Lent po Lentu, po Lentu. Kaj je to? Lent na kubik! Tretjič v avgustu, ampak prvič na novem prizorišču. Vojašniški trg bo gostil – kačo. Prihajata tudi Damir Urban in Manu Chao. In ja, nastop slednjega je že razprodan ...

Lent po Lentu. Po Lentu. Je kdo rekel: konec? Ah, kje! Tridesetka je pač tridesetka. In tako nismo imeli samo prvega after partyja z dvojno Lent po Lentu dozo, ko se je takoj v tednu po glavnem festivalskem delu Pisalo leto z bandoma Happy Ol' McWeasel in Elvis Jackson ter smo kolektivno in šampionsko prepevali na Perpetuum Jazzile. Zdaj imamo pa še tako imenovani after after. Lent po Lentu, po Lentu. Lent na kubik! O, ja.

Ne samo v avgust, še v september bomo pokukali. In zaenkrat čisto zadnji dogodek – čeprav, saj še sami včasih nismo prepričani povsem, če nas vendarle ne čaka še kaj – je že razprodan. Ja. Če ste pohiteli, potem se vidimo na akustični protestni dozi. Ja, prihaja Manu Chao. Stopnjevali pa bomo s polnim tempom: najprej v petek (26. avgusta) pride Urban & 4, že sedmič bo pri nas; v soboto (27. avgusta) bomo, ne prvič, prav mi krstili novo prizorišče, ko bo na prenovljenem Vojašniškem trgu v soju reflektorjev ulična predstava Srečanja v času. Prav za to priložnost! In potem še Fusion Reactor, multižanrski plesni koncert Žigana Krajnčana. Ter za finale vseh final še Manu Chao.

Tretjič v avgustu!

Zdaj, ko se bo Festival Lent raztegnil še tretjič zapored v avgust, pa že lahko rečemo. Da imamo novo tradicijo. Prvič smo lentali v avgustu, ko smo že trepetali, če bomo sploh lentali. O, pa smo! Od 21. do 29. avgusta v prvem pandemičnem letu 2020. In kaj smo tedaj ugotovili? Prvič z maskami, prvič na razdaljo? »Tolikokrat prvi, da je bilo pa po svoje res skoraj kot prvič. Festival Lent, ki si ga bo veljalo zapomniti. Generacije nas bodo namreč še čez leta spraševale, kako je bilo videti lentanje v teh posebnih, korona časih. Kako? Energija tu, energija tam, energija vsak dan! In pa predvsem: firbčno!«, smo zapisali ob koncu 2020.

In potem je prišel še prvi Lent po Lentu, ki smo ga krstili lani na Trgu Leona Štuklja, s štirimi koncerti: Bijelo dugme, Soulfingers, Luka Šulić in Dubioza kolektiv. Kaj smo spoznali? Da je Festival Lent lahko kadarkoli in kjerkoli. Da je to stanje duha. Da je lentanje možno kadarkoli in kjerkoli. Sploh tisti sklepni večer na epskem koncertu ob epskem nalivu, ko se je Dubioza kolektiv poslovila z Na lepi modri Donavi. Kako se bomo šele poslovili od letošnjega, jubilejnega Festivala Lent?

Urban & 4

Kje. Oder Minoriti
Kdaj. Petek, 26. avgust, 21.00
Koliko. 15 EUR [tukaj]

Sedmič pride. Ja, sedmič. Kdaj je bil prvič? O, taaaaako dolgo nazaj, da je bil Večerov oder na Festivalu Lent še pri Stari trti. In ko je prišel prvič, se je imenoval le Urban. Brez »& 4«. Čas, ko je šel dalje od kultne reške zasedbe Laufer in kitaram dodajal precej širši, modernejši, kompleksnejši zvok. Njegovi koncerti, pa saj to tako ali tako veste najbrž, zvesti lentovci, se gledajo z zaprtimi očmi. »Ko sem nazadnje zaprl oči, vas je bilo kakšnih dvajset. Zdaj pa odprem in glej, kooooliko vas je!« je rekel ob zadnjem gostovanju pri nas na Glavnem odru Damir Urban, »še bom zaprl oči!«

Tedaj je odet v črno na Trgu Leona Štuklja svetoval, kakšen filter naj uporabljamo za fotografije: »Daj, daj, nastavi filter, onega, da bo zvenelo kot najslabše iz osemdesetih«. Pa ni bilo najslabše. O, ne. Zdi se, da bo Oder Minoriti, kjer smo letos slišali že vse od muzikala Laibach pa do perfektnosti enega samega tona Erika Trufazza, idealen za petkov večer z Urban & 4.

