Koca, deka, brisača, rjuha in – zdravo! Predstavljamo celoten program dogajanja na delavnicah v Art kampu.

Šu. Šu. Šu. Še kolesa se šuntajo med sabo! Čisto zares. Če jih je toooooliko. Pa tooooliko si imajo za povedat'! Ker je vas tooooliko. Art kamp je ne samo to, kar pravi njegovo ime. Ker še sami več ne vemo zares, ali je bolj »art« ali bolj »kamp«. Oboje in vse hkrati. Art kamp je Woodstock, je Maribor, je park, je druženje, je življenje. Art kamp je festival o(b) festivalu. Koca, deka, brisača, rjuha in – zdravo!

Začenjamo vsak festivalski dan – med 21. in 29. junijem – ob devetih zjutraj. Prvi! Zapiramo ob devetih zvečer. Ducat ur, pol dneva. Saj zvečer sta »v mestu« vsaj dva after partyja, Art kamp pa ima vselej »before« party. Kolikor srce poželi. Imamo Oder Triglav. In sedeže pod njim. Že zdaj so generacije, ki kažejo s prstom »tu, tu je bil moj prvi nastop!«. Ali pa to povejo kar v mikrofon. Ker Oder Triglav gosti vse možno. Ne, takega preseka nastopajočih še Woodstock ni jemal!

In potem so tu delavnice, ustvarjalnice, predstavitve, vse tisto, kar Art kamp je. Skozi ustvarjanje in predstavitve se vedno znova dotikamo dediščine, knjige in bralne kulture, likovnih umetnosti, zdravega prehranjevanja, zdravja telesa in duha, naravoslovja in naravoljubja, iger in športa, tujih kultur in ranljivih skupin. Pazimo na okolje, drug na drugega in predvsem na to, da nam dež ne pride do živega. Se vidimo!

Jaša Lorenčič


 

ZAKLADI PREDNIKOV – etnologija in dediščina

◊ Organizatorka in koordinatorka: Vesna Gomboc
S spoznavanjem kulturne dediščine sooblikujemo odnos do preteklosti in do prihodnosti. Zavedanje o njeni pomembnosti, njeni enkratnosti, je obvezujoča odgovornost, da svoja znanja vedno znova nadgrajujemo. Povabljeni k spoznavanju in ohranjanju starodavnih veščin in znanj, nazaj h koreninam. Sprehodimo se po Sloveniji, spoznajmo ljubitelje kulturne in naravne dediščine, obujajmo ljudske šege in navade, urimo se v rokodelskih spretnostih domače in umetnostne obrti.
Prisluhnimo, kaj nam govori preteklost, v tem so skrite naše moči – duhovne, ustvarjalne, življenjske!

ZAKLADI SLOVENIJE – predstavitev ustanov, muzejske in etnološke delavnice

Naše korenine so del naše skupne in osebne zgodovine. Pomembno je, od kod prihajam, če naj vem, kam grem. Za nauke in spoznanja poskrbijo interpretatorji in nosilci kulturne in naravne dediščine na predstavitvenih stojnicah ter na etnoloških in muzejskih delavnicah. Skok v preteklost!

KULinarični spreHOD po štajerski preteklosti – spoznavanja kulturne dediščine in etnološka delavnica
21. 6., 16.00–20.00
Spoznavanje rastlin, ki so bile na slovenskem in avstrijskem Štajerskem prisotne že v železni dobi. Na ogled orodje, ki so ga uporabljali pred več kot 2500 leti ter kopije keramičnih posod, iz katerih so jedli otroci. Pokušina kulinaričnih izdelkov, nastalih na podlagi raziskav rastlin in življenja v prazgodovini ter razvitih s ponudniki projektne znamke Heriterra. Simbolični sprehod skozi kulinarično preteklost Štajerske, za najmlajše pa spoznavanje poljščin iz prazgodovine ter izdelovanje železnodobnega nakita.
◊ Anja Vintar, Zavod za varovanje kulturne dediščine Slovenije, projekt PaleoDiversiStyria

Potovanje v stari Rim– spoznavanje kulturne dediščine in etnološke delavnice
21. 6., 16.00–20.00
Spoznajte največji gradbeno-inženirski podvig iz rimske dobe pri nas in si izdelajte svojo repliko rimskega kovanca, najdenega na območju obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum. Za izziv pa še reševanje rimskih miselnih iger.
◊  Tajda Senica, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (projekt Claustra+)

Znanje in veščine iz depoja– spoznavanja kulturne dediščine in etnološka delavnica
21. 6., 10.00–13.00 in 16.00–20.00
Mala razstava drevesnih vrst, spoznavanje teh, rezbarjenje ter druge vsebine, ki jih negujejo v Posavskem muzeju Brežice. Letos že sedemdeseto leto. Čestitamo!
◊ Boštjan Kolar, Anja Medved, Posavski muzej Brežice

Steklarstvo in glažutarstvo – spoznavanje kulturne dediščine in ogled etnoloških primerkov
25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ogled orodij in pripomočkov za ročno izdelavo sodarskih izdelkov, kot so sodi, škafi, korita. Spoznavanje zgodovine glažutarstva na področju Pohorja in celotne Štajerske ter ogled nekaterih primerkov.
◊ Gorazd Osrajnik, Muzej Laznica, TD Limbuš

Srednjeveški tlakovci na Slovenskem – spoznavanja kulturne dediščine in etnološka delavnica
26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Srednjeveška tla so krasile podobe ptičev, zmajev, levov in rastlinskega sveta. Spoznavanje njihovega nastanka in motivnega sveta primerkov tlakovcev iz 17. stoletja. Likovno ustvarjanje replik tlakovcev v izvirni velikosti.
◊ Tomaž Majcen, STIK – Muzej Laško

Skok v čas prazgodovine in antike– delavnice kulturne dediščine in etnološke delavnice
26.–28. 6., 16.00–20.00
Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož deluje na širšem območju Ptuja, ki slovi po bogatih antičnih najdiščih, kjer je pred 2000 leti stala rimska Petoviona. Letos je 1950 let od prve omembe tega antičnega velemesta v pisnih virih. O tem, kakšno je bilo življenje takrat, se lahko pogovarjate z muzejsko arheologinjo, na delavnicah pa si izdelate rimsko družabno igro, rimski nakit in zmagoslavni lovorov venec.
26. 6.,  16.00–20.00: Delavnica »Terni lapilli«
Tudi v času antične Petovione so si ljudje radi krajšali čas z igrami. Ena od njih je bila Terni lapilli ali po naše Tri v vrsto. Na delavnici si staro igro izdelamo, se jo igramo in se preizkusimo v pisanju na voščeno tablico.
27. 6., 16.00–20.00: Delavnica »Antični nakit«
Vgrobovih antične Petovione so arheologi kot del noše pokojnega našli tudi antični nakit: uhane, zapestnice in prstane. Na ogled kopije antičnega nakita in izdelava »rimske« zapestnice.
28. 6.,16.00–20.00: Delavnica »Venec za zmagovalce«
Rimljani so zmagoslavne vojskovodje okronali z vencem iz lovorovih listov. Zmagovalci smo tudi mi, ker usvajamo zgodovino, zato si izdelamo lovorov venec in spoznamo opremo rimskega vojaka.
◊ Metka Stergar, Renata Čeh, Aleksandra Nestorović, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož

Od načrta do hiše – spoznavanje kulturne dediščine in etnološke delavnice
27., 28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ste že kdaj pokukali v gradbene načrte, sploh načrte zanimivih stavb v Mariboru? Postavimo jih na ogled naravnost iz Pokrajinskega arhiva Maribor. Izbrane osmislimo z zgodbami in jih prenesemo na tekstilno podlago.
Milena Antonić, Mojca Horvat, Vlasta Čobal Sedmak, Urška Pliberšek, Vid Kmetič, Boštjan Jerman, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor, Društvo za ZN za Slovenijo

PO ROKODELSKIH POTEH – predstavitev turističnih in rokodelskih organizacij ter posameznikov rokodelcev, predstavitve na stojnicah, rokodelski prikazi in delavnice

Stara znanja in ročne spretnosti – iz roda v rod gre pot. Ob predstavitvah na stojnicah, rokodelskih delavnicah in prikazih še druženja in pogovori z rokodelci in rokodelkami.

Polstenje in tkanje – spoznavanje obrti in rokodelske delavnice
21.–29. 6., 16.00–20.00
Ročno polstenje volne je ena najstarejših tehnik tekstilne umetnosti. Je prijetna rokodelska aktivnost, ki se je lahko nauči vsak in jo tudi uporablja. Iz polsti se izdelujejo oblačila, preproge, maske, čevlji, copati, torbe, klobuki, dekorativni izdelki in igrače. Delavnice suhega in mokrega polstenja ter male delavnice tkanja na tkalskih statvah. Iz naravne slovenske ovčje volne.
◊ Marija Srblin, Barbara Hadner, Vanja Kolar, Soven d.o.o.

Čebele in med – spoznavanje obrti in mala razstava »Od cveta do meda«   
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Med je slovensko naravno bogastvo. Po zdravje in nasvet k mojstrom čebelarjem. »Od cveta do meda«, ogled čebelarskih pripomočkov potrebnih za čebelarjenje.
◊ Vlado Vogrinec, Bruno Kirbiš, Pavla Karmel, Čebelarsko društvo Peter Močnik, Čebelarska zveza društev Maribor

Splav, panjska končnica, dravski kamen, naplavljen les, slano testo, stari strešniki – spoznavanje kulturne dediščine in etnološke delavnice
21.–23., 26.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spoznavanje splavarjenja in izdelovanje makete lesenega splava. Srečanje s kranjsko čebelo in izdelovanje panjske končnice ter okrasov iz kamenčkov reke Drave in naplavljenega lesa. Slikanje na stare strešnike in oblikovanje izdelkov iz slanega lesa.
◊ Turistično društvo Maribor, Janita unikatni nakit, Jana Umek

Zeliščarstvo ali Narava ima vselej prav  – spoznavanje narave in zeliščarske delavnice
21.–24., 27., 29. 6., 16.00–20.00
25. 6., 10.00–13.00
Po nasvet in tradicionalna zeliščarska znanja k zeliščarki. Zakaj, kdaj in katera zelišča nabiramo, njihova uporaba, pravilno sušenje, kako napraviti mazilo in še kaj. Pripravite svojo zeliščno mešanico za kopel, kuhanje, za čiščenje prostora ali dišavo za torbico.
◊ Marjetka Cesar, Moj cvet

Pleteni podstavki, bobike, klopotci, vuge – spoznavanje kulturne dediščine in rokodelske delavnice
21., 23., 26., 27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Mojstrica nam prikaže izdelovanje podstavkov iz brezovih vej.
Z njo bomo spoznavali tudi bobike, preproste punčke iz cunj, izdelane po zapovedih ohranjanja dediščine slovenskega ljudskega izročila. Spoznali bomo tudi klopotec. Ta je eden od pomembnih simbolov Slovenije.Ob svojem delovanju ustvarja ropot in se uporablja kot ptičje strašilo. Je neizogiben pripomoček na področjih, kjer raste vinska trta. Narejen je iz lesa, za spoznavanje pa bomo za izdelavo uporabili rastje iz narave.
Vuga je ročno delo, replika otroške igrače, narejena iz oreha po prvotnem načinu izdelave. Služi lahko kot igra ali spominek.
◊ Branka Janežič, rokodelka

Klekljanje, kvačkanje in vezenje– rokodelski prikazi in delavnice
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Klekljanje je obrt, pri kateri klekljar ali klekljarica s kleklji izdeluje čipko. Medtem ko so klekljarice klekljale, so se pogovarjale, pele, se družile ter učile klekljanja. Želite poizkusiti?
Vezenje je okraševanje oblačil in drugih izdelkov s šivanko in z nitjo. Vezenine so bile včasih dokaz ročnih spretnosti in natančnosti deklet, ki so vezle dolgo v noči. Poizkusite se v vezenju križcev in si naredite svojo vezenino.
Kvačkanje ni samo za babice, kvačkanje je za sproščanje. V uk preproste tehnike kvačkanja različnih vzorcev, zase ali za stanovanjski okras.
◊ Nada Vnuk, rokodelka

Baker, les in pluta– umetnostna obrt in delavnice
21.–25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ročno oblikovani izdelki iz bakra, lesa in plute, z motivi narave, življenja in mesta Maribor, ki se nam razodeva tudi na starih fotografijah in razglednicah. Med izdelki najdemo ročno izdelane miniature kozolcev iz naravnih materialov, kakršno si lahko sami tudi izdelate.
◊ Franc Lenhart, Proming skupina d.o.o.

Slovensko rokodelsko lončarstvo – spoznavanje obrti in rokodelska delavnica
22.–28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spoznavanje domače in umetnostne obrti lončarstva. Lončarski izdelki, sklede, pekači, vrtne lučke, glinene piščalke, lestenci, svetila – pravi lončeni raj. Popolnost v nepopolnosti ročnega oblikovanja. Sproščujoče in zdravo.
◊ Lorna Novak Jarh, Anina Novak Jarh, Nala Novak Jarh, Lončarski atelje Lorna

Lectarstvo, medičarstvo, svečarstvo – spoznavanje obrti in rokodelska delavnica
22. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Medičarsko-svečarska oziroma lectarska obrt zajema izdelavo medice, sveč in lecta. Sodi med najstarejše obrti na Štajerskem in je izrazito mestna obrt. Ob spoznavanju si lahko izdelate svečko satnico.
◊ Beno Kolarič, lectar, medičar, svečar

Cvetje iz krep papirja – rokodelske delavnice
22. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Šopki iz krep papirja so del tradicije naše kulture. Spremljali so marsikateri običaj in krasili marsikatero nevesto, ženina. Prenekateremu izdelovalcu je bil to edini vir dohodka, s katerim si je za veliko noč kupil novo obleko. Poizkusite, če bi od tega preživeli tudi sami.
◊ Natalija Zabav, rokodelka

Mozaik iz keramike – rokodelske delavnice
22.–23. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Mozaik so ornamentalne ali figuralne slike, izdelane iz barvnih kamnitih ali steklenih ploščic različnih oblik, pritrjenih z vezivi na površino. Izdelava mozaika je preprosta. Izberite motiv in sestavite lomljene koščke, tokrat keramike.
◊ Simona Avguštin

Krpanka – rokodelski prikazi in delavnice
22., 23., 25., 27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00  
Krpanka (angleško patchwork) je tehnika krojenja in šivanja blaga. Blago ukrojimo v različne oblike, ki jih sešijemo v izdelek. Izdelamo lahko prečudovita pisana pregrinjala, blazine, prte, torbe, oblačila in še mnogo tega.
◊ Nevenka Žlender, rokodelka

Čudežna moč zelišč  – spoznavanje narave in zeliščarske delavnice
23., 24., 26., 28., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Zeliščarstvo so prakse, znanja in veščine nabiranja, vzgajanja ter uporabe različnih rastlin in njihovih izvlečkov za zdravilne namene. Zdravilna, vrtna in divja zelišča v domačih pripravkih in kozmetiki. Katere zeli poznamo, kje rastejo, kako izgledajo in pri čem nam lahko pomagajo. Pa še venčki iz zeli in cvetja.
◊ Manja Weingerl, Herbessa

Kekec, super junak iz Slovenije in pastirčkova kapa spoznavanje pastirskega življenja s šivanko v roki
24. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Le vprašajmo Kekca, če kdaj brez kape v planino gre? Pred soncem in dežjem ga varuje, pa pri pastirskih igrah prav pride. Šivanko v roke, zašijmo si eno, tako polsteno s planiko okrašeno, in eno zapojmo. Juhej!
Natalija Zabav, rokodelka

Lončarstvo – rokodelske delavnice
24. 6., 26. 6.–28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
29. 6., 16.00–20.00
Oblikovanje gline na lončarskem vretenu ni čisto preprosto, toda vaja dela mojstra!
◊ Suzana Rajh, Helena Rajh, Sonja Hrastnik, Lončarski center Maribor

Les, smola, naravno cvetje – rokodelske delavnice
24., 25., 28., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Združevanje naravnih materialov v unikatne izdelke, ki polepšajo vaš dan. Obdelajte svoj košček lesa v čudovit obesek ali amulet za srečo.
◊ Vesna Živković, rokodelka

Steklopihaštvo – prikaz stare obrti
25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Steklopihač pri odprtem plamenu. Prikaz tehnike izdelave in oblikovanja stekla. Spoznavanje steklopihaštva in steklarske industrije, nekoč in danes.
◊ Steklopihaštvo, Zvonko Drobnič s.p., Društvo steklarjev Slovenije

Eko vas – spoznavanje kulturne in naravne dediščine ter sonaravnega načina življenja
25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 
Predstavitev ideje  o nastajajoči eko vasi na območju Lovrenca. Spoznavanje primerov dobrih praks, gradnja hišk iz naravnih materialov in izdelava makete eko vasice skupaj z obiskovalci. Trajnostno sobivanje, skrb za ljudi, živali in sožitje vseh.
Društvo za trajnostni razvoj podeželja CTRP Maribor, socialno podjetje

Tradicionalna hiška – spoznavanje nepremične kulturne dediščine
25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 
Ustvarjanje hišk na tradicionalni način gradnje z naravnimi materiali ter ljudskimi arhitekturnimi elementi. Posnemamo izgled in način gradnje zidane ali cimprane panonske hiške.
 Nika Arnuš, ustvarjalka na področju naravne gradnje

Mozaik iz stekla – rokodelske delavnice
25., 28., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Mozaik je umetniško delo ali podoba sestavljena iz majhnih koščkov. Izdelovali so ga že 3000 let pred našim štetjem. Za prikaz in izdelavo lončki ter drugi praktični predmeti, v mozaični preobleki.
◊ Natalija Zabav, rokodelka

Les je lep – domača obrt in rokodelski prikaz
26., 27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Oblikovanje in rezljanje različnih lesenih izdelkov, klopotcev, klopi, stojal, krmilnic, valilnic, jedilnega pribora, medalj. V domači delavnici izpod rok mojstra nastaja tudi tradicionalni izdelek pležuh, po domače pok, ki je že desetletje spominek občine Hoče – Slivnica. Mojster ga izdeluje v naravni velikosti – za zimske radosti.
◊ Jožef Pehar, rokodelec

Slamnikarstvo – spoznavanje kulturne dediščine in rokodelske delavnice
29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Stara domača obrt izumira. A včasih je bil v Domžalah največji slamnikarski center Evrope. Spoznajte njihovo tradicijo. Šivanje cekarjev in slamnikov ter izdelovanje slamnatih kit. V izdelovanju slednjega se lahko poizkusite tudi sami.
◊ Ana Cajhen, Slamnikarski muzej Domžale, Kulturni dom Franca Bernika Domžale

FOLKLORA NAŠE DOMOVINE, LJUDSKO ŽIVLJENJE, LJUDSKO IZROČILO

Plešemo in pojemo, po ljudsko ga godemo – predstavitev folklornih dejavnosti

Predstavniki ljudskega izročila nas z glasbo popeljejo nazaj v preteklost, h koreninam naše domovine, naših prednikov. Občudujmo narodne noše pokrajin Slovenije in oblačilno kulturo našega naroda. Okušajmo tradicionalne slovenske, domače dobrote. Še posebej dobro pa lahko spoznamo dediščino Lancove vasi in okolice. Harmonikarji nam predstavijo najmlajši ljudski instrument, harmoniko, katere meh lahko tudi sami raztegnete.

22. 6., 16.00–20.00: FS KUD Rogoznica
23. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00: Svetovno združenje ljubiteljev harmonik, Vojko Selinšek
29. 6., 16.00–20.00: FD Lancova vas

SVET JE PISAN PLANET – spoznavanje drugih kultur

◊ Organizatorka in koordinatorka: Marja Guček
Na svetu živi več kot sedem milijard ljudi, različnih po barvi, spolu, starosti, velikosti, kulturi, verskih in političnih prepričanjih, značajih in še marsičem. Skupno vsem pa je, da bivamo na prelepem modrem planetu, ki kroži v galaksiji v neznano velikem vesolju. Spoznavajmo se, predvsem pa se imejmo radi.

Svet je pisan planet – spoznavanje drugih kultur z mednarodnimi gosti
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Govorimo različne jezike, imamo različne omike, navade, zaklade narave in prednikov. Kako se v različnih jezikih pozdravljamo, kako pišemo, kako proslavljamo, kakšne zastave vihrajo v znak sreče in sprave, kakšne igre se igramo … Z mednarodnimi gosti spoznavamo druge kulture, v delavnicah ustvarjamo, pišemo in se učimo izgovorjave, poslušamo glasbo in pesmi, prebiramo knjige v drugih jezikih, pravljice so povsod doma. Kulture skozi predstavitve in delavnice z gosti širnega sveta – iz Kurdistana, Rusije, Srbije, s Šrilanke, iz Eritreje, Senegala, Romunije in Pakistana. Pa kultura romov in ameriška kultura v 50.-ih letih prejšnjega stoletja. Svet je res pisan planet!

21. 6., 10.00–13.00, Pozdrav iz drugih držav – danes spoznavamo KURDISTAN, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva
22. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 Pozdrav iz drugih držav – danes spoznavamo SRBIJO, Srpsko kulturno društvo Maribor, RUSIJO, Zavod Ruski dom Maribor, in PERZIJO, SAND, Matej Novak s.p.
23. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 Pozdrav iz drugih držav – danes spoznavamo PERZIJO, SAND, Matej Novak s.p., in ŠPANIJO, Hiša! Društvo za ljudi in prostore, so.p.
24. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 Pozdrav iz drugih držav – danes spoznavamo AMERIŠKO KULTURO V 50.-IH LETIH, Društvo ljubiteljev ameriške glasbene kulture iz 50. let 20. stoletja, in ŠPANIJO, Center za pomoč mladim Maribor
25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 Pozdrav iz drugih držav – danes spoznavamo ROMSKO KULTURO, Znanstveno-raziskovalno združenje za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA, so.p., Društvo za podporo mladim Romom in Romsko društvo Romano Pralipe, so.p. in NOVI SAD – EVROPSKO PRESTOLNICO MLADIH 2019, OPENS2019 
26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 Pozdrav iz drugih držav – danes spoznavamo ERITREJO, Mladinski kulturni center Maribor, in NOVI SAD – EVROPSKO PRESTOLNICO MLADIH 2019, OPENS2019
27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 Pozdrav iz drugih držav – danes spoznavamo ROMSKO KULTURO, Znanstveno-raziskovalno združenje za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA, so.p., Društvo za podporo mladim Romom in Romsko društvo Romano Pralipe, so.p.
28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 Pozdrav iz drugih držav – danes spoznavamo ROMUNIJO, GO Free, in ŠRI LANKO, Anesta Barnett
29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 Pozdrav iz drugih držav – danes spoznavamo PAKISTAN, Muslimansko društvo Ahmadija – Društvo za informiranje o Islamu, in ŠRI LANKO, Anesta Barnett
◊ mednarodni gosti, Marja Guček

Mednarodna bralna plaža – literatura v tujih jezikih
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Na knjižnih policah najdemo poljudnoznanstveno in lepopisno literaturo v tujih jezikih, ki povabi k spoznavanju, tako jezika kot vsebine, ako jezik tudi razumemo.
◊ Bukvarna Ciproš

Zastave sveta – igra
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Poznaš zastavo Grčije? Kaj pa Estonije in Gane? Sprehodi se med zastavami in poveži zastave in imena držav.
◊ Marja Guček

Pesem je povsod doma – nastop otroških pevskih zborov z ruskimi pesmimi
22. 6., 11.00–13.00
Nastop otroških vokalnih skupin iz Graza, Ljubljane in Maribora.
◊ Zavod Ruski dom, Maribor

Folkart na obisku v Art kampu – druženje s folklornimi skupinami
24., 27., 28. 6., 18.00–19.00
Folkart je do danes gostil že folkloriste iz vsega sveta. Predstavlja običaje, noše in plese ter prinese duh drugih daljnih in bližnjih dežel med nas. Na obisk in druženje v Art kamp letos prihajajo skupine iz Baškortostana, Mehike in Guama. Na pravi nastop pa povabi program Glavnega odra na Trgu Leona Štuklja.
23. 6., 18.00–19.00, Folkart se predstavi – Obisk iz Irske
24. 6., 18.00–19.00, Folkart na obisku – Obisk iz Baškortostana
27. 6., 18.00–19.00, Folkart na obisku – Obisk iz Mehike
◊ Alenka Klemenčič, Folkart

Pogovori se z menoj!
26. 6., 10.00–13.00
27. 6., 16.00–20.00
Akcija Pogovori se z menoj, ki udeležencem omogoča, da se preizkusijo v različnih tujih jezikih.
◊ Zavod PIP, Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Podravje

Snapshots from the borders
26. 6., 10.00–13.00
Predstavitev projekta Snapshots from the borders ter medkulturna likovno-gibalna delavnica.
◊ Mestna občina Maribor

Kam na naslednje potovanje?
27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Kam na naslednje potovanje, kakšni so trenutni potovalni trendi, kaj je trajnostni turizem, kako izbrati hostel … Opremljeni na potovanje s Popotniškim združenjem Slovenije.
◊ Popotniško združenje Slovenije

