resda zgolj dve, ampak toliko bolj osrediščeni. Program? The Over Drive Cats in B-Kompleks, če se vam lušta rockabilly ali country. Pa Boštjan Velkavrh Trio, pa ... Kaj naj rečemo. Ob šestih. Ne morete zgrešiti. Mestanje v mestu. Po lentovsko.

StandUpLent

Kje. V atriju Vetrinjskega dvora. Noter pa zunaj hkrati, haha.
Kako. Sedeži so, če boste pravočasni!
Vstopnina. Jap. Od 5 za mlade face do 20 dobrodelnih evrov za Autsajderje.
Štart. Ob 21.00, samo reees pridite preeeej.

Hahahahaha. To je tisto, kar se zasliši, potem pa steguje vratove. Z one strani vrat StandUpLenta. Do sedaj ... Če vas do sedaj ni prepričalo ... Vas bo pa letos, ha! Ker StandUpLent je, verjemite, če še morebiti nikdar niste bili na stand up predstavi ... Ta ambient, beli oder ob drevesu? Tisti modri sedeži? Hahahaha. Spet pride Splicka scena, vrača se angleški večer, tudi Inšpektor Jaka se vrača, imeli bomo Ženski večer, letos pa se vrhunec obeta z dobrodelnim nastopom Autsajderjev, ko bo v gruči mariborskih fac nastopil tudi – Marcos Tavares.

34. Folkart

Kje. Glavni oder (otvoritev), Glavni trg (sreda, četrtek, sobota), dvorana Union (zaključek).
Kako. Na otvoritvi in zaključku sede, sicer pa praviloma na konicah prstov. Na nogi, ja!
Vstopnina. Otvoritev (10 evrov), zaključek (5 evrov), vse ostalo nasmeh!
Štart. Otvoritev ob 21.30 in zaključek ob 20.30, sicer pa 11.30/19.00 v sredo in četrtek, v soboto ob 11.00 – Glavni trg.

Še bambusove palice bomo našli. Seveda bomo. Za folklorno skupino s Filipinov. Mhm. Prav ste prebrali: Fi-li-pi-nov. Končno bo tudi Folkart, ta naša osnova, ta naš etno festivalski odtis, to naše plemensko uličarjenje, spet takšen, kakršnega poznamo. Interkontinentalen. Pet od šestih skupin bo pri-le-te-lo! Ni čudno, da bo bombastično, če pa pridejo skupine iz Argentine, Brazilije, Čila, Filiponov, Španije in Poljske. Folkart kot običajno malenkost počaka, potem pa s torkom požene festivalsko kolesje. Otvoritev bo, kot se spodobi, s povorko po mestu, potem pa z nastopom na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja, zaključek pa v dvorani Union, kakor smo se do sedaj tudi navadili, ne? Ampak bistvo? Pisanost skupin sredi tedna, sredi mesta. Začrtajte si: sredo in četrtek, pa soboto. Na Glavnem trgu že ob 11.30 in ob 19.00, v soboto ob 11.00, pa v parku, pa v Miklavžu, pa Europarku, pa po Sloveniji, pa ... Samo stegnite vrat. Vredno bo. Multi-kulti!

Festival uličnega gledališča Ana Desetnica na Lentu

Kje. Piši: Glavni trg! Glaaavni trg! Na sredini, tam pred kužnim.
Kako. Čim prej in čim bližje. Lahko pa stopite tudi kam za boljši pogled.
Vstopnina. Prostovoljni kovanec v klobuk.
Štart. Od ponedeljka do srede. Štart 20.15. Zadnji šus ob 21.45. 

