Prihajajo štirje superzvezdniki: Manu Katché, Seun Kuti, Fred Wesley, Delvon Lamarr!

Legendarni pianist Bill Evans je nekoč na vprašanje, kaj je jazz, odgovoril, da jazz ni »kaj«, temveč »kako«. Strinjamo se in dodajamo: odlično, vrhunsko, zvezdniško! In tako smo prišli do najboljšega opisa letošnjega JazzLenta. Brez pretiravanja lahko povemo, da se nam obeta festival, ki se bo zapisal v anale. Gostili bomo namreč ne enega, ne dva, ne tri, temveč kar štiri svetovne jazzovske (super)zvezdnike!

Začnimo kar po vrsti. Kot prvega bomo na odru v Minoritih pozdravili francoskega bobnarskega virtuoza Manuja Katchéja, ki je soj reflektorjev med drugimi delil s Stingom in Petrom Gabrielom, kot studijski glasbenik pa gostoval na posnetkih cele vrste glasbenih velikanov, kot so Tori Amos, Jeff Beck, Dire Straits, Jan Garbarek, Al Di Meola, Herbie Hancock … Po prelomu tisočletja se je posvetil solo karieri in s svojo skupino The ScOpe, s katero nastopa od leta 2018, presegel vsa pričakovanja. Spoj rock, soul, reggae in celo pop glasbe, seveda z jazzovskim pridihom, prikaže Katchéja ne le kot vrhunskega bobnarja, temveč tudi kot izjemnega avtorja sodobne glasbe.

Sledi nastop Seuna Kutija, nigerijskega afrobeat saksofonista, ki uspešno nadaljuje izročilo svojega slavnega očeta Fele Kutija. Pod njegovim okriljem je že v ranem otroštvu začel svojo glasbeno kariero. Že kot devetletnik je nastopal kot »opening act« skupini Egypt 80 in ko je Fela leta 1997 preminil, je bil Seun nared, da vajeti legendarne zasedbe prevzame v svoje roke. Smo omenili, da jih je tedaj štel šele petnajst? Danes, pri štiridesetih, ga ne slavijo več kot čuvarja dediščine slavnega očeta. Energičen, elektrizirajoč in politično angažirani umetnik, ki s svojim brezkompromisnim aktivizmom začini malone vsak svoj nastop, si je pod svetovnimi reflektorji že zdavnaj ustvaril svoje mesto. S svojimi glasbeniki, dobro naoljeno afrobeat mašino, gostuje na najvidnejših svetovnih odrih in festivalih, kjer navdušuje z eksplozivnim funky energičnim groovom, ki poslušalce po pravilu dvigne s sedežev. Pripravljeni na miganje?

Še ena funk bomba bo eksplodirala na našem odru in poskrbela za nepozabni glasbeni udarni val, ki kljub zavidljivim letom njegovega ustvarjalca prekipeva od energije. Veselimo se namreč obiska osemdesetletnega ameriškega funk očaka Freda Wesleya, ki je med drugim oder delil z legendami, kot so Count Basie, Ray Charles in seveda James Brown. Pri slednjem je bil ključni član zasedbe in boter nekaterih njegovih največjih uspešnic. Ob podpori zasedbe The New JB's, ki jo sestavljajo sami težkokategorniki funk glasbe, lahko pričakujemo enega tistih koncertov, pri katerih je že v prvi minuti jasno: »To je to!«. In tako bomo v festivalsko zakladnico pospravili še en vrhunski soul, funk in jazz dragulj.

Tudi zaključili bomo v velikem slogu. Na premierni slovenski nastop namreč prihaja razvpiti (v najboljšem pomenu besede) groove stroj, imenovan Delvon Lamarr Organ Trio (DLO3). Sloviti zvezdnik, ki se brez lažne skromnosti na vse kriplje brani te oznake, bo s funk, soul in z groove ritmi ter melodijami, začinjenimi s kitarskimi akrobacijami tipa Jimi Hendrix ter seveda svojo po vsem svetu slavljeno orgelsko virtuoznostjo, poskrbel za večer najimenitnejše zabave. Prav takšne, kot pritiče zaključku ene najodličnejših festivalskih edicij vseh časov. Zato brž po vstopnice*, da se ne boste potem še leta tolkli po glavi, ker niste mogli biti zraven!
 

*PSST: za ljubitelje jazza smo pripravili prav posebno poslastico – JazzLent paket. Pri nakupu 3 ali več vstopnic za različne koncerte sklopa JazzLent vam nudimo 20% popust na celotno vrednost nakupa. Če to ni super!