UMETNOST ZORI – vizualna umetnost, umetnost oblikovanja in novomedijska umetnost

◊ Organizatorka in koordinatorka: Irena Pamič
»Umetnost je zato, da vznemirja, znanost pomirja«, pravi Georges Braque in tako povabljeni na vznemirljivo popotovanje in raziskovanje sebe skozi raznolike umetniške delavnice in predstavitve. Umetnost v dediščini, slikarstvo, grafika, kiparstvo, oblikovanje lesa, pletenje, elektronika, vsak dan kaj novega. Velike skupinske slike, slikanje na naravne materiale, gradnja iz ilovice, maske, nakit, uporabni predmeti. Umetnost nas zori.

mala LIKOVNA – likovne in oblikovne delavnice za najmlajše
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Otrokova kreativnost je brez meja. Uporablja glino in barve, domišljijo in smeh. Monotipija na mono razglednici, živali iz gline, sodobni mozaiki, preproste zapestnice … Ustvarjanje slike ne da bi se z roko ali s čopičem dotaknili platna, po navdihu slikarja Jacksona Pollocka. Odjadrajmo v svetove ustvarjanja!
◊ Urša Vidmar, Tina Matko

Škratova ropotarnica – mala kiparska in arhitekturna delavnica
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V Škratovi ropotarnici žagamo, brusimo, pilimo, vrtamo, zabijamo, škratja mojstra pa nam razkrivata skrivnosti rokovanja z orodji, trike pri načrtovanju in oblikovanju predmetov iz lesa. Obeski, verižice, škatlice in tudi pohištvo – ustvarjamo brez močnih orodij in elektrike. Primerno za 7- in 70-letnike, pa vse vmes. Si ti čez les?
◊ Žiga Erlač, Aljaž Erlač

Pozdrav iz Art kampa 2019 – digitalna razglednica
21. 6., 16.00–20.00
22. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
23. 6., 10.00–13.00
S tehniko animiranega filma izdelujemo kratke digitalne razglednice – Pozdrav iz Art kampa! Udeleženci spoznavamo, kako nastane animirani film, risanka, postopke nastajanja stop animacije in za to potrebno opremo. Pri delu uporabimo naravne materiale (listke, vejice, storže …), ki jih naberemo v parku.
◊  Hana Repše, Društvo za razvoj filmske kulturne

Interaktivno risanje in zvok – naloge iz novomedijske umetnosti in razstava
22.–25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Monika je intermedijska umetnica in raziskovalka umetniškega področja novih medijev. Ih, kaj pa je to?, porečete. Povabljeni k razširjanju obzorij. Preizkusite se na delavnici interaktivne risbe, proizvajanja zvoka z elektrotehničnimi komponentami na doma izdelanih sintetizatorjih zvoka, po domače sintesajzerjih, in pomoliti nos na razstavo manjših projektov umetnice, ki nas zagotovo ne pustijo ravnodušnih.
◊ Monika Pocrnjić, samostojna intermedijska umetnica

Uporabna umetnost in reciklaža – delavnica in prodajna razstava
22. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
23.–27. 6., 16.00–20.00
Na ogled in v nakup ročno izdelan nakit iz različnih materialov, v katere so odtisnjene predvsem naravne strukture. Iz odpadne plastike si izdelajmo unikaten kos, ki ga pobarvamo z vodoodpornimi barvami, izpostavimo vročini, da se skrči in preoblikuje, iz katerega lahko nastane obesek ali element za izdelavo nakita.
◊ Urša Rotman in Andrej Novak, izobraževanje in umetniško ustvarjanje s.p.

DIY delavnice – umetnost in tehnologija
22. 6., 27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Delavnice DIY ali naredi si sam, v maniri elektronike in akustike. Društvo se ukvarja s kulturno-umetniškimi intervencijami, raziskovalno dejavnostjo s področij zvoka, bivanja, ustvarjanja, družbenega opolnomočenja, tehnologije, naravnih in družbenih pojavov ter z zvočnimi participativnimi intervencijami. V pričakovanju!
Narmej Grager Lutarič in Sara Korošec, Kreativno društvo Objemko

UNI-KAT – kvačkamo in šivamo ter prodajna razstava
24.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ključni sestavini ročnih izdelkov sta ljubezen do ustvarjanja in vztrajnost v izpopolnjevanja samega sebe. Tak izdelek je srčni unikat z osebno noto, ki ga zares lahko cenimo. Spoznavajmo pomen ročnih spretnosti in si vsak dan v drugi tehniki ali na drugo temo izdelajmo čisto svoj izdelek.
◊ Mihelca Šuper in Klemen Lukman, Zavod INFINITUM

Grafika – raznolike grafične tehnike
24.–26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor nam predstavljajo projekt Hangr, moda + ozaveščanje, ter druge dejavnosti in programe šole in nas vodijo pri ustvarjanju v različnih grafičnih tehnikah – linorez, kolažni tisk, sitotisk, monotipija. Tiskamo na različne materiale in predmete ter skupaj ustvarjamo grafično knjigo.
◊ Srednja šola za oblikovanje Maribor, profesorica Marija Toure in dijaki Lorena Hamler, Ana Markovič, Ana Žmegač, David Rogina, Katarina Šuster, Urban Vicman, Jakob Golob, Tinkara Radmilovič

Delavnice z Društvom za sonaravno in ustvarjalno bivanje Sajan
26.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Zemlja piše zgodbe je delavnica, v kateri uporabljamo zemljo kot material za ustvarjanje. Obujamo gradnjo iz preteklosti, današnjo ekološko gradnjo, z ilovico in lesom, in lončarsko obrt. V delavnici mozaika pa skupaj gradimo mandalo. Več kot nas je, bolj luštno se imamo.
◊ Janja Repina Potočki, Saša Potočki, Društvo za sonarno in ustvarjalno bivanje Sajan

Igra Spomin – likovna delavnica Umetnostne galerije Maribor
28., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Izdelaj si igro Spomin iz preteklih katalogov, letakov in plakatov programa UGM. Na ta način se skozi igro srečaš s področji dela ter z razstavnim in drugim programom ustanove Umetnostne galerije Maribor.
◊ Brigita Strnad, Urša Rotman, Ajda Sitar, UGM

UMETNOST NA STOJNICI – predstavitev umetnikov in mojstrov ter njihovega dela, prodajna razstava in ustvarjalne delavnice

Melete Art
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Melete Art  je unikaten nakit iz žice in poldragih kamnov ter drugi umetniški izdelki. V delavnici si lahko v prvih dneh izdelate nakit, zapestnice in ogrlice iz lesenih perlic in prejice, v nadaljevanju festivala pa iz bakrene žice in steklenih perlic drobna drevesca za amulet.
◊ Manja Reherman, Melete Art

Lepo in mično – Nakit Lili
22.–25. 6., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Nakit, šatuljice in druge lepe reči – s preprosto servietno tehniko do mičnega izdelka.
◊ Lijana Lepej – Nakit Lili

Trbovlje Novomedijsko mesto
22. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Društvo Trbovlje Novomedijsko mesto se predstavlja z dvema delavnicama iz svojega programa. Stop motion animacija s pametnim telefonom in delavnica izdelovanja origamijev, stara japonska tehnika zgibanja. Gibljive slike in zgiban papir! Povprašate pa lahko tudi, kaj je novomedijski festival Speculum Artium. Za razgiban um!
Bogdan Šteh z ekipo, Društvo Trbovlje Novomedijsko mesto

Web Nox – razstava mladih lokalnih umetnikov
24. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Razstava ilustracij in drugih umetniških reprodukcij mladih lokalnih umetnikov, ki jih razstavljamo v spletni galeriji Web Nox in prodajamo preko spletne trgovine Media Nox.
MKC Maribor, Blaž Gamse, Sonja Gregorn

Lesem
28., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Lesem oblikuje Valerija, ki je zgodbo svojega kreativnega jezika pričela že kot otrok in jo po večletnem delu v grafičnem oblikovanju zamenjala za les in makrame. Njen ustvarjalni proces sledi principu raziskovanja naravne forme lesa, ki jo kombinira z umetnostjo vozla. Formo poudari, uokviri ali harmonično vplete v uravnotežene kompozicije. To pomeni, da se zgodba vsakega kosa prične že z izbiro lesa in se nato gradi do zadnjega vozla. Zgodba Lesem je zgodba o vsakem oblikovanem kosu, ki pa svoje resnično življenje dobi ob osebi, ki ga nosi.
◊ Valerija Seme in Barbi Seme, Lesem

Yuliya Kunova – samostojna oblikovalka oblačil
28., 29.6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Predstavlja se glasbenica, ki v prostem času kreira in šiva ter v obojem neznansko uživa.
◊ Yuliya Kunova

Mural ART KAMP – delavnica slikanja na veliko platno, mural painting
25.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Mural je velika slika na zunanji steni zgradbe, ki ovekoveči nek dogodek, razmišljanje. V parku, kjer ni zgradb, umetnik slika na veliko platno, povabi k opazovanju in soustvarjanju. Naslov zgodbe – Art kamp.
◊ Guillermo Daniel Escalante Rodriguez, AAI Articulacion Artistica Internacional

BRALNA PLAŽA – literarna zabava

◊ Organizatorka in koordinatorka: Vojka Miklavc
Knjige so naše prijateljice. Ako jih vzamemo v roke in na stežaj odpremo platnice, lahko kakor ptice poletimo v daljne neznane svetove. Na Bralni plaži se lahko sončimo med vrsticami, prisluhnemo školjki, ki šepeta zgodbe, jadramo na valovih ustvarjalnosti in zidamo poetične gradove.

Bolje branje kot nerganje – branje knjig iz naših knjižnih zbirk
21.–29. 6., 10.00–20.00
Je kaj lepšega, kot zleknjen pod staro drevo v parku pobegniti v čisto drug svet? S pticami med knjižnimi policami, v zgodbah svež pogled!
◊ Zavod MARS Maribor

Knjižna bolha – menjalnica knjig
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Knjižna bolha so knjige, ki živijo na posebni polici in si želijo, da jih kdo posvoji. V zameno za knjigo iz Knjižne bolhe pa prinese svojo knjigo, ki jo bo kasneje posvojil kdo drug. Knjiga za knjigo.
◊ Zavod MARS Maribor

Bukvarna na Bralni plaži – antikvariat dobrih starih bukev iz dobrih starih cajtov
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Da starih knjig mlini ne zmeljejo v papirno kašo, v Mariboru poskrbi Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ. S svojo potujočo bukvarno se za kratek sladki čas ustavijo v parku in nam ponudijo izbor dobrih starih bukev iz dobrih starih cajtov. Za dobri stari prostovoljni prispevek.
◊ Bukvarna CIPROŠ, Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ

PRAVLJIČNE URICE V PRAVLJIČNEM PAVILJONU – pripovedovanje pravljic in zgodb

22.–29. 6., 10.00
Vsako jutro ob 10. uri povabljeni na prebujanje ob pripovedovanju zgodb in pravljic v paviljon pravljično lepega parka, kjer žvrgolijo ptice, iz krošnje v krošnjo skačejo veverice in so res tudi neresnice. Po pravljici pa še druženje in pogovarjanje.

