Raznovrsten in pisan kot njegova grafična podoba!

Celoten program si lahko ogledate v preglednici (.pdf) ali pod zavihkom Program.

Že prvi festivalski večer prinaša vrhunsko koncertno doživetje – 20. 6. bo Trg Leona Štuklja zatresla balkanska glasbena eksplozija Dubioza kolektiv. Najprodornejša, najzabavnejša, najglasnejša, najbolj odštekana glasbena happy mašina divjega vzhoda, ki odmeva tudi na svetovnih glasbenih lestvicah, zagotavlja tisto tipično lentovsko udarno in pozitivno energijo, po kateri Festival Lent slovi že vse od svojih začetkov.


Dubioza Kolektiv (foto Goran Lizdek)

Zaključek festivala 29. 6. bo obsijan z zvezdniškim sijem: prinaša ga ameriški princ soula, José James, eden najbolj vročih zvezdnikov slovite newyorške založbe Blue Note, za katerega nastop se pulijo največji jazzovski festivali sveta. Ali smo omenili, da se je Mariboru uspelo uvrstiti v njegovo evropsko turnejo, v okviru katere so sicer nanizane same jazzovske festivalske prestolnice, kot so Pariz, Dunaj, Kopenhagen ali Montreaux? Pri nas bomo lahko ta edinstven koncert užili v intimni atmosferi Minoritsekga samostana, ki bo tudi letos dajal zavetje JazzLentu.


José James (foto Clay Patrick McBride)

JazzLent prinaša še eno veliko ime: prihaja namreč z nominacijo za grammyja ovenčan nigerijski kitarist Bombino, ki ga je kritik dnevnika New York Times, ki pohvale sicer skopo odmerja, opisal z besedami ”največji kitarist vseh časov”! Tuareški virtuoz je lentovsko publiko že navdušil pred štirimi leti, sedaj se vrača kot svetovna zvezda, še boljši, zrelejši, a z isto udarno energijo in globoko sporočilnostjo, s katero navdušuje tudi najzahtevnejše kritike in občinstvo največjih svetovnih jazzovskih odrov.

Ljubitelji elektronske glasbe bodo prišli na svoj račun 28. 6., ko bo na Trgu Leona Štuklja gostoval oče slovenske elektronske glasbe Umek, eden najuspešnejših (če ne kar nauspešnejši) slovenski glasbenik na svetovni glasbeni sceni ta hip. Nanjo je uspešno prodrl še en slovenski gost odra na Trgu Leona Štuklja, legendarni Magnifico (24. 6.). In ko smo že pri domačih adutih, moramo omeniti še enega; tudi letos nismo pozabili na ljubitelje baletne umetnosti. Pod plesno predstavo Hora – Cantata se ob Mauru Bignozzetiju (Cantata) podpisuje Edward Clug (Hora), eno največjih imen svetovne plesne scene, nominiranec za plesnega oskarja, ki mu stoječe ovacije namenja tudi razvajeno občinstvo gledališča Bolšoj. Med imeni, ki jih prav tako ni potrebno posebej predstavljati, s svojimi nastopi pa bodo prav gotovo napolnili Trg Leona Štuklja, pa so še Gibonni(27. 6.), Parni Valjak (21. 6.) in Urban & 4 (26. 6.).


Umek (foto: Luka Kase)

Žanrsko pisan je tudi spored Večerovega odra, na katerem sta po novem združeni dve priljubljeni lentovski prizorišči (Večerov in Jurčkov oder). Večeri ob Dravi bodo zato letos še udarnejši: prinašajo namreč dvojno koncertno dozo z nastopi ob 20.00 in 21.30. Zaradi imen, kot so Happy Ol' McWeasel(29. 6.), Elvis Jackson (23. 6.), Zabranjeno pušenje (25. 6.) in Orleki, ki bodo s koncertom 22. 6. proslavili tridesetletnico delovanja, se lahko zgodi, da bo dravski parter kar pretesen za vse obiskovalce!

Udarno bo tudi ob Mladininem odru, ki ponuja priložnost mladim, obetavnim, a še neuveljavljenim inovativnim ter kvalitetnim bandom. Oder ima letos nov prostor – odvijal se bo na najbolj domačem prostoru festivala, na Malem odru Narodnega doma.

Sodni stolp s svojo intimno atmosfero tudi letos ponuja oder kantavtorjem in šansonjerjem, med katerimi velja izpostaviti koncert prve dame slovenskega šansona Vite Mavrič (28. 6.). To izjemno prizorišče bo v jutranje ure pospremilo tudi obiskovalce jam sessionov. Nočne ptice bodo na svoj račun prišle tudi na afterjih v Minoritih in v klubu Wetrinsky, ob 23.45.

Za ljubitelje smeha je tu izbor najbolj priljubljenih komedijna Odru Nove KBM – Minoriti (omenimo uspešnico Čakalnica z Ladom Bizovičarjem in Janezom Hočevarjem Rifletom 22. 6.) ter parada stand up zvezdnikov v Vetrinjskem dvoru (omenimo Tadeja Toša, 21. 6.).

Ljubitelji klasične glasbe so dobrodošli v Dvorani Union, kjer z najrazličnejšimi zasedbami priznanih domačih in tujih izvajalcev domuje tradicionalni Salon glasbenih umetnikov.

Družine z otrokiso ob Art kampu v mariborskem parku, ki ob koncertih in nastopih na odru Triglav (ob 10.00, 16.00 in 19.30) navdušuje s svojimi kreativnimi ustvarjalnicami in delavnicami, vabljene tudi v Vetrinjski dvor, kjer bodo ob 18.30 vsak dan uživali ob lutkovnih in dramskih predstavah, namenjenih najmlajšim.

Na letošnjem Festivalu Lent v okviru gurmanskega festivala SladoLent ponovno gosti najboljše slovenske kuharske mojstre, ki se predstavljajo z izborom izvirnih slovenskih kulinaričnih kreacij. Žal na letošnjem festivalu ne bomo mogli doživeti festivala Uličnih gledališč Ana Desetnica, a utrip ulic in trgov bo kljub temu festivalski: s svojimi ritmi in zvoki ga bodo zaznamovali glasbeniki v okviru odlično sprejete lanskoletne festivalske novosti, cikla koncertov Pozor! Muzika na cesti!

Vse to in več je Festival Lent 2019. Bogat mozaik ritmov in zvokov, barv in okusov, ki vabi ven, na prosto! Prijazno povabilo k polnejšemu življenju, druženju in ustvarjanju, odkrivanju in uživanju v mestu, ki živi. Sprejmite ga. Živite! Uživajte! Lentajte!

Celoten program si lahko ogledate v preglednici (.pdf) ali pod zavihkom Program.