other | razstava, koncert, do┼żivetje

KGB

THE COCK TAILS

23. junij ob 23.00

┼Żanr: Funk, Pop, RnR
Funkin' roll ... also known as The Cock Tails.
Zasedba s ┼ítiriletnimi izku┼ínjami na odru, ki izredno u┼żiva v live nastopih. Njihov cilj je z energi─Źnim funk, blues ÔÇô rock nastopom spraviti par plesnih ─Źevelj─Źkov na plesi┼í─Źe.

 • Tomi Brus, vocal
 • Sta┼í Suki─Ź, kitara, vocal
 • Luka ┼ákrilec, kitara, vocal
 • Ale┼í Mir, bobni, vocal
 • Sandi Horvat, Hammond, vokal

KMŠ

Dravska ulica
Vstopnine ni!

20.30: DARE ACOUSTIC 

21.30: LOW BUDGET

Pokrajinski muzej Maribor

OGLEDNI DEPO UNIFORM (razstava)

Razstavi┼í─Źe Mariborski grad

Zbirko uniform sestavljajo voja┼íke in civilne uniforme. V zbirki je inventariziranih ve─Ź kot 3.400 predmetov iz ─Źasa od za─Źetka 19. stoletja do sodobnih uniform voja┼íkih in civilnih uniformiranih slu┼żb. Hranimo obla─Źila, obutev, pokrivala, opremo ter ┼ítevilne druge pridatke. V skupini najstarej┼íih predmetov hranimo avstrijski kirasirski ┼ílem, torbico avstrijskega huzarja z monogramom cesarja Franca I. in paradni kirasirski prsni oklep. V sredino 19. stoletja med drugim uvr┼í─Źamo uradni┼íki frak in dvorogeljnik ter konjeni┼íko ─Źelado me┼í─Źanske garde. V zbirki hranimo beli oficirski pehotni suknji─Ź, znan pod imenom suknja bela iz slovenske narodne pesmi, omembe vreden pa je tudi dvorogeljnik s petelinjim perjem iz ─Źasa lovskih bataljonov v italijanskih vojnah. Velik del zbirke predstavljajo uniforme iz druge polovice 19. stoletja (do leta 1918). Zbirko sestavljajo tudi uniforme iz ─Źasa prve in druge svetovne vojne, iz ─Źasa Kraljevine SHS, hranimo predmete vseh iz rodov JLA ter civilne uniforme nekdanjega uradni┼ítva, uniforme razli─Źnih dru┼ítev, prav tako tudi sodobne uniforme.
Za imetnike Lente vstop prost!

DEBATA O KUHINJI ÔÇô KITCHEN DEBATE (razstava)

Razstavi┼í─Źe Kino Partizan

Na razstavi so prikazani kuhinjsko pohi┼ítvo, pripomo─Źki, posodje in tekstil, ki so shranjeni v Pokrajinskem muzeju Maribor. Najstarej┼íi razstavljen predmet so vratca stenskih omar iz za─Źetka 17. stoletja, najmlaj┼ía pa je Marlesova kuhinja Maksima iz leta 1970, ki je bila v uporabi ┼íe leta 2016. Razstavo dopolnjuje izbor ┼żivil, pri─Źevalci ÔÇô Ivan Gabrovec, Darja Gosten─Źnik, Irena Kajn─Ź, Ivanka Koprivnik, ┼átefka Ku─Źan, Uro┼í Mencinger, dr. Svetlana Slap┼íak ÔÇô pa posamezni vsebinski sklop zaokro┼żijo s svojo osebno zgodbo.

Razstava DEBATA O KUHINJI ÔÇô KITCHEN DEBATE predstavlja zaklju─Źek raziskave o podpohorskih lesarskih obratih. Na Pohorju se je ┼że v drugi polovici 18. stoletja razvila ┼żivahna lesna proizvodnja, v kateri so lesno surovino predelovali v razli─Źne izdelke, ki so jih po cestah in reki Dravi spravljali do kupcev. Tradicionalni trgi pohorske lesne trgovine so bili Podravina, Ba─Źka in Banat. Pomembna tr┼żi┼í─Źa so bila tudi Mad┼żarska, Italija, Francija, Nem─Źija, Gr─Źija in Palestina. Leta 1945 so bili vsi obrati nacionalizirani in zdru┼żeni v ve─Źje enote. Na razstavi sta posebej predstavljeni dve tovarni. V Tovarni pohi┼ítva Maribor so izdelovali komplete klasi─Źnega kuhinjskega pohi┼ítva (kredenca, zaboj za kurivo, miza in ┼ítirje stoli), v tovarni Marles pa prve jugoslovanske moderne (vgradne) kuhinje.
Vstop prost!

GUGALNIK IDEJ 2018 ÔÇô LEBDE─îA KOLONADA (razstava)

Razstavi┼í─Źe Kino Partizan

V projekcijski dvorani nekdanjega kina, v katerem je danes muzejski depo pohi┼ítva, bo mednarodno priznana vizualna umetnica in re┼żiserka Nata┼ía Prosenc Stearns pripravila video projekt in z njim odgovorila na vpra┼íanje o tem, kako jo nagovarja v muzeju zbrana kulturna dedi┼í─Źina.
Vstop prost!