Čitalnica na dvorišču: Pravljice iz gozda s pripovedovalko Katjo Preša
22. 6., 10.00
Gozd je v pravljicah včasih pribežališče, drugič skrivališče ali pa je treba skozenj na poti do boljšega življenja. Poln je živali, čudežnih rastlin, vil in razbojnikov, s katerimi se boste srečali v gozdnih zgodbah od tu in tam, nabranih z vseh vetrov.
Z otroki in odraslimi na pot pravljic porajža Katja Preša, ki s samosvojim slogom interpretiranja že dolgo pripoveduje zgodbe malim in velikim. Najraje take, ki so zasukane na hec.
◊ Katja Preša, pripovedovalka, Vojka Miklavc, Zavod MARS Maribor

Kam pa kam, kamišibaj? z Malim pa papirnatim gledališčem
23. 6., 10.00
Kamišibaj je posebna umetniška oblika, majhna po svojih izmerah, a velika po svojih zmožnostih. Je pripovedovanje zgodb ob slikah na malem lesenem odru butaj, ki tradicionalno izvira iz Japonske. Zgodbe, ki se ujamejo v to malo gledališče, so zelo različne, od ljudskih, avtorskih, takih za odrasle, do poezije. Najraje pa pripovedujemo take, ki so za vso družino. V Mariboru deluje Malo pa papirnato gledališče, ki združuje pripovedovalce in pripovedovalke različnih slogov, vsem pa je skupna okuženost z virusom kamišibaja.
Špela Hren Juhart, Metka Damjan in Tanja Lužar so navdušene kamišibajkarke, ki šibajo med zgodbami sem ter tja in opozarjajo, kamišibaj je nalezljiv in neozdravljiv. Na gledanje in poslušanje!
◊ Špela Juhart, Metka Damjan, Tanja Lužar, Malo pa papirnato gledališče

Pravljično v poletje – zgodbice, bajke in povesti s pravljičarkami Pionirske knjižnice Rotovž
24.–28. 6., 10.00
Od torka do sobote brez pardona, brez pomote, strašno fine zgodbe, bajke in povesti, do zadnjega diha, pri polni zavesti pripovedujeta pravljičnim svetovom zvesti pravljičarki, zgodb krmarki. Vsak dan vsaj eno in še eno več, če ne boste od prve preč!
◊ Zdenka Gajser, dr. Andreja Erdlen, Mariborska knjižnica, Pionirska knjižnica Rotovž

Čitalnica na dvorišču: Živa sem! s striparjem, z zgodbarjem, lutkarjem … Andrejem Štularjem
29. 6., 10.00
»Živa Pesek iz kraja Votlo je junaška, hitra, vesela in radovedna deklica, ki se lahko kosa z najbolj drznimi fanti. Navdušena je, kadar sreča nove ljudi in brez težav komunicira z neznanimi bitji. Nadvse modro odgovarja na zapletena vprašanja, poleg tega pa snuje tudi svoj lastni jezik in rime. S prijatelji se rada loteva težavnih in zapletenih nalog, ki jih rešuje spretno ter igrivo. Ima tudi svojo največjo nasprotnico, ki ji je ime Bajsa Hinavska. Žive to nič ne skrbi, ker dobro ve, kako opraviti s pokvarjenci, lažnivci in drugimi barabami.« Stripburger
Andrej Štular, ki je Živo ustvaril in oživil, je ustvarjalec stripov na planetu Stripburger in lutkar Lutkovnega gledališča Nebo, se pa spogleduje tudi s kiparstvom, fotografijo in filmom.
Po zgodbi nas povabi še na ustvarjanje – seveda stripovsko! Špasno bo.
◊ Andrej Štular, Stripburger, Vojka Miklavc, Zavod MARS Maribor

USTVARJALNE POSTAJE – ustvarjalne delavnice in predstavitve

Ustvarjalnost je v nas. Tako nastanejo knjige, za zgodbe zrastejo lutke, iz glave na papir švignejo stripi, na platno animirani filmi, pa še marsikaj. Se vidimo na postaji!

Lutke iz cize – predstavitev različnih lutk in lutkovnih tehnologij
21. in 28. 6., 16.00–20.00
22. in 29. 6., 10.00–13.00
Lutke so stare kot svet. Čisto zares. Lahko visijo na nitih ali so nataknjene na palico, lahko se jih nadene kot rokavice. Lahko so sence ali predmeti. So vseh mogočih oblik, velikosti in barv, narejene iz različnih materialov in v različnih tehnikah. In kako nastanejo, kdo jih naredi, s katerimi orodji in postopki? Na vsa ta vprašanja imamo odgovore, izdamo pa vam tudi kakšno lutkovno skrivnost!
◊ Lutkovno gledališče Maribor

Stripoteka – delavnica risanja in pisanja stripov in stripovskih zgodb z dr. Horowitzem
22. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00 
Kako ustvariti svojo stripovsko zgodbico? Vabljeni na delavnico z ilustratorjem, s karikaturistom in striparjem Cirilom Horjakom aka dr. Horowitzem, ki je v preteklosti prejel prestižno nagrado Društva novinarjev Slovenije, zna pa tudi fino in hudomušno pripovedovati in navduševati.
◊ Ciril Horjak, Večer

Fino z Brino – delavnica stop animacije pikselacije
23. 6., 17.00–20.00
Pikselacija je posebna tehnika ustvarjanja animiranih filmov, v kateri namesto lutk premikamo ljudi. Na ta način lahko letimo po zraku, hodimo skozi stene in drevesa, izginemo v knjigo ali se pojavimo iz nič. Povabljeni v čarobni svet animacije!
◊ Brina Fekonja, Društvo za razvoj filmske kulture in Zavod MARS Maribor

Angleščina za otroke – učenje po metodi Helen Doron English
23.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Zabavno učenje angleščine skozi pravljice in ustvarjalne delavnice, za otroke stare od 3 mesecev do 19 let.
◊ Helen Doron English Maribor, Peritum d.o.o

Premika, kar se knjige in zgodb dotika – ustvarjalne delavnice na temo črke, besede in zgodbe
24.–28. 6., 17.00–20.00
Ustvarjajmo ob zgodbah, ustvarjajmo zgodbe! Kadar beremo debele romane, nam kazalka pokaže, na kateri strani smo zaspali. Pisatelji in pisateljice si pomembne ideje in zamisli zapišejo v Beležko za pomembne ideje. Vanjo včasih zapišejo kar cela poglavja. Kje pa najdejo navdih? V svetu okoli sebe. Posebej za to si izdelamo Iskalec navdiha, ki mu rečemo tudi Daljnogled za ptiče. Zgodbe pa lahko tudi uprizorimo – z lutkami ali pa v malem kamišibaj gledališču. Na ustvarjanje!
◊ Deja Popošek

IGRALNA JASA – igre naše in vaše mladosti

◊ Organizatorka in koordinatorka: Vojka Miklavc
Igra je spontana in ustvarjalna aktivnost, ki se pojavlja v vseh obdobjih našega življenja. Igra je svobodna, odprta in prijetna. Preko igre spoznavamo sebe in svet. Igramo se zaradi zadovoljstva. Končen rezultat igre ni pomemben, ne služi prihodnosti, ampak je tukaj in zdaj. Igraj se, igraj!

Igra raja – igranje na Igralni jasi
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Na Igralni jasi se igramo. Velike »natravne« igre vabijo k druženju. Človek ne jezi se, Tvister, Mlin … Vsak dan posvetimo tudi eni od dobrih starih družabnih iger, za katere skoraj ne potrebujemo pripomočkov ali pa jih najdemo v predalu, v naravi – vse ostalo je v srcu in glavi. Zvezde metat, Slepe miši, Gnilo jajce, Ali je kaj trden most?, Ljubljana – Zagreb – Beograd – Sarajevo – Skopje – Titograd in še mnoge druge. Pridi z nami se igrat!
◊ Staša Grilc, Zavod MARS Maribor

Igre in igrače sveta – izdelovanje iger in igrač
21. 6., 16.00–20.00
22.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V tistih časih, ko še ni bilo trgovin, so si otroci igrače izdelovali sami. Kar izmislili so si jih in jih naredili iz naravnih in odpadnih materialov. In tega se lotevamo tudi mi. Zbiramo, recikliramo in uporabljamo domišljijo. Naj igrače oživijo!
◊ Violeta Jolić, Nika Zupan, Društvo Velenjski raziskovalni studio Venera

Bobnarska igralnica – glasbena raziskovanja
21.–29. 6., 16.00–20.00
Tudi raziskovanje zvokov je igranje. Na odeji sredi trate lahko na ves glas zaropotate. Raziskujemo zvoke, na fajn uglašujemo odrasle in otroke!
◊ Barbara Ciglar

Izdelam si zvočilo – delavnica izdelovanja zvočil in preprostih glasbil
21.–29. 6., 16.00–20.00
Spretnost preoblikovanja vsakdanjih predmetov v pravcato glasbilo ali zvočilo je posebna umetnost. Ako nam to pokaže mojster, nam gre lažje od rok. Poskusim sam in zaigram!
◊ Bruno Planinc, Katarina Studen

Carrom – Indijski prstni biljard
22. in 23. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Carrom velja za enega najpopularnejših indijskih športov. Igramo ga na leseni plošči kvadratne oblike s strikerjem, ki je narejen iz trde plastike in z majhnimi žetoni, ki so izdelani iz lesa. Namen igre je da s strikerjem potopimo žetone in kraljico v eno izmed štirih lukenj, preden to uspe našemu nasprotniku. Za vse, ki ga še ne poznate – več v Art kampu!
◊ Tadej Šalamun, Lea Pšeničnik, Carrom društvo Maribor

Cirkuška delavnica – učenje cirkuških spretnosti
23. 6., 10.00–13.00
Pravi cirkusanti hodijo po rokah, skačejo premete, krotijo najrazličnejše predmete. V Cirkuški delavnici se lahko poskusite v žongliranju s kiji in žogicami, vrtenju hulahopa, lovite ravnotežje na vrvi in izveste kako rokovati z diabolom in kitajskimi krožniki. Uf, same strašne reči!
◊ Gašper Malek, Miha Malek, Doroteja Terbovšek, Rekreacijsko – igralno društvo Eleja

Živa vragolija – delavnica cirkuških vragolij
29. 6., 10.00–13.00
Spoznavanje pestrosti cirkuških spretnosti in veščin ter interaktivne igre. Morda dobiš cirkuški čin!
◊ Živa Stojanovič

KORENINE SRCA – humanitarnost in dobrodelnost

◊ Organizatorka: Vesna Gomboc
◊ Koordinatorka: Mojca Hadela

Korenine srca so zaklad. Povezujejo in predstavljajo humanitarne organizacije s področij zdravstva, sociale, vzgoje, izobraževanja, mladinskega dela, prostovoljstva in okolja. Predstavniki in uporabniki organizacij nam svoje neprecenljivo delovanje približajo na ustvarjalen in edinstven način. Pridružimo se jim v predstavitvah, igranju iger, ustvarjalnih aktivnostih, reciklažnih delavnicah, svetovanjih, različnih prikazih in ozaveščanjih o vrednotah, ki nam bogatijo življenja in osmišljajo odnos s sočlovekom. Iz korenin srca v srce sveta!
◊ Društvo paraplegikov Podravja, ŠENT – CDZS Podravska regija, enota ŠENTLENT, Ozara Slovenija, Dnevni center Maribor, Ozara, storitveno in invalidsko podjetje d. o. o., Varstveno delovni center Sonček Maribor, Center za pomoč na domu Maribor, PIKA, dnevni center za mladostnike in otroke Maribor, Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza,  Zaposlitveni center Avantus, PUPILLAM – društvo za razvoj potencialov, soc. p., Društvo salezijanski mladinski center, Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže Maribor, VGC Štajerska, Dom Danice Vogrinec Maribor, Dom pod Gorco d. o. o., Društvo TOTI DCA Maribor, Društvo študentov invalidov Slovenije, Društvo gluhih in naglušnih Podravja, Društvo študentov psihologije Maribor, Pedagoški inštitut Maribor, Medgeneracijsko društvo za samopomoč Drava, Slovenska filantropija, Center za sluh in govor Maribor, Osnovna šola Antona Janše Radovljica, Zavod Vitis, Center za izobraževanje, usposabljanje in rehabilitacijo Ptuj

Društvo Pupillam, so. p. – društvo za razvoj potencialov
21., 22., 26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ko ljudje delamo to, kar nas veseli in s svojim delom osrečujemo tudi druge, smo izpolnili svoje poslanstvo. Poslanstvo društva Pupillam je spodbujati dobro v vseh ter povezovati in spodbujati k sodelovanju za dobrobit ljudi, živali in narave. Pupillam predstavljaZERO WASTE življenje in vabi na delavnice ponovne uporabe in predelave tekstila, s šivalnim strojem, v sodelovanju s podjetjem BO-MA šivalni stroji, in brez. V primeru dežja 22. 6. povabljeni na skok v lužo. Za vse generacije!

Center za pomoč na domu
21., 24., 26.–28. 6., 10.00–13.00
Razstava izdelkov uporabnikov programa ter predstavitev programov za uporabnike pomoči na domu, projekt CrossCare, Knjižnica za starejše, Večgeneracijski center Štajerska. Vabljeni na delavnico izdelovanja uporabnih in okrasnih predmetov iz papirja, barvanje mandal in oblikovanje z glino ter na praktično delavnico Joga za sklepe. Pripravljamo vpogled v delovni dan socialne oskrbovalke na domu in predstavljamo poklic, ki je v družbi vedno bolj iskan.

Društvo študentov psihologije Maribor
24.–26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Mlado, vendar angažirano študentsko društvo se zavzema za boljše pogoje in razmere študija psihologije v Mariboru, boljše življenje študentov ter za sodelovanja s tujimi in domačimi študentskimi organizacijami, profesionalnimi strokovnimi organizacijami in posamezniki s podobnimi nameni in cilji. Vabljeni na senzorične delavnice, izdelovanje origamija, denarnic iz tetrapaka, lantern s serivetno tehniko in poslikavo cvetličnih lončkov.

Društvo paraplegikov Podravja
25. 6., 16.00–20.00
Društvo paraplegikov Podravja je invalidska človekoljubna organizacija. Poslanstvo društva je ustvarjanje pogojev za celovito vključitev paraplegikov v življenjsko in delovno okolje ter v vse oblike družbenega in kulturnega življenja pod enakimi pogoji, kot jih ima zdrava populacija, in pod posebnimi možnostmi ter pogoji, ki so specifični za aktivno življenje paraplegikov v vseh segmentih družbe. Spoznajte likovnika in rezbarja, prisluhnite zabavni glasbeni točki in se preizkusite v metanju na koš s skupino košarkarjev, ki bodo igrali na »trojke«. Pa še nekaj sladkega!

Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor
25., 27., 28., 29. 6., 16.00–20.00
»Razumeti in biti razumljen« je vodilo društva, v katerem uresničujejo potrebe gluhih, naglušnih in gluhoslepih članov. V invalidski organizaciji izvajajo posebne socialne programe in nudijo strokovno pomoč invalidom sluha. Člani sodelujejo v številnih aktivnostih v okviru sekcij društva – družabništvo, kultura, informatika, računalništvo, izobraževanje, učenje slovenskega in znakovnega jezika gluhih, foto in video, dopisništvo, upokojenci, šport in rekreacija, sociala in medsebojna pomoč, pomoč ostarelim invalidom sluha na domu … Spoznajte njihov svet in se učite slovenskega znakovnega jezika!

OZARA storitveno in invalidsko podjetje d. o. o.
26., 27. 6., 10.00–13.00
Ozara izvaja programe namenjene brezposelnim, invalidnim, težje zaposljivim osebam z ovirami in s posebnimi potrebami, ki izhajajo iz bolezni, okvare ali funkcijske omejitve. Ponujajo različne proizvodne in storitvene dejavnosti, ki jih izvajajo z lastnim kadrom, redno se udeležujejo izobraževalnih seminarjev in sledijo novostim na področju vseh storitev, ki jih nudijo. Povabljeni v delavnico izdelovanja rož iz papirja in tekstila, ki jo pripravljajo uporabniki in mentorji.

Center za sluh in govor Maribor, OŠ Antona Janše Radovljica, Zavod Vitis, Center za izobraževanje, usposabljanje in rehabilitacijo Ptuj, Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport Republike Slovenije
26. 6., 16.00–20.00
27. 6., 10.00–13.00
Predstavitev projekta SEM – Socialna vključenost, Enakopravnost in Možnosti za vse, namenjenega spodbujanju socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalnem okolju. Aktivna vloga pri skrbi za okolje in soljudi, vzdrževanje zdravega življenskega sloga ter soustvarjanje utripa prostora. Povabljeni k izdelovanju preprostih igrač iz tekstila, ki jih bomo podarili zavetiščem za živali, ob tem pa spoznavali njihovo delovanje in terapijo s psi za boljše počutje oseb s posebnimi potrebami v izobraževalnem okolju.

KNEDLOVA KUHNA – kulinarične dogodivščine

◊ Organizator in koordinator: Danilo Ivanuša, Zavod DrMr
Knedl ima poseben dar in znanje, da nas s kančkom čarovnije uči, kako pripraviti zdravo, a hkrati slastno hrano. Knedl z obilico dobre volje sporoča, da je hrana lahko dravilo. Kuhanje je čarovnija in umetnost. Je način, kako pripravljamo in zaužijemo hrano. Je doživljanje hrane ter zmožnost pri tem uživati, doživljati okuse, barve, vonje in tudi zvoke v vsej polnosti in žlahtnosti. Kulinarika je hedonistično doživljanje prehranjevanja in vsega kar je povezano z njim. Kulinarične delavnice, stojnice dobrot, degustacije, svetovalnice, izmenjava receptov in še marsikaj.

KNEDLova stojnica prijateljev – DrMr – TriKrog in partnerji
21. 6., 16.00–20.00
22.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Na stojnicah v Knedlovi kuhni dajemo priložnost predstavitve organizacijam, podjetjem in posameznikom, ki se zavzemajo za pravičnejšo družbo, za bolj zdrav in svetel svet. Predstavljajo se z izdelki pravične trgovine, zdravo pridelano hrano in imajo odgovore na pomembna vprašanja.
◊ DrMr – Zavod za družabno raziskovanje in medsebojno razumevanje, TriKrog z.o.o., Makrobiotično društvo Leon, Buna z.o.o., Kucha d.o.o., FFL Slovenija – Hrana za življenje, 3Muhe – pravična trgovina, Pravična trgovina Slovenija, Lušt – Paradajz d.o.o., Zlati ghee, Kmetija Banfi, EKO 365, Mycomedica, Gabaroni – testenine z okusom, DOŠ 2 Lendava, Slovenska Filantropija, ZRKB – Zavod za raziskovanje kvalitete življenja, Kocljevina – zavod za usposabljanje in zaposlovanje invalidnih oseb, Balai mlinarstvo – Petra Hladnjak s.p.

Voda je življenje – delavnice o vodi
21. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
O razumevanju pomembnosti zdrave pitne vode, o uporabi zemeljskih kristalov ter kamnov za pitno vodo, kako uporabljati kefirjeve kulture za pripravo zdravih limonad ter podroben pogled na življenje mikroorganizmov pod drobnogledom mikroskopa.
◊ Knedl sam

Knedli in cmoki – recepti naši babic s kančkom KnedLove čarovnije
22. 6., 10.00–13.00
Knedli in cmoki so lahko slani, sladki, v vsakem primeru slastni. Najboljši so seveda tisti narejeni v domači kuhinji. Že ko jih oblikujemo, se nam cedijo sline. In budijo skomine po srečnem otroštvu v babičini kuhinji.
◊ Knedl sam

Od energijske ploščice do benta – priprava dušne hrane
22. 6., 16.00–20.00
Barbara Čančer je svojo ljubezen našla v kulinariki, v kateri združuje lokalne sestavine in sodobne tehnike, zaradi ljubezni do narave, sebe in zdravja pa prakticira odgovorni hedonizem. Ker je rada v naravi in plez po plezališčih, nas nauči, kako tudi zase pripravi energijsko ploščico iz kaljene ajde, oreščkov, rožiča in suhega sadja. »Brez kančka sladkega za dušo ne gre.«
Manjana Zadravec ustvarja pod imenom Manjanasfood. Kuha za lačne in sladkosnede. Ko ne kuha, rada potuje po svetu. Še posebej se ji je v srce vtisnila Japonska. Od tam izvira bento, po domače »malica za seboj«, ki je oblikovana igrivo in polna domišljije, da jo z veseljem pomalcaš. Je prisrčen namig za vse starše, babice, dedke in skrbnike otrok, kako lahko na zabaven in izviren način svojim otrokom predstavijo zelenjavo in sadje. Bento delavnica nas popelje v deželo vzhajajočega Sonca, malcanje z japonskimi palčkami ter pogovore o sanjskih potovanjih in daljnih krajih.
Barbara in Manjana sta trenutno gonilni sili kuhinje kolektiva Kucha d.o.o./S.U.R.F. INŠTITUT, ki s svojo kuhinjo in delikatesnimi izdelki promovira odgovorne prehrambne rešitve.
◊ Barbara Čančer, Manjana Zadravec, Manjanasfood, Kucha d.o.o./S.U.R.F. INŠTITUT

Fermentacija – spoznavanje postopka in priprava jedi
23. 6., 10.00–13.00
Fermentacija je presnovni proces, ki pretvori sladkor v kisline, pline in alkohol. Učeno in na kratko povedano. Več pa v delavnici.
◊ Knedl sam

Fermentacija in klobasica – priprava fermentiranih jedi in namigi za rastlinske delikatese
23. 6., 16.00–20.00
Priprava fermentiranih jedi ter raziskovanje in pogled na življenje mikroorganizmov pod drobnogledom mikroskopa in pomen mikroorganizmov na zdravje. Pa na zdravje! Z nami fermentira Martin Turjak, doktor biologije, ki združuje poznavanje rastlin in poglobljeno razumevanje kuharskih tehnik.
◊ dr. Martin Turjak, Kucha d.o.o.

Ajda in proso – pripravljanje jedi iz žit
24. 6., 10.00–13.00
Ajda spada med najbolj hranilno bogata žita. V Evropo so jo iz Azije in Sibirije prinesli v poznem srednjem veku. Uporabljamo predvsem njena semena, iz katerih z luščenjem naredimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Njen vonj privlači čebele, ki iz njenega peloda pridelajo poseben med močnega okusa. Proso botaniki uvrščajo med pražita. Uživali so ga že v kameni in bronasti dobi in poleg lana sodi med najstarejše kulturne rastline. Sledove prosenega zrnja so našli v malhi znamenitega Ötzija, mumije človeka iz 3. tisočletja pred našim štetjem. Pripravimo jedi iz ajde in prosa na moderen način z okusom tradicije.
◊ Knedl sam

Za ljubi kruhek – priprava moke ter testa za kruh
24. 6., 16.00–20.00
Mojster Žiga, Žiga Kelih, že dve desetletji spoznava čarovnijo peke vsega, čemur danes pravimo kruh. Ko zaviha rokave, iz njegove glave priletijo strašni triki znanja z vsega sveta. Če mu dobro prisluhnemo, se lahko naučimo, kako se pripravijo droži, kako zmeljejo različna žita, ki kot blisk drvijo čez mlin, kako oblikovati žemljice in pletenke – nasvetov polna malha. V naš mlin z njimi!
◊ Žiga Kelih

Gibanica, štrukelj in štrudelj – priprava po slastnih tradicionalnih receptih s kančkom KnedLove čarovnije
25. 6., 10.00–13.00
Gibanico pripravljajo povsod na Balkanu, v Sloveniji pa poznamo čisto posebno, Prekmursko gibanico – ah, vse te slastne plasti! Štruklji so izvorno slovenska jed, četudi ime najverjetneje izvira iz nemščine. Prva pričevanja o pripravi te jedi segajo že v 16. stoletje, ko naj bi leta 1589 dvorni kuhar v Gradcu zapisal recept za kuhane pehtranove štruklje. Štrudlju po slovensko rečemo tudi zavitek in star dunajski recept pravi, da mora biti testo zanj tako tanko, da lahko skozenj preberemo ljubezensko pismo. Vsem trem pa je skupno vlečeno testo, čeprav štruklje danes pripravljamo tudi z kvašenega, listnatega, rezančnega in krompirjevega testa.
◊ Knedl sam

Recepti za moč in zagon – kuhamo z Robertom Kerežijem
25. 6., 16.00–20.00
Roberta Kerežija poznamo kot pravljičarja, je pa tudi ultramaratonec, ki nam je pripravljen zaupati nekaj svojih receptov za moč in zagon na njegovih podvigih. Med kuhanjem nam zagotovo razkrije tudi zgodbico ali dve o avanturah, ki jih brez disciplinirane prehrane in vztrajnosti najbrž ne bi bilo. »Nemogoče je le beseda.« Robert
◊ Robert Kereži

Srčna kuhinja – vedska umetnost uživanja hrane
26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Vedska kuhinja temelji na ajurvedi, starodavni indijski medicinski znanosti. Telo zadovolji na vseh treh nivojih, fizičnem, energetskem in duhovnem. Nahranimo tudi dušo in um. Z nami pripravljata hrano Baraba Deva, mag. velnesa, ki deluje na področju vedske umetnosti priprave in uživanja hrane, in Lenart Vrindavan, dipl. ing. agronomije, drevesni kirurg in zaščitnik starih drevesnih sort.
◊ Barbara Deva, svetovalka esencialne medicine in vedske kuhinje, Lenart Vrindavan, dipl. ing. agronomije, drevesni kirurg in zaščitnik starih drevesnih sort, Vrindika

Konopljina čajanka z zgodbami ob petih popoldan z Barbaro in Lenartom
26. 6., 17.00
Konoplja močno krepi sistem, ki varuje naše zdravje, zato ob poslušanju starovedskih basni srkamo    okusni konopljin čaj ali smuti, ob katerem se počutimo resnično dobro. Za otroke in »odrasle«.
◊ Barbara in Lenart, kmetija Vrindika

Dobra hrana za mamice po porodu – preizkušeni družinski recepti in nasveti
27. 6., 16.00–20.00
Mirjam Kopše, botrinja, o tem, kako poskrbeti, da mamica v tem obdobju dobi vse potrebne snovi in sestavine za mirno dojenje in varovanje svojega zdravja kot najboljše darilo ožjega sorodstva in prijateljev.
◊ Mirjam Kopše, botrinja

Hrana med nebom in zemljo – priprava domačih jedi po načelu makrobiotike
28. 6., 16.00–20.00
Makrobiotika ali tudi veležitje je nauk o podaljševanju življenja, ki govori o tem, da sta človek in narava povezana ter da na naše življenje vpliva hrana in tudi naše navade. Z nami kuha Ica Krebar, pionirka makrobiotike, ki že 40 let deluje na področju celostnega razumevanja zdravja, avtorica sedmih knjig, ki preko društva z vsem srcem in znanjem pomaga ter svetuje ljudem.
◊ Ica Krebar, Makrobiotično društvo Leon

Pomisli na sladko – priprava sladic ter ideje in nasveti za zdrave sladice
29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Sladko je zdravo, če le ne dodajamo rafiniranega sladkorja. Zdrava sladica nam »pocukra« dan. Povabljeni na sladkanje življenja, preden se za leto dni razidemo. Sladko, sladko slovo!
◊ Knedl sam

NARAVOLJUBJE – ekologija in delo z rastlinami

Organizator in koordinator: Mišel Vugrinec
Znanja o pravilnem ravnanju z zemljo in rastlinami v vrtnarskem oddelku, spoznavanje ekosistemske pridelave, učenje starih in novih veščin izdelave vsakdanjih potrebščin iz naravnih materialov ter umetnost izdelave uporabnih stvari iz odpadnih materialov v reciklažnih delavnicah. Poglabljanje v svet zelišč in aromaterapijo. Naravnemu bogastvu pretijo premnoge nevarnosti, če se ga ne naučimo spoštovati in mu prisluhniti.

