Ob 30. Festivalu Lent vas vabimo na razstavo na prostem, ki bo na ogled do 15. junija.

Nekoč je bil – siv. Ne, ne Maribor. Sivina, o kateri teče beseda tukaj, je sivina na fotografijah prvih festivalskih dogodkov.

Ko je pred tremi desetletji ekipa Narodnega doma Maribor prvič zavzela nabrežje Drave in ga pred začudenimi očmi Mariborčanov spremenila v oder, so bile fotografije še črno-bele. In redke. Danes, ko se po zaslugi mobilnih telefonov vsakodnevno utapljamo v fotografijah vsega in vsakogar, si to le stežka predstavljamo. A dejstvo je, da je kljub temu za »prvim multimedialnim festivalom«, kot so ga opisali v Večerovem članku leta 1993, in je bil še kako odmeven dogodek, ostala le peščica fotografij. Zato nas je toliko bolj razveselilo, da smo leta 2019 lahko pridobili tudi posnetke Večerovih fotoreporterjev. Za te posnetke je namreč dolgo časa veljalo, da so izgubljeni.

Te »sive« spomine na prvi festival bomo na razstavi, ki bo od 18. maja do 15. junija na ogled na Ulici škofa Maksimilijana Držečnika v Mariboru, postavili ob bok sodobnim fotografskim utrinkom.

Razstava predstavlja vizualno zgodbo o mestu, ki se je tudi s pomočjo festivalskega dogajanja otreslo pregovorne sivine. Pari črno-belih fotografij prve izvedbe in barvitih festivalskih utrinkov sodobnih edicij gradijo most med preteklostjo in sedanjostjo ter rišejo odsev Festivala Lent. Mesto se je v tem času umestilo na zemljevid festivalskih mest, z isto mero ponosa gostilo svetovne glasbene zvezdnike in ponudilo odre domačim ustvarjalcem. Obiskovalcem od blizu in daleč se je predstavilo v najboljši luči, Mariborčanom vseh generacij pa pokazalo, da je v njem lepo živeti. To je zgodba o festivalu, ki že tri desetletja skrbi, da so mariborska poletja polna glasbe, gledališča, plesa, radovednosti, ustvarjalnosti, druženja in – barv!

Ustvarimo skupne spomine. Pomagajte nam zbrati fotografije zgodnjih edicij Festivala Lent.

Ker so fotografije prvih nekaj let festivala prava redkost, bomo zelo veseli, če obiskovalci pobrskate po svojih albumih in prinesete kakšno, ki ste jo posneli sami. Fotografski arhiv festivala je še posebej podhranjen med letoma 1993 in 1998. Ker lahko fotografije iz tega obdobja preštejemo na prste ene roke, bodo ti intimni, a hkrati skupni spomini še toliko bolj dragoceni. Hvaležni bomo vsakršnega prispevka, pa naj gre za fotografije, filme, kopije ... In ker letos, kot že veste, praznujemo 30. izvedbo festivala, smo za prvih 30 sodelujočih pripravili praktične nagrade.

Fotografije nam lahko pošljete na e-naslov fotografije@nd-mb.si ali jih po predhodnem dogovoru prinesete v Narodni dom Maribor. Fotografije bomo zbirali do 2. 7. 2022. Prosimo, da za vsako fotografijo navedete leto nastanka ter priimek in ime avtorja. Hvala!