Živa dvorišča

Prisloni lestev in z nami pokukaj čez ograje vrtičkov.

 

10.00: Zajtrk na dvorišču: Maribor by Choice

17.00: Pogovor o dvoriščih

17.00: Genius Loci

17.00: Ustvarjalna delavnica izdelave vrtnih vaz

18.00: Literarno popoldne Društva nemško govorečih žena

18.00: Pajzltura

19.00: Greva, ostajava, saj sva - monodrama

20.00: Marko Grobler in Danijel Marinič

 

/ob 10.00/

 ZAJTRK NA DVORIŠČU – Maribor by Choice

Slovenska ulica 13

Za zajtrk pravijo, da je najpomembnejši obrok dneva. Nekateri se tega držijo, nekaterim je dovolj zjutraj le skodelica kave ali čaja, marsikdo pa v naglici današnjega časa ne utegne niti tega. 

Na Živih dvoriščih si bomo za ta obrok vzeli čas, ob hrani in napitkih bomo spoznavali druge kulture in njihove navade ter pomen, ki ga imajo zajtrki pri njih. Pa dober tek! 

 

/ob 17.00/

Pogovor o dvoriščih

Vojašniški trg 6

Mestna dvorišča so stanovalcem prvenstveno služila kot kraj, kjer so lahko imeli manjše živali in konje, delavnice in drvarnice, kjer so v pralnicah prali perilo, kjer so se igrali njihovi otroci. Seveda pa so bila dvorišča tudi mesto za izmenjavo najnovejših informacij in čenč, na mestnih dvoriščih so se tkala socialna omrežja, tam se je nemalokrat pisala tudi mestna zgodovina.

 

/ob 17.00/

Genius Loci

Gosposka ulica 28

Lončarstvo zagotovo spada med najstarejše obrti, saj segajo prvi lončarski izdelki globoko v prazgodovino. Močno lončarsko središče je nekoč bilo tudi na Dravskem polju. Kljub temu, da je lončarstvo v enem trenutku začelo upadati, pa se je v zadnjih letih želja po ustvarjanju lončenih izdelkov zopet vrnila med nas. 

Skupaj z Matejo boste lahko prve korake v svet lončarstva storili tudi sami. Preizkusite se v gnetenju in oblikovanju gline ter si izdelajte svoj lončarski izdelek. Kdo ve, morda pa vas zagrabi  želja, da to izjemno obrt spoznate še podrobneje. 

Lončarska delavnica, Atelje Artefakt


/ob 17.00/

Ustvarjalna delavnica izdelave vrtnih vaz 

Gosposka ulica 11

Ustvarjalna delavnica za otroke in odrasle, je zasnovana po načelu recikliranja starih in odvečnih kosov tekstila, ki jih s pomočjo mavca in domišljije preoblikujemo v cvetlične lončke oziroma tako imenovane vrtne vaze. Izdelava ne zahteva veliko časa in napora, ja pa odličen prikaz ponovne uporabi odvečnih materialov, ki s pomočjo te preproste tehnike postanejo unikatni in estetski predmeti, ki bodo popestrili naše domove in okolje v katerem živimo. Vrtne vaze lahko poljubno barvajo in krasijo, lahko so velike ali majhne, lahko postanejo laterne ali skodelice za bonbone. Pustite svoji domišljiji prosto pot.

Polona Poklukar

 

/ob 18.00/

Literarno popoldne Društva nemško govorečih žena

Slovenska ulica 13

Na literarnem popoldnevu bo kulturno društvo nemško govorečih žena predstavilo zadnjo številko dvojezičnega zbornika »Vezi med ljudmi/Zwischenmenschliche Bindungen«. Članice društva, ki s pri pripravi zbornika sodelovale z literarnimi prispevki, bodo prebirale svoja dela v slovenskem in nemškem jeziku. 

Literarni popoldan bo popestrila razstava likovnih del Veronike Haring in Cvetke Vidmar, prav tako članic Kulturnega društva nemško govorečih žena.

Kulturno društvo nemško govorečih žena


/ob 18.00/

Pajzltura

Rajzefirbčni sprehod, Rajzefiber

Pravilno slovensko bi jim morali reči beznice, a v Mariboru imamo pajzle in vsak Mariborčan bo ob tej besedi natanko vedel, za kakšno vrsto lokalov gre. Žal pa zadnja leta oziroma celo desetletja tisti čisto pravi pajzli izginjajo. Žal, saj je šlo za lokale, kjer so se rojevale zgodbe, tudi velike, predvsem pa tiste male, osebne. Ne vedno vesele, tudi tragične. 

Nekdo je enkrat zapisal, da bi bilo morda vredno celo razmisliti, da bi pajzle spomeniško zaščititi, saj gre za nekaj avtohtonega. Na srečo je nekaj tistih starih dobrih pajzlov preživelo, še se najdejo kotički, kjer je edini koktejl, ki ga tam ponujajo, špricer. 

Simon Cigula

 

/ob 19.00/

Greva, ostajava, saj sva – monodrama

Vojašniški trg 6

Greva, ostajava, saj sva je pesniška monodrama, nastala po avtoričini istoimenski pesniški zbirki, ki bo izšla v prihajajočih dneh. Tonja Jelen se v performansu sprašuje o dvojini, ki je lahko drugačna, o mikrokozmosu, ki postaja vedno lepši, saj junakinja iztrga iz primeža ranljivosti in brutalnosti. Kajti zmes lepote in nežnosti je nujna, da lahko preživijo tisti, ki jih imamo najraje.

Tonja Jelen


/ob 20.00/

Marko Grobler in Danijel Marinič

Koncert

Gosposka ulica 11

Marko je leta 1999 ustanovil skupino Ezl ek s katero je izdal CD Hitim zgubljen skoz' mesto, po razpadu skupine pa nadaljuje samostojno glasbeno pot. Prav posebno ga z Živimi dvorišči veže dejstvo, da je napisal  glasbo za dokumentarni film Mariborska dvorišča. Že več let sodeluje s pesnikom in pisateljem Ferijem Lainščkom. Na odru se bo Marku pridružil še Danijel Marinič, ki velja že nekaj časa za enega bolj kreativnih slovenskih harmonikašev, ki med drugim deluje tudi kot glasbeni učitelj in mentor v različnih glasbenih projektih. 

Marko in Danijel nam bosta skupaj zagotovo pričarala glasbeno poslastico ob kateri si bomo obliznili prste. 

 

 

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava