Živa dvorišča

Prisloni lestev in z nami pokukaj čez ograje vrtičkov.

 

10.00: Zajtrk na dvorišču: Maribor by Choice

10.00: Šimftura

17.00: Glasbeno popotovanje s KUD Coda: prek Slovenije do Havajev in Indije

17.00: Dvoriščne igre: Gumitvist in kičkanje

19.00: Primeri inšpektorja Martina Vrenka

20.00: Levi in desni breg

 

/ob 10.00/

ZAJTRK NA DVORIŠČU - Maribor by Choice

Gosposka ulica 11

Za zajtrk pravijo, da je najpomembnejši obrok dneva. Nekateri se tega držijo, nekaterim je dovolj zjutraj le skodelica kave ali čaja, marsikdo pa v naglici današnjega časa ne utegne niti tega. 

Na Živih dvoriščih si bomo za ta obrok vzeli čas, ob hrani in napitkih bomo spoznavali druge kulture in njihove navade ter pomen, ki ga imajo zajtrki pri njih.

 

/ob 10.00/

Šimftura

Rajzefirbčni sprehod, Rajzefiber

Med obvezne plese »mariborske folklore« zagotovo spada šimfanje. Vendar mariborsko šimfanje ni nekaj slabega, prej nasprotno. Šimfanje je izraz popolne predanosti in ljubezni do svojega mesta in bolj kot ga imamo radi, bolj ga šimfamo. 

A pozor! Šimfamo lahko le Mariborčani, drugim obiranja našega mesta nikakor ne dovolimo. Na Šimfturi se bomo skupaj sprehodili po nekaterih »nevralgičnih« točkah, ki jih v Mariboru nikoli ne zmanjka, in jih obdelali na naš, mariborski način.

Rok Kajzer in Vid Kmetič

 

/ob 17.00/

Glasbeno popotovanje s KUD Coda: prek Slovenije do Havajev in Indije

Podnaslov: Delavnica ukulele in indijske glasbe ob spremljavi KUD Coda vokalistov

Dvorišče Pokrajinskega arhiva

Uvod: S podmladkom mariborskih muzičarjev in njihovih mentorjev, ki delujejo pod streho KUD Coda, bo na Živih dvoriščih zavel eksotičen glasbeni veter.

Vabljeni na nenavadno glasbeno doživetje, ki nas bo popeljalo od Havajev do Indije z vmesnim postankom v Sloveniji. Z »ukulele girl«, Tajano Stres, mentorico KUD Coda in uradno ukulele ambasadorko, se bomo sprehodili po vseh štirih strunah in spoznali ta majhen in vedno bolj popularen instrument – ukulele. Strune bomo obdržali, dodali še kakšno več in se z Damirjem Višičem, najbrž edinim slovenskim diplomiranim sarodistom, odpravili tja, kjer ritem teče nekoliko drugače – v Indijo. Uvodna masterclass delavnica, ki jo pripravljajo Codovci, bo postregla s spoznavanjem eksotičnih instrumentov, ritmičnega jezika konakol in indijske različico DO RE MI lestvice. Vse to in še več ob spremljavi odličnih vokalistov KUD Coda, ki bodo na svoj repertoar uvrstili cvetober slovenske glasbe.

Pozor! Dotikanje inštrumentov je strogo zaželeno in primerno za vse, ki vam srce bije v glasbenem ritmu. Glasba ne pozna meja!    

KUD Coda

 

/ob 17.00/

Dvoriščne igre: Gumitvist in kičkanje

Dvorišče Muzeja narodne osvoboditve Maribor

Marsikomu se bodo že ob pogledu na ti dve besedi usta raztegnila v širok nasmeh in na dan bodo privreli spomini iz otroštva. Gumitvist in kičkanje. Dve najpomembnejši igri mul in mulcev, ki so nekdaj večino svojega prostega časa preživeli na dvoriščih. Igri, ki ju današnje generacije morda ne poznajo več, a bi bilo škoda, da utonejo v pozabo.

Torej, vabljeni na gumitvist in kičkanje ter ne pozabite pripeljati svojih otrok ali vnukov!

 

/ob 19.00/

Primeri inšpektorja Martina Vrenka 

Dvorišče Muzeja narodne osvoboditve Maribor

V Sloveniji ni mesta, ki bi »nastopalo« v toliko literarnih delih kot Maribor. Očitno ima nekaj, da se avtorji odločijo postaviti ga v središče dogajanja svojega pisanja.

Z romani Avgusta Demšarja je leta 2007 naše mesto vstopilo tudi v svet kriminala, mariborske ulice in trgi so postali prizorišča detektivskih zgodb, ki se jih ne bi sramovalo nobeno (večje) mesto. Ljubitelji Demšarjevih romanov, in teh ni malo, ne bodo zamudili pogovora na naših Živih dvoriščih in morda jim avtor zastavi kakšno novo kriminalno uganko.

Pogovor z Avgustom Demšarjem, Založba Pivec

 

/ob 20.00/

Levi in desni breg 

Peter Andrej, koncert

Gosposka ulica 11

Peter Andrej, kantavtor, pesnik in producent je obče znan kot oče in motor festivala kantavtorstva KantFest International, na tem žanrskem polju pa seveda že desetletja ustvarja tudi sam. Nekoč izvrsten nogometaš, vključen celo v prvo postavo jugoslovanske mladinske reprezentance, je svojo glasbeno pot začel v zasedbi Lauženki iz nahkastla, ki si je v lokalnem okolju priborila pravi kultni status. Po odhodu iz omenjene zasedbe se je oprijel kantavtorskega izraza in izdal obilico kritiško zelo čislanih albumov: Pohorske poti, Povabilo na čaj, Valovanje, Zatópató, Skoz zvočni zid itd. Boris A. Novak, pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec je o njem dejal: »Peter Andrej je eden izmed najbolj dragocenih glasov v slovenskem prostoru. Je pesnik in v isti sapi glasbenik, ti dve svoji umetnosti pa združuje v plemenito sintezo uglasbene poezije.«

Glasbenemu opusu Petra Andreja se je sedaj pridružil še čisto sveži album Levi in desni breg, ki ga po uspešni mariborski premieri predstavlja po Sloveniji in tujini.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava