Zadnji napotki za jubilejno, okroglo, veliko »lentanje« na Festivalu Lent. Vse o vrhuncih, lokacijah, afterjih, parkiranju, terminih, vstopnicah, vremenu in še in še.

Pa je tuuuuuu! Tridesetka! Haha! Odštevamo. In to s predfestivalskim dogajanjem. Ja, se je že začelo. Sicer pa, saj najbrž veste ali pa ste slišali, kakšne so tridesetke? To so žuri posebne festivalske sorte. Ali, samo malo, smo mislili, festivali posebne žurerske sorte? No, saj vidite. Smo »že not«. Tridesetkrat not. Kar kliknite. Ne bom vam žal: imamo 30 razlogov za jubilejno »lentanje«. Za nizki štart, za preverjeno predpripravo pa vam dajemo še zadnje napotke.

Glavna vrnitev Glavnega: Glavni oder je nazaj!

Glaaaaaavniiii oder! Okej, resda ne bo plaval, samo to ne pomeni, da se ne bomo zibali. Glavni oder se vrača in znova bo na Trgu Leona Štuklja. Sedem večerov; zakaj sedem? V nedeljo in ponedeljek bo namreč počival. Kako počival? Zakaj? Ker bomo vse preostale dni šli ... Glavno na glavo! Začne se z Magnificom. Ja, začne. In potem nadaljuje z Vlatkom Stefanovskim in kolektivom Tanec ter po dveh dneh počitka z eksplozijo presežkov samo še stopnjuje s klasikami tipa Folkart, Vlado Kreslin, Bajaga & Instrukturi ter Rock opera. In, da ne pozabimo, čisto zadnji dan je za Šukar in Džambo Aguševi Orchestra vstop prost.

Lokacije: se je še kaj zamenjalo?

Ključna menjava naših prizorišč, ki ni menjava, temveč prej win-win simbioza, se je zgodila z Večerovim in Jurčkovim odrom. Oba sta še tu, ker če kaj, je to tradicija. In zdaj sta skupaj. Pri Vodnem stolpu. Tam, kjer je bil Jurček že zadnji dve epizodi, Večerov oder, ta glasna zver, pa se seli z Rotovškega trga, ki doživlja veliko prenovo. Dva odra z najdaljšo tradicijo, in, kaj sploh še preostane velikim, najdaljšim imenom? Folkart se vrača s povorko, resda od Glavnega trga do Glavnega odra – pa vendar. Pozor! Muzika na cesti! bo z dvema klicajema na dveh (in ne več treh) odrih: na Grajskem in Glavnem trgu. Sicer pa Oder Minoriti – Nova KBM s Komedijami in JazzLentom je v avditoriju Lutkovnega gledališča, StandUpLent je v Vetrinjskem dvoru, kakor tudi Otroški program, Art kamp in Oder Triglav v Mestnem parku ...

Kaj pa termini? Omejitve?

Vemo, (pred)lani smo bili tudi časovno omejeni, zato ni bilo ne afterjev, ne doooolgih koncertov. Letos? Pa gremo na polno! Za orientacijo pa so to okvirne ure večernega »šusa«:

  • 18.30 Otroški program
  • 19.30 Salon glasbenih umetnikov
  • 20.00 Jurčkov oder
  • 20.30 Sodni stolp
  • 21.00 StandUpLent
  • 21.30 Glavni oder
  • 21.30 Jurčkov – Večerov oder (kadar sta dva izvajalca!)
  • 22.00 Minoriti – Oder Nove KBM
  • 23.30 After Lacha Jam

Afterji: Lacha + 5 + do dveh

Kaj pa ko so afterji nazaj? Na kraju, em, ne bomo ravno napisali zločina. Bi raje dodali na kraju spomina. Ja, že zato, ker se rima. Samo ... Afterji in spomin? Haha. Ne gre najbolj skupaj, ne? Zato pa se bo zložilo osem Lacha after jamov. Zakaj osem, če je devet festivalskih dni? V nedeljo, kot se spodobi, bomo edinkrat počivali. No, počivali. Afterji se uradno začenjajo ob 23.30 in trajajo, khm, uradno, do 2.00. Vstopnice so po 5 evrov. Res toplo priporočamo: kupite jih pravočasno. Za prvi večer z Wudisban so namreč že pošle.

Programska zloženka: Dobra. Stara. Šola.

Zložena je vselej prav. Tudi če mislite, da ni. Je zložena prav. Ker, ko ste jo enkrat odprli, jo boste najbrž zaprli na mnogotere načine. Zakaj? Ker boste iskali, kam zaviti. Kam? Vrhunce smo popisali tukaj.

Vstopnice: prideš & pokažeš

Koooončno! Ja, koooončno ne bo več treba doma natisniti nakupljenih vstopnic. No, še vedno lahko, seveda. Ampak za tiste bolj mobilne: letos uvajamo nov sistem, ki smo ga sami poimenovali »lepo prideš & samo pokažeš«.

Kaj vse je pa brezplačno?

Bistvo in dediščina Festivala Lent je že od začetka dostopnost dogodkov. Da festival skupaj s partnerskim sodelovanjem z različnimi organizacijami pride – k vam. In, ohoho, kje vse vas bo našel, nagovoril, srečal, pomahal, povabil na jubilejni ples. Kje vse? Uh, boljše vprašanje je, kje ne. Brezplačni so vsi koncerti na Jurčkovem – Večerovem odru pri Vodnem stolpu, celotni cikel Pozor! Muzika na cesti! na dveh mestnih trgih, vsi dogodki in delavnice v Art kampu oziroma na Odru Triglav, kakor tudi Otroški program, celotni program Salona glasbenih umetnikov, Folkart povorka in dnevne predstavitve, Ana Desetnica, Živa dvorišča, GT22 ... Uh. Ogromno, ne? Po sistemu »pridi, pa vidi!«

Parkiranje. V času Festivala Lent, torej od 24. junija do 2. julija (pa tudi 7. in 8. julija za Lent po Lentu) lahko do 2. ure zjutraj brezplačno parkirate v Europarku. 

Foto galerija. Saj vemo, da veste. Ampak samo toliko. Da veste še bolj. Lentovska foto galerija je pisana pisanka, na katero smo še posebej ponosni. Ker smo tam vsi »mi«. Skupaj. Mi, vi, vsi. Če potrebujete motivacijo za nizki štart? Kliknite sem.

Naši kanali, vaš zemljevid. Za vse informacije spremljajte naše kanale (facebook, spletna stran, instagram), preko katerih vas obveščamo o vsem tekočem, nujnem, zalem, krasnem, jubilejnem. In seveda o morebitnih spremembah v programu, čeprav verjamemo, da nam bo tudi letos vreme še kako naklonjeno.

Drugič Lent po Lentu! In trije petki!

Prvič smo to finto izved(e)li lani. In to kako! Ko smo za štiri avgustovske večere pokazali, kaj zmore Trg Leona Štuklja. Bijelo dugme, Soulfingers, Luka Šulić in Dubioza kolektiv so podaljšali festivalski utrip do tiste večne želje, da bi Festival Lent trajal vseeee poletje. Za kar delno skrbi tako ali tako Art kamp. Pa še (marsi)kaj. Ampak, skratka, tudi letos imamo Lent po Lentu. In to s klasiko Piše se leto 2022. Na četrtek, 7. julija, ko bosta na Trgu Leona Štuklja z(a)grmeli skupini Elvis Jackson in Happy Ol' McWeasel. Potem pa v petek – ha, letos imam tako spet tri zaporedne petke, prvič po letu 2014 – še Perpetuum Jazzile.

 

Piše. Jaša Lorenčič