Kot pritiče legendam! Joker Out, Vlado Kreslin in Rock Opera – Queen Symphony na Glavnem odru.

Morda se bo kdo čudil, zakaj sestavek o glasbenih legendah pričenjamo z najavo trenutno ene najbolj vročih domačih zasedb ta hip: Joker Out. Prodorni mladeniči so vse prerosnih let, kajne? No, mi imamo v mislih pot, ki jih čaka. Upamo si namreč napovedati, da bodo na majskem nastopu na odru v Liverpoolu zablesteli in … Vsi vemo, kaj je Evrovizija naredila iz Abbe, kajne? Legende.

Ko govorimo o že ustoličenih legendah slovenske glasbene scene, pa je ime, na katerega najprej pomislimo, zagotovo Vlado Kreslin. S svojimi ponarodelimi mojstrovinami polni dvorane že desetletja, kljub temu pa trubadur prekmurskih ravnic ne počiva na lovorikah, temveč redno navdušuje z novimi skladbami in izjemnimi besedili. Kaj besedili, v njegovih skladbah so ujete cele zgodbe! O veselju in žalosti, ljubezni in prijateljstvu, o vsakdanjih trenutkih in tistih, ki usodno zaznamujejo življenja.

O takšnem trenutku govori tudi ena najznamenitejših rock skladb vseh časov, Bohemian Rhapsody. Zgodba o morilcu, ujeta v besedilo, ki v eni sapi združi Galilea, Figara, Belcebuba in Skaramuccio, lik spletkarskega klovna iz Commedie del’arte. Kakšno besedilo, kakšna zgodba! A to še ni vse. »No, zdaj pa pride operni del,« je dejal Freddy Mercury osuplim kolegom, ko jim je predstavil glasbeno podobo zanjo. Bombastične zborovske pasaže, vratolomni kitarski solistični vložki, sarkastični recitativ … Nora, drzna glasba, povsem drugačna od vsega, kar so dotlej ponudile rockovske zasedbe. Šest minut in petinpetdeset sekund trajajoča skladba se je zapisala v glasbeno zgodovino, rojen je bil žanr, ki ga še danes najtesneje povezujemo prav s skupino Queen – art rock. In mi ga bomo doživeli v najboljši možni različici. Rock Opera – Queen Symphony namreč prinaša uspešnice legendarne skupine v izvedbi solistov, simfoničnega orkestra in zbora. Bombastično in razkošno, kot si je zamislil Freddy. Mi pa si ne moremo zamisliti lepšega poklona geniju, ki nam je podaril rock himne, kot so We are the Champions, We Will Rock You, Another OneBites the Dust ali Don’t Stop Me Now.

Pa vi? Bodite zraven. Naj vas nihče ne ustavi!