Aaaanaaaaa! Kje siii? A tuuu! Ja, Ana Desetnica je spet tukaj, pa jasno, da je. Le da letos ne bo začela takoj. Se bo malenkost muzala, medila, meditirala, potem pa udarila od ponedeljka do srede, da ne bomo več vedeli, kateri dan je. In program? Pa saj tega se ne da opisat. Mencho Sosa bo začel in bojda zna z nogometnimi žogami več kot rojak Lionel Messi. Tu se samo začne! Quadro je pa zračni spektakel, ki ga ne smete zamuditi. Ko se oder dvigne in prelevi v zid. Kako, kaj, kdo, zakaj? Pridite, ponedeljek, 27. junija, ob 21.45. Za vsak slučaj imamo celo rezervni termin. Ja, taki spektakel bo to!

Salon glasbenih umetnikov

Kje. Dvorana Union, z vsem svojim šarmom.
Kako. Sede. Na voljo, če je sila, tudi balkon.
Vstopnina. Ne, nikdar, nikoli. Izjema le zaključek 34. Folkarta, v soboto.
Štart. Zdaj pa že vemo, ne? 19.30!

Na Salonu glasbenih umetnikov se šele čez leta zgodijo ... Čudežno osuple face. Kaj? Ti so igrali? Še tako mladi? Golobradi in šoloobvezne? O, ja. Salon glasbenih umetnikov vselej poskrbi za tisti odmik, odklon, oddih, ki, verjemite, tudi v vrvežu Festivala Lent več kot samo zaleže. Kvarteti, harfe, zbori. Vse imamo. Do zadnjega, sklepnega dne, ko štafeto v dvorani Union prevzame zaključek 34. Folkarta, ko je tudi edinkrat vstopnina. Pozor: ne toliko to, da je takrat edinkrat vstopnina (5 evrov), ampak je z razlogom. Karte grejo... So... Že šle? Skratka: pohitite!

GT22

Kje. V imenu! Glavni trg 22.
Kako. Firbčno, sicer pa sede in v top ambientu.
Vstopnina. Ja, mhm. Ne, no. Ni vstopnine.  
Štart. Vselej ob 18.00!

Če bi radi prisluhnili čisto posebnim »mizam«, potem je GT22 lokacija za vas. Svojevrstni, alternativni, lucidni. Mhm! Letos bodo organizirali po udarnem uvodu (7x + Mrežni center ter tretjem delu Jaz labod in Made in GT22) kar šest »miz«. Od Matica Komela prek Dijane Dajčman do Petje Golec. Pronicljive debate na ovinku vseh ovinkov.

Športni Lent

Kje. Uh, kje ne?Drava, Benetke, ŠRC Ra-ta-ta, Gurmanski hram.
Kako. Kondicijsko!
Vstopnina. Nikoli in nikdar.
Štart. Različno: vsak dan od 14. do 19., na Dravi, koga najdete.

Vdih, izdih, vdih, izdih. Gre hitreje? Gre. Vdih-izdih, vdih-izdih, vdih-izdih. Gre še hitreje? Vdihizdihvdihizdih! To je vendar naš Športni Lent! Začnemo prvo soboto z mednarodno veslaško regato osmercev, ker tradicija je pač tradicija. Vrača se Človeški namizni nogomet XXL, skoraj vsak dan pa je na Benetkah demonstracija potapljanja in Lent plaža. Hop, pa gremo.

KMŠ oder

Kje. Poštna ulica. Ja, ne Dravska. Poštna!
Kako. Najbrž sede, ampak zagotovo tudi stoje.
Vstopnina. Dobra, radovedna volja.
Štart. 21.00 prvi band, 22.00 drugi.

Hohoho, nekdo se pa seeeeliiii! Ja, KMŠ Oder gre iz Dravske, kjer je več kot dostojno oživljal duh Jurčkovega odra, in sicer tako, da ga je neusahljivo pomlajeval, v Poštno ulico. Letos sicer, kolikor vidimo, ni presenečenja, vidimo pa, da se vrača Emkej, ki je na KMŠ odru sprašil enega najboljših koncertov sploh. Po dva izvajalca na večer. Prvi 21.00, drugi 22.00. Za ulico, ki se je s Festivalom Lent že spogledovala. Zdaj pa ... Se objemata.

 

Piše. Jaša Lorenčič