Aktualno skozi oči umetnikov v GT22, Centralni postaji in K18.

GT22: Madžarska v fokusu

Kako dobro poznate Madžarsko? Se vam ne zdi, da je ob političnem dogajanju, ki jo je zaznamovalo v zadnjih letih, v zadnjih mesecih pa pljusknilo tudi k nam, čas za drugačen pogled na sosedo? Odlično priložnost za to ponuja letošnji program GT22. Dokumentarni filmi, okrogle mize in razstave odpirajo oči in ostrijo misli ter ponujajo priložnost za kritično presojo.

Centralna postaja: Gremo po svetu

Mednarodni filmski festival StopTrik ponuja nabor najboljšega, kar ta hip ponujajo domači in tuji animatorji, Lentarjem pa ponuja možnost, da kljub koroni in zaprtim mejam odpotujejo na Tajvan, Japonsko, Švedsko, Hrvaško, v Italijo in Združene države Amerike. Ne potrebujete ne potnega lista, ne potrdila o neokuženosti. Priložnost, ki jo velja izkoristiti.

K18: Iskanje Aelie

Letošnja rezidenčna umetnica programa SobaZaGosteMaribor je Aelia Hazil (00/00/0000), palestinska vizualna umetnica, ki obstaja in ustvarja sredi obleganega Libanona. Njena umetniška praksa vključuje predvsem 3D skeniranje, fotogrametrijo, digitalno fotografijo, CGI (computer generated imagery) in glitch umetnost. Svoje umetniško delovanje je začela kot travel bloggerka na Instagramu, kjer je dokumentirala svoja virtualna potovanja v Palestino z ustvarjanjem dokumentacije potovanj preko aplikacije za 3D skeniranje, imenovane display.land, pri čemer je upodabljala dejanske prostore in ljudi okupirane Palestine. V procesu apropriacije in združevanja teh podob se konstruira identiteta Aelie Hazil na podlagi umišljenega spomina, pri čemer instagram račun služi kot medij pripovedovanja animirane zgodbe nematerialne osebe, ki poskuša premagati meje. Delo Hazil se osredotoča na politike, ki so implementirane in pospešene skozi internet ter prevprašuje mit virtualnega sveta brez meja.