Igre in druženje v naravi ter učilnica na prostem
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Preizkušanje v različnih spretnostih – hoja s hoduljami, metanje obročkov na količke, zlaganje kock, štiri pokrovčke v vrsto in lovljenje rib. Na zabaven način urimo natančnost in potrpežljivost ter spodbujamo skupinsko delo in raziskovanje. Igra je učenje za življenje.
◊ ZPM

Ustvarjanje pod krošnjami in senzorične delavnice
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ustvarjanje na temo zmanjševanja količine odpadkov s ponovno uporabo. Predelava tekstilnih izdelkov, nakita, torb, nakupovalnih vrečk, v nove uporabne reči. In prebujanje čutov z boso hojo po slepi poti ob raziskovanju skrivnostnih zabojev.
◊ ZPM

Taborniške zgodbe
21.–29. 6., 16.00–20.00
Taborniki roda XI. SNOUB so prekaljeni taborniški mački. Naučijo nas taborniških veščin, ki lahko pomagajo pri preživetju v naravi, morda kako taborniško zapojejo, predvsem pa nam razodenejo, kako taborniško gibanje pomaga ustvarjati boljši svet.
◊ Društvo tabornikov rod XI. SNOUB Miloša Zidanška

Reciklirana igralnica in vertikalno vrtičkanje
23.–25., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
21., 26.–28. 6., 16.00–20.00
V zavetju vertikalnega vrtička izvemo, kako nam živali pomagajo v vrtu ter vse o vzgoji čilija in zelišč. Posejano in posajeno lahko odnesemo in naprej vzgajamo doma. Pa poletna dekoracija stene, oblikovanje iz gipsa, laterne iz odpadnega materiala, ogrlice iz školjk. Obujamo pozabljene igre, naredimo labirint, piksnamo in se zagotovo še česa domislimo.
◊ Andreja Kolarek, Vertikalno vrtičkanje

Vrtičkarski kotiček
22., 23., 25., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
21., 24., 27., 28. 6., 16.00–20.00
Zelene, vrtičkarske delavnice na katerih si otroci zavihajo rokave in ustnice navzgor, umažejo roke z zemljo in ustvarjajo reciklirane mini vrtičke. Zasadimo rožice, zelišča ali zasejemo pikantno krešo. Iz naravnih materialov si izdelamo namizno igro 3 v vrsto.
◊ Metka T. Gomboc, Tina Ternjak

Kotiček izdelkov iz narave
22., 23., 25., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
21., 24., 27., 28. 6., 16.00–20.00
Moč eteričnih olj in zelišč, priprava kozmetičnih izdelkov iz popolnoma naravnih sestavin, ki jih najdemo v skoraj vsaki kuhinji, po principu »kar ne smeš vnašati v telo, ne nanašaj na kožo.«
◊ Leonida Hajd – Sapo in Esen Woodcraft, Matija Rižner s. p.

Na Zeleni stezi
22., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
28. 6., 16.00–20.00
Predstavitev dejavnosti društva Zelena steza so vezane na preživljanje prostega časa v naravi. Tudi letos promoviramo in spodbujamo prosto igro v naravi in ustvarjanje z naravnimi materiali. Vse dejavnosti so prepuščene otroški domišljiji in kreativnosti. Odrasli, igrajte se po svoje!
◊ društvo Zelena steza

Predstavitev vsebin projekta LIFE NATURAVIVA
23., 24. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Raznolikost živega sveta v Sloveniji je izjemna, toda, jo zares poznamo? Kaj vse nam daje in kako ji vračamo? Spoznajmo umetnost življenja in ustvarjajmo z naravo.
◊ LIFE NATURAVIVA

IZZIV-IZUM – naravoslovje in tehnika

◊ Organizator in koordinator:Mišel Vugrinec
IZZIV-IZUM nas popelje od neznatnih, a zanimivih stvari onstran leč mikroskopov vse do zvezd. Preizkusimo se  v vlogah modelarjev, tehnikov, fizikov in raziskovalcev in sanjajočih astronomov. Še več eksperimentov in raziskovanj, še več tehničnih spretnosti. Modelarske delavnice letos posvečamo pogledu v preteklost in tehniški dediščini – etnotehniki. V delavnici popravljanja koles pa poskrbimo za najbolj zelena prevozna sredstva.

Učilnica v naravi: Klepet z živalcami  
21. 6., 16.00–20.00
22.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Čebele. V lanskem letu so na pobudo Slovenije dobile svoj svetovni dan. O pomenu čebel za preživetje človeka na planetu Zemlja, pa še o drugih majhnih, a pomembnih bitjih, hroščih in hroščkih, ki jim lahko zgradimo hotel za na vrt ali balkon. Spoznavanje gob, saj se je sezona nabiranja že začela, o njihovem mestu v ekosistemu in pomenu za življenje v gozdu in na travniku.
◊ ZPM

Bajk kuhna – kolesarska samopopravljalnica
21.–29. 6., 16.00–20.00
Mariborska kolesarska mreža v park pripelje mobilno kolesarsko delavnico, ki jo sicer izvaja kot program Bajk kuhna – kolesarska samopopravljalnica. V Bajk Kuhni se lahko s pomočjo njihovega orodja in ob podpori znanja mojstrov naučite popravljati svoje kolo ali pa svoje znanje prenesete na druge.
◊ Mariborska kolesarska mreža

Radovednost je avtocesta do znanja!
21.–25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
MUF, prva univerza za otroke v Sloveniji, se predstavlja s svojimi programi za naslednje šolsko leto. Programi so namenjeni osnovnošolcem in na njih sodelujejo predavatelji z najrazličnejših fakultet Univerze v Mariboru. V svojih predavanjih in predavalnicah otrokom približujejo čisto resne znanstvene teme, obenem pa odgovarjajo na njihova vprašanja, povezana z najrazličnejšimi temami, ki otroke zanimajo. Slogan MUF-a je Radovednost je avtocesta do znanja! in na Art kampu bomo organizirali majhno tekmovanje.
◊ MUF, Univerza za otroke, Univerza v Mariboru

Modra delavnica – predstavitev organizacije simetris.si
21. 6., 10.00–13.00
22., 23. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Sestavi preprosto hidravlično robotsko roko ali pa LEGO robotka, WeDo, ki ga tudi programiraš in preizkusiš. Iz magnetnih elementov sestavi 3D model zgradbe ali matematični model. Si pravi model, prava modelka za to?
◊ Modra delavnica, simetris.si

Mali ustvarjalci – robotika in predstavitev organizacije
22., 23. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Mali ustvarjalci z delavnicami LEGO robotike najmlajše na prijazen način učimo uporabe novih tehnologij. Na ta način razvijajo logično-analitičen način razmišljanja, sodelovalno delo in spretnost reševanja problemov, ki jim koristijo v mnogih življenjskih situacijah.
◊ Jure Pikl, Mali ustvarjalci

Predstavitev Društva študentov naravoslovja
23. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Študenti in študentke naravoslovja so vedno radovedni, radovedne. Z obiskovalci raziskujemo, spoznavamo naravoslovne zanimivosti in se poskusimo v vlogi biologov. Z lupo in mikroskopom pod drobnogled postavimo svet.
◊ Društvo študentov naravoslovja

Eksperimentalnica s Centrom eksperimentov Maribor
24. 6., 10.00–13.00
26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
28. 6., 16.00–20.00
Vabljeni vsi, otroci, mladi in mladi po srcu, da se poigrate in sodelujete v ustvarjalnih naravoslovnih eksperimentalnicah ter se preizkusite v različnih eksperimentih in logičnih igrah. Center eksperimentov Maribor v Art kampu v popoldanskem času predstavlja del stalne razstave eksperimentov, preostali del zbirke pa dopoldan možno preizkusiti na Glavnem trgu 20.
◊ Center eksperimentov Maribor

Predstavitev organizacije Spreten.si – nove tehnologije
26.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Otroke učimo na njim prijazen način ustvarjati in pri tem koristno uporabljati nove tehnologije. Z načini dela, ki jih otrok dojema kot igro, razvijamo logično-analitičen način razmišljanja, spoznavamo uporabo različnih novih tehnologij, varnost na spletu in sodelovalno delo. Pri tem otrok razvija spretnosti reševanja problemov, ki mu koristijo v mnogih življenjskih situacijah.
◊ Marko Ivanišin, spreten.si

ZABAVNE UČILNICE

Ker učenje ni piflanje, temveč raziskovanje širnega sveta, ki nas obdaja. Le vtakni svoj nos povsod, več veš – večja si gospa, večji gospod!

Zabavna učilnica: Spoznavanje naravoslovja na zabaven način
25.–28. 6., 16.00–20.00
Odprimo oči, napnimo ušesa, pripravimo glavo, v Zabavno učilnico gremo na zabavo! Lastnoročno preizkušanje naravnih zakonov pod mentorstvom naših naravoslovcev. Izdelovanje zabavnih fizikalnih poskusov za navduševanje prijateljev. Izdelovanje sončnih ur in kaj več o znanstvenem vidiku najbolj osnovnega življenjskega cikla.
◊ Društvo za razvoj naravoslovja in tehnike

Zabavna učilnica: Modelarstvo in tehnika
25.–28. 6., 16.00–20.00
Tudi letos nadaljujemo z Etnotehniko – modelarsko tehniški izdelki s pogledom v preteklost in tehniško dediščino. Izdelovanje letal, splavov, hišic, cimprač ... natančno odmerjeno, dobro pomerjeno! Žeblji, kladivo, škarje, lepilo – dela obilo.
◊ Društvo za razvoj naravoslovja in tehnike

Zabavna učilnica: Vesela fizika in kemija
27., 28. 6., 16.00–20.00
29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Vsi mali raziskovalci, radovedni opazovalci in nadobudni izumitelji, tudi na letošnji delavnici Vesele fizike boste lahko razpeli krila vaše kreativnosti in si pri tem igraje kravžljali možgančke. Čakamo vas z izborom enostavnih, a slikovitih poskusov, da bi se skozi igro naučili kako deluje svet, ki nas obkroža.
◊ Društvo Nova akropola

GIBKI, PROŽNI, VSEGA ZMOŽNI – športna zabava

◊ Organizatorka in koordinatorka: Anja Kogler, Športni Junak
Gibki, prožni, vsega zmožni je sklop, namenjen spoznavanju različnih športnih panog in aktivnosti. Možnost izposoje rekvizitov, ki omogočajo igranje badmintona, igre z žogami, skakanje s kolebnico, metanje frizbija in vortexa ter druge. Spoznavanje z naravnimi oblikami gibanja na dveh spretnostnih poligonih, prilagojenih starosti otrok. Igre z barvnim padalom, lovljenje ravnotežja in igre za urjenje natančnosti, ciljanje in zadevanje. Predstavitve športnih organizacij in disciplin, v katerih se lahko preizkusite in organizirane aktivnosti: otroški tek, vodena športna vadba za otroke, organizirane športne igre za otroke in iskanje skritega zaklada.