Umetnostna galerija Maribor 

RUDL NA PAPIRJU (razstava)

UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor

Otvoritev razstave: petek, 22. 6., 19.00
Otvoritveno vodstvo: petek, 22. 6., 18.30
Razstava bo na ogled: 22. ÔÇô 30. 6. 2018, od ponedeljka do petka, 11.00-18.00, in v soboto, 11.00-13.00.
(Vstop prost)

Mihael Rudl je mariborski umetnik, ki se tokrat v UGM Studiu predstavlja s podobami na papirju.
Z raziskovanjem medija, razli─Źno obdelanih listov/kosov papirja gradi likovno kompozicijo z navidezno spontanostjo. Nekatere podobe so hipne, spet druge so del procesa, ki se dopolnjuje. Spro┼í─Źeno prepletanje neprekinjenih vijugastih potez ali polaganje razli─Źnih barvnih gmot ene ob drugo gledalca usmerjajo v umetnikov intimni svet. Na ┼ítevilnih papirjih operira s ┼íirokimi barvnimi potezami, ki ponekod segajo na rob izbranega likovnega formata. Sledovi ─Źopi─Źa, se nekje stekajo v vozlih, spet drugje gre za vzporedno polaganje razli─Źno barvnih pasov.
Vstopnine ni.

Vinski Pristan

Organizatorji:
Vinsko-kulinari─Źni del: Vina Oskar, Rotov┼íka klet in Vesnine sladke razvade
Razstava: Klemen Brvar in Smiljan Simerl
─îoln: Do┼żivite Maribor na Dravi, Smiljan Simerl, s. p.

Vinski pristan ob Sodnem stolpu ┼że drugo leto zapored odpira vrata obiskovalcem Festivala Lent.

V prijetni atmosferi vrta za najlep┼ío ┼żivo mejo na festivalski promenadi bodo vsak dan med 17. in 24. uro na voljo izbrana vina, prigrizki in sla┼í─Źice. Dolo─Źeni ve─Źeri bodo oplemeniteni s kulturno-glasbenim programom.

Tudi letos je na ogled razstava, tokrat z naslovom Plovba s ─Źolni po Dravi ÔÇô tradicija in prilo┼żnost. Drava ima izjemno dolgo plovno tradicijo, saj je bila pomembna prometno-trgovska ┼żila vse od prazgodovine. Tradicijo ┼íajk, splavov in tovornih ─Źolnov je v pozabo dokon─Źno potisnila izgradnja hidroelektrarn po drugi svetovni vojni. Plovba po reki je za nekaj desetletij popolnoma zamrla, danes pa smo pri─Źa poskusom o┼żivitve splavarstva in ─Źolnarstva v turisti─Źne namene.

Tako vrhunec leto┼ínje ponudbe za obiskovalce in mimoido─Źe predstavlja panoramska plovba z rekonstruiranim lesenim ─Źolnom, s katerim se je v─Źasih plulo po reki. Ob lepem vremenu bodo vo┼żnje ob vsaki polni uri med 17. in 20. uro oz. vsaki─Ź, ko bodo zapolnjene kapacitete ─Źolna. Prostora na plovilu je za 8 ljudi, cena na osebo zna┼ía 8 ÔéČ in vklju─Źuje kozarec vina.

Na vo┼żnjo se prijavite v Vinskem pristanu ali na ┼ítevilki 041 609 444

Do┼żivite Festival Lent in Maribor na Dravi in v Vinskem pristanu!

Vinsko LENTanje

Pred Hišo Stre trte

vsak ve─Źer od 19. ure naprej v ─Źasu Festivala Lent

Organizator: Hiša Stare trte, Zavod za turizem Maribor Pohorje

Vsak dan v ─Źasu Festivala Lent bo na poletnem vrtu pred najstarej┼ío trto sveta mo─Ź poku┼íati bogat nabor najbolj┼íih vin ┼ítajerskih vinarjev ÔÇô od rednih trgatev do posebnih polnitev in arhivskih vin. Vinske ve─Źere bomo zaokro┼żili s ponudbo odli─Źne kulinari─Źne spremljave. Cena degustacijskega vzorca je: 2,00 ÔéČ. 

Razpored vinskih ve─Źerov:

 • petek, 22. 6.: Sve─Źina, Pla─Ź
 • sobota, 23. 6.: Kungota, Jarenina
 • nedelja, 24. 6.: ┼áentilj, Pesnica, Po─Źehova
 • ponedeljek, 25. 6.: Jeruzalem, Ormo┼ż
 • torek, 26. 6.: Male─Źnik, Vodole, Jakobski Dol
 • sreda, 27. 6.: Ho─Źe, Slivnica, Fram
 • ─Źetrtek, 28. 6.: Limbu┼í, Pekre, Hrastje
 • petek, 29. 6.: Radizel, Bistrica, Konjice
 • sobota, 30. 6.: Kamnica, Ro┼ípoh, ┼áober

Vstopnine ni!

Location

Accessibility(CTRL+F2)
color contrast
text size
highlighting content
zoom in