Nepozaben vstop v jesensko glasbeno ponudbo Narodnega doma Maribor.

Lani smo bobnali. Gotovo niste pozabili neponovljivega doživetja, ki ga je na Glavnem trgu pričaralo sto bobnarjev vseh generacij iz vse Slovenije. Ves Glavni trg je bil en sam velik oder, vse mesto pa je utripalo v ritmu glasbe. Odlični odzivi so nas spodbudili, da smo staknili glave in razmislili, kako bi tako razburljivo ustvarjalno vrvenje in brbotanje ponudili tudi letos, ko mineva trideset let od ustanovitve Narodnega doma Maribor in deset let, odkar je bil Maribor kulturna prestolnica Evrope? Kako v jesen pospremiti enega najdaljših in najuspešnejših Festivalov Lent? Kako odmevno zaključiti uspešen in odmeven sklop Lent po Lentu ter mesto pripraviti na septembrsko glasbeno slavje, Festival Maribor? In sploh: je to, kar smo doživeli lani, sploh mogoče ponoviti?

Prepričani smo, da je. Dobrodošli med otoki glasbe!

Tokrat bodo Glavni trg zavzeli godalci. A tokrat ne bo le oder, temveč bodo na njem nastali – otoki. Nanje se bo povzpelo štirideset slovenskih godalcev vseh generacij in nas povabilo na razburljivo popotovanje skozi večdimenzionalno glasbeno pokrajino, ki jo bodo ustvarjali zvoki godal, pa tudi disco glasbe iz sedemdesetih in osemdesetih.  

Ob virtuoznih interpretacijah in improvizacijah mladih, ljubiteljskih in vrhunskih profesionalnih godalcev se bomo soočili z lokalnim in globalnim, ob tem pa (po)iskali odgovore na celo vrsto vprašanj. Kje v današnjem svetu, v katerem tudi glasba postaja globalni produkt in vse bolj uniformirana po nareku trendov in komerciale, je prostor za individualnost, za lastno izražanje? Kako se v glasbeno izražanje posameznika preliva regionalna tradicija – tista, ki je politične meje (še) niso uspele ukalupiti? Kako glasen je glas razmišljujočega posameznika? Je sploh še lahko slišan, ali tudi ta potrebuje »pomoč« globalnosti, da ga zaznamo?

Sliši se zapleteno, a če povemo, da je glasbeno predstavo Godalni otoki – ritmi sobivanja zasnoval vrhunski vsestranski godalec, glasbeni raziskovalec in oče godalkanja Bojan Cvetrežnik, je jasno, da nas čaka izjemna in nepozabna koncertna izkušnja. Se vidimo 10. septembra na Glavnem trgu v Mariboru.


V primeru slabega vremena bo predstava prestavljena na nov termin. Spremembe bodo pravočasno objavljene na spletni strani Narodnega doma Maribor, na socialnih omrežjih in lokalnih radijskih postajah.