Spretnostni poligon  
21.–29. 6., 9.00–12.00, 16.00–20.00
Premagovanje ovir, lovljenje ravnotežja, učenje spretnosti na vedno drugačnem poligonu, polnem športnih izzivov.
◊ Športni Junak

Izposoja rekvizitov
21.–29. 6., 9.00–12.00, 16.00–20.00
Badminton loparji, kolebnice, frizbiji, vortexi in drugi rekviziti za prosto igro na tratah in poteh parka.
◊ Športni Junak

Otroški tek
22. 6., 10.00–11.00
Tek za z miselnimi in športnimi nalogami za otroke. Tek je veselje. Tek te zapelje!
◊ Športni Junak

Junak ni vsak
23. 6., 25. 6., 10.00–11.00, 24. 6. 18.00–19.00, 28. 6., 17.00–18.00
Vodena vadba za otroke, ki poteka v skupini. Otroci se igrajo, gibajo in smejijo ter se zraven kaj novega naučijo.
◊ Športni Junak

Iskanje skritega zaklada med športnimi ovirami in miselnimi nalogami
24., 28. 6., 10.00–11.00
Iskanje nekje v parku dobro skritega zaklada, ki ga najdemo, če dobro opravimo s športnimi in miselnimi izzivi na poti.
◊ Športni Junak

Športne igre za otroke
26., 27. 6., 10.00–11.00
Vodene športne igre za otroke. Z otroki se igrajo učitelji Športnega Junaka.
◊ Športni Junak

PREDSTAVITVE RAZLIČNIH ŠPORTNIH ORGANIZACIJ – predstavitve različnih športnih disciplin, v katerih se lahko preizkusite

Mažoriranje
21. 6., 18.00–19.00
Prikaz mažoretnih dejavnosti ter učenje uporabe mažoretne palice za otroke in mlade.
◊ Mažoretni klub Maribor in Klub Dupleških mažoretk

Nauči se metati frizbi
21., 22. 6., 18.00–19.00
Učenje osnovnih metov frizbija in skozi zabavne igre do pravil, ki naj veljajo. O obnašanju do nasprotnika, o sodelovanju v ekipi med igro in o športnem duhu nasploh.
◊ ŠD Ultimate frisbee Maribor

Qi Gong in Kung Fu
21. 6., 17.00–18.00
25., 28. 6., 18.00–19.00
Qi Gong je vadba z energijo imenovano »Qi«. Sproščanje uma ter usklajeno povezovanje diha in telesa v gibanju, povečuje pretok energije, ki poteka preko meridijanov. Qi Gong ob redni vadbi krepi imunski sistem in zvišuje telesno energijo, ki jo uporabljamo v vsakdanjem življenju.
Kung Fu ali Gong je najbolj pogosto uporabljen izraz za kitajske borilne veščine in se pogosto prevaja kot »trdo delo«. V Kitajskem jeziku pa se lahko nanaša na katerokoli veščino pridobljeno z disciplino. 
◊ Shaolin kung fu & Qi gong

Aikido
22., 25. 6., 10.30–11.30
26., 29. 6., 17.00–18.00
Predstavitev aikida, sodobne borilne veščine, ki temelji na starejših tradicionalnih japonskih borilnih veščinah, veliko pa dolguje tudi samurajskemu izročilu.
◊ Aikido društvi 1994 Maribor–Slovenija

Capoeira
23., 26. 6., 16.00–17.00
Na delavnici spoznavamo osnovne elemente capoeire, osnovna gibanja, tehnike napada in obrambe, akrobacije in glasbo.
◊ ŠKD Capoeira Slovenija

Cheerleading
23., 26., 27., 29. 6., 18.00–19.00
Cheerleading je kombinacija akrobatike, dvigovanja in povezovanja oseb v piramide, skokov in navijanja. Treningi vključujejo vaje za raztezanje in krepitev mišic, osnove gimnastike, vaje za pravilno izvajanje skokov, osnove tehnike dvigovanja, nekaj plesa in navijanja, vaje za usklajenost tima ... Pri tem se spodbuja telesni razvoj, kondicija, motorika, moč, koordinacija, orientacija, preciznost, eksplozivnosti ..., zadovolji se potreba po igri in gibanju, zelo pomembno pa je sodelovanje v timu, spoštovanje in prijateljstvo do ostalih članov, zato je velik poudarek tudi na vajah zaupanja in zagotavljanja varnosti. Mladim ponujamo atraktiven in zanimiv šport, pri katerem se učijo organiziranosti, zdrave tekmovalnosti, športnega duha, sodelovanja, hkrati pa krepijo telo in višajo raven gibalnih sposobnosti.
◊ ŠD Ares

Gibalno razvojne urice z dojenčki
23. 6., 17.00–18.00
Urica je namenjena staršem in otrokom, starim od 1 meseca do 1 leta. Skupaj se razgibamo, pojemo in se imamo fajn.
◊ Sončna vila

Pilates v naravi
27. 6., 19.00–20.00
Pilates vadba je precej popularna, zato se vadbi želi priključiti vedno več ljudi. Zelo pomembno je, da najprej spoznamo pilates principe. S tem si zagotovimo boljši napredek in poskrbimo za varno izvedbo vaj. Povabljeni na zabavno iskanje primernih pripomočkov za vadbo v naravi ter vadbo samo.
◊ Zdravje 365

Joga za starejše 
28. 6., 9.30–10.30
Eden izmed ciljev vadbe joge je ohranjanje gibljivosti v starejših letih. Izpostavljamo skupino starejših od 65 let. Pomemben cilj joge je tudi krepitev mišičnih skupin, predvsem zaradi preventive pred obolenji, kot je osteoporoza. Vadba ugodno vpliva na srčno-žilni sistem in sklepe. 
◊ Zdravje 365

Flow v poletje
29. 6., 10.30–11.30
Začuti svoje telo in učvrsti svojo zadnjico. »Odflowaj« v poletje je program, ki poteka pod strokovnim nadzorom kineziologinje. Je srednje intenzivna, dinamična oblika vadbe, katere cilj je izboljšati telesno držo in koordinacijo telesa, povečati gibljivost, moč in ravnotežje. Posebno pozornost namenjamo tudi vajam za učvrstitev zadnjice in trebuha. Temelji na tekoči dinamični povezavi posameznih vaj, ob upoštevanju pravilnega dihanja. Vadba je povsem nova in je plod dolgoletnih izkušenj in znanja.
◊ Zdravje 365

UTERA – tempelj prebujanja čutov

Organizatorka in koordinatorka: Alja Krofl
Utera
je prostor, v katerem so prisotni vsi čuti, v poltemi jih izostri in hkrati umiri. Je »maternica sveta«, dom, ki nas vabi, da se vrnemo v udobje varnosti, prvinskih občutenj, globokega začetka naših misli in čistega bitja. Njen osrednji namen je kreacija prostora za umiritev duha, sprostitev telesa, prebuditev čutov ter osvoboditev misli ... Utera predstavlja izvor prepuščanja in ustvarjanja, rojstvo novega življenja, ki ga lahko začnemo v vsakem trenutku in vedno znova.

Jutranje prebujanje s plesom
22.– 27. 6., 10.00–11.00
Razmigajmo glavo, vrat, ramena, roke, trup, boke, rit in noge v ritmu jutra, dihajmo, dihajmo globoko, pozdravimo drevesa, trate, park, nebo – dober dan!
◊ Sandra Štefanec

Prebujanje čutov, voden obisk Utere
21.– 27. 6., 11.00–13.00 in 18.00–20.00
»A čutiš? Začuti se, začuti svet okrog sebe, z vsemi čuti čuti. Čutiš?« Vojka
◊ Sandra Štefanec in prostovoljci

Čutne delavnice iz naravnih materialov – pletenje, gnetenje in ustvarjalno sproščanje
21.– 27. 6., 16.00–18.00
Vse dobro kar delamo z rokami je sveto delo. Oddaja svetlobo. Vidiš?
◊ Sandra Štefanec

RAZVAJALNICE – sprostitev telesa in nega duha

◊ Organizatorka in koordinatorka:Mojca Kasjak, Zavod MOJA KREACIJA Maribor
Razvajalnice so Ljubezen in osebna rast – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja. Zdravje za telo – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje. Obilje duha za lepše življenje – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru.

LJUBEZEN IN OSEBNA RAST – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja

AVATAR ®– zavestno ustvarjanje lastnega življenja
21.–25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Individualne pogovorne in izobraževalne aktivnosti z mag. Mia Miše, Avatar Master, trenerko veščin Avatar, ki prinaša v Slovenijo novosti učenjametode Avatar®.Govorimo o tem,  kakšni so postopki in kako lahko vsak dostopa do skritih misli in prepričanj, ki se jih niti sam ne zaveda.
◊ Mia Miše, metoda Avatar

Coaching – metoda svetovanja
21., 24., 25., 28. 6., 16.00–20.00
22., 23., 29. 6., 10.00–13.00
Coaching je posebna metoda svetovanja, ki nam pomaga, da najdemo odgovore in rešitve v sebi. Z vprašanji odpira nove perspektive, pomaga nam odkrivati in preokvirjati nezavedna omejujoča prepričanja ter spreminjati neučinkovite vzorce v podporne. Saška Klemenčič je pedagoginja in mag. andragogike, NLP mojster praktik in NLP Coach.
◊ Saška Klemenčič

ZDRAVJE ZA TELO – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje

Namestitev atlasa
21. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Z namestitvijo prvega vratnega vretenca, atlasa, po HumanUp metodi, izboljšamo pretok krvi, dosežemo boljšo komunikacijo možganov s telesom in posledično hitrejšo regeneracijo organizma. Uspešno odpravljamo posledice padcev, udarcev ali poškodb prometnih nesreč in najrazličnejša bolezenska stanja. Čas je, da odpravite vzroke bolezni in si zagotovite boljše zdravje in počutje. Zamaknjenost atlasa je vzrok skoraj vseh bolečin in bolezni.
Damnjan Damnjanović, Združenje za boljše življenje HumanUP, www.namestitev-atlasa-humanup.s

Oksi-vital masaža
21., 24., 25., 28. 6., 16.00–20.00
22., 23., 29. 6., 10.00–13.00
Pri Oksi-vital masažah gre za posebne vrste uglasitev med maserjem in telesom masiranega, z namenom intenzivnega sproščanja hormonov sreče, predvsem oksitocina. Oksi-vital masaže je razvil Velko Zupan, certificiran NPK maser. Vabljeni na predstavitev in demonstracijo masaž hrbta, vratu, rok in dlani.
◊ Velko Zupan, društvo Oksi-vital, www.oksivital.si

Tui-Na masaže in metode
21.–23. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Predstavljamo Tui-Na metode, masaže in ostale storitve za razvajanje, samomasaža, cuuping (ventuze), moksa (cigara iz divjega pelina) ...
◊ Zdenka Pukmeister, Društvo Tui-Na,Fb: Tui Na (Društvo Tui Na)

Svetlobna terapija Bioptron, masaže in kaligrafija
23. 6., 16.00–20.00
24.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
24.–29. 6., 16.00–20.00 kaligrafija
Predstavitve in demonstracije masaž obraza, vratu, dekolteja, lasišča in hrbta. Terapije Bioptron in masaže izboljšajo počutje človeka, saj s svetlobno terapijo najprej vzpodbudimo celice k delovanju, da je masaža lahko še bolj učinkovita. Pri masaži obraza pa s svetlobno terapijo poskrbimo tudi za zmanjšanje gubic in preprečevanje depresije, saj svetloba izredno ugodno učinkuje na razpoloženje. 
◊ Ingrid Pečnik, Društvo SEJEM BESEDO, www.facebook.com/bioptronMaribor*

Klasična masaža
27., 28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Klasična masaža je manipulacija mehkih delov telesa. Bistvo masaže je dotik, ki vzbuja ugodje in izboljša zdravje. Učinkuje na celotno telo, zlasti mišice, kožo, živce, obtok krvi in limfe ter holistično izboljša počutje. Skozi masažo uporabljamo veliko gibanja in skupaj pridemo do vzpostavitve fizičnega ravnovesja.
Maja Lamovšek, akademska plesalka, pedagoginja in certificirana klasična maserka, Higeja: šola za maserje in terapevte

Prenos bioenergije
21.–29. 6., 16.00–20.00
Prenos bioenergije vzpodbuja imunski sistem, izboljšuje pretok krvi po telesu, blaži bolečine in težave ter prispeva k hitrejšemu okrevanju.
◊ Gregor Hrovatin

Alternativne oblike zdravljenja
21., 23., 28., 29. 6. 10.00–13.00, 16.00–20.00
Napredni načini alternativnega zdravljenja, kot sta refleksoterapija in Pranic healing terapija, so vedno bolj iskani načini, ki pripomorejo k izboljšanju našega celostnega zdravja. Energijski potencial, ki ga preko teh terapij prejmemo, ponovno vzpostavi homeostazo telesa. Terapije izvaja Majda Žnidarič, certificirana NPK refleksoterapevtka in certificirana Prana healing terapevtka (bioenergijska terapevtka).
◊ Majda Žnidarič s.p., Center energijske medicine MK Pro Feet, www.mk-profeet.si

Energetske terapije
21. 6., 10.00–13.00
22.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Pri energijskih terapijah ponovno vzpostavimo močen pretok energije skozi telo, kar pozitivno vpliva na naše celostno počutje. Terapija nam lahko pomaga pridobiti jasnost v konfliktnih odnosih, oziroma ozavesti vzorce in prepričanja, ki nas omejujejo pri tem, da bi zaživeli bolj radostno in pristno. Zaradi močnega pretoka energij lahko vplivamo tudi na lajšanje bolečin v telesu. Pri delu uporabljamo metode Zdravljenja s polaganjem rok©, znanje Theta Healinga© in drugih energijskih metod. Prepustite se energijskem razvajanju.
Kaja Hrast Rakovnik, Branko Hrašovec , društvo Pomladni dež, www.pomladnidez.org

