Prihaja svetovna prvakinja!

Mariborsko praznično leto se nadaljuje. Komaj so s slavnostno akademijo in priložnostnim turnirjem zaključili Branikovci, že praznovanje stoletnice prevzemajo železničarji. Naš najuspešnejši klub v zadnjih letih zelo uspešno sodeluje z Evropsko šahovsko akademijo (vodijo jo ljudje, ki so aktivni tudi v ŽŠK Maribor). In prav Akademija je nosilec vrhunskih dogajanj, ki nas čakajo čez slab mesec: od 20. do 23. junija bo v Mariboru pestro in predvsem vrhunsko.

Prireditelji so podaljšani šahovski vikend poimenovali z delovnim naslovom »Pametna igra za pametno mesto«, v štirih dnevih pa bodo nanizali štiri vrhunske dogodke. Dogodke so umestili tudi v program Festivala Lent, kar bo vikendu dalo še dodatne razsežnosti. V četrtek, 20. junija, bo v Narodnem domu (ob 11.00) uvodna tiskovna konferenca, s slavnostno gostjo, nekdanjo svetovno prvakinjo Antoaneto Stefanovo. Bolgarka še danes sodi med boljše šahistke sveta (prvakinja je bila pred dobrim desetletjem), v Maribor pa je prišla predvsem zaradi gala simultanke, ki bo na sporedu v soboto, 22. 6. 

V petek, 21.6., bomo priče prvemu spektaklu, dvokrožnemu dvoboju med »palčkom«, velemojstrsko zasedbo iz Maribora in »velikanom«, veteransko selekcijo Rusije. V Mariboru živijo trije velemojstri (Aleksander Beljavski, Adrijan Mihaljčišin, Georg Mohr), ki bodo prvič zaigrali skupaj. Prvi nasprotnik pa ne bo od muh – svetovni veteranski prvaki iz Rusije (Jurij Balašov, Evgenij Svešnikov, Naum Raškovski). Lahko palček preseneti velikana? Dvoboj bo v hotelu Mercure, vstop za navijače pa povsem prost, ob primernem obnašanju, seveda.

Sobota bo rezervirana za simultanke. Ob že omenjeni gala simultanki, ki jo bo Stefanova odigrala na arkadah mariborskega gradu, bo tega dne na sporedu še nekaj podobnih prireditev po mestu. Železničarji nameravajo z eno od teh simultank odpreti tudi svoje nove prostore (po dolgih desetletjih namreč zapuščajo legendarno lokacijo na Verstovškovi 4), ki so jim jih v uporabo prijazno prepustili pri Slovenskih železnicah. Izgubljeni sin se vrača domov – trdnejše vezi klub z železnico še ni imel, pa čeprav nosi njihovo ime v imenu že dolgih 92 let!

Slavnostno dogajanje bo zaokrožil tradicionalni, tokrat že 22. po vrsti Pirčev memorial. Letos bo na sporedu hitra različica (prizorišče Srednja gradbena šola in gimnazija), festival hitropoteznega šaha, turnir, na katerem lahko nastopijo vsi in ki ob obilici zabave ponuja tudi lepe nagrade, povrhu pa še pogostitev po koncu turnirja. Za vsakogar nekaj – priložnost številnim, da se sami spopadejo z velikimi imeni svetovnega šaha (ali na simultanki ali na Pirčevem memorialu), ali da si velike mojstre in mojstrice zgolj ogledajo na delu.

(Besedilo: Večer)


Evropska šahovska akademija