Živa dvorišča

Prisloni lestev in z nami pokukaj čez ograje vrtičkov.

 

10.00: Zajtrk na dvorišču: Maribor by Choice

10.00: Funky steps

17.00: Z Glavnega trga po Koroški

17.00: V objemu modrine

17.00: Bilo je leta 2010

18.00: Pripovedovalke (Odsev časa)

19.00: Prvi prebivalci Živih dvorišč z Zvezdano Novakovič

20.00: Ko to tamo ne peva?

 

 

/ob 10.00/

ZAJTRK NA DVORIŠČU - Maribor by Choice

Vojašniški trg 6

Za zajtrk pravijo, da je najpomembnejši obrok dneva. Nekateri se tega držijo, nekaterim je dovolj zjutraj le skodelica kave ali čaja, marsikdo pa v naglici današnjega časa ne utegne niti tega. 

Na Živih dvoriščih si bomo za ta obrok vzeli čas, ob hrani in napitkih bomo spoznavali druge kulture in njihove navade ter pomen, ki ga imajo zajtrki pri njih.

 

/ob 10.00/

Funky steps

Gosposka ulica 28

Na tej plesni delavnici se bomo naučili nekaj osnovnih plesnih korakov iz hip-hop/funk sfere. Iz njih bomo sestavili mini koreografijo, ki bo enostavna, a vseeno zabavna. Delavnica je tako primerna za vse, ki plesnega predznanja nimate, za tiste, ki se v hip-hopu že nekoliko znajdete, in za tiste, ki prihajate iz drugih plesnih področji, pa bi želeli preizkusiti hip-hop na ulici, vendar brez tveganja, da se zapletete v nevarne obračune med mafijskimi tolpami. Priporočljiva je udobna športna obutev.

Funk/hip-hop plesna delavnica z Maticem Ačkotom

 

/ob 17.00/

Z Glavnega trga po Koroški

Rajzefirbčni sprehod, Rajzefiber

Vse od nastanka mesta je bil Glavni trg osrednji prostor, ki je dajal utrip celotnemu mestu. V preteklih stoletjih se je na njem trgovalo, zborovalo, protestiralo, tu so pojili živino ali na sramotilni steber priklenjali nepridiprave, zato ne nosi zaman imena Glavni. Neposredno povezana s trgom je bila Koroška cesta, že od nekdaj pomembna prometna povezava proti zahodu. Skozi mogočna Koroška vrata, ki so stala pri današnji osrednji tržnici, je iz mesta vodila pot proti Koroški. 

Prav vsak tlakovec, zidak, okno ali streha na Glavnem trgu in Koroški cesti ima svojo zgodbo in nekaj vam jih zaupamo na našem sprehodu.

Vid Kmetič

 

/ob 17.00/

V objemu modrine

Vojašniški trg 6

Cianotipija ali modrotisk je alternativni fotografski postopek, kjer fotografija nastane s pomočjo ultravijolične svetlobe. Moder ton fotografije je značilen rezultat tega postopka, ki ga je leta 1842, le tri leta po izumu fotografije, izumil astronom in znanstvenik John Herschel ter je eden izmed prvih fotografskih procesov sploh.

Obiskovalci delavnice bodo na svetlobno občutljivo podlago polagali predmete, ki so jih sami izdelali ali si izbrali naravni material (travo, liste, perje. . .), s katerimi bodo ustvarili izbrano kompozicijo ter tako izdelali edinstvene umetnine, voščilnice, kazala za knjige in podobno. Seveda bodo svoje izdelke po končani delavnici lahko vzeli s seboj domov.

Grega Salobir, fotografska kreativna delavnica

 

/ob 17.00/

Bilo je leta 2010

Dvorišče Pokrajinskega arhiva 

Pred desetimi leti se je skupini mariborskih entuziastov utrnila ideja, da bi pogledali za običajno zaprta vrata, ki vodijo na mestna dvorišča in nanje pripeljali gledališke predstave, koncerte, literaturo, poezijo, ustvarjalne delavnice. . . kulturo nasploh. Rodila so se Živa dvorišča in desetletje kasneje lahko vsako poletje še vedno vsaj za dan ali dva pokukamo na drugače skrite kotičke mesta.

V prijetnem okolju dvorišča Pokrajinskega arhiva se bomo z nekaterimi pionirji Živih dvorišč ozrli na preteklo desetletje in ni izključeno, da se med obujanjem spominov komu od ganjenosti ne orosi oko./ob 18.00/

Pripovedovalke (Odsev časa)

Gosposka ulica 28

Sonce, luna in zvezde, ki so kot naš vsakdan ujete v očeh najlepše ženske. Razprta krila ptice, ki svobodno potuje med belimi oblaki. Gibanje bokov in valovanje tančic, ujeto v puščavi in sklenjeno v krog puščavske rože. Moderne potomke Šeherezade nam razkrivajo svet, ki ostaja skrivnosten, in čustva, ki bi lahko bila tudi naša …

Plesna predstava Pripovedovalke (Odsev časa) je osebno dojemanje in videnje orientalskega plesa kot zvrsti plesne umetnosti .

Naslovi plesnih točk so povzeti po naslovih kratkih sodobnih pripovedih iz knjige Arabske zgodbe, ki jih je zbrala in uredila Jana Bauer. Plešejo tečajnice iz KUD Plesna Delavnica Zahir.

Plesna predstava, Plesna šola Zahir


/ob 19.00/

Prvi prebivalci Živih dvorišč z Zvezdano Novakovič

Koncert

Dvorišče Pokrajinskega arhiva

Glasba je bila vse od začetkov pred desetimi leti morda celo najpomembnejši del dogajanja na Živih dvoriščih. Prav glasba je namreč vezivo, ki nas druži in jezik, ki presega meje. Bodisi tiste na zemljevidu, bodisi one v glavah.

V desetih letih se je na dvoriščih zvrstilo nebroj koncertov in nastopajočih in zdelo se nam je prav, da nekatere »staroselce« Živih dvorišč povabimo nazaj.


/ob 20.00/

Ko to tamo ne peva? 

Vojašniški trg 6

Kaj je lepšega, kot zaključiti deseto obletnico Živih dvorišč z Anjo Golob. Pesnico, ki v časih, ko se s kulturo ravna slabše kot svinja to počne z mehom, s svojo poezijo in delovanjem v družbi dokazuje, da poezijo in kulturo nasploh še kako potrebujemo. Njena javna branja so praviloma razprodana in v poznem nedeljskem večeru nas za zaključek štiridnevnega druženja na dvoriščih zagotovo čaka prava poslastica.

Anja Golob, Literarni večer

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava