Lent ima spet gori, doli, naokoli popotovanje. Od parka čez trge, mimo nabrežij do naših odrov. Kje? Kam? Kako? Kdaj? Zakaj? Najdete samo tukaj.

Že naša zloženka je kultna. O, ja. Priznajmo si. Ker je naš program potrebno z rokami poznavalsko obrniti, prepogniti, zložiti. Mhm. Ker imamo toliko prizorišč in toliko programa, da se festivalska zloženka vedno nekako prelomi. Na pol, okrog, okoli. Tudi če jo zasučete na glavo, bo padel ven top dogodek. In mi zagotavljamo, da bo, no, lentovski. Kaj to pomeni? Lentovski!  

Torej, kakorkoli boste že obrnili našo programsko zloženko, se za vsakega najde marsikaj, v bistvu vse za vse, kakor pravijo na JazzLentu, kje pa drugje. Lent ima spet gori, doli, naokoli popotovanje. Od parka čez trge, mimo nabrežij do naših odrov. Kje? Kam? Kako? Kdaj? Zakaj? Najdete samo tukaj.  

Večerov oder

Kje. Rotovški trg.
Kako. Stoje in, kot kaže, sede.
Vstopnina. Da. Vsak večer, od 10 do 20 evrov.
Štart. Če sta dva izvajalca, je prvi ob 20.30. Sicer pa poslušajte, da zadoni 21.30!

Prvič smo Večerov oder, ki je klasika klasik, ne glede na to, kje je, na Rotovški trg prestavili lani. Saj ne, da z Rotovškim trgom nismo imeli izkušenj. Uf! Ni, da ni. Jazz, komedije, ovo, ono. In tako je bilo tudi lani. Vedno rata. Kolikor ukrepov, toliko sedežev. Pa so tudi stali, na razdalji zamigali in peli. V dežju in smehu. Ker to je Večerov oder, ta zvita, prilagodljiva, vedno »perajt« opcija. Letos se zna Večerov oder v primerjavi z lansko premierno izvedbo še povečati, če bodo le ukrepi dovoljevali. Visoke mize v ozadju so bile lani skoraj kultne, kot je bilo tudi prepevanje. Vstopnice so lani pošle še preden se je dalo prešteti do tri, zato velja enako tudi letos. Ker program je ... Em ... Prvorazreden! Šele četrtič pride Gibonni, ki je nazadnje »gor ftrgal« na Trgu Leona Štuklja. Tako se začne, potem pa po vrsti, kot hiše v Trsti: Mi2, Siddharta, Rudi Bučar, Pero Lovšin, Big Foot Mama, Hamo & Tribute 2 Love, S.A.R.S. in Alo!Stari – in še marsikaj vmes. Huf. Haf. Hif!

Minoriti – Oder Nove KBM

Kje. Avditorij Lutkovnega gledališča.
Kako. Sede, z možnostjo podtribunske pijačke.
Vstopnina. Da, vsak večer. Komedije od 21 do 25 evrov, JazzLent od 5 do 20 evrov.
Štart. 22.00, brez izjeme! Pozno, ampak nikoli prepozno.

Oooo, Minoriti! Klasika klasik. In ja, spet bo resda malo bolj gradbišče, ko boste prišli do tja, ampak še župan je dal roko v ogenj, da ne bo prav nobenih težav. Boste lahko pristopicali po spodnji poti ali pa skozi cerkev – in bo šlo. Na prizorišče, ki ima že varnostnike take, da vam povejo, v katerem molu ali dejanju je dogodek. Prve tri večere bum, dras, šus komedije (Avidicija, Ženska, Janez Novak), nato pa eden in edini JazzLent, ki ga naš David Braun kot žanr opisuje: free impro western country rap fusion; in nato dodajte po prosti presoji še kaj zraven. Ja, vam dovoli. Oder, za katerega je znano, da se še fejst onstran ograje na uhe vleče, kaj, za vraga, igrajo? Morda, če je malenkost bolj oblačno, koristi, da imate za vsak slučaj zraven še kaj z dolgimi rokavi. Pa zjutraj si izborite bodisi uro več spanca ali močen kafe. Ker letos bo blues vesoljsko.

Sodni stolp

Kje. Sodni stolp. Ja! Sodni stolp!
Kako. Eeeeem, doslej vedno sede.
Vstopnina. 5 evrov. Razen Ibrica Jusić bo 10.
Štart. Promptno ob 20.30. Razen prvo soboto, ko štartamo ob 20.00.

Oder, ki se je lani prvič selil, se zdaj, kakor planiramo, seli tja, kjer mu ni le mesto, ampak ime, dom, vse. O, ja. Sodni stolp. Obsojen na sodbo kvalitetnega nabora. In to kakšnega. In kje! V prenovljenem Sodnem stolpu, ki bo, po videnem sodeč, najboljša doza zadnjih let, ko gre za »nekaj novega po starem«. Noro! Če bodo ribice, sprašujete? Eeeem, bi morale biti? Zato pa vemo, da bo začel Marko Grobler, da bo z Uršulo Ramoveš & Fanti z Jazbecove grape Festival Lent šel na rundo z Borštnikovim srečanjem in da bo Katja Šulc predstavila nov magični album, Balladero zasanjal, Goran Bojčevski Trio pa »razturil« zadnji večer.

StandUpLent

Kje.Vetrinjski dvor.
Kako. Sede, pa čim prej, res, čiiiim prej.
Vstopnina. Mhm. Impro večer je 5 evrov, vse drugo je 10, samo legenda Toš je 20.
Štart. 21.00. Ja. Brez izjeme!

Veste, kaj je bila lani najpogostejša »glasbena želja«? Kaj lahko še samo jaz pridem not?

O, ja. Hit poletja, sploh lani, ko je StandUpLent v Vetrinjskem dvoru večer za večerom mešal nezaustavljiv koktejl smeha in solz. Vetrinjski dvor ima ob 18.00 še povsem otroški pridih, ki je vedno kvalitetna odisejada, nato pa postane pogosto ultimativni izbor za večer. Ne morete zgrešiti. Idealni stoli, idealen oder, idealen ambient. Letos bo kombinacija domačih adutov in regionalnih mojstrov, začenši z obveznim Tadejem Tošem, ki nasmeji še one, ki grejo samo mimo. Aja, bi radi izvedeli za skrivnost? Nedelje na StandUpLentu so ... No, preverite. So. Samo pravočasno. Res. In, ja, tudi listi na drevesu so že.

Jurčkov oder

Kje. Pri Vodnem stolpu.
Kako. Z labodi, čez zaliv, a se super čuje - tudi ob ograji in gori na travi.
Vstopnina. Nikoli; ne, ker ne.
Štart. Če sta dva napisana, potem prvi ob 20.00 in drugi ob 21.30. Če le en, potem ob 20.30.

Ena najbolj ikoničnih fotografij Branka Jurija Lipuša – Jurčka ni bila zaman posneta z desnega brega Drave. Da se vidi, kaj vse je bil, je in bo Lent. Jurčkov oder je bil in bo ostal tradicija. Tudi zdaj, ko je že lep čas v zalivu ob Vodnem stolpu. Če kdo, Jurček skrbi za tradicijo. Vedno. Kdo to ve najbolje, kdo garantira? Labodi! Lani, ko smo oder ob Vodnem stolpu prvič zasukali tako, da se je nagnil čez zaliv k publiki, ki je imela najboljša ušesa, so labodi prišli čisto vsak večer. Ker vejo. In bodo tudi letos, od začetka z Majo Keuc in Fed Horses, pa prek Hauptmana do Katalene in Manouche, Tomaža Domicelja do Eclipse, poklona Pink Floydom. Pa nič hudega, če boste gledali sedeč tudi v klanec navzgor. Ali naslonjeni na ograjo. Ampak, če gre, kar pridite, je brezplačno in jurčkasto in kvalitetno žejno.

KMŠ Oder

Kje. Dravska ulica.
Kako. Sede, če ne zamudite. Sicer stoje. In z mosta.
Vstopnina. Pravočasni »firbec«.
Štart. 21.00 prva doza, 22.00 zlati šus.

Oder, ki je Dravsko ulico naredil na novo. Z lučkami, idejo in voljo. Kotiček, kamor se ne »zaluta«, temveč zateče. Po mladostno, zagnano in dognano izkušnjo. KMŠ Oder je z vsakim letom bolj ne le nadgradil izkušnjo Jurčkovega odra, ampak okrancljal prehod, kamor nato celo leto upajoče pogledujemo, če bo mogoče še kako presenečenje. Ker če kaj, potem KMŠ oder preseneti. Klasika sta namreč dve presenečenji: skriti gost (drugi petek) in posebni gostje (druga sobota). Doslej je skrivnost še vedno težko ostala skrita, vsaj sodeč po tem, da je še pred začetkom »špila« vse živo gledalo dol z mosta. Kar je prav. Sicer pa mladi, nadobudni izvajalci, dvojna doza vsak večer.

Salon glasbenih umetnikov

Kje. Dvorana Union.
Kako. Osediščeno.
Vstopnina. Ne. Nak. A-a.
Kdaj. Klasičnih 19.30.

Obstaja oder, na katerem se rojevajo ne le legende, temveč miti. Dvorana Union ni le celoletna stalnica, kaj celoletna, več desetletij delujoča inštitucija od parketa. Ja, če bi tisti parket lahko govoril, ne bi spregovoril, ampak bi godel, brenkal, pritiskal, ječal. Bi. Od silnih talentov, ki se kasneje sami spomnijo, kdaj je bil tisti veliki nastop. Klasika klasik. Salon glasbenih umetnikov.

Art kampOder Triglav

Kje.Mestni park.
Kako. S kolesom, skirojem, pešhondo.
Vstopnina. Nasmeh.  
Štart. Art kamp, 9.00–13.00 in 16.00–20.00, Oder Triglav ob 19.30.