Srečanja v času

Kje. Vojašniški trg
Kdaj. Sobota, 27. avgusta, 20.15
Koliko. Vstopnine ni.

Otvoritev je vedno in vselej zgolj in samo ena. Mi že vemo. Narodni dom Maribor je doslej odkril, preobrazil in domislil kar 230 (!) prizorišč festivalov, koncertov in predstav. Zato je edino prav, skoraj spodobi se, da se zgodijo Srečanja v času na prenovljenem Vojašniškem trgu. In to z ulično predstavo po motivih ljudske pripovedke o Kačji kraljici. Goro Osojnik, režiser predstave, pravi, da je tak prenovljen prostor kar sam klical po lokalnih vsebinah. Ha! Rečeno – storjeno.

Predstava Srečanja v času se namreč nasloni na legendo, ki pravi, da je na Mariborskem otoku nekoč živela Kačja kraljica. SsSSsss! In bila je, kakopak, zvita. Bela in z zlato krono na glavi je kar mamila pogumne mariborske mladeniče, ki se niso mogli upreti zlatu in draguljem. Mhm. Seveda. Ampak zaklad so čuvali strupeni gadi, tako, da so se mladeniči pogubno utapljali v Dravi. Toda obstajal je tudi kotiček, staaaaari kotiček, malenkost nižje ob reki. Še en zaklad, a v obliki – trga. Predstava, ki je v Narodnem domu Maribor, ob sodelovanju Gledališča Ane Monro in Lutkovnega gledališča Maribor, nastala prav v ta namen! Ja, že zato se bo splačalo priti. Prvič je zgolj enkrat. In ker bo prišla tudi ona. Kačja kraljica. Tja, med celo vrsto mariborskih zgodb. Ja, to pa bo otvoritev.

Žigan Krajnčan: Fusion Reactor

Kje. Oder Minoriti
Kdaj. Nedelja, 4. septembra, 20.30
Koliko. 10 EUR [tukaj]

Je ples? Je koncert? Je performans? Vseeee! Po želji, pravzaprav. Tako je, ko se projektov loti Žigan Krajnčan. Totalna fuzija. Skoraj kvantna. Nekaj, kakor veliki hadronski trkalnik, kjer bodo trčile ideje, lastna avtorska glasba in kakopak koreografija Krajnčana. Ampak prava fuzija nastane v sodelovanju, zato mešanica s šestimi plesalci in tremi glasbeniki. Spoj vsega, kar morda naj ne bi šlo skupaj. Pa bo šlo. Jazz in klasika. Reggae in hip-hop. Sodobni ples in freestyle. Fuzija v reaktorju giba.

Manu Chao Acoustic

Kje. Oder Minoriti
Kdaj. Ponedeljek, 19. septembra, 21.00
Koliko. 25 EUR – razprodano

Lahko napišemo najprej na kratko? Razprodano. Lahko pa tudi malo daljše zgolj ugibamo, zakaj. Ker je Manu Chao tako večno svojevrsten. Poglejte samo že naš uradni opis njegovega udejstvovanja: francosko-španski pevec, kitarist, glasbenik, kantavtor, producent, poliglot, popotnik in politični aktivist. Vajen je tudi največjih odrov. Ja, stadionov. Saj je tudi v Sloveniji že nastopal v Hali Tivoli, denimo. Ampak zdaj pa pride k nam. Na Oder Minoriti. Na najbrž enega najmanjših prizorišč v dooooolgi karieri, začeti leta 1984. In to v paketni zasedbi. Ob njem bosta Luciano Eduardo Falico (kitara, glas) in Philippe Teboul (tolkala). S slednjim se kreativno družita še iz časov nepozabne skupine Mano Negra in je tudi ostal član kasnejše spremljevalne zasedbe Radio Bamba. Kamorkoli gre, so koncerti vnaprej razprodani. In tudi naš bo. Obeta se ultimativni, sporočilni, zagnani finale 30. Festivala Lent!

In še in še in še ...

Naj se veliki finale prične! In ne pozabite, še vedno imamo v Mestnem parku ob vikendih tudi Poletni Art kamp (še dva vikenda). Na Ulici škofa Maksimiljana Držečnika bomo v ponedeljek, 29. avgusta, odprli razstavo Zato smo. Vse smo. Že trideset let!, ki bo na ogled do 30. septembra. Vabimo pa vas, med drugim, 10. septembra na Glavni trg, ko nas čakajo Godalni otoki – ritmi sobivanja. Zasnoval ga je Bojan Cvetrežnik, ki bo nabral kar štirideset (!) glasbenikov.

 

Piše. Jaša Lorenčič