Post-lentovska kriza? Ja, vemo, čutimo, hudo je. Ampak ne za dolgo! Neee! Lent po Lentu nemudoma prinaša dva petka. Dva? Ja, malega v četrtek, ko Piše se leto prinaša banda Happy Ol' McWeasel in Elvis Jackson, nato pa v petek še vokalno ekstravagantno dozo Perpetuum Jazzile.

Lani smo poskusili prvič. Morali smo. Ker smo vedeli, slišali, upoštevali. Kaj bi bilo, če bi se Festival Lent raztegnil? Dlje v poletje? Ohoho. In ja! Zgodilo se je. Prepevanje z Bijelim dugmetom, poplesavanje kjerkoli s Soulfingersi, gala večer z Luko Šulićem in za konec še čaga leta v dežju z Dubiozo kolektivom. In Lent po Lentu se zdaj vrača. In to takoj.

Ah, ni premora po takem glavnem delu jubilejnega Festivala Lent, ko smo imeli svojo »tridesetko«. Že do obeh petkov bomo komaj zdržali. Kako »petkov«? Kakšna dvojina? Ja! Mali petek in glavni petek! Lent po Lentu letos pride neutrudno in neumudoma. Najprej Piše se leto in nato še vokalna ekstravaganca.

Piše se leto 2022

Kdo. Happy Ol' McWeasel • Elvis Jackson
Kdaj. Četrtek, 7. julija. Štart ob 21.30
Kje. Trg Leona Štuklja, Maribor.
Vstopnina. 15 EUR. Več o nakupu tukaj.

Piše se leto! Od leta 2015 ga gostimo v sklopu Festivala Lent. Nismo pustili, da bi ušel, ugasnil, potonil. Ker vemo. Kaj predstavlja! Institucija! Gostili smo ga na Večerovem odru: da, tudi že na Trgu Leona Štuklja leta 2018 z Nčodnč in Pankrti. In celo v Festivalni dvorani Lent. Ko sta oba letošnja banda leta 2014 že delila oder na Piše se leto. Takrat s skupinama  S.A.R.S. in Eyesburn. Neumorni dež je koncert iz Večerovega odra, tedaj še na Vojašniškem trgu ob Dravi, premaknil v Festivalno dvorano Lent.

  

No, zgodovina pa je takšna, kot da ... Bi že vreme vedelo. Pa kaj! Se je lani z Dubiozo kolektivom izkazalo, da dež ni več takšen bav-bav. Kje pa! Še več! Lani je dež iz koncerta naredil spektakel. Sicer pa, saj tako Happy Ol' McWeasel kot Elvis Jackson že zgolj iz letošnjih izkušenj v Mariboru vesta, kako je biti premočen. Do kože. Smo ju videli, kako sta klubsko koncertirala. O, ja. Teklo je. Pivo in pot. Na koncertu Elvis Jacksonov konec maja je bilo tako hudo, da je še energični bobnar Marko SoršakSoki poprosil, če vendarle lahko nehajo. Neee, špilaaaj! No, na »vizlih« ni bilo nič drugače.

Sploh pa ... Saj nismo meteorologi. Temveč lentarji in lentovci. Kar pomeni, da nas čaka dvojna trda rock kitarska doza, ampak na zabaven, žejen, lebdeč način. Za Happy Ol' McWeasel vemo, kako je, kadar igrajo doma. Eni kričijo »Rušeee!«, vsi pa »špilaaaaj!« Letos so v dobri formi, izdali so Last Good Chance, še en prismuknjen komad. In Elvis Jackson? Nazadnje je še ikonični frontman DavidKovšca – Buda hvalil Maribor in mu namenil gromozanski aplavz. Z razlogom. In ne dvomimo, da ne bi bilo tako tudi na Piše se leto. Osmič na Festivalu Lent!

Lent zgodovina. Za Happy Ol' McWeasel bo to že deveti (!) nastop pod okriljem Festivala Lent. Prvi nastop je bil 29. junija 2007 na Mladininem odru še globoko v Minoritski cerkvi, torej komaj tri mesece po njihovem prvem nastopu. Nazadnje pa so odžejali (znova) 29. junija 2019, ko je bil Večerov oder pri Vodnem stolpu. O, tisto pa je bil večer ... Naš Šegec je slišal, da je dobil malo trebuha, frontman Gregor Jančič je navrgel, da bo itak šlo vse narobe in dodal »upam da nimate viskija v riti, če pa že, pa je ta za vas: Whiskey in the Jar!«

In Elvis Jackson in Festival Lent? Nastopili so sedemkrat, še enkrat (2010) pa imeli pogovor na Mladininem odru. Letos bodo gotovo tudi kaj povedali, ampak še bolj žagali. Od njihovega prvega nastopa je minilo že 21 let! Ko so, kakor smo brskali po arhivih, že imeli za sabo 300 koncertov. Nato so jih dodali še šest na Festivalu Lent. Nazadnje v koronski lentovski izvedbi 29. avgusta, leta 2020. Čas je že bil, ne?

Perpetuum Jazzile

Kdo. Kaj kdo? 40+ članov vokalne ekstravagance!
Kdaj. Petek, 8. julija. Štart ob 21.30
Kje. Trg Leona Štuklja, Maribor.
Vstopnina. 20 EUR. Več o nakupu tukaj.

Kaj naj še napišemo o Perpetuum Jazzile, pa da ne bomo pisali le presežnikov in vseh nenormalnih dosežkov? Na Festivalu Lent so doslej igrali dvakrat, prvič je lilo, drugič se pa niti vreme ni znalo prav odločiti. Ste se pa zato vi. O, pisalo se je leto 2010, Glavni oder je plaval, vi ste pa tako navalili, da smo lahko za prvi festivalski dan zapisali le: razprodano. In še vedno, zdaj, ko se vračajo po enajstih letih, zanje velja: entuziazem in energija!

Še vedno je ultimativno živo doživetje prožnosti človeškega glasu. Beat-box iz grla je še vselej do sedaj zagnal vokalno ekstravaganco, s katero Perpetuum Jazzile ostajajo neprekosljivi. Od leta 1983 pa so naštudirali toliko materiala, da nas res, res, reeees zanima, kaj bodo ponudili tokrat. Sploh zdaj, ko so povrhu nalezljive še koreografije, ki se jim ne moreš izogniti, pa če se še tako potrudiš. Zato se tako veselimo koncerta Perpetuum Jazzila: ker vemo, da ne bomo zares vedeli, kaj bomo še izvedeli. Razen tega, da nas čaka reeees konkretna vokalna ekstravaganca. Najboljše pa je to, da znajo tako preskakovati: od Lady Gaga do Queen, od Toto do Daft Punk, od Lenta do – Lenta!

Lent zgodovina. Četudi ni tako pisana kot tista zgoraj naštetih, ni nič manj konkretna. Ampak če kaj, še danes skoraj ne moremo verjeti, ko pogledamo v naš arhiv! Piše se leto 2004 in prvič nastopi Perpetuum Jazzile! Dirigent je jasno tedaj Tomaž Kozlevčar, gost na bobnih pa Ratko Divjak (Time, September ... ). Arhivi povejo, da je takrat lilo kot iz škafa, toda zbor si je zapomnil podpore navzlic nalivu in prav to so vnovčili potem šest let kasneje, ko so toliko bolj na največjem lentovskem odru navdušili, med drugim z Brez besed/Eres tu in Čudna noč.

 

Piše. Jaša Lorenčič