Woodstock je živ, zdrav in vam maha iz Mestnega parka, kjer se dogaja Art kamp s svojimi prekrasnimi delavnicami, ki vsak dan ob 10.30 doživijo nastop, kakršnega še ni bilo. Ne za tiste na odru, še manj one pod njim. Od Sokijevih bobnov prek kril jutrišnjega dne, od Plesne izbe do Ukulelenta. Ampak čarobnost, bistvo, srečo, veselje, lentanje pa načnejo koncerti na Odru Triglav ob 19.30. Ni boljšega uvoda v večer, kakor listnato mrmranje z imeni, kot so Tretji kanu, Slavko Ivančič, Marta Zore, Nana Milčinski. Verjemite, res, boljšega začetka v večer ni.

33. Folkart

Kje. Glavni trg, Trg Leona Štuklja, Dvorana Union.
Kako. Plešoče stoje, delno sede in osediščeno.
Vstopnina. Samo za zaključek v dvorani, sicer ne.
Štart. Finiš: četrtek (drugi), petek (drugi) in (druga ter zadnja festivalska) sobota.

Lani je bil Folkart kot zvezdni utrinek. Mhm. Kdor ga je ujel, si je uspešno izpolnil željo. Kdor ga ni, pa ... Si je zaželel, da bi ga bil. In videl. Zatorej s kozmičnim izračunom  zagotavljamo ultimativni etno utrinek, ki se bo zgodil od četrtka, 1. julija, do sobote, 3. julija 2021. Otroški folkart bo seveda v Mestnem parku prva dva dni ob 10.30 tudi vrtel  slovensko in mednarodno (otroško) etno kulturo. Kozmične predstave Folkarta pa bodo zagotovile skupine iz Češke, Bolgarije, Srbije in, kakopak, Slovenije. Pa mogoče še od kod. Dopoldan na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja, tam po 10.30, ko se splača samo biti »tam nekje zraven«, pa spet popoldan ob 19.00. Folkart bo zavil v petek še v Lenart in Slovenj Gradec, sklenil pa se bo, kakor lani, v Dvorani Union na zadnji festivalski dan. In, ja, lani je bila gužva za karte. Velika. Toliko samo. Gužva, vredna utrinka!

Pozor! Muzika na cesti!

Kje. Fontana na Lentu, Glavni in Grajski trg.
Kako. Spontano, dopoldan in zvečer in v duhu starega Lenta.
Vstopnina. Sploh vprašate?
Štart. Ob 18.00 na Grajskem težko zgrešite, prav tako po 21.00 pri Fontani na Lentu.

Se spomnite, ko se je lani našel t(r)ubasti trio pred Alojzijevo cerkvijo na Glavnem trgu? Ne? Najbrž, ker smo vsi gledali na kak kilometer. Ker tako je, ko se zgodi cikel Pozor! Muzika na cesti! Duh festivala, kakršen je bil, je in bo. Ker preseneti, ker prileti, ker zmaga. Termini so zelo premešani, ampak v tem je poanta. Ne iščeš ti Muzike, Muzika najde tebe. Na prvi in zadnji dan že ob 11.00 na Grajskem trgu, sicer pa izmenjaje gori, doli in naokoli. Sicer pa vsak večer ob Fontani na Lentu, kjer boste, damo roko v Dravo, obstali in prisluhnili. Presežki? Uf. Od mendarodne »mišunge« Sevensmiles prvi dan, prek domačih matadorjev 50-ih Joe & The Rhythm Boys, do Marka Zaletelja.

Festival uličnega gledališča Ana Desetnica na Lentu

Kje. Glavni trg.
Kako. Stoje z brado do tal, za pravočasne tudi sede.
Vstopnina. Nikoli in nikdar.
Štart. Tole si res velja zapisati. Kulica je? Je? Od prvega petka do srede. Prva predstava ob 17.30, druga ob 19.30.

Ko se je Ana lani vrnila, je bila takšen hit, da smo (se) samo gledali. Preštevali se nismo, ker so pač takšni časi, ampak magičnost je bila takoj nazaj. Kakor, da Ana Desetnica nikoli ni zares odšla. Letos bo trajala vse od uvodnega petka pa do srede. In koliko vsega bo letelo v zrak. Ja, imamo Žonglerski koncert. Imamo Cirkus korono in imamo tudi gansko Žehto ter nemški The Herock in Ram. Počitek bo tudi, v miru, z etido bo prepariran klavir, in vrv, in impro kviz bo sklenil dogajanje. Če kaj, zagotavljamo otroško navdušenje in odraslo pobiranje brade s tal.

GT22

Kje. Glavni trg 22.
Kako. Mimobežno, stoje, sede, po želji.
Vstopnina. Neeeee. Neeee. Neeee.
Štart. Prve štiri dni ob 18.00, nato od 17.00 do 19.00.

Če je kje ovinek, vreden panoramske kulturne ture, potem je to pri GT22. Tisti kotiček, ki ga morate odkriti, če ga seveda še niste. Tam, kjer se Židovski trg izgubi v (pred)Lent. Letošnji Fokus prinaša preplet: prvi festivalski dan s Kulturno politiko ne-središč, prvo soboto bo vse v vrsti kakor hiše v Trsti in nato v nedeljo še skok do Celovca. Okrogle obletnice + vodstva po razstavah.