Letošnji, že 36. Folkart po vrsti, ponovno obljublja pestro udeležbo z vseh strani sveta: Črna gora, Indija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Panama, Portugalska in Slovenija!

Folkart 2024: Južna Koreja

Naše korenine so ustvarile nove in nove generacije, njihova vrednost je neprecenljiva, na kar pa, žal, počasi pozabljamo. Svet se namreč spreminja, z njim pa tudi mi. Zato je prava dragocenost, da ljubezen do kulturnega izročila in s tem do lastnega obstoja še vedno izpričujejo milijoni po vsem svetu.

Letošnji, že 36. Folkart po vrsti, ponovno obljublja pestro udeležbo z vseh strani sveta. Z zelo oddaljenih in malo manj oddaljenih kontinentov. Tako se nam obeta zelo živahen folklorni teden, ko se bomo selili iz kontinenta na kontinent. Pride ponosna in plemenita Črna gora, ki nam je od vseh držav udeleženk še najbližje; pa Indija, polna kontrastov in pridiha duhovnega. Iz Nove Zelandije, »dežele dolgega belega oblaka«, prihajajo Maori, ki nas vedno navdušijo s svojo izjemno kulturo. Sonce, veselje in čudovite barve nam bo prinesla Panama, ki si podaja roko z melanholično, avtentično Portugalsko. Dih jemajoče lepote svoje dežele nam bodo predstavili plesalci in bobnarji iz Južne Koreje, folklorni mozaik pa bodo zaokrožili naši Slovenci, Mariborčani, člani AFS Študent.

Razveseljevali nas bodo na glavnem festivalskem odru ob svečani torkovi otvoritvi in sobotnem zaključku, vmes pa po mestu, na Glavnem trgu, po Lentu in še kje. Nastopali pa bodo tudi po Sloveniji; gostili jih bodo Miklavž na Dravskem polju, Murska Sobota, Lenart v Slovenskih goricah, Slovenj Gradec, Velenje in Zgornja Velka.


Udeleženke Folkarta 2024
Črna gora
- Folklorni ansambl Crna Gora, Podgorica
Indija - Kalanjay Dance Academy, Mumbai
Južna Koreja - Hwaseong Dance Association, Hwaseong
Nova Zelandija - Taumata Whitireia, Wellington
Panama - Centro Folklorico Atenay Batista, David, Chiriquí
Portugalska - Grupo Etnográfico de Areosa, Viana do Castelo
Slovenija - Akademska folklorna skupina Študent, Maribor