Shakti dance
22. in 29. 6., 10.00–12.00
Shakti dance® je joga plesa, disciplina, ki združuje jogo in ples. Vadba je sestavljena iz kombinacije osmih faz. Plešemo s pozornostjo na dihu, ob katerem se utelešajo organska načela harmoničnega gibanja. Izražamo se svobodno iz notranjega Bistva, prebujamo življenjsko energijo ter sproščamo telo in duha.
◊ Janja Tratnjek, certificirana učiteljica Shakti Dancea®-Joge plesa, Shakti dance academy, www.shaktidanceacademy.com

Acroyoga
22. in 29. 6., 16.00–20.00
Vadba, ki združuje elemente joge, akrobatike in tajske masaže. Skozi igro in zabavo razvijamo mišice, raztegljivost in ravnotežje. Na začetku vedno delamo v skupinah, v kateri je najmanj en varovalec. Baza je tista, ki je stabilna in umirjena na tleh ter vodi letalca, ki je čvrst, se zaveda svojega telesa in zaupa. Preizkusimo se v vseh treh vlogah, da vidimo kaj nam najbolj ustreza in da razumemo, kako se počuti drugi. Vadimo zbranost, vztrajnost, komunikacijo in sodelovanje. Vadba je primerna za vse starosti, nivoje, samske ali pare. Veliko letimo, padamo in se smejimo!
Živa Stojanovič, vaditeljica, Center plesa Maribor, www.centerplesa.si

Power yoga
24., 26., 28. 6.,10.00–13.00
Pravilno dihanje ter različne vaje za moč, prožnost telesa in sproščenega duha. Seansa neprekinjenega gibanja fizične hatha joge. Delavnica se prične z nekaj minutnim dihanjem v sedečem položaju. Temu sledijo različne asane, ki prebudijo in sprostijo telo (predkloni, zasuki, raznožke, nagibi telesa, pozdrav soncu ...). Vrstni red asan se skozi sezono spreminja in nadgrajuje z različicami, vsaka seansa pa se zaključi s prijetnim sproščanjem v različnih ležečih pozicijah.
Marko Urbanek, vaditelj,Center plesa Maribor, www.centerplesa.si

Yoga pilates
26. in 28. 6.,16.00–20.00
Vadbena zvrst Yoga pilates je odlična izbira za vse tiste, ki si želite čutiti učinke pilatesa in joge. Skozi uro se elementi obeh vadbenih zvrsti prepletajo med sabo in nam tako nudijo izjemno izkušnjo obeh vadbenih zvrsti. Glavna razlika med njima je, da gre pri pilatesu predvsem za medmišično koordinacijo in povečanje moči trupa, gibanje poteka tekoče, nadzorovano in dinamično, joga pa vključuje statično gibanje in raztege ter tako omogoča dodatno nadgradnjo vaj za fleksibilnost in telesno moč. Obe obliki vadbe spadata med  »body&mind« vadbene programe, katerih namen je ponovna povezanost telesa in duha.
◊ Nataša Nežič, vaditeljica, Center plesa Maribor, www.centerplesa.si

Priprava na moj lep porod
22., 26., 27. 6., 10.00–13.00
Delavnica obsega individualno pripravo, pogovor s parom o njunih strahovih in o načinu, kako se pripraviti na čudovito rojstvo in na porod, ki bo ostal neponovljiv spomin. Zaupanje vase je prvi ključ do lepega poroda. In ključ do zaupanja vase je znanje, to pa ključ do sprostitve. Takrat se ženska lahko odpre in otrok se rodi lepo.
◊ Marina Popović Frangež, Doula Marina, www.doulamarina.si in www.ziza.info

OBILJE DUHA ZA LEPŠE ŽIVLJENJE – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru

Tarot
21.–23. 6., 26.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
24., 25. 6., 16.00–20.00
Tarot nam s svojimi simbolnimi podobami pomaga povezati se z nezavednim, kjer obstajajo ustvarjalne rešitve in perspektive, neodkriti darovi in potenciali, dopolnitve našim zavestnim držam in prepričanjem. "Branje" Tarota nikakor ni vedeževanje, napovedovanje prihodnosti, prerokovanje bodočih dogodkov ali podajanje neznanih informacij. Je orodje, s katerim svojo psiho stimuliramo v generiranje ustvarjalnega uvida/rešitve, orodje, ki pomaga na plan pripeljati tiste nezavedne vsebine, ki so trenutno ključne za to, da boste v trenutni situaciji opolnomočeni. Branje Tarota temelji na zakonu sinhronicitete, ki ga je poimenoval in razložil C. G. Jung.
◊ Ana Drevenšek, Društvo Rdeči Šotor, www.rdecisotor.com

Rune – nordijske šepetalke skrivnosti
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Če v vas že dlje časa zorijo vprašanja, na katere nimate odgovorov, vam Rune – nordijske šepetalke skrivnosti skupaj z Andrejko Ravnjak ponujajo pogovor. Iz zgodovinskega vidika so rune grafični znaki starodavnih germanskih jezikov, ki simbolizirajo glasove. V vseh germanskih jezikih izraz runapomeni skrivnost, šepet, mrmranje, skrivni dogovor. Ezoterično znanje so učitelji nekoč šepetali svojim učencem v uho, saj je bilo to znanje namenjeno le izbranim posameznikom.
◊ Andrejka Ravnjak

Tarot za vsak dan
22. in 27. 6., 16.00–20.00
24. 6., 10.00–13.00
Lepota branja iz Tarot kart je v tem, da dobiš nov, drugačen pogled na to, kaj je pomembno zate. Osvetlijo trenutno situacijo ali pa pokažejo čisto novo idejo, pot. Čeprav imajo karte določen pomen, vsakič povejo kaj novega. Odvisno je od dneva, od tega, kakšne karte imajo okoli sebe, od osebe, za katero odkrivam zgodbo. Lepota vseh podrobnosti, ki jih skrivajo karte, vsa energija, ki jo oddajajo, je preprosto čarobna. Vabljeni na iskanje svoje Tarot zgodbe.
◊ Petra Božič Blagajac , www.facebook.com/tarotzavsakdan

Sveti zvok – zvočne kopeli
26. 6., 16.00–20.00
Nudimo informacije o delu s svetim zvokom. Prikažemo preizkuse, ki se navezujejo na sveti zvok. Zvočne kopeli s posebnimi skledami blagodejno vplivajo na dvig vaše zavesti in boljše počutje.
◊ Sandi Vrbnjak, Maruša Beranič

PSI, PRIJATELJI LJUDI – predstavitve društev in organizacij, ki se ukvarjajo z nego in vzgojo psov

◊ Organizatorka in koordinatorka: Teja Musič
Pravijo, da je pes človekov najboljši prijatelj. Katere lastnosti odlikujejo različne pasme in katere poklice lahko opravljajo psi? Pasja vzgoja, rehabilitacija in izboljšanje počutja otrok, mladostnikov, starostnikov in oseb s posebnimi potrebami in ne nazadnje zdrav slog s psi. Pasji nasveti in ostale pasje reči. Za vse pasjeljube in radovedne! Hov, govoril sem!

Pomagajmo zavrženim živalim – predstavitev Zavetišča za živali Maribor
21.–29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Zavetišče za živali Maribor sprejme vsako leto veliko psov in mačk in poskrbi za njihovo oskrbo. Tudi z vašo pomočjo se trudijo, da bi jim bilo pri njih čim bolj prijetno in da jim čim prej poiščejo nov srečen dom in prijaznega lastnika.
◊ Snaga d.o.o., Zavetišče za živali Maribor

Predstavitev Zavoda PET in njihovega programa o pozitivnih vplivih psa na človeka
21. 6., 16.00–20.00
Psi so dobri prijatelji tudi takrat, ko smo v stiski. Spontan pogovor o skrbi za pse in likovna delavnica pomagata vzpostaviti stik s psom tudi najbolj zadržanim obiskovalcem.
◊ Zavod PET, pasja enota terapevtov

Spoznajmo hrte – pogovor na zofi
22. 6., 16.00–20.00
29. 6., 10.00–13.00
Po mestu se sprehajajo psi z značilno suhljato obliko telesa. To so hrti. Angleški hrt, španski hrt, mali angleški hrt, italijanski hrt … in tudi največji pes na svetu, irski hrt. Gre za najhitrejše izmed psov, ki v teku dosežejo tudi 70 km/h. So pa tudi hišni ali lahko bi rekli kar »kavčni psi«. Ker v svetu obstajajo ljudje, ki hrte izkoriščajo v namene tekaške industrije, lova ali cursinga, se Društvo Hrtji svet  ukvarja z iskanjem novih, prijaznih domov hrtom, ki so bili v svojih domovinah zlorabljeni.
◊ Društvo Hrtji svet Slovenije

Predstavitev programa iskanja pogrešanih oseb s pomočjo reševalnih psov ter programa šolanja psov vodičev in pomočnikov za invalide
26. 6., 10.00–13.00
Predstavitev dela reševalnih psov in psov pomočnikov na priročnem travnatem poligonu. Brez pasjih reševalcev bi bilo marsikatero življenje izgubljeno ali pa vsaj manj doživljeno.
◊ Kinološko društvo za reševalne pse – REPS Maribor in Slovensko združenje inštruktorjev, Center za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev SLO CANIS

Predstavitev pasjega frizbija
26., 28. 6., 16.00–20.00
Športno predstavitvena skupina Leteče Tačke bo izvedla praktično delavnico pasjega frizbija, v kateri se lahko naučimo, kako pravilo vreči frizbi. Pa predstavitev dela v skupini, kjer vodniki s svojimi psi prikazujejo različne elemente prostega sloga pasjega frizbija.
◊ Društvo Fenrir in Kinološko društvo Maribor

Vzgoja psa in prevzgoja psa na naraven način
29. 6., 16.00–20.00
Praktična predstavitev različnih vaj, ki so zelo pomembne za prijetno skupno življenje vodnika in njegovega psa ter različne aktivnosti, s katerimi psa lahko zaposlimo.
◊ Alfakan

ŽIVA KNJIŽNICA MARIBOR – pogovori z živimi knjigami

◊ Organizatorka in koordinatorka: Marja Guček
Živa knjižnica je metoda, v okviru katere si lahko obiskovalci – bralci, namesto knjig s trdimi platnicami, izposodijo žive knjige – osebe, z zanimivimi življenjskimi zgodbami.

ŽIVA KNJIŽNICA
27., 28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Tokratna Živa knjižnica Maribor je medkulturno obarvana.
Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja_, bralke_ in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci_ delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu, preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznic_ ter družbenih skupin.
Pridi na živo knjižnico in spoznaj zgodbe ljudi. Dekleta iz Indije, islamskega teologa, osebo z begunsko izkušnjo … ter mnoge druge.
Živa knjižnica Maribor se izvaja v okviru projekta Središče medkulturnega dialoga Maribor, ki ga sofinancira Evropska unija iz sredstev Sklada za azil, migracije in vključevanje.
◊ Marja Guček, prostovoljci, Mladinski kulturni center Maribor

ZELENA STRAŽA – zelena informacijska točka

◊ Organizatorka: Teja Vesenjak
Z namero o Festivalu z manj odpadki, v prihodnosti pa brez odpadkov, hrabro nadaljujemo pot ločevanja, ponovne uporabe, predvsem pa čim manjšega ustvarjanja odpada. Za obveščanje, informiranje in nadzor skrbi Zelena straža, ki s pomočjo vseh nas ustvarja bolj čist in svež zeleni jutri.

ZELENA STRAŽA
21.–29. 6., 10.00–20.00
Mislim zeleno – delujem zeleno!
◊ Teja Vesenjak

ARTINFO – informacijska točka

Organizatorka: Teja Musič
Poleg prijaznega svetovanja in obveščanja je na voljo prva pomoč za manjše in večje peripetije. Tu morda ponovno najdete izgubljene predmete, starše, prijatelje, otroke. Lahko pa le pokramljate. Artinfo je začetek svobode in smeha!

ARTINFO
21.–29. 6., 9.00–21.00
Informiramo in zabavamo. Ves čas, za vas!
◊ Teja Musič

KULINARIČNA PONUDBA IN OSVEŽITEV – gostinska ponudba

PROMENADA
21.–29. 6., 9.00–22.00
V Mestnem parku Maribor nas pričakuje in osvežuje Promenada. Samopostrežni bar, kjer v manirah zdravega lahko naročite napitke, pijače in sladoled, zeleno ozavešča, zato je v Promenadi edina slamica tista, ki jo utrgate v visoki poletni travi, za nasmeh v dolgih Art kamp dneh.
◊ Simon Knez & Simon Hibšer